Tujina

V mestu Alep se je začela 'operacija osvoboditve'

Damask, 22. 07. 2012 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Siloviti spopadi se v drugem največjem sirskem mestu Alep nadaljujejo. Sirska vojska je s tanki napadla četrt Barzeh v severozahodnem delu sirske prestolnice Damask. V soboto je umrlo 164 ljudi.

Režimske sile so davi s tanki napadle četrt Barzeh v severozahodnem delu sirske prestolnice Damask, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Siloviti spopadi se danes nadaljujejo tudi v drugem največjem sirskem mestu Alep, kjer se je po navedbah upornikov začela "operacija osvoboditve".

Sirska vojska se je za silovit napad na četrt Barzeh, ki je bila že v minulih dneh prizorišče spopadov, odločila po sobotnem dnevu zatišja v Damasku. Napad vodi četrta brigada sirske vojske pod vodstvom brata sirskega predsednika Bašarja al Asada, Maherja, ki ima na razpolago tudi bojne helikopterje, so še sporočili iz observatorija.

Vladnim silam je medtem v okviru akcije "čiščenja Damaska teroristov" uspelo "očistiti" četrt Kabun, je danes poročala uradna sirska tiskovna agencija Sana. Sirska televizija je v podporo navedbam Sane predvajala posnetke trupel, orožja, telekomunikacijske opreme in denarja, domnevno zaseženih po osvojitvi Kabuna.

Nasilje v Siriji se nadaljuje.
Nasilje v Siriji se nadaljuje. FOTO: Reuters

V mestu Alep se je začela 'operacija osvoboditve'

Medtem ko se al Asadove sile borijo za Damask, so uporniki začeli operacijo "osvoboditve" severnosirske province Alep, trgovskega središča, kjer že tretji dan divjajo siloviti spopadi, so sporočili sirski aktivisti.

Potem ko so se spopadi minuli teden razširili tudi na ti dve mesti, je v Siriji vse bolj krvavo. V soboto je bilo v državi po navedbah observatorija za človekove pravice ubitih 164 ljudi, med njimi 86 civilistov, 49 vojakov in 29 upornikov.

Skupaj je nasilje v Siriji od začetka upora proti al Asadu po navedbah observatorija terjalo najmanj 19.106 ljudi, od tega 13.296 civilistov in oboroženih upornikov, 4861 vojakov al Asadove vojske in 949 borcev proti režimu iz vrst dezerterjev.

Iščejo zatočišče v Turčiji

Vse več dezerterjev iz al Asadove vojske išče zatočišče v Turčiji, kamor se je zateklo že približno 40.000 sirskih beguncev. V noči na danes je tako v Turčijo prebegnil še en general sirske vojske, že 25. po vrsti. Generali, ki so odrekli podporo al Asadu, so v Turčiji oblikovali Svobodno sirsko vojsko za boj proti režimu.

Svobodna sirska vojska zadnje dni vse drzneje prodira nazaj v Sirijo. V petek so njeni pripadniki zavzeli mejno postojanko Bab al Hava na sirsko-turški meji, danes pa tudi prehod al Salama severno od Alepa.

Turški tovornjakarji ob tem opozarjajo na nasilje Svobodne sirske vojske. Njeni pripadniki naj bi namreč po zavzetju Bab al Have izropali njihove tovornjake, vozniki pa so se morali pred njihovim nasiljem zateči na turško stran prehoda.

Sirski uporniki so sicer danes zavzeli tudi enega od treh najpomembnejših mejnih prehodov na sirsko-iraški meji Jarabijah. Po navedbah lokalnih oblasti so prehod zavzeli brez spopadov, saj so vojaki prehod ponoči zapustili. Župan bližnjega mesta na iraški strani meje Nineveh Athil al Nudžaifi je pojasnil, da je iraška meja odprta zgolj za iraške državljane, ki se želijo vrniti v domovino.

Spopadi med sirskimi uporniki in al Asadovimi silami potekajo tudi za mejni prehod z Irakom Albu Kamal, medtem ko je tretji pomemben mejni prehod na tej meji Tenef trenutno še v rokah sirskega režima.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
22. 07. 2012 16.46
+1
V Ameriki so policisti streljali na protestnike?, tudi na ženske in otroke ter spustili psa na njih? ( Kalifornija )
BogatunLOL
22. 07. 2012 17.27
-3
Dol z njimi!!! Režim, ki pretepa svoje prebivalce, na njih celo strelja JE ZLOČINSKI!!!! Na koncu jih doleti vsoda Gadafija....
BogatunLOL
22. 07. 2012 16.18
+11
Svobodna sirska vojska zadnje dni vse drzneje prodira nazaj v Sirijo. V petek so njeni pripadniki zavzeli mejno postojanko Bab al Hava na sirsko-turški meji, danes pa tudi prehod al Salama severno od Alepa. KAKO BI 24 UR POROČAL, ČE BI GLAVE IN NOGE REZALI SIRSKI REDNI VOJAKI????? KO BEREM HVALNICO KLAVCEM IN TERORISTOM MI GRE PRAV NA BRUHANJE.... Urednike, ki spodbujajo to nasilje in ne poročajo objektivno bi bilo potrebno ovaditi zaradi sodelovanja pri zločinih proti človeštvu!
vg3
22. 07. 2012 21.58
+1
vojaka ki je stražil mejo so razkosali 24 ur pa o tem nic ne poroca
BogatunLOL
22. 07. 2012 16.12
+3
Sirska vojska po poročanju Sirake demokratične zveze uspešno potiska tuje plačance in zahodne teroriste na vseh frontah. Plačanci za nekaj sto ameriških dolarjev, drugačne navadni kriminalci in vojni zločinci bežijo na vse strani. Državni tožilci zbirajo pripovedi prič in pripravljajo material za sojenje tem zločincem na mednarodnem sodiščeu.Problem je le ta, da so ti zločinci tudi državljani ZDA, ki pa tega sodišča za svoje državljane ne prizna. Ostale pa zelo rada prisilno privaja na to isto sodišče. Kitajski tožilci pripravljajo obtožnico tudi za generalno sekretarko Clintonovo. Za zločine je odgovorna po povelniški odgovornosti!!!!
br.0001s
22. 07. 2012 16.05
+3
vsi na svetu bi lahko živeli v miru in blgostanju. hujskače, pijavke in ostale politične kriminalce pa zapret nekam globoko v zemljo. zemlja bi se polepšala in ljudje bi bili srečni. pa danes? 70let po hitlerju in OZNju, pa polnim lapam zahodnih politikov... kaj imamo? 24 ur,ki nas obvešča in meša d.rek kjer se kaj dogaja...
der.janez
22. 07. 2012 16.03
+2
v damasku so islamski psihopati ze zgubili, zdaj se gredo z zadnjimi izdahljajo se jihad v aleppu. Oglejte si na RT, kako izzisljujejo lokalne poslovneze, cisti Al Capone stil. Kdor ne placa malo zagori tovarna/delavnica
b77
22. 07. 2012 15.20
+1
zakaj mislite da rusija in kitajska podpirata Asada! NE MARAJO MUSLIMANOV
CRNALUKNJA
22. 07. 2012 15.31
vrbe
22. 07. 2012 16.09
dadocar
22. 07. 2012 14.36
+11
Bravo 24 ur koncno malo vec objektivnega porocanja. Sedaj med mrtvimi najdemo tudi upornike oziroma tuje placance in ne samo civiliste? :) Prosil bi se, da se aktivisti poimenujejo kot predstavniki sirske osvobodilne armade, kajti navajate zgolj "aktiviste" ki so naklonjeni FSA, tistih ki so naklonjeni Assadu in ki imajo svoje bloge, kjer redno porocajo iz Sirije, ne omenjate. Se ena stvar ki me moti in je zavajajoca. Glede dezerterjev .. ce bi tolko generalov in vojakov prebezalo na stran FSA, kdo pa bi se pa potem boril na strani Assada? Stevilo generalov in vojakov, ki so prebegnili na stran FSA znasa manj kot 3% celotne sirske vojske. Vecina teh generalov je to storila predvsem zaradi denarja, kajti vsi ti placanci oziroma uporniki, kot jih imenujete, so placani s strani Savdske Arabije in Katarja ( seveda ce prezivijo dovolj dolgo da poberejo denar). Damask je skoraj ociscen teh tujih placancev, ostali sta zgolj se cetrti Barzen in Qaboun na severu Damaska. Problem s katerim se vojska sooca je ta, da ti placanci, ko vidijo da prihaja vojska se pomesajo med civilno prebivalstvo, ki je dobilo navodila da zapusti te cetrti dokler ih ne ocistijo placancev. FSA seveda pise, da so izvedli "takticni umik". V damasku je na delu tudi elitna 4 divizija, ki bo s teroristi opravila tako kot si zasluzijo. Ker je vecji del sirske vojske osredotocen na obrambo prestolnice, so ostala mesta ranljiva, med njimi tudi Aleppo. Problem Aleppa je ta, da je to 3 milijonsko mesto (najvecje) v Siriji in teroristi so infiltrirani med civiliste, kjer izvajajo napade na vojsko, vojaske objekte, ter tudi nad civiliste, ki ne podpirajo FSA. Ko se s placanci opravijo v Damasku, bo tudi v Aleppu veselica. Glede prehodov je ze DedekLakai napisal, da s takticnega vidika, to ne naredijo neke velke skode, ker so Iracani itak zaprli prehode (vsaj tko pravijo). Edino kar so s tem dokazali svetu, da gre pri FSA za verske skrajneze in norce, ki bi v primeru zmage Sirijo spremenili v kaos ( na enem mejnem sirsko-iraskem prehodu ki so ga zavzeli so pred ocmi iraskih vojakov, 22 zajetim sirskim vojakom odrezali roke in noge, zajetega poveljnika pa obglavili )
vrbe
22. 07. 2012 16.16
+2
KisloZelje333
22. 07. 2012 16.18
+2
vg3
22. 07. 2012 22.01
dadocar svaka cast ti bi moral porocati o dogotkih v siriji
vg3
22. 07. 2012 22.05
acim
22. 07. 2012 14.10
+7
Čez par let ameriška gospodarska mafija okrog MMF in svetovne banke bodo v bankrot pripeljale najmanj 60 . 80 držav katerim bodo potem "pomagale" finančno.Fašizem brez meja.
vrbe
22. 07. 2012 16.17
DedekLakai
22. 07. 2012 14.08
+5
Sem pozitivno presenečen: Skupaj je nasilje v Siriji od začetka upora proti al Asadu po navedbah observatorija terjalo najmanj 19.106 ljudi, od tega 13.296 civilistov in oboroženih upornikov, 4861 vojakov al Asadove vojske in 949 borcev proti režimu iz vrst dezerterjev. Napisali ste 13.296 civilistov in oboroženih upornikov. Ne morem verjeti. Še par dni nazaj je blo teh 13k samo civilistov. Tole osvoboditev Alep pa je le še en obupen poizskus teroristov. Saj ko bo čez kakšna dva dni Damask očiščen bo na vrsti Alep. S tem, ko uporniki zavzemajo sirsko-iraške mejne prehode ne naredijo kaj veliko saj je že na iraški strani že iraška vojska, ki je zaprla prehode in s tem preprečila pretok orožja upornikom. Mislim, da so sedaj upornikom šteti dnevi in ne več Asadu.
b77
22. 07. 2012 15.19
-3
in prav je tako, muslomane je treba razredčiti ker jih je kot kebrov in kjerkoli se pojavijo so piz.......
n0mistakez
22. 07. 2012 13.20
+1
V soboto je bilo sicer v Siriji po navedbah observatorija za človekove pravice ubitih 164 ljudi, med njimi 86 civilistov, 49 vojakov in 29 upornikov. Sej ne moreš vedt al je civilist al upornik...lahko da je biu upornik pa so ga ubil pa so orožje pobral pa je zgledal kot da je civil >.>
Jimi1
22. 07. 2012 14.25
+5
Po ženevski konvenciji oborožen civil velja za bandita in ne za upornika, ker nima uniforme z oznakami pripadnosti. Oni v vojaških uniformah z oznakami pripadnosti od priznanja, da gre za državljansko vojno veljajo za vojaka z statusom osebe za katero velja "ženevska konvencija". Po isti konvenciji se oboroženega civila, ki je ujet na kraju spopadov kot bandita lahko usmrti na kraju zajetja.... Od tod zavajujoči statusi civil, oborožen civil in upornik.....
vrbe
22. 07. 2012 16.22
+1
vzhod
22. 07. 2012 12.44
-1
ljudje se bojijo spopadov ne vladnih sil. tudi jaz nebi zelel biti v bloku ali hisi zunaj pa bi se spopadale vladne pro Janševe enote z domacimi izjadalci in teroristi alkaide heh
sejvam
22. 07. 2012 12.40
+6
Aja 24 ur pozabli ste povedati da Sirijska vojska deli letake civilom v teh četrtih, in jih obveščajo da se bo začela ofenziva in da naj se umaknejo iz svojih domov........
KisloZelje333
22. 07. 2012 16.12
+3
se ne sklada z njihovo propagando, ne smejo, bodo šefi iz izraela in zda hudi
janez6bb
22. 07. 2012 12.34
+6
POP A NI PO VAŠIH ZANESLJIVI VIRIH ASAD ŽE ODŠEL IZ OBLASTI RES STE POMILOVANJA VREDI; KR SMILJO SE MI TISTI LJUDJE KI ŠE VERJAMEJO TEJ LAŽNJIVI PROPAGANDI; V ZADNJIH " DNEH SE JE VSAKDO LAHKO PREPRIČAL KAKO LAŽETE:) A JE ASAD ŽE ODŠEL:)
KisloZelje333
22. 07. 2012 16.12
+1
ampak še maš ljudi ki jim verjamejo a ni to neverjetno, kam sega človeška neumnost?
sejvam
22. 07. 2012 11.57
+6
(Lokalni aktivisti poročajo o "eksodusu" lokalnih prebivalcev, saj se ti bojijo morebitnega obstreljevanja in silovite ofenzive vladnih sil ).........in vi vsi na 24 ur itd. seveda takoj verjamete tem "lokalnim" aktivistom...kdo pa so ti "lokalno aktivisti"?
sejvam
22. 07. 2012 12.00
+3
heh malo se igram z navednicam, kot to počne 12..pardon 24ur veliko zadnje čase :)
Jimi1
22. 07. 2012 14.29
+1
informacije iz bojišč so po navadi skope, nepreverjene in kontrolirane iz strani, ki jih posreduje. Potrebno jih je z dobršno rezervo jemati in po potrebi preveriti pri drugi strani, če je to mogoče...
wsharky
22. 07. 2012 10.24
+3
... a g. Jansa se ni poslal 50 pripadnikov slovenske vojske v Sirijo v okviru misije ZN-ja ali caka na napad organizacije NATO, da bo otem poslal tja dol slovenske fante ...