Tujina

Kdo vse je netil nemir v Siriji in zakaj?

Ljubljana, 13. 03. 2016 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Smo tik pred 5. obletnico vojne v Siriji. Kako se je vse skupaj sploh začelo? Kako je država, ki je bila na seznamu marsikaterega zahodnega popotnika, končala v ruševinah? Katere države so komaj čakale, da proteste proti sirskemu režimu izkoristijo za svoje načrte?

V Siriji so se 15. marca 2011 po vzoru arabske pomladi začeli protesti proti režimu, ki so prerasli v državljansko vojno. V petih letih od izbruha konflikta je Sirija postala poligon merjenja moči svetovnih sil, gojišče džihadistov in vir begunskega vala, ki je razkril neenotnost in nemoč Evrope. V Siriji trenutno velja premirje, a ne za vse.

Kako se je začelo?

Za začetek sirskega konflikta veljajo protesti proti režimu predsednika Bašarja al Asada 15. marca 2011, ko so protestniki na ulicah Damaska zahtevali demokratične reforme in izpustitev političnih zapornikov, varnostne sile pa so nanje streljale.

Kdo je vpleten v netenje nestabilnosti v državi?

Politolog in sociolog ter docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem Primož Šterbenc je poudaril, da dvomi v popolno spontanost protestov proti Asadovemu režimu. Kot je pojasnil, nekateri podatki, razkriti v aferi Wikileaks, kažejo, da je ameriška obveščevalna agencija Cia že leta 2009, verjetno v sodelovanju s Katarjem in Savdsko Arabijo, začela finančno podpirati sirsko opozicijo, ker je Asad zavrnil sodelovanje pri gradnji "sunitskega plinovoda", ki bi zemeljski plin iz Katarja prek Savdske Arabije, Jordanije in Sirije pripeljal do Turčije in naprej v Evropo.

"Tudi če so bili protesti spontani, pa je mogoče reči, da jih je izkoristila Savdska Arabija, tako da so se v državo zlile radikalne sunitske skupine, ki so se začele ostro bojevati za zrušitev Asada. Te skupine Savdska Arabija vse do danes oborožuje, ker hoče na vsak način presekati "šiitski polmesec" oziroma zmanjšati vpliv Irana," je ocenil Šterbenc.

Katere države so komaj čakale, da proteste proti sirskemu režimu izkoristijo za svoje načrte?

Sirsko mesto Homs
Sirsko mesto Homs FOTO: AP

Razlog za začetek vojne Šterbenc vidi tudi v delovanju Asadovega režima, vendar pa so k temu prispevali tudi protestniki. Ti se niso zavedali, da je Sirija bistveno bolj kompleksna zgodba kot Tunizija in Egipt, saj je versko in zgodovinsko kompleksna in nevralgična. Zavedati bi se tudi morali, da nekatere zunanje sile, kot so Savdska Arabija, ZDA, in Izrael, komaj čakajo, da bi proteste izkoristile za rušenje režima oziroma destabilizacijo Sirije. Končno bi se morali protestniki po mnenju Šterbenca zavedati, da Asadov režim zaradi negativne zgodovine in strahu alavitov lahko sproducira vojno in režim je to dejansko naredil.

Poligon velikih akterjev

Vojno vseh pet let poganja iluzija režimske in protirežimske strani, da lahko zmagata, meni Šterbenc. Zmaga ene ali druge strani namreč ni možna, ker imata obe zadostno kritično moč in močne zunanje podpornike: režim podpirajo Rusija, Iran in šiitski borci iz Libanona, pri čemer je zelo pomemben Hezbolah, Irak, Afganistan in Pakistan; upornike pa podpirajo Savdska Arabija, Katar, Združeni arabski emirati, Kuvajt, ZDA, Francija, Velika Britanija in prikrito Izrael. In prav zunanji akterji s svojo podporo obema stranema ohranjajo iluzijo ene ali druge strani o zmagi. Vojna sreča posledično oscilira, pravi Šterbenc.

Vse več vpletenih

V sirski konflikt je danes vpletenih veliko več akterjev kot na začetku. Na strani režima so se sirski vojski med drugim pridružile prorežimske milice, borci šiitskega gibanja Hezbolah, ruska letala in borci iz Irana.

Proti režimu se na drugi strani bori več uporniških skupin. Med pomembnejšimi je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP skupina Ahrar al Ham, prisotna predvsem na severu države, v regiji s prestolnico Damask je vplivnejša skupina Džaiš al Islam. Upornike podpira tudi džihadistična Fronta al Nusra, povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, ki jo sestavljajo predvsem sirski džihadisti.

Kaos v Siriji izkoristila tudi IS

Kaos v Siriji je izkoristila skrajna sunitska skupina Islamska država, ki je prevzela nadzor nad deli Sirije in Iraka in junija 2014 razglasila kalifat. Džihadistični borci, med njimi številni tujci, v Siriji bijejo "vojno v vojni" ter se borijo proti silam sirske opozicije, rivalskim skrajnežem iz fronte Al Nusra, pa tudi proti vladnim in kurdskim silam.

Ko se vplete Zahod

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je septembra 2014 začela letalske napade na cilje IS, leto kasneje pa se je v boj proti IS s svojimi letalskimi napadi vključila še Rusija, ki ji aktivisti sirske opozicije očitajo, da so bili v njenih napadih ubiti predvsem civilisti in sirski uporniki, ki jih podpira Zahod.

Potem ko je IS lani v Siriji utrpela izgube, predvsem na severu države, so na moči pridobile sile več desetletij zatiranih sirskih Kurdov. Njihova glavna oborožena milica so Enote za zaščito ljudstva (YPG).

Pred protesti v Siriji živelo 23 milijonov ljudi

V petih letih je konflikt v Siriji, kjer je pred protesti leta 2011 živelo 23 milijonov ljudi, terjal več kot 270.000 smrtnih žrtev. 4,5 milijona ljudi je zapustilo državo, 6,5 milijona je notranje razseljenih. Med begunci jih je največ zatočišče, med 2 in 2,5 milijona - poiskalo v sosednji Turčiji, pa tudi Libanonu in Jordaniji. Številni Sirci so se zatekli tudi v Evropo, ki za begunski val nima enotne strategije in številne članice EU so enostransko začele zapirati meje.

Premirje, a ne za vse

Po skoraj petih letih konflikta je bila na podlagi dogovora med ZDA in Rusijo o premirju 27. februarja vzpostavljena ustavitev sovražnosti, ki pa ne velja za IS in Fronto al Nusra.

Šterbenc meni, da bi to lahko bila prelomnica, a opozarja na več velikih nevarnosti. Med drugim Cia in Pentagon nista naklonjena sodelovanju z Rusijo, ker jo hočeta izriniti iz Sirije in poraziti sirski režim. Največjo težavo pa Šterbenc vidi v Savdski Arabiji in Turčiji, ki ostajata odločeni v svojem rušenju Asada - po vsej verjetnosti v "ustavitvi sovražnosti" vidita zgolj priložnost za okrepitev upornikov, da bi se lahko učinkovito uprli vojaški ofenzivi režima, meni politolog.

Vzporedno z ustavitvijo sovražnosti tečejo mirovna pogajanja pod okriljem ZN, ki naj bi se nadaljevala v ponedeljek. Predstavniki sirskega režima in opozicije naj bi se osredotočili na oblikovanje prihodnje vlade, pripravo nove ustave ter organizacijo parlamentarnih in predsedniških volitev.

Kako bi lahko končali vojno v Siriji?

Po mnenju Šterbenca je vojno v Siriji mogoče končati izključno na politični način, z oblikovanjem skupne šiitsko-sunitske oblasti, verjetno v obliki nekakšne kompleksne federacije, ob visoki stopnji avtonomije Kurdov, a s prepovedjo njihove odcepitve.

Kot je pojasnil, se morajo o tem dogovoriti štirje najmočnejši akterji - ZDA, Rusija, Savdska Arabija in Iran- ki lahko s svojim vplivom pritisnejo na bojevnike v Siriji. Kompromis pa mora nujno, vsaj za določeno prehodno obdobje, denimo od dveh do petih let, vključevati predsednika Asada, in sicer kot šiitskega sooblastnika, vendar ne edinega oblastnika. Takojšnji odhod Asada bi namreč po mnenju Šterbenca lahko povzročil destabilizacijo režima in posledično katastrofo za manjšinske skupnosti.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
14. 03. 2016 16.43
+2
Veliko pove podatek, da ima več kot 2/3 tovarn orožja sedeže svojih uprav v severni Ameriki in zahodni Evropi. Skupaj predstavljajo kar 84,2% prodaje vsega orožja na svetu.
User416781
14. 03. 2016 08.48
-2
Vse lepo in prav - ampak jaz vseeno ne razumem teh ljudi, ki se zavedajo, da so s svojim vztrajanjem na oblasti povzročili vojno in smrt in trpljenje na 100.000 ljudem...zakaj taki ljudje enostavno ne odstopijo, takrat ko je še čas...? Res ne razumem.
_alpe_
14. 03. 2016 10.34
+3
Profit profit profit, kapitalistični profit. Zato ker je plinovod kratkotrajna rešitev za ameriški potapljajoči petrodollar. In mi to podpiramo, s tem ko si ne moremo privoščiti električnih avtomobilov.
Fifi 24
13. 03. 2016 22.21
+11
Kako se je začelo? Američanom in Izraelu Asad ni všeč oz ne morejo učinkovito upravljati z njim in mora iti čisto simpl!!____________________ da pa američani za to uporabljaju služabnike (SA, Turčija, Katar...IS....) pa ni nič novega...vsaj za nekatere lol
kolbek460
13. 03. 2016 22.14
+5
Saudici so zreli in pripravljeni za rušenje in se jim bo zgodilo kot Libiji ,,
_alpe_
14. 03. 2016 10.36
+4
Libija je bila zrušena od ZDA, ker so hoteli uvesti Zlati dinar - ne pairnate ideologije, kot jo imamo po celem svetu. Tudi krediti so bili izdani na podlagi realnega zlata in zato obresti 0%.
Ate_ist
13. 03. 2016 20.06
+2
V članku manjka globalni igralec Kitajska. Njeno območje vpliva sta že Pakistan in Iran, krepi se vpliv v Afganistanu. V Siriji so pravzaprav oni odvrnili ZDA od močnejšega zoperstavljanja Rusiji. Namen rušenja Asada s strani EU in ZDA je, da se razširi vpliv na Evroazijo, s čemer bi prvo razkosali Rusijo in potem vso zgodbo ponovili še s Kitajsko
Ka pa mislis
13. 03. 2016 16.20
+11
Edina resitev je da rusi koncajo začeto. Vehabije in dzihadiste zradirat, in postavit drzavo kot je bila prej. Ta narod potrebuje trdo roko, saj so tako navajeni skozi vso zgodovino.
kim llsung
13. 03. 2016 17.14
+6
Zakaj zradirat??nekaj bi jih poslal v Ameriko,Anglijo,SA...pa naj tam širijo svoje vizije...
_alpe_
14. 03. 2016 10.38
No ja... v bistvu teli džihadisti širijo vizijo zahoda - imperializem v Siriji. Tak da po eni strani bi se samo med svoje pomešali.
ferencz 1
13. 03. 2016 15.57
+6
Prejšnji teden je bil v Izraelu pri Netanjahanub na obisku ameriški satanistBiden! Ziher bo v treh tednih spet kje počilo!
Ka pa mislis
13. 03. 2016 16.28
+3
To paradrzavo in izmisljen narod je treba ocistit, pa lahko upamo na mir v svetu.
+16
ne pozabit Turkov, ki služijo miljarde z ukradeno Sirsko in Iraško nafto, miljarde s švercem beguncev in miljarde od mame Merkel, ki jih bo naprtila vsem evropejcem, pa Kurde pobijajo, Sirijo bi radi nazaj v otomanski imperij, miljone Turkov naselili v Evropo in bodo segali do Atlantika.
290ktober
13. 03. 2016 16.02
+4
ferencz 1
13. 03. 2016 14.56
+22
Sirija, je bila napoti ZDA, Izraelu in Saudski Arabiji, da se dokopljejo še nafte v Iranu! Preberite si kakšno knjigo o saudijscih, ki sekajo glave vsak drugi dan, njihovemu Aramcotu - naftni družbi, katerega so solastniki satanski američani in vam bo zgodba povsem jasno! Satanisti iz ZDA imajo na vesti vsaj milijon življenj v Iraku, od tega najmanj 200.000 otrok!
zinaaziza
13. 03. 2016 15.03
+3
Ka pa mislis
13. 03. 2016 16.22
+4
+++ Na youtubu je detaljno predstavljen nacrt zahodnih satanistov in savdskih vahabitov da speljejo naftovod od katarja do latakije oz turcije.
SSHanjarDivision
13. 03. 2016 14.55
+0
Zakaj gospod Šterbenc in 24ur ne napiše koliko procentualno pred vojno je živelo sunitov in koliko alawitov ter ostalih, bomo hitro prišli do odgovora
Ka pa mislis
13. 03. 2016 16.23
+2
Sunitov je v siriji cca 75%, a okoli polovico se bori na strani assada oz drzavne vojske.
rudar51
13. 03. 2016 14.52
+10
KURDI morajo dobit svojo državo ,ker si jo zaslužijo,v Siriji in Iraku so na dobri poti z turčini pa je treba enkrat za vselej obračunat----sploh EVROPA.
zinaaziza
13. 03. 2016 14.12
+4
za tole obrazložitev sem pa zelo hvaležna gospodu Šterbencu, končno nekdo, ki ve največ o sirski kuhinji, kdo jo je zanetil in kakšni so bili interesi
Sam Il
13. 03. 2016 13.28
+38
24 ur, (s svojimi lažmi) tudi vi ste soodgovorni. Gadafija ste si upali označiti za diktatorja, pa je Libija pod njegovim vodstvom CVETELA! Kaj pa danes? Vi ste zadnji, ki lahko o tem govorite.
žlikrofi
13. 03. 2016 15.16
-6
NE LAŽNIK PREVARANT HUJSKAČ TV NOVA ZAPORNIK
_alpe_
14. 03. 2016 10.40
JanezNovakJohn
13. 03. 2016 12.48
+37
Verjetno ne bom izpadel janšist če zatrdim da 88% Slovencev ve za ameriško kuhinjo in 70% Evropejcev ne mara ameriškega neoliberalizma, ki ga pa neskončno ljubi evropska vladajoča kasta v Bruslju. Če se to še nadaljuje bo potrebno ustanoviti stranko"vode in zraka ne damo". Bomo pa zaradi tega hudo tepeni.
MIRKOKING
13. 03. 2016 12.35
+49
Americani so financirali proteste v Siriji in Ukrajini in tako zakuhali dve vojni. Je pa ironicno, da je dobil Obama nobelovo nagrado za mir. Se bolj ironicno pa je to, da EU podpira ZDA pri rusenju Evrope...
JanezNovakJohn
13. 03. 2016 12.41
+21
290ktober
13. 03. 2016 16.06
+2
Ka pa mislis
13. 03. 2016 16.24
+1
slayer2
13. 03. 2016 12.21
+29
Zakaj se sprenevedate.Točno se ve kdo!!! ZDA so po drugi svetovni vojni konstantno netile nemir in posledično so nastale državljanske vojne!!!
JanezNovakJohn
13. 03. 2016 12.40
+15
Niso nastale,Amerikanosi so jih sprožili zaradi neoliberalističnih potreb.
slayer2
13. 03. 2016 13.53
+4
Ka pa mislis
13. 03. 2016 16.26
+5
Haiti, panama, equador, vietnam, koreja, gvatemala, libija, irak, iran, avganistan....to se spomnem
CURVANORD Zanetti
13. 03. 2016 19.05
+4
JanezNovakJohn
13. 03. 2016 12.21
+14
Amerikanosi, amerikanosi in amerikanosi imajo na vesti vse te mrtve, trpljenje beguncev.....
maneno48
13. 03. 2016 12.13
+0
kdo pa je Šterbenc ?
spletni Kritik
13. 03. 2016 11.28
-50
Izrael tu ni nič kriv, je le izkoristil dane razmere, pridobil nekaj, sedaj bivšega sirskega, ozemlja, uničil oskrbovalno pot z orožjem iz Irana v Libanon predvsem pa je Izrael skrbel in bo še v prihodnje, da nihče izmed tepiharjev nikoli, beri NIKOLI, ne bo imel orožja za množično uničevanje. Sirija bi lahko že zdavnej imela jedersko orožje, in če sirska vlada meče orožje na lastno prebivalstvo, zakaj ne bi še na koga drugega, nevernika recimo?..
spletni Kritik
13. 03. 2016 11.29
-37
Vapo
13. 03. 2016 11.30
+41
EnverHoxha
13. 03. 2016 11.44
+17
hahahah NIKOLI HAHAHAH sm si pravi čivut...sm da ti omenim da tepiharski pakistan že ima jedersko orožje...
Vapo
13. 03. 2016 11.59
+11
... in vsaj še Saudijci, če ne še kdo drug...
action
13. 03. 2016 12.13
+9
preveč je skadil da spohan pejd v izarel, čeprav to ni niti vaša država...
zinaaziza
13. 03. 2016 14.09
+4
točno tako action, bravo, kakšen israel, kaj je že to??? lopovi navadni, morilci
SSHanjarDivision
13. 03. 2016 14.51
+2
o bed no, nuklearno bombo lahko narediš iz vsakega atoma, to sploh ni več umetnost
kim llsung
13. 03. 2016 17.18
+1
EnverHoxha
13. 03. 2016 11.23
+30
napišite koliko ljudem so rusi rešili življenja ker so ustavil isis!!