Tujina

Bela hiša: Teroristične organizacije se ne borijo z letali

Moskva/Washington, 04. 10. 2016 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
241

Bela hiša je po potrditvi ruskega obrambnega ministrstva, da je v Sirijo poslalo protiletalski raketni sistem S-300, izrazila prepričanje, da je ta poteza v neskladju z navedbami Rusije o boju proti terorizmu. Teroristične organizacije se namreč ne borijo z letali, so poudarili.

Ko je uradni Washington včeraj sporočil, da je prekinil neposredne pogovore z Rusijo o prekinitvi ognja v Siriji, je Moskva sprožila besedni rafal. Američane je obtožila, da sabotirajo sirska pogajanja o prekinitvi spopadov. Rusi so poudarili tudi, da bodo ZDA odgovorne za vse nove teroristične napade v Siriji, saj ne ukrepajo zoper teroriste Al Nusre. "Vse to kaže, da so Američani pripravljeni na sporazum s hudičem," so bili kritični Rusi.

V manj kot enem tednu je bilo v bombardiranju Alepa po podatkih Unicefa ubitih najmanj 96 otrok.

Okoli 250.000 civilistov je ujetih v mestu: to pomeni, da ne morejo ven iz mesta, prav tako nič ne pride v mesto - hrana, zdravila ...

Poudarjajo, da ameriške oblasti niso nikoli resnično pritisnile na Al Nusro ali obračunale z njenimi skrajneži, je bilo ostro rusko zunanje ministrstvo po ameriški objavi, da se z Moskvo več ne pogovarja.

Na ruskem ministrstvu so poudarili, da obžalujejo odločitev Washingtona, a so ob tem dodali, da slednjemu ni nikoli uspelo uresničiti svojih zavez iz dogovora. Ob tem naj bi oviral tudi Moskvo, da obračuna s teroristi v Siriji.

Zato se rusko ministrstvo sprašuje, glede na to, kaj se je zadnje tedne dogajalo na terenu in pogajanjih, kakšne so resnične namere ZDA. Prav zato sklepajo, da je Washington pripravljen skleniti sporazum s hudičem, saj si želi spremembo oblasti v Damasku. Oblast predsednika Bašarja al Asada naj bi, tako meni Moskva, ZDA želele prisiliti v zavezništvo s teroristi.

Kerry: ZDA kljub prekinitvi pogovorov z Moskvo ostajajo zavezane miru v Siriji

Ameriški zunanji minister John Kerry je danes v Bruslju dejal, da ZDA kljub prekinitvi neposrednih pogovorov z Rusijo o prekinitvi ognja v Siriji ne bodo opustile prizadevanj za mir v tej državi. "Rad bi bil zelo jasen - ne bomo opustili pomoči sirskemu ljudstvu, ne bomo se odpovedali prizadevanjem za mir," je dejal.

Odločitev za prekinitev pogovorov po njegovih besedah za Washington ni bila lahka. ZDA bodo sedaj poskušale najti drugačen način za končanje vojne v Siriji, in sicer v okviru širših večstranskih pogovorov, med drugim skozi Združene narode ali manjše skupine držav, je pojasnil.

Rusija je zavrnila diplomacijo in se namesto tega odločila pomagati režimu predsednika al Asada s ciljem vojaške zmage nad uporniškimi skupinami, na račun "bombardiranih bolnišnic in travmatiziranih otrok". "Z obžalovanjem in, to moram reči, z veliko ogorčenja ugotavljamo, da je Rusija zamižala na eno oko pri Asadovi uporabi vojaškega orožja, kot so klorov plin in sodi z eksplozivom, proti svojemu narodu," je še dejal Kerry.

Lavrov in Kerry
Lavrov in Kerry FOTO: AP

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun se je medtem zavzel za obnovitev pogovorov med ZDA in Rusijo glede Sirije. "Pozval ju bom, naj obnovita pogovore, da bi ustavili spopade," je dejal novinarjem v Strasbourgu. Prekinitev spopadov je pogoj za dostavo nujne človekoljubne pomoči, je opozoril Ban. "Položaj, kakršen je v Alepu in drugod v Siriji, je pretresljiv in zelo zaskrbljujoč."

Tudi zahodne zaveznice na nemško pobudo iščejo načine za rešitev sirskega vprašanja. Tako naj bi politični direktorji ameriškega, britanskega, francoskega, italijanskega in nemškega zunanjega ministrstva v sredo govorili o ponovni oživitvi političnega procesa za Sirijo, v sredini izdaji poroča nemški časnik Der Tagesspiegel.

Rusija v Sirijo poslala protiletalski raketni sistem

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je izrazil globoko obžalovanje zaradi propada rusko-ameriškega dialoga o Siriji, a zagotovil, da si bodo Združeni narodi še naprej prizadevali za politično rešitev konflikta v Siriji."To ni bila lahka odločitev," je ob tem dejal tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby. Hkrati je Rusijo in njene zaveznike v Siriji obtožil, da stopnjujejo napade na civilna območja.
Rusko obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da je v svoje pomorsko oporišče v sirskem mestu Tartus poslalo protiletalski raketni sistem S-300. Po lastnih besedah želijo z njim okrepiti obrambo tamkajšnjih objektov in plovil.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je napovedal, da bo Rusija kljub prekinitvi pogovorov z ZDA o prekinitvi ognja v Siriji nadaljevala s posredovanjem v tej državi. "Prekinitev seveda močno oteži položaj, a to ne pomeni, da ne bomo več podpirali sirske vojske," je poudaril. Po njegovih besedah razmere sicer niso dramatične. Vojaški predstavniki obeh držav bodo še naprej v stikih, da bi se izognili incidentom med posredovanjem v Siriji, je dodal.

Bela hiša: To je v neskladju z napovedmi Rusije

"Takšna oprema je v neskladju s trditvami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so njihova prizadevanja v Siriji usmerjena zoper ekstremiste. Ne vem, da bi Islamska država ali Al Kaida v Siriji upravljali z letalskimi silami," je po poročanju portala Sputnik News dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook pa je dejal, da bo ameriško obrambno ministrstvo pozorno spremljalo namestitev protiletalskih raket, še posebej, ker to zadeva operacije koalicije pod vodstvom ZDA. Dodal je, da ZDA hkrati upajo na umiritev razmer v Siriji ob pomoči Rusije. Kot je poudaril, bodo ZDA še naprej storile vse, da zavarujejo koalicijske letalske sile. "In ta letala, naj poudarim, imajo tudi pravico samoobrambe," je še dejal.

Reševanje deklice po ruskem bombardiranju Alepa.
Reševanje deklice po ruskem bombardiranju Alepa. FOTO: AP

Poziv: Stalnim članicam naj se omeji pravico veta

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Al Hussein se je danes zavzel za ustavitev tragedije v sirskem Alepu in Varnostni svet ZN pozval, naj se stalnim članicam omeji pravico veta, ko gre za velike verjetnosti vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti ali genocida. "Ker se soočamo s tako grozljivim plazom nasilja in uničenja, je treba narediti izredne korake," je v izjavi navedel Hussein. V njej je tudi potrdil, da je bilo v vzhodnem Alepu, ki je v rokah upornikov, v desetih dneh ubitih sto otrok.

Iz Alepa so tudi danes poročali o spopadih med sirskemu režimu zvestimi silami in uporniki. V obstreljevanju univerze v delu mesta, ki je pod nadzorom režimskih sil, je bilo ubitih najmanj šest ljudi, 47 pa ranjenih. Med žrtvami so bili tudi študenti, je poročala sirska državna tiskovna agencija Sana.

"Varnostni svet ZN bi moral brez nadaljnjega odlašanja sprejeti merila, s katerimi bi članicam preprečil vložitev veta, ko gre za resno zaskrbljenost, da je morda prišlo do vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti ali genocida," je dejal Hussein.

Omejitev pravice veta petim stalnim članicam Varnostnega sveta ZN bi po njegovih besedah omogočila, da bi se v zvezi s stanjem v Siriji obrnili na Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Dosedanje tovrstne poskuse je z vetom preprečila Rusija, ključna zaveznica sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Hussein je prepričan, da bi bila predložitev zadeve haaškemu sodišču glede na "nebrzdanost in šokantno nekaznovanost", ki sta zaznamovali konflikt, več kot upravičena. Razsežnost zločinov v Alepu je po njegovem mnenju dovolj velika, da bi jo sodišče moralo obravnavati.

Ob tem je obsodil domnevno uporabo zažigalnega orožja v režimskih in ruskih letalskih napadih ter kritiziral oborožene opozicijske skupine, ki naj bi uporabljale tako imenovane peklenske topove. Gre za improvizirane rakete, polne posod z gorivom.

Obsodil je tudi smrtonosni napad na humanitarni konvoj 19. septembra in ponavljajoče se napade na bolnišnice v vzhodnem Alepu. Mesto je ob tem primerjal z mesti, uničenimi v drugi svetovni vojni. "Ne moremo si privoščiti, da nam glede Alepa spodleti. Ne moremo si privoščiti, da še naprej propadajo naša prizadevanja za rešitev več tisoč otrok, ki ujeti v mestu čakajo na morijo," je še poudaril visoki komisar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
05. 10. 2016 20.21
+1
KO NAJVEČJI TERORIST OZMERJA NEKOGA KI SVOJO DVORIŠČE ČISTI PRED ZAHRBTNIMI PLAČANCI ,TO PA JE SPRENEVEDANJE IN ŽALITEV ZDRAVE PAMETI ...
majstr4
05. 10. 2016 18.58
mogoče bojo pa ciljali kakega talibana na trampolinu :D
Zverina56
05. 10. 2016 17.26
+3
to so poslal da vaša bedna američka letala dol klatijo :D ker je že skor celmu svetu jasn da je Amerika kriva za nastanek terurističnih skupin, ena izmed prvih ustanovljenih Al Quaeda ki je bila ustanovljena iz strani CIA katere je bil pripadnik tudi Tim Osman, nekateri ga poznate kot Osama Bin Laden :) torej se grejo te američani ne drugega kot real live Hollywood, kjer imajo več scenarijov zrežiranih v naprej in le tako opravijo svoja svi.... dela!!!!! upam da jih rusi sklatijo ko male pingvine iz zraka!!!!!!
alicante123
05. 10. 2016 17.18
+1
Popolno prezrta novica je, da imajo v Rusiji v tem trenutku veliko 4-dnevno vajo civilne zaščite. V njej sodeluje kar 40 milijonov civilistov in 200.000 pripadnikov civilne zaščite. Vaja naj bi bila odziv na veliko naravno ali "človeško" (RKB) nesrečo. Velika aktivnost naj bi se v zadnjih tednih dogajala tudi v jedrskih bunkerjih v Uralu.
david21
05. 10. 2016 17.02
+2
letalo ki se je zaletelo v dvojčka tud ni bilo delo teroristov
EnverHoxha
05. 10. 2016 16.51
+2
zame največje uparašanje je zakaj se novinar ne podpiše pod tako krut članek o otroku ki se igra z bombo...čovek bi dobil pulitzerjeva nagrado ob takih članki pa se ne upa podpist,seveda ker laže..tale novinar ki ima kamnito srce se takole norca dela iz dejanskih žrtev,mislim mi smo totalno zašli...upam da se njemu zgodi nekej tako slabega pa da vidmo če bo še pisal take lažne članke!!
EnverHoxha
05. 10. 2016 16.40
+5
nevem v kateri dimenziji živijo američani in tej hlapčarski novinarji res mi ni jasno...kako lahko tako zgrešeno poročajo pa že enmu navaednemu kmetu je jasno da neskočno laganje in slepenja ljudstva z lažmi pelje v vojno večjih razmer ...demokracije je konec kdo pa še dela tisto kar si želi narod...vodi nas podivajan horda nepismenih novinarjev in spranih politikov
Razumnež
05. 10. 2016 14.48
+0
Ej sam tolk.... A je torej OK, če Rusija postavi nek ščit v Siriji? Seveda po predhodnem dogovoru s Sirijo?
Razumnež
05. 10. 2016 14.49
A pa lahko ZDA postavi nek ščit v Ukrajini? Seveda pa predhodnem dogovoru z Ukrajino
Razumnež
05. 10. 2016 14.49
Razumnež
05. 10. 2016 14.50
Ummmmmmmmm !??? A vam že kaj klika po buči??
HorstWiesel
05. 10. 2016 15.07
Seveda, če so nepovabljeni Rusi bombardiral kijevsko hunto ali pa vojake J. Koreje....... A lahko potem Rusi postavijo kak ščit na Kubi ali pa v Venezuel ali kje drugje.....
mr.wu
05. 10. 2016 15.33
mr.wu
05. 10. 2016 15.33
Heretik1
05. 10. 2016 14.42
+3
Ponosen sem, da od evropskih narodov prav Slovenci najbolj sovražimo Američane!
Heretik1
05. 10. 2016 14.40
+3
Najhujši teroristi imajo službo v Beli hiši!
spodajbrez
05. 10. 2016 14.16
+6
Bela hiša: Teroristične organizacije se ne borijo z letali-no to pa je retorika ko TI GRE ZA NOHTE-pol pa naj spakajo vsa letala iz bližnjega vzhoda-in ta retorika je sprejeta pri NEODVISNIH medijih-namesto da bi to sprožilo salve smeha o tem RESNO poročajo-kot mi je včeraj dejal dobavitelj tople vode-ne merimo kubikažo vode po števcu ,merimo energijo ki ste jo porabili-ADIJO PAMET
NašDONALDO
05. 10. 2016 13.37
+9
Bela hiša: Teroristične organizacije se ne borijo z letali - a res ne? potem 11.9. ni bil terorizem???
totalka
05. 10. 2016 13.11
+3
Edini terorIsti so tisti pod imenom USA.........................
DarkT
05. 10. 2016 12.31
+20
Pravi teroristi so ameropiteki, ker do zdaj po drugi svetovni vojni so za 90% nastalih vojn krivi oni zaradi ustvarjanja umetnih držav, v tekmovanju za velesilo in z vsiljevanjem njihovega nosu in ustvarjanja vstaj v tujih državah pa da ne pozabimo z oskrbovanjem orožja določenim terorističnim organizacijam"zanje niso teroristi" in vse za NAFTO! In da bi svet čez 300 let bil odvisen od Amerike tako, da bodo zapiral vodno pipo, če ne boš ubogal ali kako naj povem. Pa da ne pozabim omenit, kakšne posnetke NATO nalaga na FB tako da se vidi, komu je interes zanetit 3. sv. vojno....pošilja ameropitek vojsko proti VZHODU.....uničuje ruske zaveznike...ločuje slovanske države...pol pa naj reče, nekdo da so napadalci naši brati Rusi in da so oni tisti ko ogrožajo svetovni mir. Če pride do vojne grem prostovoljno v rusko vojsko, ker ne bom na strani teroristov zaradi katerih je že propadlo veliko držav in umrlo na 10.000e nedolžnih ljudi.
HorstWiesel
05. 10. 2016 12.37
+9
Na rabiš jet prostovoljno v rusko vojsko, bomo tukaj delovali proti ameriškim imperialnim apetitom.
dreko123
05. 10. 2016 11.54
+10
Mišljeni so ameriški teroristi z letali ki dobavljajo orožje isisu in tisti ki bombardirajo sirsko vojsko in položaje... to je kerry pozabil - glavni teroristi so v pentagonu in ti imajo letala!
jzkzfzmz
05. 10. 2016 11.59
+3
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 11.43
Našli najnovejši protiletalski sistem narejen iz frač, ki strelajo molotovke polne žebljev in vijakov, ki delujejo kot šrapneli. Obtoženi bodo pa rusi. :)
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 11.39
+2
Grdi rusi so najprej bombardirali bolnico v Alepu s sodi polnih goriva in žebljev, sedaj pa uvajajo še najmodernejšo protiletalsko obrambo S-300. Le iz česa bo narejena ta obramba? Iz sodov polnih žebljev?
DarkT
05. 10. 2016 14.08
+1
in kje si to prebral? BBC ali 24ur? Polje use jasno. Ne pozabi koliko takšnih objektov so zadeli ameropiteki. Se spomniš kam vse so letele bombe ko so iskal Bin Ladna in so brez vednosti ali se je skrival tam ali pa ne... napadal je pa v resnici objekte v katerih so bili civilisti...menda boš rekel da ne pomniš ko so ameropiteki zadel šolo zaradi česa je umrlo 40otrok?
appollyon
05. 10. 2016 11.34
-8
Bogi rusi, kva tist "najboljši" protiletalski sistem ne dela tako kot bi mogel. očitno se je assad popenil ker ni mogel sestreliti ni enega izraelskega letala iz 80 let! Zanašati se na orožje ki še nikoli ni sestrelilo sovražnega letala je smešno.
jzkzfzmz
05. 10. 2016 11.36
+4
Appy če bi le malo brav novice bi lahko vedel da so sestrelil že pred 10 leti Izraelsko letalo. Samo 24 ur tega žal n eporoča. Probaj malo brat neodvisne novice.
appollyon
05. 10. 2016 11.46
-4
BrNuS
05. 10. 2016 11.31
+4
Mislim, novinarji....kolk bolnic so zadele pa ameriške rakete? kakšno grozo so naredili povsod kamor so prišli...še lastne vojake pobijajo, pobijajo se med sabo, posiljujejo, ropajo itd....kje je interes? nafta! in ker je Rusija bližje realizaciji mira v Siriji, tam pa je veliko nafte je problem. Amerika pa že prikriva, laže, podtika itd....novinarji proameriški pa samo kimate, a vas ni sram, vsi vedo kakšno je realno stanje. Vi pa sliko otroka izpod ruševin...po bombandiranju Rusije!!!??? ste bili tam, da veste s katerega letala je bomba priletela? SRAMOTA ....
appollyon
05. 10. 2016 11.33
-8
po podatkih manj kot Assad in rusija, ki vsak teden bombardirajo eno.
BrNuS
05. 10. 2016 11.34
+10
appollyon
05. 10. 2016 11.46
-7
HorstWiesel
05. 10. 2016 12.10
+4
dreko123
05. 10. 2016 12.15
+8
tralalalala123432
05. 10. 2016 13.55
+3
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 11.28
+0
Ti grdi rusi, ki imajo preveč žebljev v delavnici, da ne morejo uporabiti drugih šrapnelov. " ... Pri bombah, narejenih iz sodov, gre za sod, ki ga napolnijo z gorivom, žeblji in vijaki ter drugimi delci, ki nato delujejo kot šrapneli."