Tujina

Sirotka je vsebovala nevarno bakterijo

Wellington, 05. 08. 2013 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novozelandsko podjetje za proizvodnjo mlečnih izdelkov je razkrilo, da je njihova sirotka vsebovala bakterijo, ki povzroča botulizem. Gre za zelo nevarno obliko zastrupitve s hrano. Na podjetje so se usule kritike zaradi domnevnega poznega razkritja.

Sirotka je vsebovala nevarno bakterijo.
Sirotka je vsebovala nevarno bakterijo. FOTO: Reuters

Novozelandsko podjetje za proizvodnjo mlečnih izdelkov Fonterra je minuli konec tedna razkrilo, da je njihova sirotka, ki se uporablja tudi za izdelavo mlečnih formul za dojenčke, vsebovala bakterijo, ki povzroča botulizem. Na podjetje so se usule kritike zaradi domnevnega poznega razkritja, Kitajska pa je odpoklicala številne njihove proizvode.

Novozelandski velikan je v soboto posvaril pred sirotko, ki je bila proizvedena maja lani. Kot so razkrili testi minuli teden, naj bi bila okužena z bakterijami, ki lahko povzročijo botulizem. Gre za zelo nevarno obliko zastrupitve s hrano. Poudarili so sicer, da doslej niso prejeli poročil o tem, da bi kdo dejansko zbolel.

Sirotko so med drugim uporabili za proizvodnjo mlečnih formul za dojenčke in brezalkoholnih napitkov, po navedbah Fonterre pa so jo izvozili v Avstralijo, na Kitajsko, Malezijo, v Savdsko Arabijo, na Tajsko in v Vietnam.

Na Kitajskem, ki je njihov največji trg, so odpoklicali številne proizvode, tudi na Novi Zelandiji so s polic umaknili mlečno formulo. Škandal se je odrazil tudi v današnjem znatnem padcu vrednosti delnic podjetja.

Prav na Kitajskem je razkritje pritegnilo največ pozornosti, saj se je veliko staršev po škandalu z okuženim domačim mlekom za dojenčke pred petimi leti obrnilo k uvoženim proizvodom. Fonterra si je sicer delila lastništvo podjetja Sanlu, ki je bilo v središču škandala.

Fonterra se je opravičila vsem, ki so bili prizadeti, vztrajala pa, da so stranke o odkritju obvestili v roku 24 ur po potrditvi težave. Kot je na tiskovni konferenci v Pekingu pojasnil izvršni direktor podjetja Theo Spierings, so se prvi znaki težave pokazali šele marca letos, nakar so bili potrebni nadaljnji testi za določitev "temeljnega vzroka in točne vrste" bakterije. Slednje so potrdili šele 31. julija, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 08. 2013 11.21
+6
"Novozelandski velikan je v soboto posvaril pred sirotko, ki je bila proizvedena maja lani. Kot so razkrili testi minuli teden, naj bi bila okužena z bakterijami" To mi ne gre najbolj skupaj, sirotka proizvedena maja lani, testirana pa prejšnji teden, ...od kje zaloge za testiranje, katero serijo so oni testirali, ...kje so dobili lansko majsko serijo.
appollyon
05. 08. 2013 19.39
+0
Zaloge, kaj misliš da vse roma v trenutku ven! misliš da proizvajalci hrane ne špekulirajo na trgu cen?!?