Tujina

Evropska unija Sirijo kaznovala s sankcijami, podpore za vojaško posredovanje pa ni

Damask, 25. 06. 2012 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
G.G./STA/N.Š.
Komentarji
38

Sirija in Turčija se še vedno pregovarjata o odgovornosti za sestrelitev turškega letala. Evropska unija pa je medtem zoper Sirijo uvedla nove sankcije.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu trdi, da je bilo letalo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru.
Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu trdi, da je bilo letalo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru. FOTO: Reuters

Sirska sestrelitev turškega letala v bližini sirske obale je povzročila diplomatski spor med državama, s katerim se bodo na zahtevo Turčije ukvarjali tudi na jutrišnjem zasedanju zveze Nato. Po trditvah Ankare je letalo povsem pomotoma kršilo sirski zračni prostor. Sirska protiletalska obramba je po navedbah Turčije neoboroženo letalo brez opozorila sestrelila v mednarodnem zračnem prostoru, nekaj minut po tem, ko je to zapustilo sirski zračni prostor.

Sirska vojska je medtem sporočila, da je turško letalo s tem, ko je vstopilo v sirski zračni prostor, nedvomno kršilo sirsko teritorialno suverenost. Po njihovem mnenju je zračna obramba storila pravilno, ko je sestrelila letalo, ki je letalo zgolj 100 metrov nad tlemi. Predstavnik sirske vojske je pojasnil, da bi v takšnem primeru zračna obramba sestrelila vsako letalo, tudi sirsko.

Medtem pa turška državna tiskovna agencija Anadolu poroča, da je v državo pribežalo 33 sirskih dezerterjev in njihovih družin. Med njimi sta neki general – že 13. general, ki je dezertiral iz sirske vojske in pribežal v Turčijo – in dva polkovnika. Trenutno so v begunskem taborišču nedaleč od turško-sirske meje.

Iz sil, zvestih sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, je od začetka protirežimske vstaje v Siriji marca lani zbežalo že na tisoče vojakov, a večinoma naborniki z najnižjimi čini. Uporniško Svobodno sirsko vojsko tako večinoma sestavljajo prav dezerterji. Tisti, ki se zatečejo v Turčijo, nato tam pogosto zbirajo hrano in druge potrebščine, ki jih nato tihotapijo svojim tovarišem v domovini.

Evropska unija Sirijo kaznovala z novimi sankcijami

O Siriji so danes v Luksemburgu govorili tudi zunanji ministri Evropske unije. Osrednja tema pogovora je bilo nasilje nad civilisti in sestrelitev turškega letala.

Odločili so, da bo v 16. krogu sankcij proti Damasku Unija z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja na svoje ozemlje kaznovala več pravnih oseb, med njimi ministrstva, in enega posameznika.

Poleg tega so zunanji ministri danes potrdili, da embargo na prodajo orožja Siriji, uveden lani, vključuje tudi prepoved zavarovanja dobav orožja tej državi.

To je želela razjasniti Velika Britanija zaradi nedavnega incidenta, v katerega je bila vpletena ruska tovorna ladja z britanskim zavarovanjem, ki naj bi v Sirijo prevažala vojaške helikopterje.

Britanske varnostne službe so po opozorilu ZDA od zavarovalnice Standard Club zahtevale, da razveljavi zavarovanje ruske ladje, ker s tem krši sankcije EU, kar je družba tudi storila.

Sicer pa so zunanji ministri danes obsodili sirsko sestrelitev turškega vojaškega letala, o čemer bodo v torek razpravljali veleposlaniki članic zveze Nato na zahtevo Turčije.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je sestrelitev letala, ki je bilo po njegovih besedah neoboroženo in na rutinskem poletu, označil za "popolnoma nesprejemljivo".

Njegov luksemburški kolega Jean Asselborn pa je sirsko potezo kritiziral kot "nespoštovanje do človeškega življenja in soseda".

Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, ki je sestrelitev letala prav tako obsodil, je ob tem opozoril, da ni povsem jasno, kaj se je zgodilo, in poudaril, da je treba zadevo raziskati.

Poudaril je tudi, da bo treba sankcije proti Siriji še krepiti in nadaljevati politični dialog ter da si bo treba še naprej prizadevati za izvajanje načrta Kofija Annana, čeprav doslej ni bil uspešen, in poskusiti v ta prizadevanja vključiti tudi Rusijo in Kitajsko.

Poleg tega je Slovenija danes pozvala, naj Unija sprejme predlog Švice, da bi vse primere pokolov nad civilisti prenesli na Mednarodno kazensko sodišče. Ta pobuda naj bi imela med članicami Unije precejšnjo podporo.

Članice Unije sicer še vedno nasprotujejo vojaškemu posredovanju v Siriji, čeprav dosedanjih 15 krogov sankcij proti režimu ni prineslo ustavitve nasilja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BattleBeast
26. 06. 2012 15.05
+2
95% medijskega prostora drži 5 korporacij - lastniki vseh so zionisti. V njihovi lasti je tudi Poptv. Briši to admin, kokr vsak drug moj komentar.
KisloZelje333
26. 06. 2012 12.34
+2
24ur, samo da ste vi z zionisti in proti normalnim poštenim ljudem, hura za vas! Res ste cool
fleks
26. 06. 2012 12.22
+2
Seveda da ne bo napada,malo se hlačke tresejo zahodu in zvezi Nato ker se zavedajo da so tukaj Rusija,Kitajska in Iran.
Slo4theist
26. 06. 2012 14.20
Kaj ti pa je, Amerika je zmenjena z rusijo, da bo to postala ruska suženjska država! Izgleda so poker igral pa slednji zmagal!
br.0001s
26. 06. 2012 03.51
+2
po takih pristranskih članikh se potem še čudijo ko se na vojnih žariščih tekmuje, kdo bo pihno več novinarjev. hehe Zda in Zahodni svet terorizirata ves svet z raznimi demokratičnimi prijemi. v Bruslju si naj plače zmanjšajo pa se lahk dalje menimo.
tali?ni tom
26. 06. 2012 01.35
+2
in kaj za vraga je delalo turško letalo na rutinskem letu nnad sirijo ??? a ja fotografiralo sirske položaje al so pa sprobaval hitrost sirskih prstov na sprožilcih ! evo isto kot libija,irak , Yugoslavija ,egipt,tiunizija pa še kaj ! le kaj prinese demokracija se jasno odraža pri nas v sloveniji !
Slo4theist
26. 06. 2012 14.20
Aja nisem vedel da po tanovem so za Yugoslavijo krivi drugi! Razloži?!? Nas je amerika napala?!?
yarrick
26. 06. 2012 15.51
Se mi zdi, da ti niti šolskih knjig nisi povohal, kaj šele da bi si prebral še kaj več od tega kar piše v učbenikih( in je ponavadi vse skupaj VELIKA LAž ali pa vsaj veliko zavajanje).K razpadu juge je prispevala tako amerika kot ostale večje Eu države.Kaj pa misliš kaj bi se zgodilo, če bi bil cel jug ena velika država(kot je bila podTitom)?veliko s(m)o bili krivi sami, precej pa so pomagali k sesutju tudi pritiski iz tujine(prej omenjene države). United we stand, divided we fall. T to kaj pove?!
DedekLakai
26. 06. 2012 00.02
-2
Jaz pa mislim, da vojaškega posredovanja ne bo. Razlog je v tem, da je tukaj Iran, ki ima v Siriji okili 15 tisoč vojakov. Čeprav to za NATO ni problem je pa to problem za Turčijo in njeno vlado. Nekaj časa nazaj je bil na Al Jazzeri članek kjer so opisali kakšen je diplomatski odnos med Turčijo in Iranom. Gospodarsko trgovanje med tema državama vsako leto naraste za kak biljon dolarjev. Turška vlada si tudi ne sme privoščiti spopada kjer bi bil prisoten tudi Iran saj bi hitro padla. Turška vlada, ki je dokaj pro Ameriška je na zelo majavih tleh in v primeru, da bo sodelovala pri vojaškem napadu na Sirijo bo padla saj je "anti amriška" opozicija zelo močna in tudi sam narod je zelo proti ameriki. Zato je tudi Turčija do sedaj nekako branila Iran pred zahodom in poizkušala najti rešitev po diplomatski poti. Skratka, če bo res prišlo do posredovanja v Sirijo bo Turčija tukaj igrala zelo majhno vlogo.
yarrick
26. 06. 2012 15.54
kakor vzameš; glede an to da bo v kratkem začel veljati SWIFT ban za iran ter v jeseni še trgovinski embargo(takoj po volitvah za novega(starega) predsednika ZDA), bo turčja postavljena pred ultimat: zaveznica zahoda ali vzhoda...Je pa res da amerika igra na ISTO karto kot je igrala med ww2, ko je dobesedno prisilila japonsko k napadu na pearl harbor.... jesen bo še vroča, pripravite si hladno pijačo ;)
upornik_007
25. 06. 2012 23.06
+3
Turčija, ena najvplivnejših članic zveze Nato, je v soboto zatrdila, da lahko Sirija pričakuje odločen odgovor. s tem so vse povedal napad je neizbezen in to je bil cisto nacrtna akcija turkov da bodo lahko nato skupaj z zda napadel sirijo banda pokvarjena!! in tu je se iran vse gre po nacrtu WW3 je neizbezna!
BojanMahr
26. 06. 2012 08.39
+3
WW3 je v teku. trenutno stanje gre v prid agresorja.
yarrick
26. 06. 2012 15.56
KDO pri zdravi pameti bo napadel sirijo ali iran?! Napadejo sirijo ali iran, bo hezbolah poslal vse kar ima na izrael, s tem pa onemogočil ameriškega glavnega zaveznika v tej regiji...Sploh pa, dokler bo dol ruska vojska, napada NE BO. se pa zna zgoditi da jim dajo ornk embarge, več od tega pa ne morejo..
Nina Nubia 1
25. 06. 2012 22.58
+4
kako lahko sankcije pomagajo narodu ,to mi ni jasno ob sankcijah narod se bolj trpi ocitno je,da amerika sam za svoje dobro gleda
yarrick
26. 06. 2012 15.56
kdaj pa so sploh ZDA gledale na koga drugega kot nase?
kim llsung
25. 06. 2012 19.51
+2
DedekLakai
25. 06. 2012 15.41
-5
Res da je F-4 staro letalo ampak so ta letal posodbljena in še sedaj veljajo za zelo kvalitatna letala saj jih tudi američani sami redno uporablajo okoli 100. Saj Američani in NATO so v bistvu kr pametni. Oni uporablajo f-16 in ostale sodobna letala le v primeru, ko napadajo države kot so Libija ali kaj podobnega, ki nimajo z od zračne obrambe. Medtem pa bodo raje v primeru napada na Sirijo uporablal F-4 in ostala starejša letala ker si enostavno ne morejo privoščit, da jim sklatijo kakšen F-16 ali F-22. F-16 stane med 15-18 miljonov dolarjev F-22 150miljonov dolarjev F-2 pa 2.4 miljonov dolarjev... Če jim sklatijo samo en F-22 lahko grejo Američani kr domu ker bi bila že to ogromna škoda.
lopatko
25. 06. 2012 17.24
-3
Ti si pravi filozof! Kaj pa ima zdaj Amerika s tem, razen, da je letalo izdelano v Ameriki, pa še mogoče to ne. Novice si kupi.
DedekLakai
25. 06. 2012 19.09
+8
Prvo tale Turška akcija z letalom je bila ziher plan Amerike. In glede na to, da bo ju3 sestanek NATA o tem dogodku lahko pričakujemo kakšno vojaško posredovanje. Torej sodelovanje Amerike.
Smrekar1
26. 06. 2012 10.39
+0
F-22 ima to prednost, da ga bolj težko zaznajo. Namenjen je kot nadomestilo pregrešno dragih B-2. Seveda bodo malikovalci ruskega železja zdaj dajali neke neumne opazke o sistemih S-300 in podobno, ampak dejstvo ostaja, da je edina tehnologija, ki dokazano lahko sestreli tako letalo ... protiletalski top, ki strelja na blef.
Slo4theist
26. 06. 2012 14.39
S-200, od 1500 baterij leta 67, so sestrelili če se ne mottim 3 izraelska letala, ki so uničila 1500 baterij, 500 tankov, 200 letal, in okoli 150 bunkerjev in vojaških oporišč! Jaka učinkovitost rakete, pa je bila predstavljena z Sovjetsko parado, kot ruski ponos, in glavno orožje proti letalom. No kakovost se vidi v tem da so rusi v 20 letih vse prodal. Kar se tiče S-300, učinkovitost v libannu je bila totalna 0, oz. edini zadetek s katerim so hamasovci
Slo4theist
26. 06. 2012 14.40
je bila z yugoslovansko Strelo. Drugačep a tako kot je smrekar napisal, take letala s tako majhnim termalnim in radarskim oddtisomlahko snemeš samo z poglej in zadeni orožjem!
yarrick
26. 06. 2012 16.00
hm... ja in ne.Poglej kako napreden je bil F-117 A nighthwak, pa so ga v srbiji spravili na tla.Poglej kako nadnapredni so ameriški AUV-ji pa so iranci dobili enga na tla NEPOŠKODVANEGA... @smrekar1 me zanima kolk časa bodo letali z F-22 nad bojnii območji.Američani imajo boljšo taktiko: zasuj vse z carpet bomberji potem pa (če slučajno še kaj preživi) pošlji "čistilce" na tla da pospravijo nered.na žalost pa se ta taktia v afganu NI obnesla, in tudi tu je vprašanje kako učinkovita bodo letala...
von thc
25. 06. 2012 14.17
+23
s 300 prvo strelja, pa pol debatira! lepo videti, da rusko 30 let staro železo še zmer sklati ameriško modificirano staro železo...
Slo4theist
25. 06. 2012 14.47
-9
tzrško modificirano staro železo izdelano v ameriki, je velika razlika. Konec konec pa se ni za hvalit da sklatiš f-4 dol z orožjem ki je bilo izdelano 30 let kasneje.
dadocar
25. 06. 2012 14.52
+13
s 300 bi brez tezav sklatil tudi novejsa ameriska letala ;)
Uporabnik487511
25. 06. 2012 15.34
+13
f-4 so iz leta '58, ki jih danes večinoma uporabljajo kot izvidniška letala. Je pa res, da so rusi najboljši prav v protiletalskih zaščitah (S300 in S400, nočna mora USAF).
Aven
25. 06. 2012 17.29
+4
Rusi z S300,S400 in sedaj S500 - Elektronika Samsung so najboljša protizračna obramba.
Aven
25. 06. 2012 17.31
+6
S300 s sodobno elektroniko MORDA STARO ŽELEZO Z NAJBOLJŠO ELEKTRONIKO (SAMSUNG). Sklati pa vse.
Slo4theist
25. 06. 2012 21.17
-2
To so govorili za obične S-300 pa so bile v libanonu na posoji pa niso sklatile niti eden stari F-15 z izraelsko elektroniko, pa da ne govorim o S-200 se mi zdi da od vseh ki jih je egipt leta 67 posedoval je
dadocar
25. 06. 2012 14.06
+23
Tisti, ki se zatečejo v Turčijo, nato tam pogosto zbirajo hrano in druge potrebščine, ki jih nato tihotapijo svojim tovarišem v domovini. hahahaha Tole je pa vic dneva :))) Kaj pa spada pod te druge potrebscine? A proti redni sirski vojski se pa borijo z gorjacami in fracami? hahaha O tem, da je Washington Post objavil clanek, kjer odkrito govorijo o tem, da CIA oborozuje te upornike in da orozje dostavlja preko Turcije pa nic? Kako nizko je padel novinarski poklic. Se vedno pa mi ni jasno kaj zelite doseci s tem, da ponavljate, da so sestrelili neoborozeno letalo? To letalo je bilo na vohunski misiji, kjer je skusalo pridobiti podatke o sirskih radarjih in protizracni obrambi. Kot so ugotovili turski sestreljeni piloti, s - 300 deluje :)
Slo4theist
25. 06. 2012 14.50
-1
To že vsi vejo, sej je hilary upilada bodo začel oboroževati upornike, nč novga nisi povedal, ne vem pa zakaj ne pišejo kako so angleži zasegli rusko ladijo ki je siriji vozila helikopterje!
dadocar
25. 06. 2012 15.24
+13
Ocitno ne vedo vsi, ker v tem clanku pise, da iz turcije prihaja hrana in druge potrebscine :) ANglezi niso nicesar zasegli, kajti ladja MV Alaed se je 24.6. vrnila v pristanisce v Murmansku. Ta ladja je prevazala 3 mi-25, ki so bili na popravilu v rusiji od leta 2008 in so jih zeleli popravljene prepeljati nazaj v Sirijo, ker so jih Sirijci zeleli. Tu gre za stare helikopterje, ki so ze tako ali tako v lasti Sirije. Kaj bi po tvoje mogli pisati o tem? Rusija tudi ce bi oborozevala Sirijo, ne bi krsila nobenih mednarodnih zakonov, medtem ko ZDA, Turcija, Katar, Savdska Arabija krsijo mednarodne zakone s tem, ko oborozujejo teroriste, ki napadajo sirsko vojsko in civiliste.
Slo4theist
25. 06. 2012 21.20
-4
Sem e zmotil milil sem prestregl! Do sedaj so rusi prišli na teren popraviti avione, helije, sedaj pa čudežno jih peljejo s tankerji domov in nazaj čez najdajšo možno pot, namesto da bi se zapeljali z vlaki, tako kot to ponavadi počnejo. Čudno vendar zanimivo!.
KisloZelje333
25. 06. 2012 22.06
+6
slo4theist še 1x premalo si zrel za takšne teme, daj zapusti raje ta portal, v tvoje dobro, ker boš vedno težje našel kakšnega kompanjona, ki ima ravno tako oprane možgane kot ti...res, skos manj vas je, daj raje zapri no
yarrick
26. 06. 2012 16.03
@slo4theist Ne, tudi prestregli je niso.Zgolj zagrozili so, da ne bo veljala zavarovalnina za ladjo, če se kaj zgodi v primeru da nadaljujejo plovbo.
Gavrane20
25. 06. 2012 13.31
+20
100 metrov sam a se mi zdi da so mal preizkusal radarje
Elias47
25. 06. 2012 19.45
+2
Ziher ni po nesreči poletel v Sirski teritorij.... zanesljivo pa Turčija ne bo uradno tega nikoli priznala... katera država pa že kdaj v podobni situaciji je?!!!