Tujina

Sirski veleposlanik ni več zaželen v Sloveniji

New York/Damask, 31. 05. 2012 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
55

Slovenija že od izbruha krize v Siriji strogo obsoja nasilje in kršitve človekovih pravic sirskih oblasti, sporočajo z zunanjega ministrstva. Zato je sirski veleposlanik, ki ima sicer sedež na Dunaju, v Sloveniji postal nezaželena oseba. Sirija medtem drvi proti državljanski vojni.

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice
Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice FOTO: Reuters

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je v sredo po še enem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) za zaprtimi vrati o Siriji, ki se je končalo brez odločitve, dejala, da bo morda treba razmisliti o ukrepih mimo najpomembnejšega organa ZN. Medtem pa je ameriško finančno ministrstvo sprejelo dodatne sankcije proti Mednarodni islamski banki Sirije.

Namestnik svetovalca za nacionalno varnost Denis McDonough je iz Katarja sporočil, da bodo režim predsednika Bašarja al Asada "gospodarsko uničili". "Al Asadova klika bo končala na smetišču zgodovine, in ko se bo to zgodilo, bo to hud strateški udarec tudi za Iran, ki sirski režim podpira materialno in z nasveti," je dejal McDonough.

Danes se je na besede Riceove odzvalo tudi francosko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da se je Francija pripravljena pogovarjati o vseh možnostih znotraj Varnostnega sveta ZN. "Francija podpira načrt posebnega odposlanca in Arabske lige, hkrati pa ne zavrača nobene možnosti za končanje krize, sprejete znotraj Varnostnega sveta," so sporočili na ministrstvu.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je opozorila, da lahko odnos Rusije do Sirije pripomore k morebitni državljanski vojni. Tako se je odzvala, potem ko sta Rusija in Kitajska spet nasprotovali poostritvi ukrepov s strani Varnostnega sveta ZN.

Sirija na robu državljanske vojne

Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je opozoril, da bi lahko še en pokol, kot se je zgodil pretekli petek v mestu Hula, v katerem je bilo ubitih 108 ljudi, večinoma žensk in otrok, državo pahnil v državljansko vojno, po kateri si ne bi nikoli opomogla.

Sirska vojska
Sirska vojska FOTO: Reuters

Danes so al Asadove oblasti dva dni po obisku posebnega odposlanca ZN Kofija Anana izpustile 500 ujetnikov, ki so bili osumljeni vpletenosti v 14-mesečni upor proti režimu. Sporočili so, da gre za tiste ujetnike, ki si "svojih rok niso umazali s krvjo".

Sirija je sporočila tudi, da si želi, da bi Ananov načrt uspel in da bi se s političnim dialogom končalo nasilje. Predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Jihad Makdissi je pozval opozicijske skupine, ki zavračajo tuje ukrepanje, naj pridejo na pogovore z vlado.

Uporniki si želijo akcij

Sirski uporniki so sicer v sredo al Asadovemu režimu dali do petka čas, da začne zares izvajati Ananov načrt. "Če se to ne bo zgodilo, bomo prosti vseh zavez in bomo branili ter ščitili civiliste, njihove vasi in mesta," je sporočila uporniška svobodna sirska vojska, ki jo sestavljajo vojaški dezerterji.

Vodja sirskih upornikov Riad Asad pa je danes Anana pozval, naj mirovni načrt, ki je v veljavo stopil 12. aprila, razglasi za spodletelega. Hkrati je zavrnil tudi omenjeni ultimat režimu. "Ni nobenega ultimata, želimo si le, da bi Kofi Anan oznanil, da je načrt spodletel in nam tako omogočil, da bi lahko svobodno začeli vojaške akcije proti režimu," je povedal Asad. Pri tem je dodal, da so uporniki do zdaj spoštovali načrt.

Basam Sabah
Basam Sabah FOTO: Reuters

Sirski veleposlanik v Sloveniji nezaželena oseba

Slovenija pa je za nezaželeno osebo razglasila sirskega veleposlanika Basama Sabaha, ki ima sicer sedež na Dunaju. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, so se za ta korak odločili iz načelnosti zaradi skrb zbujajočih razmer v Siriji, predvsem zaradi pokola v kraju Houla, kjer je bilo prejšnji petek ubitih 108 ljudi.

"Slovenija že od izbruha krize v Siriji ostro obsoja že skoraj 15-mesečno stopnjevanje brutalnega nasilja in sistematičnih kršitev človekovih pravic s strani sirskih oblasti," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Zgroženi smo spremljali novice o nedavnem poboju več kot sto oseb – med njimi 49 otrok in 34 žensk – v sirskem kraju Houla. Ministrstvo za zunanje zadeve je to grozovito dejanje ostro obsodilo ter izrazilo pričakovanje, da bodo storilci razkriti in bodo zanj odgovarjali," so poudarili.

Pri tem so na MZZ podprli Ananov načrt "kot edino pravo možnost, da se Sirija izogne državljanski vojni širših razsežnosti". "Vojaške operacije je treba takoj v celoti ustaviti in se ustrezno lotiti reševanja poraznih humanitarnih razmer v Siriji in sosednjih državah," so že zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barabe1234
02. 02. 2013 12.34
pa kdo sploh upraša kj slovence :)
detict
14. 10. 2012 13.05
Kakšni butli... Namesto, da bi trgovali z bogato Sirijo. Isto smo hrbet obrnili Gadhafiju. Sram me je...
Aven
01. 06. 2012 22.53
+3
Velikokrat me je sram da sem Slovenec. Ampak palica ima dva konca - in politiki ki vodijo napačno politiko bodo kaznovani. Še posebej bomo kaznovali ritoliznike.
Vasojevich
01. 06. 2012 12.52
+4
BogatunLOL
01. 06. 2012 12.06
+0
Kahl, mal si mim brcnu.... Bomo proglasili za nezaželjene tudi državnike, ki se poslužujejo umorov - beri likvidacij. Točneje celo sami odločajo o tem kateri bo umorjen? Kaj je to pravna država vemo. Očitno ne samo da ne živimo v pravni državi, tudi druge spodbujamo k temu.
Elias47
01. 06. 2012 10.28
+9
Sirija se bojuje z agenti in plačanci zahodnih tajnih služb in Izraela, ki skušajo narediti coup d'etat tudi v Siriji, kot so to lani naredili že v Libiji. V bistvu se gre za popolnoma isti postopek tero-ris-tičnih napadov in zavajanja javnosti, spinanje proč od resnice...ki ga izvajajo ZDA in NATO. To je v bistvu ameriško-anglosaksonška-izraelska tero-ri-stična dr-hal, ki deluje v Siriji, te tero-ri-stične zločince pa seveda naši skorumpirani mediji in politiki imenujejo kot "upornike" oz. "opozicijo".
Elias47
01. 06. 2012 07.23
+9
Pri kakšni neumnosti je naša vlada vedno med pobudnicami... ko pa je res potrebno narediti nekaj prav, pa te ameriščanske, vatikanske in zionistične prostitutke v naši vladi vedno tišijo svoje smrdljive glave v pesek... zaradi teh neumnostmi se nam bo še nekoč kolcalo....
kleopatra-1
01. 06. 2012 02.24
+5
Seznam nezaželenih v Sloveniji je kar dolg, začnemo lahko z vlado, pa gremo naprej do bivših in sedanjih managerjev (beri: tatov) leta itd
JezektekaTeka37
01. 06. 2012 00.16
-12
Bog blagoslovi Izrael in Ameriko ...
Dobrovoljac
01. 06. 2012 04.54
+6
Brazi
31. 05. 2012 22.35
+8
karikirano: vlečemo penise zda
Elias47
01. 06. 2012 07.27
+4
a misliš, da je sploh kdo v našem parlamentu, ki ni "koksaker" američanov, zionistov in vatikana?!! "VSI so odvandrali za Zverjo!!!"
bigich
31. 05. 2012 22.12
-6
Rusija lahko rece papa poslom v novi Siriji ... Ce te rusi niso nesposobni potem ne vem ... na koncu pa znajo samo reci >> masoni so nas zownali mi smo pravicni lol <<
Nina Nubia 1
01. 06. 2012 00.00
+2
rusi cakajo na big finale vrjami rusi vejo kok je ura zakaj pa mislis da se gradi v yamantauju ze desetletja ko bo medved napadel se bo zemlja tresla
Elias47
01. 06. 2012 07.29
+1
ševeda so že fronte začrtane.... gre se samo za to da dobro izmanipulirajo konflikt, da bo raja pripravljena iti umreti na fronto...
vzhod
31. 05. 2012 21.39
+4
Iz časov turških osvajanj poznamo vojake Janičarje.Janičarji so bili pripadniki neturških narodov.Turki so jih kot dojenčke vzeli in jih prevzgojili v svoje vojake.Janičarji so bili znani po svojih okrutnih dejanjih nad lastnim ljudstvom. Kje se danes začne ta prevzgoja da lahko človek ki je na oblasti dela proti lastnemu ljudstvu in mu jemlje še to česar nima? Slovenski politki so samo igralci ki jih nekdo pomika. Vlada RS dobiva navodila iz Bruslja,Bruselj iz ZDA...Ameriški kongresniki pa v Gozdu Bohemljanov...kjer imajo satanistične rituale in častijo 7 metersko sovo,na teh ritualih pa sežigajo lutke v obliki človeka. youtube:Odredi smrti Krivo je ateistično izobraževanje ki je brez moralnih vrednot in ki človeka uči da je najpomembnejši denar,da je najmočnejša država ki ima moćno gospodarstvo in da je prav da se do tega pride preko trupel.To je samo nadaljevanje starih satanističnih učenj ki jih je Darvin prepakiral v lepse zapakirano in bolj prodajno embalažo kot njegovi predhodniki.Nič čudnega da je za Hitlera bila Darvinova teroija kot biblija.To je načrt globalnega sazužnjevanja ki ga širita ZDA in NATO z bombami.To je uresničevanje Eugenike.
Elias47
01. 06. 2012 07.31
+3
satanisti - Vatikan in Zionisti in njihove cerkvene in državne vlačuge na oblasti bodo pokopali ta planet....
Dobrovoljac
31. 05. 2012 21.29
+6
Ista medijska propaganda kot je bilo to v Srbiji na Kosovu,kao srbi ubijajo uboge albance,da lahko pol Američan intervira,banda ena,najhujši narod!
sejvam
31. 05. 2012 20.54
+25
Kaj pa kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji, Katarju, Bahrajnu?.......Slovenčki pa itak ritke Američanom, sramota! mah jes sm obupu naj nardijo kar hočjo
Mohandas
31. 05. 2012 22.15
+4
Ampak res... mi sploh nimamo več državne politike. To je politična agentura zahoda.
Elias47
01. 06. 2012 07.33
+2
ma ti so povezani z ameriščani, za te ni prišla komanda iz treh Cityev (Washington, London in Vatican City) da jih izženejo naši politiki...takrat se jim ni bilo potrebno naprej pripogniti...
cxslo
31. 05. 2012 20.52
-1
upornik_007
31. 05. 2012 19.53
+16
kako jasno se vidi kako svet drvi v 3sv. vojno vse se zacenja na bliznjem vzhodu kot je bilo ze napovedano in rdeca crta sta sirija in iran - napad na iran bopa seveda uradni zacetek 3sv.vojne oz. z eno nogo smo ze noter vse gre postopoma in nacrtno!!
vitaminek
31. 05. 2012 20.57
+12
nastradali bomo pa mi , siromaki , ki nismo nič krivi ne dolžni.
Nina Nubia 1
31. 05. 2012 23.56
-4
v vojni zmaga vecina in ne orozje to pomeni zmaga je zagotovljena
Mohandas
01. 06. 2012 00.59
+2
Jaooo Nina... saj lepo, da si samozavestna, ampak naivna pa ne rabiš biti. Pa verjami, da ti nič slabega nočem s povedanim. vitaminek... ja...samo jaz se dam raje aretirat, kot da grem kot hlapec enih ali pa drugih na fronto... pa upam, da zdajle nisem jaz ta naiven :) Samo propagandi ne nasedat... dokler imaš v glavi, da si noben povprečen človek ne želi tega je vse ok. Problem nastane, ko se ti v srce zasidra sovraštvo.
anjerd
31. 05. 2012 19.40
+14
Vojna je biznis, le kdo bi se ga odpovedal, veliki proizvajalci orožja že ne.
Nimivseeno
31. 05. 2012 19.56
+12
Vojna je biznis predvsem za privatne bančnike, ki posojajo denar državi za obresti, da si nakupi orožja v času vojne. Bančniki pa podpirajo obe strani, ker tako imajo zagotovljen dobiček. Primer: Dedek Busha je nacistom posojal denar, da so si financirali vojno. (Vir: TheGuardian: How Bush's grandfather helped Hitler's rise to power; wikipedia: Prescott Bush) Iz istega razloga so odstranili JF Kennedyja. Naredil je dve neodpustljivi napaki. Z excecutive order 11110 je začel sam tiskat denar (Vir: Executive Order 11110) in bil je prevelik pacifist glede kubanske jedrske krize. (Vir: Cuban missle crisis)
n0mistakez
31. 05. 2012 19.34
+18
clinton cuti prokleta banda američka...SPET SO RUSI KRIVI... da vas nabijem zahodne žide....Sirija je na robu kapitalistične okupacije in rusi samo pomagajo da se to NE ZGODI...in izpadejo kot največji sovražniki....aj marš u 3 pm
Elias47
01. 06. 2012 07.35
+1
Nimivseeno
31. 05. 2012 19.27
+15
Glede na podatke o dnevno načrpanih sodčkih nafte nas čaka kmalu pomanjkanje hrane in dražje cene goriv, kar bo vodilo v vojno. Povod bo v Izraelu.
Elias47
01. 06. 2012 07.35
+1
kmardra
31. 05. 2012 19.18
+4
problem- reakcija- rešitev pošiljajo NATO plačano vojsko-24 ur piše o "državljanski" vojni-NATO napad na Sirijo