Tujina

Si je van Gogh uho odrezal zaradi novice o bratovi poroki?

Pariz, 31. 10. 2016 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova študija meče senco dvoma na priljubljeno teorijo, da si je van Gogh uho odrezal po sporu s prijateljem, prav tako umetnikom Paulom Gauguinom. K bizarnemu dejanju naj bi ga gnala novica, da se bo njegov brat, ki je bil tudi njegov največji financer, poročil.

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh FOTO: AP

To, da si je slikar Vincent van Gogh odrezal uho, je ena najbolj znanih samopoškodb v zgodovini. Vendar pa se je dolgo časa ugibalo, kaj ga je prignalo k temu. Po zadnji študiji je umetnika k taki reakciji privedla novica, da se bo njegov brat Theo, ki je veljal za njegovega največjega zaupnika in tudi financerja, poročil.

Nova študija tako meče senco dvoma na priljubljeno teorijo, da si je van Gogh uho odrezal po sporu z umetnikom in prijateljem Paulom Gauguinom.

Znano je bilo, da je novica o bratovi poroki pretresla umetnika, saj bi bil lahko s tem ogrožen njun odnos, hkrati pa bi brat svoja sredstva namenjal družini in ne več le svojemu bratu. Vendar pa se je do zdaj domnevalo, da je novico izvedel po naključju.

Martin Bailey je, kot so zapisali pri britanskem Guardianu, v novi knjigi podal dokaze, da je Van Gogh novico o poroki izvedel iz bratovega pisma, ki ga je prejel v nedeljo, 23. decembra 1888. V nadaljevanju dneva in noči je res prišlo do spora med omenjenima umetnikoma in Gauguin je grozil, da se bo vrnil v Pariz, a Van Gogh je bil obupan predvsem zaradi novice o poroki, meni Bailey. Pismu je Theo priložil 100 frankov, zapisal pa je novico, da je srečal staro prijateljico Jo Bonger, ki ga je v preteklosti že zavrnila, zdaj pa je po tednu dni romance privolila v zakon.

Van Gogh je odrezano uho zavil v papir in odkorakal v njemu najljubši bordel in ga izročil ženski, ki jo je poznal. Avtorica Bernadette Murphy meni, da ni šlo za prostitutko, ampak za hči lokalnega kmeta, ki je tam delala kot strežajka. Ko je dekle videlo uho, naj bi omedlelo, van Gogh je pobegnil, na kraj je prišla policija. Muprhyjeva je odkrila tudi risbo zdravnika, iz katere sklepa, da si je odrezal celotno uho, ne le zgornji del.

Naslednje jutro - na božični večer - se je v stanovanje vrnil Gauguin, ki je tam našel policijo in okrvavljenega umetnika. Theo, njegov brat, ki je upal, da bo božič preživel z zaročenko, je brata obiskal v bolnišnici. Iz te so van Gogha odpustili 7. januarja, bratu je zapisal, da bodo kmalu prišli dobri dnevi. Julija 1890 je Van Gogh storil samomor, brat je umrl leto kasneje.

Van Gogh je zdaj eden najbolj cenjenih umetnikov na svetu, a za časa življenja je bil daleč o tega. To dokazujejo tudi poročila o odrezanem ušesu, ki jih je našel Bailey. Od štirih časnikov, ki so poročali o bizarnem dogodku, sta dva njegovo ime zapisala narobe, tretji pa ga je označil za umetnika, poljskega rodu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Die einemaister
01. 11. 2016 12.43
umetniki ala Modigliani, PIcasso itd. so bili največji obiskovalci kur..bn hausou pa Parizu in okolici
ferencz 1
31. 10. 2016 20.07
+8
ta article sodi med zanimivosti, zato da zbrišete zadevo o CETI! brezvezen članek!jvm!
Skunk Works
31. 10. 2016 18.28
+7
Če bi bil v Sloveniji bi si odrezal uho, ker ministrstvo za kulturo ne bi imelo nobenega posluha zanj......ne bi bil v trendu, kot rogovci in metelkovci.....
walter2
31. 10. 2016 18.19
+6
To me pa prav zanima in me muči že dolga leta!hahahahaha
Vig1
31. 10. 2016 18.15
+4
Še noben umetnik ni imel vse pošlihtano v glavi. Pravzaprav ravno to naredi dobrega umetnika. Zmešanost in pa seveda obvezno omamljanje z vsemi mogočimi substancami.
3334446789
31. 10. 2016 17.54
+5
Prosim, ne zapišite vsako teorijo ki jo najdete na spletnih straneh. Vsak je lahko pameten po smrti vseh treh Tea, Vincenta in Paula, ker ni več živih pričevalcev. Zato prejme slavo in obilico keša, dokazi pa so 'krhki'. Do sedaj je vladala teorija, da sta bila Paul in Vincent prijatelja, ki sta skupaj popivala absint, ki lahko povzroči nevrotoksične učinke, tudi halucinacije. Van Gogh je imel že prej nevrološke motnje, zaradi stalnega slikanja pod žgočim soncem. Njegove slike sončnic, zlatoklasja pričajo o njegovi stalni izpostavljenosti močnemu žarčenju. Nekatere nepreverjene teorije namigujejo celo na homoseksualno razmerje med Paulom in Vincentom. Meni osebno se zdi še najbolj verjetna teorija, da sta se nažrla absinta, ki je vplival na norost in vsakršne 'neumnosti'. Rezanje ušesa je zgolj posledica halucinacij..
49mf5k0d
31. 10. 2016 17.07
+2
rezal se je, ker je bil nor