Tujina

FOTO in VIDEO: Številne preiskave v BiH in Srbiji

Sarajevo/Beograd, 29. 10. 2011 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.J./M.R./STA
Komentarji
140

Na poti v Sarajevo so agenti FBI, ki imajo nalogo, da ocenijo škodo na ameriškem veleposlaništvu. V Srbiji so prijeli 17 oseb, bosanski organi pa preiskujejo tudi Gornjo Maočo.

Včeraj pozno zvečer so policisti končali ogled kraja, kjer je domnevni terorist Mevlid Jašarević streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Policija bo več informacij o napadu in Jašarevićevih razlogih javnosti posredovala v naslednjih dneh, saj ga bodo danes zaslišali. Za zdaj je v sarajevskem kliničnem centru, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Straža pred ameriškim veleposlaništvom v Sarajevu.
Straža pred ameriškim veleposlaništvom v Sarajevu. FOTO: Reuters

Sicer pa so bosanski policisti danes prišli v vas Gornja Maoča pri Brčkem, kjer imajo sedež skupnosti radikalnih islamistov. Začeli so obširno preiskavo več hiš, v vasi pa je v drugi polovici lanskega leta prebival tudi Jašarević. Akcijo v omenjeni vasi je potrdil tudi predstavnik tamkajšnje policije Halil Emkič, ki je dodal, da preiskavo opravljajo predstavniki agenti državne agencije za preiskave in zaščito (SIPA).

Jašarević naj bi Gornjo Maočo, kjer prebiva veliko vahabistov, večkrat obiskal tudi letos. Na čelu skupnosti je bil Nusret Imamović, ki je znan po izjavah, da islam ne prepoveduje samomorilskih napadov. Povezujejo ga tudi s hafizom Muhamedom Poročem, ki živi na Dunaju.

Preiskave tudi v Srbiji

V pokrajini Sandžak na meji med Srbijo in BiH so srbski policisti prijeli 17 vahabitov, je potrdil direktor srbske policije Milorad Veljović. Eden od prijetih je državljan BiH. Veljović je dejal, da ga ne bi presenetilo, če bi ta skupina tudi v Srbiji pripravljala nekaj podobnega, kot se je zgodilo v Sarajevu.

"Vse prijete osebe so na nek način povezane z Jašarevićem, napadalcem, ki je streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Ena prijeta oseba je iz BiH," je dejal Veljović in dodal, da je vahabitsko gibanje v Srbiji pod nadzorom in da ne bodo dovolili, da bi se zgodil podoben napad na veleposlaništvo.

Poudaril je tudi, da srbska policija ne bo dovolila, da je na območju Novega Pazara in celotne države moten državni red. Napovedal je, da bodo v nadaljnjih dneh in mesecih nadaljevali take akcije predvsem iz varnostnih razlogov.

"Nič nimamo proti vahabitskemu gibanju, a ne bomo dovolili, da posamezniki izvajajo teroristična dejanja in s tem ogrožajo varnost v tem prostoru," je dejal Veljović.

Pojasnil je še, da so zjutraj izpeljali policijsko akcijo na območju Novega Pazara, Sjenice in Tutina. Opravili so pregled 18 poslopij in zaplenili 18 računalnikov, 20 prenosnih telefonov, več kot 1800 zgoščenk, različne knjige, okoli 30 avdiokaset, pet vojaških uniform, eno videokamero s 17 kasetami, tri večje nože, eno sabljo in še nekatere druge predmete. Kasneje so aretirane tudi zaslišali, za tem pa so jih izpustili na prostost. A kot poročajo srbski mediji, jih bo notranje ministrstvo še naprej obravnavalo.

Bosanska policija pa je danes popoldne opravila preiskavo na območju Sarajeva. Že včeraj so preiskali več stanovanj na območju naselij Grbavica in Bistrika, danes pa so preiskovali stanovanje v naselju Vojničko polje, poroča časopis Dnevni Avaz na svoji spletni strani.

Posnetek sarajevskega streljanja si lahko ogledate tukaj:

Veleposlaništvu niso grozili

Ameriški veleposlanik v Sarajevu Patrick Moon je danes na novinarski konferenci povedal, da so na poti v BiH agenti ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki bodo ocenili škodo. Pojasnil je, da je to običajen postopek pri takšnih dogodkih. Veleposlanik je še povedal, da o možnosti napada niso bili obveščeni niti ni bil sam ali kdo od osebja na veleposlaništvu deležen groženj.

Minister za varnost Sadik Ahmetović in ameriški veleposlanik v BiH Patrick Moon.
Minister za varnost Sadik Ahmetović in ameriški veleposlanik v BiH Patrick Moon. FOTO: Reuters

Moon je obiskal tudi policista, ki ga je včeraj napadalec ranil. V imenu veleposlaništva se mu je zahvalil za pogum, samega preiskovalnega postopka, ki ga vodijo bosanske oblasti, pa ni želel komentirati. "Prepričan sem, da varnostni sistem v BiH dober. Tudi mi smo pomagali pri urjenju organov. Incidenti, kot je ta, se lahko zgodijo v kateri koli državi na svetu", je ob tem dejal. Zatrdil je, da so odnosi med ZDA in BiH dobri, napad pa je označil kot slab poskus poslabšanja teh odnosov.

Direktor bolnišnice Bakir Nakaš pa je dejal, da je policist prvo noč preživel mirno z nekaj manjših bolečin, ki so povsem običajne za take operativne posege, kot so jih morali opraviti. Glede okrevanja je dejal, da je najprej potreben čas, ki bo pokazal, kako bo policist napredoval. Sam upa, da večjih posledic ne bo.

Odzval se je tudi britanski iveleposlanik Nigel Casey, ki je dejal, da so obstajale informacije, da bo napadeno tudi britansko veleposlaništvo, vendar pa za zdaj takih dokazov še niso našli. Izrazil je pripravljenost svoje države za pomoč pri preiskavi včerajšnjih dogodkov.

Tiskovna predstavnica ameriškega državniškega urada Victoria Nuland pa se je že v petek zvečer zahvalila bosanskohercegovski policiji za hitro ukrepanje, s katerim so uspešno ustavili napad na ameriško veleposlaništvo. Nulandova je povedala, da je "nekaj nabojev zadelo zunanji zid veleposlaništva, a da so vsi člani osebja zdravi in varni". Dodala je, da je bil ranjen policaj, zadolžen za varovanje poslopja veleposlaništva.

"Širiti je hotel islam"

Srbska policija je tudi že preiskala hišo, v kateri je Jašarević odraščal. O dogodku in preiskavi hiše je spregovorila njegova teta, ki je za portal Dnevni avaz potrdila, da so policisti hišo v Novem Pazaru v Srbiji preiskali pozno popoldne. Zagotovila je, da pri njih niso našli ničesar, čeprav so pregledali prav vse. Zagotovila je tudi, da oni niso nikakor povezani s Jašarevićevim početjem.

"Poskušali smo ga odvrniti od vahabitstva, a nam ni uspelo. Vedeli smo, kaj ti ljudje počnejo, a nismo mogli ničesar storiti. On je enostavno tako hotel. Bil je v redu fant, a njegovo vedenje se je poslabšalo, ko je pred dvema letoma odšel v BiH," je povedala teta. Kot je še dodala, si je Jašarević ustvaril družino v BiH.

"Poročil se je in imel sina. Ne vem pa, kje živi njegova žena. Težko mi je bilo, ko je odšel v BiH. Zadnjič sem ga videla pred dvema mesecema, ko nas je obiskal," je razložila teta in dodala, da ni nikoli govoril o kakršnem koli napadu na kogar koli. Dejala pa je, da je včasih povedal kaj zelo čudnega v zvezi z vero, a takrat niso pripisovali velikega pomena njegovim besedam.

Fantovo vedenje naj bi se poslabšalo, ko se je iz Srbije preselili v BiH.
Fantovo vedenje naj bi se poslabšalo, ko se je iz Srbije preselili v BiH. FOTO: Reuters

Jašarevićeva teta je pojasnila še, da je fant pri njih odraščal in da je precej trpel, saj sta se njegova starša ločila. "Oče živi na Češkem, mama pa v Avstriji," je razkrila in povedala, da je, kolikor sama ve, fant vahabitsko gibanje spoznal prav v Avstriji.

Mama ga je, takoj ko je bil malo starejši, odpeljala v Avstrijo, kjer se je šolal, a tam naj mu ne bi bilo všeč, saj je pogrešal družino. Leta 2005 je bil na Dunaju obsojen na tri leta zapora zaradi vandalizma in kraje. Ukradel je okoli 100.000 evrov. Po prestani kazni je bil izgnan iz države. Februarja pa je bil v kraju Gornja Maoča pri Brčkem v BiH, kjer je policija prijela več ljudi, ki so bili vahabiti. Potem se je Jašarević vrnil v Novi Pazar, da bi, kakor je povedal teti, širil islam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SnowmanR
31. 10. 2011 06.24
+1
Amerika ki jim je leta 1992 pomagala da se osamosvojijo od Jugoslavije, je dobila pravi obraz Bosancev skrajne islamske veroizpovedi! To kar so počeli drugim narodom, to jim se sedaj tudi vrača, ampak to naj nas ne preseneča, saj ima Amerika kot multietnična in internacionalna 300 milijonska država veliko sovražnikov, sploh med tistimi državami, ki jih je uničila zlasti zaradi lastnih interesov, bivši Ameriški prijatelji so postali sedaj sovražniki! Podoben scenarij jih čaka na Kosovu in v Makedoniji! Čas bo pokazal svoje!
zalijanc
30. 10. 2011 06.08
in dobili bodo scenarij za nov film...
Jaz369
30. 10. 2011 03.23
Bo kdo preiskal javno mučenje in usmrtitev Gaddafija, smrti njegovih vnukov in sina, ko so spomladi bombardirali njegovo rezidenco v Tripoliju? Bo kdo raziskal vse civilne žrtve USA in NATO-eve "zaščite"???
chill
30. 10. 2011 00.56
Jimi129.10.2011, 23:45 lepo povedano,sem moral večkrat skozi da sem absorbiral...kakorkoli sem pristaš neke etike in morale ker to nas meji od kaosa,zelim nam vsem lepši jutri
Jimi1
29. 10. 2011 23.45
chill29.10.2011, 23:32.... V mojem "črnem humorju" vedno nakazujem na to, da mora biti kazen za neumnost vzgojna. če si nekdo želi nasilnežev v tej država, pa nimam nič proti, če bi še postal njihova 1 žrtev.... Pri vsemu skupaj je "primitivizem" relativen pojem, saj največ "elementarne primitivnosti" kot izobraženec zaznavam pri onih, ki se državljanom kažejo v "najlepši luči" po tem pa jih brez milosti pljačkajo in odirajo do naslednje humanitarne prireditve, maše, ali volitev.......
lincoln2
29. 10. 2011 23.42
limonca4 29.10.2011, 22:46 1 Lincoln, shokran jazeelan. Je pa zelo zanimivo, da imajo moški v konzervativni Saudovi Arabiji galabeye čisto do tal (tisto, kar je Muhammad prepovedal :-) ). Zato sem ti napisal, da je tukaj premalo prostora, da se kaj takega razloži. Hadisov je na tisoče in za vsakega je potrebno vedeti kdaj je bil izrečen, zakaj in ob katerem dogodku.
chill
29. 10. 2011 23.32
Jimi129.10.2011, 23:161 ti si dejansko v 21 stoletju takšem primitivec da si zeliš nasilja nad drugimi..dokler to nisi ti sam
Jimi1
29. 10. 2011 23.16
Hmmm... Jankovič si menda zelo želi takšne verske organizirane ločine v ljubljani.... Če bodo napadali Jankovičeve brezbožnike tudi jaz nimam ničesar proti njim...
fuckislam
29. 10. 2011 22.51
dokazano je, da so ateisti inteligentnejsi od vernikov. Vsak nadaljni komentar je nepotreben.
limonca4
29. 10. 2011 22.46
Lincoln, shokran jazeelan. Je pa zelo zanimivo, da imajo moški v konzervativni Saudovi Arabiji galabeye čisto do tal (tisto, kar je Muhammad prepovedal :-) ).
hot-shot69
29. 10. 2011 22.43
Glede na to, da so štirje od petih potomcev Muslimanov v Evopi ateisti, mislim da so kar dobre možnosti, da se bo Islamizacija ustavila sama od sebe :) Islamizaciji daje zagon denar od nafte, tudi sam si produkt tega, ampak to se bo tudi kmalu končalo.
HAWX
29. 10. 2011 22.41
Flower vem da si iz plemena znanega po pameti iz vicev ampak ne bodi tako noro naiven. A se ti sploh zavedas da z takimi izjavami ki jih dajes ti in drugi zavedeni sami sebi jamo kopate. A se ti sploh zavedas da pripravljate sami sebi morebiten judovski ii.svet.vojna scenario z takimi bolanimi izjavami? A ti je jasno da z takimi izjavami samo ojačavate radikalne krščanske strukture in desnico ki vas bo poklala in pregnala do zadnjega! Mutec prenehaj kajti jaz imam dosti muslimanov kolegov katerim ne bi zelel da jim manjka las na glavi zaradi mutecov kot si pa ti pa ne kaze glih na dobro!!!
flower_2
29. 10. 2011 22.38
HAWX29.10.2011, 22:24......Menit se z tabo o Koranu je za mene veliki greh .Lahko pišeš kaj hočeš ,verjemi sploh me ne gane ,samo vem da ne morete nič več naredit da bi se zaustavila islamizacija Evrope ....Nepopravljiva škoda ,normalno za krščanstvo....
hot-shot69
29. 10. 2011 22.29
Samo en vprašanje imam. Če slučajno kdaj na zemljo pridejo vesoljci (in to je velik če) in bodo poznali vse skrivnosti vesolja, ne bodo pa Muslimani ali Kristjani. A bomo tudi njih učili o koranu in Bibliji? :) Jaz mislim, da bodo Jehovci ali pa Mormoni... :)
HAWX
29. 10. 2011 22.24
Verjamem da te fljower. Ja linkoln ravno to razkrivam vas. Ti trdiš nekaj verzi pa govorijo drugo ko se ti pa to predloži pa yačneš z tako banalnimi da jaz ali drugi ne razumemo aha ja seveda. Ti govori do jutri kako so zavedeni ampak dejstvo je da so zavedeni od ku"rana kajti vse te agresivne verze najdejo v ku"ranu. Če si ti miroljuben ga boš tako razumel če pa si po naravi agresiven ga boš tudi tako razumel saj ima na pretek agresivnih verzov ki opravičujejo pokole in druge grozote nad nemuslimani. In vse to ti extremni muslimani počnejo z vero da imajo blagoslov alaha kajti tako piše v ku"ranu! In sem slišal za tefsir ja ampak sem slišal tudi za hadith in shario ;) kjafirima heheh pol pa še v istem stavku trdi da so tolerantni in miroljubni! danes je vse mogoče pol pa še pridigat o nelaganju in morali!
flower_2
29. 10. 2011 22.17
linkoln2.....ne vem zakaj se sploh obremenjuješ z kjafirima , HAWK----kaj se tiče Korana ,rajši bodi tiho ,kjer si tolk smešen , v jok me spravljaš ...
hot-shot69
29. 10. 2011 22.11
Muslimanom je sam bog ukazal nositi kratke hlače, ker jim nikoli ni bilo namenjeno, da harajo po hladni Evropi :)
lincoln2
29. 10. 2011 22.09
@HAWX Joj, pa si nas razkrinkal. Res je zgleda vse laž, kar pišem o Islamu, le ti kot nemusliman si Kur'an popolnoma razumel. Si mogoče kdaj slišal za tefsir Kur'ana?
Crazy_Horse
29. 10. 2011 22.07
Plincoln2 oglejmo tega mladeniča star je 22 ali koliko let in ta zagotovo ni razumel Islama. DELNO SE STRINJAM S TAKO TRDITVIJO DA MLADENIČ NE RAZUME BATI SE JE TREBA UČENJAKOV KI JIH USMIRJAJO
lincoln2
29. 10. 2011 21.50
@HAWX Vidiš ravno si dokazal svoje neznanje. Ravno zaradi takih kot si ti imamo radikalne muslimane, ki niso razumeli določenih ajetov-citatov iz Kur'ana. Lahko pa nam seveda daš še 10 ajetov pred tem, katerega si ti napisal, ter še 10 ajetov po tem. Pa da vidimo potem. Svetujem ti, da pravo resnico iščeš nekje drugje in ne na anti-islamističnih forumih.