Tujina

Sicilijanska mafija odkrila nov donosen posel z migranti

Palermo, 19. 11. 2014 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italija je lastnikom hotelov ponudila denar v zameno za namestitev migrantov, ki prosijo za azil. Poleg namestitve pa jim morajo nuditi tudi druge usluge, a številni se tega ne držijo. Vse bolj glasne so obtožbe, da je s tem poslom začela služiti mafija.

Številni migranti prihajajo iz vojnih območij.
Številni migranti prihajajo iz vojnih območij. FOTO: Reuters

Luksuzni hoteli na Siciliji se spreminjajo v azilne domove za afriške migrante. Italijanska vlada je namreč zagnala program, ki predvideva, da lahko hoteli vsak dan dobijo 30 evrov pomoči za vsakega migranta, nuditi pa mu mora posteljo, hrano, 2,5 evra dnevne žepnine ter učne ure italijanskega jezika.

Tako so udobne kavče in velike televizorje v nekoč razkošne sobe hotela Ville Mokrata v mestu Salemi zamenjale postelje za migrante. Teh je v nekaterih sobah kar osem, saj migranti pridejo le z majhnim nahrbtnikom in Koranom ali Biblijo.

"Turističnih rezervacij je za 50 odstotkov manj, zato smo se odločili, da namesto tega namestimo migrante," je za tiskovno agencijo AFP povedal direktor hotela Salvatore Cascia.

Od februarja so imeli v hotelu že okoli 140 prosilcev azila, predvsem iz Zahodne Afrike in Bangladeša. Kot omenjeno, morajo za 30 evrov, ki jih hotel dobi od države za dnevno namestitev vsakega migranta, ponuditi tudi pravno pomoč pri izpolnjevanju prošnje za azil, nuditi pa jim morajo tudi pomoč psihologa.

Očitno gre za kar donosno tržno nišo, saj je na ta način glede na podatke italijanskega notranjega ministrstva v hotelih po Italiji trenutno nameščenih 32.300 migrantov, kar pomeni, da država v ta namen vsak dan odšteje slab milijon evrov.

Letos naj bi v Italijo prek Sredozemskega morja prispelo že okoli 150.000 migrantov.
Letos naj bi v Italijo prek Sredozemskega morja prispelo že okoli 150.000 migrantov. FOTO: Reuters

"Tukaj jemo, telovadimo in si sproščamo misli," je povedal Ebou Cham iz Gambije. Dodaja, da jim vsakodnevna vadba pomaga pozabiti stvari, ki so jih pustili za seboj in zaradi katerih so sploh prišli v Evropo, pojasnjuje 21-letnik.

Omenjeni hotel je le eden izmed 32 namestitvenih centrov za migrante, ki so sicer nameščeni tudi v nekdanje šole in nekdanje domove za starejše, ki so jih v zadnjih 12 mesecih na zahodu Sicilije spremenili v centre za migrante.

56-letni Cascia je pojasnil, da je ta ukrep vlade prinesel veliko potrebnega kisika za lokalno ekonomijo na jugu, ki sicer trpi za najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni.

Vendar pa na Siciliji in tudi v drugih regijah po državi vse bolj narašča odpor do prisotnosti migrantov. Manjša skupina je morala pretekli teden zapustiti center na obrobju Rima.

Kljub temu pa se bo po pričakovanjih za migrante v prihodnosti v Italiji odprlo še več namestitvenih centrov, saj je samo letos v Italijo prispelo prek 150.000 migrantov.

Reka denarja

Dobrodelna organizacija Karitas je pri tem opozorila, da bi lahko kriminalne združbe izkoristile ta sistem in večino denarja spravile v žep. "To je reka denarja, to so milijoni evrov, ki jih dobijo brez preverjanja, če imajo zgradbe protimafijski certifikat," se je slikovito izrazil sicilijanski senator Mario Michele Giarrusso.

Opozoril je, da ponekod migranti dobijo umazane postelje, jedo pa le bel riž. Vodja Karitasa v Palermu Don Sergio je prav tako opozoril, da številni skušajo zaslužiti s temi "ubogimi hudiči" in jim ne nudijo potrebne psihološke podpore, kljub temu, da številni prihajajo iz vojnih območij. "V Italijo so prišli iskat boljšo prihodnost in, če jim ne bomo pomagali, bi jih to lahko pretreslo, vse skupaj pa se lahko konča z nasiljem," je še opozoril.

Tudi psihologinja Ambra Lumia je dejala, da mentalno bolni, travmatizirani in samomorilsko nastrojeni prosilci azila potrebujejo posebno nego, ki je v centrih, ki so za njih odprti le zaradi profitov, pogosto ne dobijo.

22-letni migrant Lamin Coley pa pravi, da je že devet mesecev namaščen v improviziranem centru za azilante. Pravi, da ga brezdelje že utruja, hkrati pa je zelo hvaležen Italijanom, da so ga sprejeli in mu nudijo namestitev. "Želim delati in prispevati," je še dodal.

Giarrusso pa je ob tem prst uperil v lokalnega šefa mafije, ki je na seznamu iskanih ljudi. "V njegovem interesu je odpreti kar se da veliko centrov, in tam zadrževati migrante. Dlje časa kot so tam, več denarja prinesejo," je dodal in opozoril, da so nekaterim prostovoljcem, ki delajo z migranti že grozili, če so želeli opozoriti na koruptivno delovanje teh centrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.