Tujina

FOTO: Prebivalec Alepa, ki je tik pred padcem: Ostali bomo doma. Do zadnje kaplje krvi

Alep, 17. 02. 2016 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
355

Sirsko mesto Alep oblegajo režimske sile, pri tem pa imajo podporo ruskih sil iz zraka. V mestu ostaja nekaj sto tisoč civilistov. "Kaj nam lahko Asad še stori? Uporabi kemično orožje? Kar naj ... Vsaj ne bo počasna smrt," je dejal eden izmed prebivalcev.

Turčija je danes sporočila, da si želi vzpostavitve varnega območja v Siriji, ki bi vključevalo mesto Azaz ob turški meji. Za varno območje, kjer bi veljala tudi prepoved letenja, si Ankara prizadeva že dalj časa. Da bi lahko bilo območje prepovedi letenja koristno, je v torek ocenila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Rusija je to zavrnila.

Prvi od številnih konvojev s humanitarno pomočjo je prispel na oblegana območja v Siriji, poroča BBC. Kovoj je prispel v mesto Muadhamija, ki leži v bližini Damaska. Na seznamu mest, ki bi morala prejeti pošiljko, je tudi Madaja, kjer civilisti že dalj časa umirajo od lakote. Prav tako mesta Zabadani, Kafr Batna, ki prav tako ležijo v bližini Damaska, oblegajo pa jih sirske režimske sile Bašarja al Asada.

ZN pošilja tudi pomoč v mesti Foah in Kefraja, ki ležita v severni provinci Idlib in sta pod nadzorom sirskih upornikov. Pomoč je namenjena tudi mestu Deir el Zour na vzhodu države, ki ga oblegajo skrajneži Islamske države. Skupno na teh območjih živi okoli pol milijona ljudi.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je poudaril, da je naloga sirskih oblasti, da si želijo doseči prav vsako osebo v Siriji, kjer koli že je, in dovoli da ji ZN dostavi humanitarno pomoč. Dodal je, da bo tokrat znano, ali sirske oblasti imajo to željo.

Sirski režim predsednika al Asada je pred tem že odobril dostop humanitarne pomoči za sedem naštetih območij, ki so ali pod njihovem nadzorom ali pa nadzorom upornikov.

Je pa Asad opozoril, da sporazum o koncu sovražnosti stoji na trhlih osnovah, saj vanj niso vključene vse sprte strani.

Humanitarni konvoj za Sirijo
Humanitarni konvoj za Sirijo FOTO: AP

Alep tik pred padcem, številni civilisti ostajajo v mestu

Sirski konflikt je danes terjal nove žrtve. V zračnem napadu mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA na severu Sirije je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubiti najmanj 15 civilistov. Zadeta naj bi bila neka pekarna, pred katero se je v jutranjih urah zbrala vrsta ljudi. Še najmanj 20 ljudi je bilo v napadu ranjenih.

Vladne sile, ki jih podpirajo Rusi in bombardirajo območja, pa vztrajno napredujejo v obleganju drugega največjega sirskega mesta Alep. Kmalu bodo sklenile krog, saj se koridor na severu mesta vztrajno manjša.

Nekoč bogato in cvetoče mesto je zdaj v ruševinah. A civilisti v njem še vztrajajo. V mestu naj bi jih bilo še nekaj sto tisoč. "Ne grem nikamor. Na mojo hišo je padlo okoli 70 raket, a nisem odšel," je za britansko televizijsko hišo BBC povedal eden izmed prebivalcev.

Moški v civilni obleki pravi, da Asadove sile ne delajo razlik med vojaki in civilisti. Boji se, da bo Alep doletela usoda Madaje, saj hrane počasi primanjkuje, le redki pa si jo lahko sploh privoščijo, saj je izredno draga.

Spet drugi dodaja, da že celo jutro nad mestom krožijo režimska letala. "Kaj nam lahko Asad še stori? Uporabi kemično orožje? Kar naj ... Vsaj ne bo počasna smrt," je dejal pred kamero.

Mlajši moški pravi, da so pred leti, ko so začeli revolucijo, vedeli, da bodo plačali visoko ceno. A gre za trenutno stanje. Ne preživimo zaradi hrane, preživimo zaradi našega ponosa, je dodal.

Starejši moški pravi, da bodo ostali v v mestu – doma. "Ne bojimo se ruskega medveda. Tukaj bomo ostali do zadnje kaplje krvi," pravi ponosno.

Na posnetkih so vidni tudi otroci, ki se igrajo z žogo ali postopajo med ruševinami.

V ponedeljek je nekdo bombardiral mesto, ob tem pa uničil bolnišnice in šole. Umirali so civilisti, med njimi otroci. Zločin, ki so ga vsi obsodili, kdo pa ga je zagrešil, še vedno ni jasno. Krivi naj bi bili Rusi, a ti obtožbe kategorično zavračajo.

Humanitarna organizacija Save the Children je sicer sporočila, da je bilo raketiranih kar sedem stavb, v katerih so zdravstvene ustanove.

Alep pred vojno
Alep pred vojno FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdotukaj
18. 02. 2016 15.22
+3
Kot vedno v zgodovini Nemci in Turki držijo skupaj.
jzkzfzmz
18. 02. 2016 10.11
+10
24 ur za danes sem se najedel fopanja. Hvala :) Od kdaj imajo pravico Američani napadat suvereno državo? Že prejšnjič sem vam napisal koliko držav je padlo zaradi njih vi pa še kar neumno pišete dalje. pa kaj res ne znate 1x pošteno pisat? Kkao so lahko vsi v Siriji, če je legitimno samo Rusija lahko. Zakaj se gre amerosom do Sirije? Zakaj se Saudijci priklepajo? Zakaj Turki? Ker vsi hočejo eno. Turkli hočejo povečat svojo državo ostali pa nafta. Od tega bi čez Sirijo potekal novi tok in bi tako Ruse preprosto odklopili od Evrope. Tudi severni tok. to je plan Merkel-Obama. Kaj vam moram jaz to napisat? Res žalostno da pišete neumnosti. Hvala V zaledju je še več ampak dobro danes mi ni za pisat več. Sem že napisal dovolj.
Zverina56
18. 02. 2016 12.55
+4
ne da ne znajo poštenio pisat, pišejo tko kokr jim narekujejo vodilni in tisti od katerih dobijo take novice....če se še niste sprjaznl nam vsi teli mediji pišejo za železno zaveso, torej ne bojo nikoli objavili 100% resnice ker jim to enostavno ne dovolijo....sicer pa vemo od kje pobirajo take novice...od onih na drugi strani luže od wanna be najmočnejše svetovne sile oz. najbolj podebiljenega naroda na svetu imenovani amerikanosi hahah
jzkzfzmz
18. 02. 2016 14.43
SSHanjarDivision
17. 02. 2016 21.32
-3
tudi če obtožijo Rusijo vojnih zločinov v Siriji ima ta veto pravico v ZN, ne verjamem pa v kakšno večje posredovanje s strani Rusije zaradi Assada, še nekaj časa bo užival Putinovo podporo potem pa...
Kollerik
18. 02. 2016 09.21
+3
ZN so (kot vedno) neučinkovit mastodont, pol uradnikov, ki prejemajo plače za nič. Pravi Alanfordovski urad za "gubljenje vremena"
coa333
17. 02. 2016 21.09
+16
Neverjetno kaj vse lahko mediji prikažejo in priredijo, totalna propaganda...... Režimska vojska...... Sirijska vojska, ker nisem zasledil, da ste kdaj za katero drugo državo omenjali režimska, kaj vam ni jasno..... Čista propaganda......
StrikeOne
17. 02. 2016 21.05
+2
Američani javno priznajo da so izurili vsega 5 FSA pripadnikov! Ja kako zdaj teh 5 je zmerna opozicija?? Pa razumete kakšni ogromni osli ste, ko jim vseeno verjamete po vsem! Priznajo da so izurili 5 fsa pol pa lažejo javno da so vse tam kjer oni rečejo zmerni uporniki fsa vi pa jim slepo kot popolni muteci verjamete!!!
Ka pa mislis
17. 02. 2016 20.08
+8
Del allepa kateri je se pod nadzorom teroristov bo v kaksnem mescu dni obkoljen.
bandit1
17. 02. 2016 20.03
+15
Naslovnica je za... Kot če bi napisal, Ljubljano oblegajo režimske sile, ker so kriminalci iz podzemja prevzeli oblast nad Rakovo jelšo, Trnovim in ne vem kaj še....
cosmosjasnovidec
17. 02. 2016 21.24
+0
Ja,ker,če bi rekel,da jo oblegajo muslimani z gradnjo tiste đamije bi povedal resnico.
otocanka
17. 02. 2016 19.51
+7
Kakšen raj bi bil na zemlji, če ne bi bilo nikakršnega orožja.......ampak problem je v tem, da vojaška industrija mora proizvode, ki jih proizvede porabiti, da nima zalog....za to je pa potrebna vojna.....če je ni, jo je treba pa narediti. Proizvodnja mora iti naprej, tovarn se ne sme zapreti. Potem nato nima več dela.
StrikeOne
17. 02. 2016 20.57
+2
Ja orožje je krivo.Res je raj bi bil na zemlji ti ameba če ne bi bilo orožja pač takrat bi spet leteli kamni in delale palice!!! Nekdo ki ima trilijone dolarjev kateremu denar ne pomeni ničesar dela vse te vojne zato da proda še par pušk pa zasluži še kakšen milijon ja to je njihov motiv pff.
otocanka
17. 02. 2016 19.44
+6
Poleg prve sv. vojne in druge sv. vojne, jedrskega napada na Hirošimo in Nagasaki, jedrskih poizkusov vse od 50 let 20. stoletja, naftnih razlitij v morje, Fukušime, Črnobila, več deset letnih vojn na teh ozemljih, pa spet ruskega in kitajskega kazanja moči itd., človek se ima za najpametnejše bitje, a se iz preteklosti nič ne nauči. Tako je pameten človek, da se sam sebe uničuje, ve, da se uničuje in z uničevanjem samega sebe ne preneha. In mi in naši otroci naj bi živeli vedno dlje? Glede na situacijo, bodo naši otroci živeli vedno manj, rak zaradi pametnjakovičkov, ki radi kažejo premoč, že klesti. Vsak, ki umre, umre zaradi raka. Ni čudno, če se vsakodnevna bombardiranja izvajajo že 20 let nepretrgoma, to ne izgine, vse se kopiči in nam vrača udarec. Ampak važno, da imamo mi rakete, mi orožje, mi bombe, mi nafto, mi reko. Važno, da imamo brzoto v glavi, da se uničujemo. Ja, človek je sam sebi krvnik. Žival je stokrat pametnejša od nas.
Kollerik
18. 02. 2016 08.20
+1
Kaj se toliko sekiraš. Morda pa je že skrajen čas, da se planet zemlja zopet "očisti" svoje stare bolezni, imenovane človeštvo. In to ne bo prvič. Neverjetni dosežki pradavnih cilvilizacij kljub skrivalnicam uradne arheologije vedno znova prihajajo na plan in nam jemljejo sapo. Tudi oni so nekoč že izginili, vprašanje samo, koliko krat se je to v zgodovini človeka že naredilo. Če greš na skrajni sever... celotna tundra skriva v sebi milijone trupel živali in polomljenih debel katastrofe "vesoljnega potopa" ca. 12.000 let nazaj. In ta potop nikakor ni bil edini.
Ate_ist
17. 02. 2016 19.36
+8
Po ustanovitvi ZN je bilo v svetu 65 vojn, ali kakšna več. Vse pa v interesu ene države.
Bratjeslovani
17. 02. 2016 19.29
+13
In zakaj v vse te super bogate zalivske države na čelu s Saudsko Arabijo ,ki bi s lahkoto sprejele te"begunce"ne gredo te množice ?
luciluk
17. 02. 2016 20.46
+6
Zaboljsijutri
17. 02. 2016 19.21
+24
Kaksna lepa mesta, zgodovinske kraje, napredno infrasktuturo je Amerika skupaj svojim Isis-om in zidi unicila.
šmajser1
17. 02. 2016 19.25
-19
Mas prav! Asad pa skupaj z rusi zdaj na vlko zida in popravlja....
Ate_ist
17. 02. 2016 19.44
+12
šmajser1, a hodiš na počitnice v Libijo, kjer je končno uvedena demokracija po načelih humanizma?
šmajser1
17. 02. 2016 20.00
-3
Ateist, po mojih virih je libija se dalec pd demokracije, kot si jo razlagam sam.Je pa res, da se stvari premikajo na bolje! Ti bi moral vedeti po kaksnem zaporedju dogodkov je prislo do tega..na kratko, vstaja in upor ljudstva, smrt gadafija in kompanije s pomocjo amerov in francozov....in danes je libija, kjer pac je! Do demokracije v pomenu besede ji manjka pa se mnogo...podoben zacetek se je zgodil v siriji, vstaja in upor ljudstva diktatorskemu asadu, kjer pa se zaradi ratlicnih interesov(predvsem nafta, prodaja orozja itd), stvari odvijajo drugace...
Ka pa mislis
17. 02. 2016 20.11
+6
haha stvari na bolje...nevem kaj je lahko boljse od zastonj zdravstva solstva, elektrike, nagrade za poroke, zastonj stanovanja... sedaj bojo meli dozivljenske kredite za hrano in vodo.
šmajser1
17. 02. 2016 20.16
-7
Pa mislim, da sem ti ze najmanj dvakrat obrazlozil glede tega kaj so imeli zastonj in na kaksen nacin in pod kaksim terorjem....be da se mi vec....res ne...ti pac drugace vidis stvari kot jaz, pika.
Ka pa mislis
17. 02. 2016 20.17
+2
Uredu. Ce je tebi bolj vsec kruh na kredit tudi prav
Ate_ist
17. 02. 2016 20.25
+7
Da gre v Libiji vse na boljše? Že mogoče! Vendar bodo standard Gadafija dosegli šele proti koncu 22. stoletja
šmajser1
17. 02. 2016 20.27
-3
Hehe...standard gadafija.....ta je pa dobra....si prav duhovit na svoj nacin.
Ate_ist
17. 02. 2016 20.34
+7
ko dočakaš dan, ko boš iskal hrano v ljudski kuhinji se spomni svojega sarkazma
Kollerik
18. 02. 2016 09.22
Jst že dlje časa nabavljam konserve. Ziher je ziher....
Bratjeslovani
17. 02. 2016 19.19
+17
Dokler je ta ISIS Turkom ukradeno nafto podarjal so jim držali štango .Zdaj ko jih Rusi in Asad tamanijo kot muhe so se razgalili vsi Arabski podporniki Islamske države s Saudci na čelu ,ki bi radi vzpostavili status quo ali ponovno rezanje glav nevernikom . Gremo Putin in Asad zdaj do konca !
MsPikapiki
17. 02. 2016 19.14
+19
Res ste v ameriški last, ampak v lažeh celo prekašate američane. Ste hujši od učitelja. Iz Alepa nihče ne bo odšel, ker so ljudje veseli, da so osvobojeni izpod teroristov in ISIS. V bistvu je že cela Sirija osvobojena in Asad je že pred nekaj dnevi povabil begunce, ki so zapustili državo, da se čimprej vrnejo domov.
šmajser1
17. 02. 2016 19.18
-14
Ti to resno? Sirija se najmanj dve leti ne bo okusila miru! Da ne govorimo o zahtevnejsih operacijah, da se iztrebi vsa drh..seveda je Asadpovabil vse begunce naj se vrnejo..a ti niso nori inne nasedajo njegovim tiranskim izjavam!
Ate_ist
17. 02. 2016 19.49
+9
Sirija bi bila raztrgana na koščke, če Asad ne bi prosil Rusije za pomoč. ZDA in NATO so ustvarili Daiš in jih preko Turčije še zdaj zalagajo z orožjem.
tali?ni tom
17. 02. 2016 19.12
+6
zgleda da je "tretjemu" prebivalcu vsaj pasalo da je isis prodajal spolne sužnje pa podobno! je kot kaže njihov simpatizer! in ja,kako razliko pa češ delat med civilisti in isis če so pa vsi v civilnih cunjah! fajn da Assad dobi bitko in vojno da se šmoren konča,sirija glih ni bila tako zaplankana država ,ne revna in imala je prihodnost! teroriste in izgrednike tipa "arabska pomlad" pa ne moreš drugače kot z trdo roko in skrajnimi sankcijami! in tle dam Assadu popolnoma prav,ne moreš ponorelih posameznikov drugače pomirit kot s smrtno kaznijo! pa še Putin ima vse pohvale od mene!
Kwaj
17. 02. 2016 18.55
+7
GOO Putin!!Pol pa še nazaj v Berlin....Merklica čaka ali pa bo zbežala k amijem!!
Kwaj
17. 02. 2016 18.57
+1
V Alepu je večinoma roj teroristov!!!!Domačini jih verjetno niso čakali!!!Ne vsega verjet!!
antiidiotik
17. 02. 2016 18.42
-20
Neverjetno koliko folka je zaljubljeno v Putiina. Ne želite si da vam vlada oz. vas terorizira kot to počne doma. Popolnoma nobeni velesili ne gre zaupati. "Uzad se use i u svoje kljuse" držimo se tega bratskega reka.
kim llsung
17. 02. 2016 18.49
+23
Nihce ni zaljubljen v Putina,edino on je proti-utez krvolocnim zahodnim vampirjem,ki pod pretvezo demokracije terorizirajo svet...
Iluzionist
17. 02. 2016 19.01
+12
problem je tudi, da je evropa izgubila dobičkonosen ruski trg, uradno zaradi sestrelitve civilnega letala nad ukrajino, v zameno smo pa dobili begunce, ki so tukaj zaradi destabilizacije sirije, libije in iraka... torej, namesto, da bi naša podjetja gradila in prodajala v rusiji, sedaj postavljamo ograje in se kregamo s sosedi, ideje o evropski uniji kot najbolj konkurenčnem gospodarstvu na svetu pa so le še romantična preteklost.. in kdo pri tem najbolj profitira in kdo izgubi?
tali?ni tom
17. 02. 2016 19.18
+3
lej , slovenija ni nobena velesila pa nas politika dribla do nezavesti,v tem primeru ni nobena enaka! je pa Putin fajn ko vsaj tako odkrito ne podpira terorizma kot amerika in nato! mal poglejmo zgodovino,ajde 30 let nazaj in probleme ki jih je nardila rusija ali pa amerika! so mel rusi kažin z afganistanom in glej ga zlomka,ravno američani so podpirali in hujskali talibane ki so se potem generirali v al kaido nato v isis in podobne teroristične skupine! se pravi,tako ali drugače za 90% stoji ameriška politika ato nekaj njihove vazalne nato države in kar ostane je problem rusija! torej?
tankopiš
04. 05. 2016 21.16
Asad in Putin poskušajo uničit Evropo,edino Trump nas lahko reši.
kim llsung
17. 02. 2016 18.41
+16
Sploh nisem bral clanka,ker je zih veliko neresnice notri...eno bom povedal Asad do konca!!!!
šmajser1
17. 02. 2016 19.20
-9
Kolani
17. 02. 2016 18.33
+14
Po 24ur-jevsko je Alepo bil osvobojen, ko so ga zavzeli teroristi. Se pravi, če jaz jutri zavzamem Celje s skupino somišljenikov, bodo na 24ur poročali, da sem osvobodil Celje. Ko pa bo prijadrala Slovenska vojska in mene in somišljenike pregnala, bodo pa napisali Celje je padlo.
Kolani
17. 02. 2016 18.26
+30
Se pravi, ko legitimna vojska države osvobodi mesto od teroristov, je po naše mesto padlo? Zdaj se sprašujem na kateri strani smo mi in ali mi podpiramo teroriste?
guro
17. 02. 2016 18.35
+11
Seveda jih, novinarji so plačanci da pišejo po nareku
Bratjeslovani
17. 02. 2016 18.38
+5