Tujina

Sicilija (vsaj za zdaj) ne bo postala nova Grčija

Rim/Palermo, 19. 07. 2012 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rim bo Siciliji zagotovil 400 milijonov evrov, da bi tako preprečil finančni potop največjega italijanskega otoka. V Palermu za težave krivijo recesijo, a vse kaže, da to ni edini razlog. Samo lani so v deželni upravi število zaposlenih povečali kar za tretjino.

Potem ko so se v minulih dneh iskrila mnenja o finančni stabilnosti Sicilije, ki naj bi bila zaradi dolgov in slabih posojil na robu bankrota, je italijanska vlada napovedala, da bo Siciliji zagotovila 400 milijonov evrov likvidnostnih sredstev.

Čeprav predsednik deželne vlade Raffaele Lombardo zagotavlja, da Siciliji bankrot ne grozi in da imajo le likvidnostne težave zaradi recesije drugod po Italiji, so italijanski mediji danes objavili informacijo o okoli 15 milijardah evrov odprtih posojil oziroma terjatev do lokalnih oblasti in tudi države, ki bi vsaj deloma utegnile ostati neporavnane zaradi nenamenske porabe.

Poleg tega si je avtonomna dežela Sicilija pridelala prek pet milijard evrov dolga, ki po ocenah računskega sodišča hitro raste in bi ga utegnilo še dodatno povečati varčevanje države. Sicilija mora namreč v treh letih izdatke zaradi varčevalnih paketov skrčiti za 1,1 milijarde evrov letos in po 1,2 milijarde evrov v letih 2013 in 2014.

Čeprav Lombardi vztraja, da so likvidnostne težave posledica recesije, je dejstvo, da so minulo leto v deželni upravi kljub pomanjkanju proračunskih sredstev število javnih uslužbencev povečali za kar okoli 30 odstotkov.

Za idilično podobo otoka se skrivajo nič kaj idilični problemi, ne le finančni.
Za idilično podobo otoka se skrivajo nič kaj idilični problemi, ne le finančni. FOTO: Thinkstock

Da je Sicilija tik pred bankrotom, je pred kratkim najbolj glasno opozoril drugi mož deželnega združenja industrialcev Confindustria Ivan Lo Bello, ki je Rim pozval tudi, naj uvede resen pregled sicilijanskih financ, da Sicilija ne bo postala Grčija.

Predsednik italijanske vlade Mario Monti je Lombardiju poslal pismo, v katerem ga poziva, naj pojasni, kakšne so finančne razmere v deželi in ali namerava odstopiti do konca tega meseca, kot je napovedal. Monti in Lombardi se bosta o tem sicer pogovarjala na sestanku prihodnji teden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
19. 07. 2012 14.45
+1
Ja Sicilija ne bo postala Grčija bo pa ziher Slovenija
pufic
19. 07. 2012 17.10
Komaj čakam:Penzije bomo imel 1500 evrov,plače od 1400dalje.Pa še nič nebomo delal.Uuuu kako bo fajn
BananaPoslanec
19. 07. 2012 13.41
+9
Na papirju so v minusu.Gotovine pa imajo več kot centralna banka.