Tujina

Sirija: ZN ne vedo, kdo uporablja kemično orožje, ZDA pa vseeno urijo upornike

New York, 22. 06. 2013 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav so ZDA prepričane, da Asadov režim v bojih z uporniki uporablja kemično orožje, pa strokovnjaki ZN tega niso mogli potrditi. ZDA vseeno nameravajo oborožiti upornike, v ZN pa pravijo, da orožje ni prava pot.

Na srečanju v Dohi so sodelovali predstavniki Velike Britanije, Francije, ZDA, Nemčije, Italije, Jordanije, Savdske Arabije, Katarja, Združenih arabskih emiratov, Turčije in Egipta.

Zunanji ministri držav skupine prijateljic Sirije so na konferenci v Dohi v Katarju razpravljali o načinih ukrepanja v Siriji, potem ko so tamkajšnji uporniki prejeli pošiljke novega orožja. Ob koncu srečanja so sprejeli sklepno izjavo, v kateri so se zavezali k nujni pomoči upornikom v boju proti sirskemu režimu.

Ministri so se strinjali, da bodo "z vsem potrebnim materialom in opremo" pomagali opoziciji, vsaka država pa bo to storila na svoj način z namenom, da se končajo nasilni napadi sirskega režima in njegovih zaveznikov ter zaščiti sirski narod.

Dogovorili se se tudi, da bo "vsa vojaška podpora posameznih držav potekala prek vodstva sirskega vrhovnega vojaškega sveta". Zavzeli so se tudi, da je potrebno preprečiti, da bi na sirsko ozemlje prihajale vojske ali borci iz tujine, ki podpirajo sirski režim, pri tem pa so imeli v mislih predvsem šiitsko libanonsko gibanje Hezbolah.

Ameriški državni sekretar John Kerry je pred tem dejal, da bodo zavezniki sirske opozicije stopnjevali vojaško in drugo pomoč upornikom v boju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Sile slednjega so nedavno znova zavzele nekatera ključna območja.

Po Kerryjevih besedah ZDA ostajajo zavezane načrtom o miru, ki vključuje konferenco v Ženevi in prehodno vlado, ki bi jo oblikovala tako Asad kot opozicija.

Uporabniki potrebujejo večjo podporo, da bi lahko prišli v Ženevo in da bi uspeli odgovoriti na neenake možnosti v boju zoper vladne sile, je ocenil ameriški državni sekretar. "ZDA in druge tukaj zbrane države, vsaka na svoj način, bodo povečale in razširile spekter pomoči politični in vojaški sirski opoziciji," je bil jasen Kerry. Ob tem je Kerry Asada obtožil, da je konflikt zaradi podpore Irana in libanonskega gibanja Hezbolah naredil mednarodnega. "Zanesljivo civilno vodenje ter močnejša in učinkovitejša oborožitev bosta opoziciji omogočila, da se bo lažje zoperstavila iniciativi al Asada," je še dejal ameriški državni sekretar.

Katarski premier, šejk Hamad bin Džasim al Thani je pozval zbrane države, naj z orožjem pomagajo sirskim upornikom vzpostaviti ravnovesje v bojih, saj bi po njegovem prepričanju to lahko pripomoglo k miru. "Miren konec ne bo možen, dokler se ne vzpostavi ravnovesje na bojišču, saj bo le tako moč prisiliti režim, da sede k pogovorom," je dejal al Thani.

Sirski upornik
Sirski upornik FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister William Hague je še pred začetkom pogovorov dejal, da britanska vlada ni sprejela nobene odločitve o vojaški pomoči sirskim upornikom. "Odgovor na pereče vprašanje, ali naj sirski opoziciji zagotovimo kakršno koli vojaško pomoč, ostaja enak: O tem nismo sprejeli nobene odločitve," je dejal Hague.

Po besedah francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa bodo zunanji ministri na sestanku uskladili koordinacijo pomoči Siriji. Med obravnavanimi temami bo tudi skupni predlog Rusije in ZDA o mirovni konferenci o Siriji, ki naj bi potekala v Ženevi.

Predstavniki Svobodne sirske vojske, osrednje skupine sirskih upornikov, so pred začetkom pogovorov v Katarju sporočili, da imajo novo orožje, ki bi lahko pomenilo zasuk v 27-mesečni državljanski vojni.

ZN ne vedo, kdo uporablja kemično orožje, ZDA pa vseeno urijo upornike

Ameriški predsednik Barack Obama se je pred kratkim odločil, da bodo ZDA oborožile upornike v Siriji, saj so ZDA prepričane, da je režim predsednika Bašarja al Asada v bojih uporabljal kemično orožje. ZDA so dokaze o tem poslale ZN.

A vodja preiskovalne komisije ZN o človekovih pravicah v Siriji Paulo Pinheiro je povedal, da ekipa strokovnjakov ZN ne more potrditi, kdo je v Siriji uporabljal kemično orožje. Glede dokazov ZDA pa Pinheiro ni želel povedati, ali jim verjame ali ne.

Pinheiro je dejal, da bi morali strokovnjaki ZN dobiti dostop do krajev v Siriji, kjer so to orožje uporabili, vendar ne dobijo dovoljenja vlade v Damasku. Komisija ZN je dobila veliko obtožb o uporabi kemičnega orožja s strani upornikov in vlade, vendar je več obtožb na račun vlade. Zelo jih skrbi, kdo vse je imel te stvari v rokah.

Pinheiro meni, da vojne v Siriji, ki traja že več kot dve leti in je zahtevala 93.000 življenj, ne bo rešilo orožje, ampak povečan diplomatski pritisk. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa je zelo hladno sprejel trditve ZDA o uporabi kemičnega orožja v Siriji in odločitev o pomoči upornikom z orožjem.

Ne glede na to, ZDA že počnejo to, o čemer je govoril Obama. Los Angeles Times je v petek poročal, da obveščevalna služba Cia in posebne enote ameriške vojske že urijo sirske upornike. Urjenje poteka preko tečajev za borce, ki trajajo dva tedna. V tem času se naučijo osnov uporabe protitankovskega in protiletalskega orožja. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney tudi v petek ni želel povedati, kakšno orožje bodo ZDA dale upornikom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
26. 06. 2013 23.04
Kje so neuvrsceni?
majorb
23. 06. 2013 11.25
+4
ZN ne vedo, kdo uporablja kemično orožje, ZDA pa vseeno urijo upornike- bodoče teroriste -svoje zaveznike s katerimi bodo grozili svetu in domačim ljudem, češ boj proti teroristom. bla, bla, bla..
gongash
23. 06. 2013 03.34
+7
ja ja kemično orožje pa to tako kot tisto orožje v iraku a ne? pol so pa začudeni nad teroristi by the way osamo so sami izurili. kdo je sedaj tu skrajnež
ONniON
22. 06. 2013 23.31
+8
brez zda bi bil svet lepši
yarrick
23. 06. 2013 09.39
+2
Pa niso ZDA tiste GLAVNe, čepav se tako zdi.ZDA imajo zgolj to nesrečo da so finančni raj za koruptivne špekulante,še bolj skorumpirane politike in svetovno elito ki stoji zadaj za ameriškimi "ideali".Lahko bi bile nemčija ali pa Rusija, kitajska, skratka katerakoli res velika in finančno gospodarsko močna država. Ljudje si tam (v ZDA) ravno tak želijo vojne kot mi tukaj, a kaj ko imajo na politiko tako malo vpliva(le kje smo to že videli?) ...
ONniON
22. 06. 2013 22.04
+4
zahodni svet je obupen , podpiram pa nevtralne dežele
JURKO_22
22. 06. 2013 21.37
+1
PolitKomisar`
22. 06. 2013 18.59
+9
ZDA bodo dostavile orožje, upornike bo pa oborožil in izuril Erdogan, ki bo tudi preko Turčije v Sirijo vtihotapil Al Kajdo in še ostale skrajneže tja.
yarrick
22. 06. 2013 22.22
+3
tako je to ko terorist lovi terorista (ZDA vs al kajda) :P
KlubPravilnoPretepenihŽena
22. 06. 2013 18.41
-10
islamiste vsi doživlljajo kot največje barbare v resnici so pa edini na svetu, ki so pripravljeni zatiranim pomagati in se žrtvovati, če nebi bilo muđahedinov v Bosni in v Afganistansko ruski vojni, bi se še marsikaj dogajalo tam, če nebi bilo Muđahedinov, Berlinski zid nigdar nebi padel
PolitKomisar`
22. 06. 2013 18.54
+6
:D islamisti so tisti z srednjeveško pametjo, ki še v 21. stoletju mislijo, da je v imenu boga prav vse dovoljeno. pa ne samo islamisti, teh je resda največ. se dobijo tudi še kakšni drugi.
nevski
22. 06. 2013 20.46
+7
Da, da. Rezultate islamistov lahko jasno vidimo v Pakistanu, Afganistanu, Iraku, Libiji, Maliju,... Podpirati islamiste je enak kretenizem kot podpirati inkvizicijo, ko te ta pelje na sežig na grmado...
kim llsung
22. 06. 2013 21.14
+9
Zakaj so te "uporniki" preskocili Turcijo,SA,Bahrain,Katar...?? ce se jim gre za pravice in svobodo.... te "uporniki" se tam pojavijo,kjer jih Amerika potrebuje....
KlubPravilnoPretepenihŽena
22. 06. 2013 18.36
-10
to kar delajo uporniki, se dela v vseh vojnah od Iraka do Bosne, šokiranost nad nasiljem je posledica na tisoče posnetkov iz Sirije, ki jih posname vsak posameznik in iz te perspektive jim gre zahvala, da pokažejo kaj je vojna v resnici, Asadovi vojski ki je organizirana je seveda prepovedano snemati, zato izpade, kot, da so uporniki edini nasilneži tam,....gremo FSA
yarrick
22. 06. 2013 20.08
+4
pokoli civilistov s strani FSA pa ne štejejo eh? LOLek
kim llsung
22. 06. 2013 21.11
+6
Operativec,ce bi Asadova vojska pocela take svinjarije bi posnetki ze pricurljali v javnost....
HThief
22. 06. 2013 18.05
+10
danes so uporniki usmrtili, otroka z deformacijo obraza, zakaj? ja ker je antikrist. Za svobodo in demokracijo z denarjem arabskih srednjeveskih diktatur
sejvam
22. 06. 2013 17.05
+1
24ur, uporniki??? :) ....če je ta na sliki upornik pa res svaka cast :)
HulaGula
22. 06. 2013 18.08
+6
kolk majo američani zasebnih vojsk .. a je problem kakšnega nativca uvozit, sej jih majo polno .. če ne pa iz Guantanama kakšnega, s tazbrisanim RAM-om pa pnovno naloženim z Win9.3 Billy že ve..press
cucjetina
22. 06. 2013 15.48
+7
zda-atlantida2
mikumi
22. 06. 2013 20.12
+2
izkušena Polonca
22. 06. 2013 14.33
+21
Amerika pokvarjena...
appollyon
22. 06. 2013 13.09
+0
Kr naj jih urjo, tako kot rusi in iranci sirijce, hezbolah, hamas, in podobno! Ko pa drugi počnejo prav to kar so sami pa jokajo!
HulaGula
22. 06. 2013 15.46
+13
Američani iščejo vojno kjerkoli sam, da bi lahko WAR mašinerijo zalaufal
kim llsung
22. 06. 2013 16.37
+7
Sam teli demokraticni uporniki znajo koncat v evropi.....
general_war
22. 06. 2013 13.08
+27
a spet kemično orožje? daj no barack, a ni ta finta že malo zastarela od iraka naprej?
nitnit107
22. 06. 2013 15.42
+8
večina ljudi še vedno misli da so imeli iračani kemično orožje...tko da tut zdej bo večina spet padla na isto foro....ljudje nekok nočejo vidt prave slike....oni pa to še predobr vejo zato pa tut uporablajo stare fore....pa kdo se bo zmišlevau nove fore če pa ouce vendno padejo na iste tiste stare
mikumi
22. 06. 2013 20.14
+1
laznivec
22. 06. 2013 12.32
+24
Dokazano je da civiliste ubijajo tako vladni kot tudi uporniki... No, uporniki jih bodo sedaj z ameriškim orožjem in blagoslovom... Demokraciaj in svoboda... My ass...
appollyon
22. 06. 2013 13.01
-14
Al ma veze is kje pride orožje! do sedaj ko so jih ubijal z Iranskim, ruskim in kitajskim nisi imel nič proti!
kim llsung
22. 06. 2013 16.45
+11
Amerika je samo na papirju demokraticna....
mikumi
22. 06. 2013 20.15
+0
yarrick
22. 06. 2013 22.13
+3
ahh infidel, pozdravljen :P pa veš sploh ni več važno s ČIGAVIm orožjem se pobija koga ampak zgolj KDO ga komu proda oz uvozi.in tokrat so ameri malce pozno vstopili v vojšako tekmo oboroževanja...povrh vsega pa jim orožje samo ne bo prineslo zmage, ker imam občutek, da jim primanjkuje prašinarjev....
Ciganskavlada
22. 06. 2013 12.14
+8
Zakaj je prepovedano pohvalit, da se musliji med sabo pobijajo?
ljx
22. 06. 2013 11.47
+21
Terorizem brez meja! Pobijajo svoje državljane v ZDA,financirjo teroriste v tujini,kdaj bo Ameriški domači javnosti končno kapnilo in prekipelo ter uspelo ustaviti to početje!
appollyon
22. 06. 2013 13.08
-5
Ko se bodo losal jihadistov Po ameriki,afriki aziji Evropi in BV-ju!
kim llsung
22. 06. 2013 16.40
+5
300 kil,zastrupljen z GSO in MC,stalno spiranje pred bav bavi.... takemu bo malo tezje kapnilo v glavo....
mikumi
22. 06. 2013 20.16
yarrick
22. 06. 2013 22.15
+2
infidel ni amer, je pač ANTi islamistično, anti komunistično pro zahodno usmerjen osebek.Pač, vsakdo ima pravico da pove svoje mnenje :P.
I G N O R A N T
22. 06. 2013 10.42
+8
Tu ne bo nobenih obtoznic ?
Mr.Somebody
22. 06. 2013 10.20
+28
ZDA spet počnejo iste neumnosti kot v Afganistanu in Libiji.
Ementalc
22. 06. 2013 20.05
+3
mikumi
22. 06. 2013 20.16