Tujina

'Šimpanzi so naši sorodniki'

New York, 02. 11. 2009 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovno znani znanstvenik Richard Dawkins, nasprotnik religije in krščanskih fundamentalistov, ki trdijo, da je Bog ustvaril svet, je znova predstavil dokaze za evolucijo.

Richard Dawkins, evolucionist, znanstvenik in teoretik, ki v svojih knjigah kritizira pojem kreacinozma, je izdal novo knjigo z naslovom Največja predstava na Zemlji (The Greatest Show on the Earth). Dawkins je izdal že več knjig, med najbolj znanimi pa sta zagotovo Bog kot zabloda in Sebični gen. V svojih knjigah podpira Darwinovo teorijo o nastanku vrst, neusmiljen pa je do kršanskih fundamentalistov, ki trdijo, da je svet pred deset tisoč leti v sedmih dneh ustvaril Bog. 

Ateistična kampanja, ki se je pojavila na avtobusih v Veliki Britaniji.
Ateistična kampanja, ki se je pojavila na avtobusih v Veliki Britaniji. FOTO: Reuters

Dawkinsa je zaradi predavanj, ki izgledajo kot nekakšni rock koncert, časopis Prospect uvrstil med deset intelektualcev, ki imajo največji vpliv v svetu. Knjiga Bog kot zabloda, ki dokazuje, da je vera v Boga ne samo iracionalna, ampak tudi nevarna zadeva, je prevedena v 31 jezikov. Dawkinsu pa so zaradi njegovih pogledov že grozili verski fanatiki.

"Jaz sem svoje življenje posvetil Darwinu. Njegova teorija evolucije, ki poteka skozi naravni izbor, je najmočnejša ideja v zgodovoni človeškega roda," je večkrat poudaril 68-letni Dawkins, ki ga Darwin navdušuje vse od otroštva. Dawkins je postal znan po svetu že leta 1976, ko je izdal knjigo Sebični gen. Knjiga je na novo postavile temelje evelocuje.

Dawkins je strasten privrženec Charlesa Darwina.
Dawkins je strasten privrženec Charlesa Darwina. FOTO:

"Z darvinističnim pristopom je zamajala temelje evolucije, saj je trdila, da je razvoj posledica dednih zakonitosti; geni, ki jih prenašamo iz roda v rod, so temelj v človekovem boju za obstanek, torej tista skrivnost človeštva, ki določa telo in tudi okolje, v katerem živi človek," je zapisano na zadnji strani knjige.

Evolucija neizpodbitno dejstvo

"Več kot 40 odstotkov Američanov zanika, da bi se človek razvil iz drugih živali, in trdi, da ga je v zadnjih 10 000 tisoč letih ustvaril Bog. Odstotek ljudi, ki podpirajo to trditev, je v Veliki Britaniji manjši, vendar je dovolj velik, da predstavlja skrb. Vse to pa bi moralo skrbeti znanstvenike kot tudi Cerkev," je še dejal.

Dawkins, ki je kar nekajkrat prišel v spor s cerkevnimi dostojanstveniki, v novi knjigi znova dokazuje, da je evolucija neizpodbitno dejstvo. Njegov namen ni kritika religije kot take. Dodaja še, da veliko religioznih ljudi in duhovnikov podpira evolucijo in dejstvo, da Adam in Eva nista nikoli obstajala. Toda ko se duhovniki pojavijo na prižnici, zagovarjajo teološki nauk o Adamu in Evi.

Dawkins se je pridružil tudi ateistični kampanji, ki je na britanskih avtobusih razobesila plakate z napisom: "Najverjetneje ni Boga. Nehajte skrbeti in uživajte življenje."

Papež kritičen do evolucije

Papež Benedikt XVI. je že leta 2007 izdal knjigo z naslovom Stvarjenje in evolucija, ki so jo natisnili v Nemčiji, in prvič javno kritiziral Darwinovo teorijo evolucije.

Med glavnimi poudarki papeževe misli sta trditvi, da znanost sama ne more pojasniti nastanka življenja ter da teorije evolucije ni mogoče dokazati. Sprememb, ki so nastale skozi stotisoče let, namreč ni mogoče ponoviti v laboratoriju, piše. Obenem je pohvalil napredek, ki ga je dosegla znanost ter hkrati posvaril, da evolucija sproža številna filozofska vprašanja, na katera znanost sama ne more odgovoriti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
03. 11. 2009 19.22
+1
ali obstajajo tudi druga vesolja ,kot skupki galaksij? in kaj povezuje vesolja v skupke? Kdo ve? Bog ve! ;)
bitnabit
03. 11. 2009 13.49
vse kar obstaja(vesolje), je vedno blo pa vedno bo.
Amra Delic
03. 11. 2009 12.39
reci temu, da je možno tudi to, da smo nastali iz neke starodavne vrste opice, ki pa je nastala iz še starodavnejše in vse do enoceličnega organizma. Vse skup lahko verjamemo ali pa tudi ne . Če raziskujemo in znanstveno dokazujemo , kar se dokazati da, pa podajamo torije da dobimo tudi odgovore na vprašanja za katere odgovori več nimajo dokazov, in če vse skup prikažemo v nekem mislinem vzorcu, in se zberejo najbolj učeni ljudje sveta, še vedno ne bodo dali niti hipotetične teorije zakaj vse to obstaja, zakaj vse spremembe,..Kaj je vse to dalo v tok, kje se je zacelo in iz cesa.. saj nihce ne more odgovorit kaj bi blo ce ne bi blo cisto nic, saj tudi nas ne bi bilo in ne bi mogli vedet in pol od tega razmisljanja nic ni bedno...In če tudi največji učenjaki tega ne morejo predpostaviti, uganiti, kaj šele potrditi, potem je za nas bolje , da ostanemo pri komentarjih al smo al nismo iz opice, ostalih komentarjev pa se izogibamo, da ne bi ker fejst učeni prebral nasa nakladanja pa se od smeha spremeno v opico,...
Amra Delic
03. 11. 2009 12.14
Jaz pa mislim da se je z napredkom clovekovega razvoja , razvila opica, za cigavo inteligenco dalec zaostajamo. Saj, opica je vedno nasmejana , ljudje pa ze kazejo znake da bodo kmalu izumrli, in da so svoje na tem svetu ze opravli. Tak da so zaj opice ne vrsti da se dokazejo in nas nasledijo, saj navsezadnje so oni nasi potomci ce ne jih ne bi tak ujckali, na njih je prihodnost:)
Ramzess
03. 11. 2009 11.16
Marivs="če se ne motim piše v bibliji nekaj v smislu "bog je ustvaril človeka po svoji podobi"... kakšen pa je potem?" A ni zapis dovolj jasen, vsaj za tiste, ki poznajo ozadje, ni bil veliko drugačen od nas. Lahko je zagovarjati nauk svoje vere, pri tem pa ne poznati ozadja nauka in zgodb, na katerem ta temelji, ki je lahko nekaj povsem nepričakovanega, neverjetnega, za kar pa je dokazov okrog nas dovolj, le videti jih je treba. Že če pogledamo samo krščanski nauk in biblijske zgodbe skozi luč znanja o NLP-jih in nezemljanih, se nam zadeva razkrije v povsem drugačni luči. Res je, resnica je lahko šokantna, za nekoga, ki je take ne pričakuje. Če neka tuja rasa vplete v naravno evolucijo na nekem planetu, se samoimenuje za bogove, v prid jim gre njihovo izjemno znanje, visoka tegnologija, psihične sposobnosti, dolgoživost do več tisoč let, in še kaj, v primerjavi s primitivnimi človečnjaki na tem planetu, in ustavrijo, z dololočenim razlogom, pa najsi bo zato ker rabijo manjši delavce za delo v rudnikih zlata in drugega, sami so precej večji, ali zaradi drugih razlogov, seveda gre tu za genetski inženiring, in tako se rodijo miti o čudnih bitjih, preden so uspeli skreirati Homo Sapiensa, in različne verske zgodbe in nauki, od krščankega do budističnega, itd. Nauk realijancev morda le ni tako napak. Nauk vseh glavnih, velikih ver, je tako podoben, da kaže na skupen vir, torej zakaj še sploh dvomiti.
IncipitOmega
03. 11. 2009 10.36
igor.gojcic : Glede na vtis ki ga daješ z logičnim razmišljanjem in dejstvi ter teorijami,mislim da si popolnoma zgrešil z kozmičnim jajcem,mislim da o tem res ne veš veliko,pozanimaj se.V tej teoriji ni prav nič logičnega.
bitnabit
03. 11. 2009 09.40
dokaz da bog obstaja. In tretji dan je bog ustvaro ROCK;)
mjerin
03. 11. 2009 09.18
če se ne motim piše v bibliji nekaj v smislu "bog je ustvaril človeka po svoji obliki"... kakšen pa je potem? Majhen, z gostimi črnimi lasmi ter postrani očmi, kot večina vzhodno-azijskega prebivalstva? Zelo visok, temno rjave polti, tak kot masaji? Majhen, zelo temne polti, z gostimi kodrčki na glavi kot zgledajo bušmani? Ali je morda srednje velik, svetle polti in z malo redkejšimi lasmi kot zgleda večina evropejcev? Pa še eno vprašanje za vse vas vernike... če je bog ustvaril človeka, še prej zemljo, še prej vesolje... kdo je kaj nategnil, da je nastal ta vaš bog????
sarcy65
03. 11. 2009 03.34
KAK bog MENE JE ŠTORKLA PRINESLA.
Abacus
03. 11. 2009 02.20
Dobro Bog ni ustvaril človeka ,ne šimpanza ne številne vrste pred njim ,ne Zemlje ,ne Našega Osončja ,ne naše Galaksije... Kdo zavraga pa je ustvaril Vesolje!? Samo Bog ve kdo! ;)
kubo
03. 11. 2009 01.42
Prisli smo iz.....,bog je ustvaril Adama in Evo,klasicna Evropejca.Od kod pa pol toliko drugih ras,kdo pa je te naredil......aja verjetno bratranec od BOGA...,ker jih je malo falil.nista imela istega recepta. A je tudi dinozavre BOG naredil.....
privat.baldrick
02. 11. 2009 22.48
Vse je le zgodba, več zgodb, kreacija, domneva, model, s pomočjo katerega gledaš v zrcalo lastne zgodovine, potem pa moraš že koga kolonozirat, glede na adaptacijo okolju, ki ga vse bolj prilagajaš sebi. Kromanjonci torej prevzamejo krščanstvo, Izraelci križajo izdajalca, Mohamed pa sreča Abrahama. Baje so izgubili živce, ker so se morali vsakič dvakrat ponavljati, ne da bi razumeli zakaj.
mjolnir
02. 11. 2009 22.06
bitbnabit Cerkev JE /ne kot) JE mafija, vera in cerkev sta pa ravno tako sorodna kot ura in čas(kot dimenzija)
mjolnir
02. 11. 2009 22.03
maja ima prav! res je ogromno ugovorov zoper obstoj vsemogočega in dobrega bitja, ampak noben ni znanstven!!! So čisto filozofske narave, pač dejstvo je da krščanstvo kot tako(pustmo ameriške fundamentaliste na noben način ne kosa z znanostjo, a tam kjer je krščanstvo šibko so ravno NOTRANJE kontradikcije in nelogičnosti! Lahko bi jih naštel vsaj dvajset in to zdaj utrujen in mal nalit po dobrem žuru! To bi si tako kot Dawkins morali že zapomniti!
mjolnir
02. 11. 2009 21.59
-1
Kreacinoist ne razumete ene stvari- namreč evolucija je res "samo teorija" i bo to za vedno ostala, a to velja za VSE kar se ne da direktno opzavoti in dokazati! Dokazi za evolucijo so pač posredni in teh je na milijone, sam jih nočete priznati oz jih "reinterpretirate" ali bolje- popolnoma izkrivljate! Vsak takšen proces je teorija, sam razumite že vendar da "teorija" v znanstvenem smislu NI ISTO kot "teorija" v vsakdanjem pogovru kar pač pomeni "domneva". Če se mal poglobite v filozofijo boste ugotovcili, da je še obstoj zunanjega sveta zgolj teorija, saj ga ni mogoče neposredno dokazati! Ko kreacinoisti razčistijo pojme naj se vrnejo in pol klobasajo!
mjolnir
02. 11. 2009 21.55
Evolucija je dejstvo, a le-ta ne izključuje vere...ne v boga ali še kake druge! To je trdil tudi dosti večji in pomebnejši evolucinarni biolog Theodsius Dobzhansky, sam on pač ni imel takega lobija! Evcolucija ni dokaz za nič drugega kot za to kar je njena domena! Papež pa je še enkrat naredil korak nazaj v primerjavi z njegovim razumnejšim predhodnikom ki je evolucijo priznal kot edino veljavno!
mincacinca
02. 11. 2009 21.47
Ne razumem, zakaj morajo verski voditelji vse izkrivljeno razlagati. Pa kva je tle fora? Pravilno bi blo, da bi se cerkveni nauki prilagodili tk znanosti kt tud razvoju civilizacije in spremembam družbe. Ti pa še vedno mislijo, da so 2000 let nazaj. Kkšnim vatikanskim besedam sploh ne morem verjet oz. sem šokirana, da jih lokh izreče nekdo, ki naj bi bil vrhovni poveljnik cerkve. Seks pred poroko = greh, kontracepcija = je greh, človek je sam od sebe pripotoval en dan v tednu, pa ločitev = (verjetno) greh, nespoštovnje staršev (ne glede nato a so pijanci, pretepači otrok, zlorabljalci otrok) = greh... Pa ja. Že v zgodovini je cerkev nasprotovala novim odkritjem in to se dogaja tudi sedaj. Razlika je samo v tem, da danes javnost bolj verjame znanosti kot pa cerkvi.
Amra Delic
02. 11. 2009 21.34
opica je pač opica človek je pa človek. sta si podobne na zunaj kot windows pa linux navzven, navznotraj pa cist drug sistem delovanja. Opica cuti kot clovek- dokazano. dve roki dve nogi dokazano, pa se hodi reperjem podobno.Iima usesa pa vse ostalo podobno cloveku. In zakaj dan danes ko clovek se sam ne ve kak se resit iz vse te krize v kateri smo, je opica se vedno opica-? Predpostavimo da = opica = len clovek , ki se na vse nacine izogiba razvoju, se pravi tudi potomci tistih ,ki so nastali iz opic katere so ble na meji med opico in clovekom se pocasi vracajo k opici, in ko postanejo celi dlakavi pa manj pametni zaradi svoje lastne lenobe bomo res lahko rekli da smo potomci opic, ampak to je samo ena izmed teoreij , ki bi jih lahko nasteli....
bitnabit
02. 11. 2009 21.15
Kak smo dobli tehnologijo, tak so opice doble depilator in tak smo mi nastali!;)
privat.baldrick
02. 11. 2009 20.39
Neandertalec, 'A LUCKY LOOSER' evolucije naj bi bil Evropejec, ki se s homo sapiensom zgolj sreča v Sveti deželi, v kateri je bila baje stopnja sožitja največja. Kromanjonci so se potem kropili po Evropi.