Tujina

'Sirija ne sodeluje z ZN'

New York, 15. 06. 2006 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Poročilo o poteku preiskave umora nekdanjega libanonskega premierja Haririja kaže na napredek.

Vodja preiskovalne komisije Serge Brammertz
Vodja preiskovalne komisije Serge Brammertz FOTO: Reuters
ZDA so Sirijo obtožile, da ne sodeluje v celoti z ZN v preiskavi atentata na Haririja. Obtožba prihaja s strani ambasadorja ZN Johna Boltona kljub nedavnim navedbam vodje komisije Brammertza, da preiskava na splošno napreduje.

Vodja neodvisne mednarodne preiskovalne komisije za umor nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja in 22 drugih oseb Serge Brammertz je v Varnostnemu svetu ZN predstavil poročilo o poteku preiskave in zagotovil, da je bil dosežen znaten napredek. Brammertz si prizadeva odkriti še povezave med umorom Haririja in 14 drugimi podobnimi bombnimi napadi v Libanonu od 1. oktobra 2004 naprej, vendar dokazov o tem zaenkrat ni, zato je zaprosil za podaljšanje mandata komisije.

Belgijec Serge Brammertz je na položaju zamenjal Nemca Detleva Mehlisa, ki je Sirijo obtožil oviranja preiskave in navedel sume, da so bile v atentat vpletene sirijske tajne službe. Sirija takšne obtožbe odločno zavrača. Dejstvo pa je, da je bil Hariri oster kritik sirijskega vpletanja v libanonske notranje zadeve, podobno pa velja tudi za žrtve 14 drugih podobnih bombnih napadov. Brammertz v sredo ni šel tako daleč kot njegov predhodnik in je glede Sirije dejal le, da je njeno sodelovanje s preiskavo na splošno zadovoljivo.

Napad ni bilo delo posameznika

V zvezi z okoliščinami umora Haririja naj bi bilo sedaj že povsem jasno, da je za dejanjem stala močna organizacija in da napada ni mogel izvesti posameznik. Kmalu po umoru se je v medijih pojavila samomorilska izjava domnevnega napadalca na videoposnetku. Po Brammertzovih besedah analize vzorcev DNK s prizorišča zločina niso odkrile nobenih sledi domnevnega samomorilca Ahmda Abu Adasa. Našli pa so sledi, ki dokazujejo, da je bil med ostanki trupel nekdo, ki je sprožil bombo. V naslednjih mesecih naj bi se preiskava posvetila identifikaciji izvršiteljev tega dejanja.

Februarja lansko leto je v napadu v Bejrutu umrl libanonski premier Rafik Hariri
Februarja lansko leto je v napadu v Bejrutu umrl libanonski premier Rafik Hariri FOTO: Reuters

Preiskava o 14 podobnih bombnih napadih poteka počasneje, ker libanonske oblasti naj ne bi bile sposobne opraviti tehničnega dela preiskave zaradi pomanjkanja opreme in zmogljivosti. Sodelovanje libanonskih oblasti v preiskavah je Brammertz sicer označil za odlično.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.