Tujina

Sirski konflikt: Francija za Ananov mirovni načrt, možnost uporabe sile in prepoved letenja

Damask, 13. 06. 2012 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./N.D./Reuters
Komentarji
101

Prvič od začetka vstaje v Siriji so Združeni narodi potrdili, da je država v državljanski vojni, medtem ko Damask vztraja, da o državljanski vojni ni mogoče govoriti. Francija bo medtem v ZN predlagala, da mirovni načrt za Sirijo postane obvezen.

Vodja mirovne misije Združenih narodov je včeraj dejal, da je Sirija v državljanski vojni. "Jasno je, da je vlada izgubila nadzor nad večjimi deli ozemlja, več mest je v rokah opozicije in si želi prevzeti nadzor nazaj," je povedal Herve Ladsous. Tako so Združeni narodi konflikt v Siriji prvič označili za državljansko vojno.

Njegov sodelavec Kieran Dwyer pa je dejal, da zdaj niti ni pomembno, ali gre za splošno državljansko vojno ali ne. "Lahko ji rečemo vsesplošna državljanska vojna ali delna državljanska vojna le na nekaterih delih ozemlja. Bistvo je, da se močno stopnjuje in širi čez skoraj vse dele države in civilisti, povsem običajni Sirci so tisti, ki trpijo," je povedal za ameriško televizijo CNN.

Rusija: Mi ne kršimo mednarodnega prava

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je odzval na včerajšnje trditve ameriške ministrice Hillary Clinton, da Rusija sirskim oblastem prodaja bojne helikopterje. "Pri navezovanju stikov ne kršimo mednarodnih zakonov," je povedal minister. Ob tem je ZDA obtožil, da sirskim upornikom dobavljajo orožje, ki ga uporabljajo v bojih proti režimski vojski. Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je po drugi strani dejal, da obstajajo znaki, da Rusija z orožjem oskrbuje sirsko vlado.

Tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius je danes ocenil, da je konflikt v Siriji prerasel v državljansko vojno. Ob tem je napovedal, da bo Francija predlagala, da postane Ananov mirovni načrt za Sirijo obvezen, tako da se bo sklicevala na sedmo poglavje ustanovne listine ZN. Po tem poglavju lahko za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti ZN sprejme ukrepe, tudi vojaške, za vse članice ZN.

Fabius je dejal, da je tudi prepoved letenja nad ozemljem države ena od možnosti, ki bi jo lahko uporabili. Na naslednjem srečanju zunanjih ministrov EU pa bo francija predlagala zaostritev sankcij za Sirijo.

Damask zavrača trditve, da je država v državljanski vojni

Po drugi strani pa je sirsko zunanje ministrstvo sporočilo, da govorjenje o državljanski vojni ni skladno z realnostjo. "V Siriji poteka vojna proti oboroženim skupinam, ki so se zatekle k terorizmu," je dodalo. Damask namreč konflikt obravnava kot zaroto proti legitimno izbrani oblasti s podporo tujine. Hkrati so sirske oblasti ZN, še posebej pa Ladsousa, pozvale, naj dogodke obravnavajo objektivno in celovito. "Sirije ni zajela državljanska vojna, ampak je priča poskusu uničenja terorizma in maščevalnih ubojev, ugrabitev, bombardiranj, napadov na državne institucije in uničevanja javne in zasebne lastnine ter ostalih brutalnih zločinov," trdijo v Damasku.

Streljali na opazovalce ZN

Medtem se srditi boji v Siriji nadaljujejo. Vodja mirovne misije ZN Ladsous je potrdil, da so opazovalci ZN poskušali priti v mesto Hafa, a so ob tem nanje streljali. Vodja misije ob tem dodaja, da je bil napad zagotovo nameren. ZN in tudi ZDA so že večkrat opozorili, da se nasilje v mestu Hafa stopnjuje, hkrati pa okoli njega vojska kopiči svoje sile.

Opazovalci so se poskušali v mesto prvič prebiti v ponedeljek. V torek so jim vladne sile ob zadnji nadzorni točki pred mestom dovolile napredovanje, vendar pa so potem sami ocenili, da bi bilo to prenevarno, in se obrnili. Ko so se vračali, so jezne množice na njihova vozila metala kamne in železne palice, nato pa je sicer neznani napadalec nanje začel streljati, pri tem pa ni bil nihče poškodovan.

Predstavniki ZN sicer v tem tednu poročajo o precej povečanem obsegu vojaških operacij režimske vojske, v katere je vključila tudi bojne helikopterje. V urbanih predelih države pa naj bi bilo tudi vse več močnejših napadov opozicijskih sil.

Granata, ki naj bi jo režimska vojska izstrelila na urbana naselja.
Granata, ki naj bi jo režimska vojska izstrelila na urbana naselja. FOTO: Reuters

Otroke uporabljali za živi ščit in jih mučili

V poročilu ZN, ki so ga objavili v ponedeljek, piše, da naj bi sirski režim kot živi ščit uporabljal otroke, predstavniki režima pa naj bi mučili tiste mlade, katerih starši so domnevni disidenti. "Večina otroških žrtev je potrdila, da so jih pretepali, jim zvezali oči in jih izpostavljali stresnim situacijam, jih bičali z debelimi električnimi kabli, jih strašili s cigaretnimi opeklinami in v enem potrjenem primeru celo žrtev mučili z elektrošoki v genitalije," opozarjajo v poročilu. Mučili pa naj bi otroke, katerih starši so bili po domnevah režima pripadniki opozicije ali Vojske za osvoboditev Sirije (VOS). Na desetine otrok, starih od 8 do 13 let, naj bi prorežimske sile v marcu uporabile za živi ščit med napadom na vas Ajn Laruz.

V poročilu še piše, da naj bi tudi VOS v svoje vrste rekrutirala otroke, kljub temu da njena politika pravi, da v svoje vrste ne bo novačila nikogar, ki je mlajši od 17 let. Tega v Vos za zdaj še niso komentirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
14. 06. 2012 14.41
Tudi moje komentarje brise kot za stavo. Nimas kaj, prodana dusa na ameriskem proracunu.
HAWX
14. 06. 2012 21.10
+2
Syrian Islamist opposition casts out Christians" Evo kaj počnejo islamski teroristi katere podpirajo zionistične zda! Do sedaj so kristjani imeli vse pravice v Siriji sedaj pa prihaja radikalna struja katero financira s.arabija in katar skupaj z natom enko kot v Libiji. Kako to da ta zahodni svet naenkrat ne obsoja samomorilskih gnusnih terorističnih dejanj? Pop tv začnite malo povzemati novice od RT ker so si do sedaj zgradili neoporečen renome z svojimi reportažami, ki so resnične in uravnotežene torej pravo novinarsko delo in raziskovanje ne pa prepisovanje zionističnih listov in virov tipa reuters ki je že celih 130 let v lasti Rotshchildov ali associated press ki je v njihovi lasti že 60 let ali cnn,bbc,washington post, new york post v lasti Murdoch-a...itd sama ZIONISTIČNA propaganda in laži!! Kako si sploh dovolite še naprej prevzemati novice od teh hiš če pa so zadnja leta izgubili vso kredibiliteto od bbc skandala z palestino 2 leti nazaj, do cnn skandalov siriji... Tolikokrat so že bili ujeti na laži pa se vsi naprej slepe delate kao da so oni neoporečen vir informacij in kao da so nepristranski. Obstajajo cele študije kako manipulirajo in lažejo vse dokumentirano in dokazano a vi še kar naprej servirate te njihove laži prebivalstvu Slovenije vsak večer Zgončeva in Pucer veselo prebirata laži in propagando in filata Slovensko prebivalstvo z dvomom in strahom!
Matej Andjeli?
14. 06. 2012 09.53
+1
Kje je pa moj komentar?
Matej Andjeli?
14. 06. 2012 09.59
+1
Matej Andjeli?
14. 06. 2012 10.01
+5
Vsi vemo, da to ni državljanska vojna. Nič pa ne pišete, kaj se dogaja zadnje dni v Libiji! Narod ima dovolj vsega sranja in hočejo nazaj djamahirijo.
DeadBull
14. 06. 2012 09.35
+6
Sramota, za vse....sploh pa za vas 24ur, ker je očitno da je to ena sama propagandna ofenziva. Tudi če je to vse res, vam nihče ne več ne verjame.....
HAWX
14. 06. 2012 08.56
+6
Samo ti briši s... Se ti sploh zavedaš kaj počneš in čemu pomagaš pa sebi dolgoročno tudi škoduješ!
Slo4theist
14. 06. 2012 02.24
-5
Čas je že bil da se destabilizira te Mudžahedine ki se skrivajo za raznimi demokacijami, diktatorstvi in podobno, a željo imajo samo eno!!!!
HAWX
14. 06. 2012 07.32
+10
Zakaj pol ne destabilizirajo najhujše od najhujših savdsko arabijo??? Ne to so pa njihovi velecenjeni partnerji katerim prodajajo najbolj sofisticirana orožja od nevidnih bombnikov, eurofighterja,AWACS,F-15, Blackhawki UH-60,Abrams tanki, do aegis sistemov in bodočega F-35. To da pa so glavni sponzori samomorislih bombašev, da sekajo glave ljudem ( še prejšnji teden so dva) da ženske ne smejo niti avta vozit, da je totalitarna vehabistična đamahirija to jih ne moti, niti ne komentirajo to, ne problem je Iran kjer imajo ženske vse pravice in so ene najbolj šolanih v regiji... Slepec.
Slo4theist
14. 06. 2012 12.10
-4
Lej če bi bil malo intelegenten, bi videl da se prav to počne, destabilizira okoli območja, ker napad na neko državo kjer je okoli nje polno psihopatov, je pač nesmiselen, tako kot bi bil na Iraq če jih nebi podprli Iranci, bahranjci, kuwaitčani, ZAE ter S.Arabija. Potrebno je zaveznike Irana destabilizirati, še sploh ker imajo en cilj, cilj ki ga je teden dni nazaj muslimanska bratovščina veselo vzklikala, in to je ustanoviti arabsko unijo s sedežem v jeruzaelmu, no poglej si posnetek pa ti bo vse jasno! In ko bo ponovno začelo pokat, bote take ovce kot si ti spet pisale neke laži in obtoževale izrael, čeprav izrael ni začel niti ene vojne na BV-ju!
janez6bb
14. 06. 2012 12.49
+2
ja rusijo pa kitajsko bodo težko destabiliziral, GO IRAN GO IRAN:)
Kimberley-Echo
14. 06. 2012 01.57
+4
Po Siriji je na vrsti Iran, kjer si bo končno Amerika polomila zobe. Žal pa z njo tudi Evropa.
Slo4theist
14. 06. 2012 02.25
-4
Niti ne Iran na vznotraj že vre, samo mediji ne prikazujejo tega, polahko daj času čas!
yarrick
13. 06. 2012 23.11
+10
Me pa zanima KDO daje pravico, da nekdo kar tako napade drugo državo. Malo po ww2 so sodili nemčiji zaradi vojnih grozot in začetka ww2, dočim je danes za zahod ČISTO LEGITIMNO da napadajo vse, kar jim ni povšeči.Kako narobe svet ....
ljx
13. 06. 2012 22.44
+5
Vedno ga začnejo prvo sanjat z prepovedjo letenja! Mislim pa kdo bo še nasedu na to foro? Pa to je isto kot ej neki mašna prsih,pol pa v nos! Sirijci so tisti ki morajo dati prepoved letenja,pa če kdo ne upošteva naj uporabijo tiste Ruske SAM-e,kva jih bojo šparal za 4 svetovno,može sam takrat nau nič več letel.
HellWolf
13. 06. 2012 19.21
+10
umazane igrice... zahodnjakov. ZN, NATO in ostala orodja za nadzor nad ''nepridnimi'' državami ki so v nasprotju s ''demokracijo'' in ''svobodo'' bojo spet tnapadene iz strani nekih uporniških skupin s evropskim in ameriškim orožjem.
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 06. 2012 12.11
Ja, to so tiste drzave, ki za svoje dobrine zahtevajo denar.. Ti grdi, grdi... Kavbojci pa, ce ne ide milom ide silom. Zgodovina je vedno ista, le izgovori za kraje se spreminjajo / sofisticirajo.
Ranunculus
13. 06. 2012 19.21
+9
"možnost uporabe sile in prepoved letenja" A to sta dva pojma? V Libiji mi je prepoved letenja delovala kot uporaba sile...
kmardra
13. 06. 2012 18.46
-5
problem-reakcija-rešitev ZRJ- 1999 !
tali?ni tom
13. 06. 2012 20.08
+14
in kaka je rešitev??? a ja na kosovem so človeški rezervni deli pocen ne ! pa trgovina z ljudmi,mamili in vsem mogočim kriminalom je zahodu uspelo legalizirat ! to je rešitev??? irak , 1.5 milijonov mrtvih kar niti v sanjah ni uspelo huseinu v vsem njegovem času vladanja , kvečjemu par kurdov ki so tam tak problem kot pr ns romi je popipsal ! pa libija , a je tam mir danes , folk še ma zastonj štrom,bencin,šolanje pa to??? malo morgen!!!
DavidxXx
13. 06. 2012 18.26
+13
Naj ta ženska v modri čeladi gre od tam od koder je prišla. Nima kaj iskat v Siriji. Še sama ne ve kaj išče. Paraziti.
HAWX
13. 06. 2012 15.12
+26
John Stockwell bivši CIA "station Chief" kateremu vest ne da miru je povedal da je CIA samo skozi "covert ops" odgovorna za okrog 6.000.000 MRTVIH!!! Kje pa so še razni Vietnami,Irak... Po podatkih UN je v Iraku od leta 1991 do leta 2003 zaradi sankcij, ki so jih nasilno vpeljale ZDA, umrlo 1.200.000 novorojenčkov zaradi pomankanja osnovnih zdravil in mleka v prahu! Dovolj enoumja in zionistične propagande najhujši klavci v zgodovini MORAJO ODGOVARJATI!! IN TUDI BOJO skupaj z njihovimi "henchmani"!
Slo4theist
13. 06. 2012 18.27
-16
Lažeš kot pes teče, v zgodovini moderne dobe nikoli ni bilo embarga na hrano in zdravila! se vidi da pišeš po svoje in potem ponovno kriviš zahod. Si pač tipičen amerofob ter antisemit! In če ljudje umrejo ker je embargo na orožje, in potem režim odgovori na tak način da sistematično pobijejo lastne civiliste, ni potrebno kriviti zahoda. Konec koncev smo pa slovenci takega obtoževanja vajeni, namreč popolnoma enako je bilo med 2 sv vojno in našimi predniki, kjer so partizani pobili par slovenskih "izdajalcev", ker pač to je bil edini možen način da preživijo in to tako, da so nemcem ponudili prenočišča ter hrano" seveda rezultat je bil čisto drugačen, namreč pobili so jih Partizani i da nebi moglo biti huje, so nemci odgovorili in pobili še 100 slovencev, in tako so nas pobijali eni in drugi, hkrati pa oboji obtoževali samo in samo zato ker smo ljudem ponujali hrano in nismo ozirali na politiko! to vem ker sem izvedel od sedaj že pokojnih sorodnikov! Za sprmembo tebe ki pišeš izmišljene bedarije!
bozur
13. 06. 2012 18.35
+7
slo4heist...v banja luki je med bosansko vojno umrlo 20 novorojenckov, ker niso mogli zdravila pripeljati, ker je NATO prepovedal lete nad bosno in bi sestrelil kakrsno koli letalo...2 meseca nazaj je bila obletnica
Slo4theist
13. 06. 2012 19.07
-12
Spet natolcevanja v prazno. Slovenci dnevno vozili s kamijoni v konvojih dol zdravila, dokazano, podokumentirano, zapisano v zgodovino! Kaj so pa vaši, in kako so hotel pokazat svoje martyre al kaj so že, in kam so dal zdravila in obleke, je pa druga zgodba! celo nizozemci so s hriba posnel kako so Mudžahedini zdravila in ostalo namenjena ljudem zaplenil in zakurili, bilo tudi po televiziji, samo ti si še premlad da bi se spomnil! In ja je bla umazana vojna, ker so bili vključeni razni militantje in potem seveda paravojaške enote, ki pa nikoli niso prinesle nič dobrga, samo sovraštvo in maščevanje!!! Pač mantaliteta ljudi je bila na nizki stopnji, nekaj takega kar se slovencem ni moglo zgoditi!
Slo4theist
13. 06. 2012 19.11
-10
In prepove lete se iz razloga, ne zaradi tega ker so hotl zaprt dostop zdravil, ampak da po pomoti nebi snel kakšen napačen avion! In po sami logiki, ne boš pristajal sredi vojnega območja, sej ni noben lud, še najmanj pa pilot, ker ve da je v radiju 400 km 30 letališč.
Slo4theist
13. 06. 2012 19.15
-8
N nekaj takega kot so obtožili nizozemce za poboj v srebrnici! Ko so nizozemci ljudi prosil da zapustijo mesto v njihovem sprenstvu, pa so zavrnli potem pa se je usulo par tisoč srbov iz hribov, in kaj pa bo 100 nizozemcev, kaj, nizozemci niso bili neumni in so se povlkel na hrib stran, a ljudje so pa ustal! In prav tipično je to za muslimane, vedno neka obtoževanja!
Slo4theist
13. 06. 2012 19.15
-10
npr. hamas style strelanja iz polnega bloka, za darilo pa martyiri, pa prec jokat okol!!! To je za palestince nacionalen šport ratal.
Ranunculus
13. 06. 2012 19.25
+1
npr. hamas style strelanja iz polnega bloka, za darilo pa martyiri, pa prec jokat okol!!! To je za palestince nacionalen šport ratal. Podobno kot FSA?
HAWX
13. 06. 2012 23.49
+5
U to pa te je zadelo v nerv kaj ne moreš verjet da tvoji gospodarji da so mogoče zlobni ne to ne more biti res ne prenehajte lažete a ne mehurček se bo razpočil.. Če bivši zaposleni v un laže pol jaz lažem tako simple je! Vidi se koliko si nerazgledan kot prvo sankcije udarijo po vsem ne orožju kot bi ti rad verjel. Živiš v Sloveniji najdi kakega iz Srbije ki je bil doli pa naj ti pove kako niso imeli zdravil v lekarnah ker je zahod ta demoNkratični zahod vpeljal sankcije kao da zrušijo Miloševića isto kao da zrušijo Huseina.
Brazi
13. 06. 2012 13.08
+16
propaganda 8. epizoda
135kmh
13. 06. 2012 17.46
+3
b77
13. 06. 2012 12.57
-12
kar naj se med sabo!
Tone 12345
13. 06. 2012 12.55
+10
Kako je ta svet žalosten!Scenarij se ve že vnaprej!Sam da se še nato vmeša!Isto kot Libija!!
luckyss
13. 06. 2012 13.06
+10
Tu verjetno NATO ne bo neposredno sodeloval (Rusija pomaga Asadu), pač pa bomo priča vse večjemu številu "upornikov" ...in vse bolje oboroženim... Ne bi me čudilo, če bi na koncu posedovali tudi letala in helikopterje.
odprioci
13. 06. 2012 12.53
+11
"uporniki" so plačanci, tujci v večini kako je potem to državljanska vojna?
Slo4theist
13. 06. 2012 19.17
-5
Nekaj takega je gadafi govoril, pa se danes vidi da je imel sam plačance, v večini, kateri danes zapuščajo libijo, in serjejo kamor koli pridijo, trenutno v Maliju!
dadocar
13. 06. 2012 23.47
+4
ja gadafi je lagal ane? zato je sedaj v libiji mir, drzava je primer demokracije, v drzavi imajo ponovno zastonj solanje, zdravstvo, itd? star pregovor pravi osel gre samo 1x na led, ocitno je na tem forumu veliko oslov, k ih lahko nateg*es 1oox pa ne bodo opazili tega
ljx
13. 06. 2012 12.29
+5
Kako lahko je ljudi našuntat ene prot drugim,potem pa jim prevzeti državo.
Slo4theist
13. 06. 2012 19.18
+0
Primitivsem rase samo kost. Potem pa opazuj!
luckyss
13. 06. 2012 12.24
+10
Uporniki (plačani in šolani s strani ZDA), nabrani z vseh vetrov, napadajo regularne sirske enote. Kdo dela pokole ne more biti povsem jasno - vsekakor pa bi Asad s takimi dejanji pljuval v lastno skledo. Torej je odgovor na dlani, še posebej, ker ta sistem poznamo že od Libije in še od kod... Je pa že močno preko roba dobrega okusa prišlo tole pristransko bombardiranje medijev...skratka za bruhat !!
Slo4theist
13. 06. 2012 19.22
-4
Veš kako pravijo?!? Tako kakor se pozvpneš na vrh, tako te tudi snemejo! V tem primeru se je asad povzpel z vojno, in tudi pokopan bo z vojno! Ker noben tak bedak še sam ni odstopil, tao kot bi asad mogel ko je prvi umrl lani med protesti! Dve leti bi mal počakal, vodu sranko iz zaledja ala kučan style, potem pa bi kandidiral na prvih volitvah in ponovno postal to kar je! Samo mala pamet, majhna dejanja!
Ranunculus
13. 06. 2012 19.29
-2
Tadej Dular 1
13. 06. 2012 12.15
+10
ja folk al jih ze 2 let kolejo civile OZN pa sam neki klobasa pa zavlacuje........me prov zanima zakaj so tako hitr zraketiral gadafija....ka je blo tam pa ka ni v siriji.Ti(strateške surovine) Za zjokat.....
yarrick
13. 06. 2012 23.07
rusi so v siriji, v libiji jih pa ni bilo.NATO/Amere je strah tega, da bi se rusi postavili pokonci, ko bi začele leteti rakete okli njihovih ladij in postojank...Bi ne bilo rusov v siriji, bi že zdavnaj padla.