Slovenija

Si bomo s Hrvati delili zračni prostor?

Zagreb/Ljubljana, 25. 10. 2010 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor in Kosorjeva sta na zadnjem srečanju med drugim govorila tudi o skupni nabavi lovskih letal. Mors zanika informacije, da bi s tem privarčevali, predsednik Türk je presenečen, Jelinčič pa meni, da je poteza izdajalska.

Dva nova slovenska lovca naj bi bila nastanjena v Brežicah, poročajo hrvaški mediji.
Dva nova slovenska lovca naj bi bila nastanjena v Brežicah, poročajo hrvaški mediji. FOTO: Reuters
Sodelovanje je vsekakor dobra stvar, moramo pa priznati, da sem bil presenečen, ko sem slišal za ta dogovor. Treba je namreč vedeti, da ima Slovenija dogovor v okviru Nata za varovanje zračnega prostora, tako da ne vidim, zakaj je potrebna takšna sprememba. Danilo Türk, slovenski predsednik

Na sobotnem srečanju v Lovranski Dragi naj bi predsednik vlade Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor med drugim spregovorila o skupni nabavi vojaške eskadrilje, ki lahko edina zagotovi možnost skupnega nadzora zračnega prostora, poročajo hrvaški mediji. Skupen nakup nadzvočnih vojaških lovskih letal naj bi znižal stroške Hrvaški, Sloveniji pa omogočil ugoden najem.

"Na ta način bi Slovenija sodelovala s približno petino denarja in s pravicami pri nabavi eskadrilje," ugiba zagrebški časnik Večernji list in dodaja, da je razlog za sodelovanje tudi slovensko nezadovoljstvo z obstoječim dogovorom o varovanju svojega zračnega prostora, ki ga v okviru Nato zavezništva opravlja italijansko vojaško letalstvo. Z nabavo skupne eskadrilje naj bi Hrvaška privarčevala 20 odstotkov cene nabave letal, Slovenija pa 40 milijonov evrov, ki jih letno plača Italiji.

Mors: Tak dogovor ne bi prinesel veliko prihranka

Za varnost zračnega prostora nad Slovenijo skrbi Nato, stroške pa nosi država, ki to izvaja, torej Italija, so pojasnili na ministrstvu za obrambo v zvezi z ugibanji medijev.

Sicer opozarjajo tudi, da podrobnosti dogovora med Pahorjem in Kosorjevo ne poznajo, a dodajajo, da četudi bi na koncu prišlo do dogovora, da Slovenija in Hrvaška vstopita v skupno varovanje zračnega prostora obeh držav, to ne bi pomenilo kakega posebnega prihranka za Slovenijo. Tudi Slovenija namreč financira lastne sile, ki sodelujejo v integrirani zračni obrambi Nata in pri radarskem nadzoru slovenskega zračnega prostora, to pa bi verjetno ostalo tudi pozneje.

Če bodo storjeni kakršni koli formalni koraki v tej smeri, bodo o tem odločali formalni organi, tako v Sloveniji kot Natu. Borut Pahor, premier
Pahor: Glede zračnega prostora bodo odločali pristojni organi

Premier je danes pojasnil, da bodo vsekakor, "če bodo storjeni kakršni koli formalni koraki v tej smeri, o tem odločali formalni organi, tako v Sloveniji kot Natu". Kot so še zapisali v sporočilu iz kabineta predsednika vlade, je predlog o morebitnem sodelovanju s Hrvaško pri nadzoru zračnega prostora dobil preveliko težo v javnem mnenju.

Zamisel o skupnem zračnem prostoru je Pahorju predstavila hrvaška premierka Jadranka Kosor, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.
Zamisel o skupnem zračnem prostoru je Pahorju predstavila hrvaška premierka Jadranka Kosor, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. FOTO: Reuters
Bo Hrvaška varovala slovenski zračni prostor?

Po poročanju hrvaškega časnika naj bi državi s skupno nabavo letal znižali tudi stroške za urjenje pilotov, tehničnega osebja in za servisiranje. Hrvaški vojaški piloti bi tako za dodatno izobraževanje potrebovali približno šest mesecev, medtem ko bi slovenski, ki trenutno letijo zgolj na turbopropelerskih letalih pilatus, potrebovali nekaj več kot leto dni. V tem času naj bi slovenski zračni prostor varovala hrvaška eskadrilja, ki naj bi varovanje zračnega prostora že ponujala tudi Črni gori in BiH.

Pilatus
Pilatus FOTO: POP TV

Predsednik Türk presenečen

"Sodelovanje je vsekakor dobra stvar, moramo pa priznati, da sem bil presenečen, ko sem slišal za ta dogovor. Treba je namreč vedeti, da ima Slovenija dogovor v okviru Nata za varovanje zračnega prostora, tako da ne vidim, zakaj je potrebna takšna sprememba. Upam, da bosta predsednika vlad pojasnila, kaj sta mislila v tem primeru in da se bo o teh idejah govorilo," je danes v Zagrebu dejal slovenski predsednik Danilo Türk.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v zvezi s tem dejal, da je  skupno varovanje neba s Slovenijo ena izmed možnosti in da bo o tem še govora.

Žbogar: Zamisel je treba preučiti

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Luksemburgu zamisel o sodelovanju Slovenije in Hrvaške pri nadzoru zračnega prostora označil za "zanimivo", ni pa je želel podrobneje komentirati. "Sam nisem bil prisoten na teh pogovorih, tako da bi se izognil prevelikemu komentiranju. Mislim pa, da sta predsednika vlad dala idejo, ki jo je treba sedaj v obeh ministrstvih razdelati in preučiti ter priti z rešitvijo oziroma s predlogom," je o tem še povedal Žbogar.

Ali je to morda tista, nova, tretja pot, o kateri je pred kratkim govoril Borut Pahor? Zmago Jelinčič, SNS

'Gre za izdajalsko potezo!'

Poročanje hrvaških medijev je danes že vznemirilo predsednika poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča, ki predsednika vlade sprašuje, katera od ustreznih slovenskih ustanov mu je potrdila in dovolila to potezo? "Nedopustno je, da neki privatnik, pa čeprav je predsednik vlade, odloča o tem, kdo bo branil slovensko nebo in vabi Hrvaško vojsko na slovensko ozemlje,“ meni Jelinčič in dodaja, da gre za izdajalsko potezo.

Po njegovih besedah se želijo "neokomunisti, preoblečeni v razne oblike liberalnih oziroma socialnih gibanj, spet vključiti v nekakšno novo tretjo Jugoslavijo, da bi s tem prikrili svoje lopovščine in sestopili v balkanski kotel“. Glede na delovanje predsednika vlade Pahorja lahko v najkrajšem času pričakujemo, poleg hrvaške vojske na slovenskem ozemlju, tudi zahtevo po uvedbi dvojezičnosti na slovenskih osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joze Dolar
26. 10. 2010 23.05
STIK Z LUFTOM V PAHORJEVI GLAVI ,TAKOJ ZA STIKOM Z MORJEM ,KAKŠEN STIK NAS ŠE ČAKA ?SKUPNI POLET NA LUNO ,JADRANKA IN PAHOR ,V ENO SMER ?
bgdfgfdgdfg
26. 10. 2010 21.01
Mislim, da se je pahorju zmešalo ....hehehehehe
gjuro3
26. 10. 2010 19.41
Re: primorec 1 ..mislim, da nimaš ravno najbolj prav...MiG 21 je lovec-bombnik 2.generacije, F16 pa prestreznik 3. generacije... ...obnovljeni MiG 21 ima BOLJŠO ELEKTRONIKO od zastarelega F16 oziroma vsaj kompatibilno, saj je tudi Hrvaška v zvezi NATO in mora zadovoljevat standarde... ...sicer je ideja o (skupnem) letalstvu ena (naj)boljših možnih v zadnjem času- dobili bi par lovcev 4/5 generacije (govori se o MiG-ih 35 oziroma Grippenih ali vsaj Eurofighterih), prav tako bi sodelovali v offsetu... ...ker pa delujemo po sistemu "naj sosedu crkne krava" je pač boljše, da imamo turbopropeleraše (Pilatus), ki so itak samo za šolanje (v vsakem boljšem letalstvu oz. tistem, ki da nekaj nase), Hrvati pa Mig-e 21, ki so bodisi zastareli bodisi jih ne znajo upravljati...na čase... ...ni mi jasna tudi izjava Jelušićeve, da " FINANČNO NE ZNESE" in da nas "VARUJE NATO": 1. tudi Hrvaška JE NATO 2. Hrvati so izračunali, da izplačajo eskadrilo letal v cca 3 letih najema Torej ?????
dunc46
26. 10. 2010 17.46
prvo so dobli pol jadrana zdaj bi pa še radi naš zrači prostor!!
povemvsem
26. 10. 2010 10.20
Zakaj družabništvo s Hrvati,in zakaj Italijanom plačevati?Saj imamo svoje zmogljiva letala Pipistrel,in veliko število motornih zmajev domače proizvodnje.
nekni
26. 10. 2010 10.17
Rajš vidim Hrvate nad Slovenijo kokr Italijane....
Wisen
26. 10. 2010 10.12
Tja do naslednih volitev bo Pahor Slovenijo že vso prodav Hrvatom... Toj sam za odstavt... takele tipe... Izdajalci v naši vladi nimajo nč za delat.
spartanec_90
26. 10. 2010 10.10
teorristov ni ni je samo zarota ! glede tega da se ljuej zaparanojeni bojite teroristov se bojte svoje lastne vlade pa en da jaz tu nekaj na pamet ali za hec ali kaj tkega prvo se je treba bati lastne vlade šele pol lahko preučujemo pravljice o "zlobnih teroristih" ! če je terorizem edini razlog za take bedarije pol so vsi ki v to verjemejo ziher zaparanojeni
Tonček Balonček
26. 10. 2010 10.03
Samo da ne bomo, ko pripljuje Triglav, imeli še skupne mornarice!
Tonček Balonček
26. 10. 2010 09.52
Naši vojaki so v misijah itak pod komando Italjanov ali Američanov, s Hrvati pa nočemo imeti nič smo bili z njimi že v preveč vojnah, kradejo nam zemljo. Nam nebo čuvajo Italjani in jih pošteno plačujemo!
asdoasa
26. 10. 2010 09.48
PAHOR je najboljši predsednik vlade, kar jih je Hrvaška kdajkoli imela.
primorec2
26. 10. 2010 09.42
Tukaj nekaj smrdi ! Iz Zagreba do neše meje je cca 30km iz Aviana pa cca 65 km F-16 in MIG-21 letita nekaj nad 2 Maha, torej po vzletu in podzvočni hitrosti 1000km/h bi iz Aviana prišel do meje v 16sek iz Zagreba v 8sek. Torej je ključni reakcijski čas od ukaza do vzleta. Naš zračni prostor zahod-vzhod je cca 230km. O elektroniki na obeh letalih ni možna primerjava. Prvi zračni napad na Slovenijo ne moremo ubraniti z letali ampak z protizračno obrambo. Sodelovanje s Hrvaško bi verjetno bilo usmerjeno na "terorizem" ki ga danes izpostavljamo za skoraj vsako morebitno grožnjo od letal do uličnih "nadzornih" kamer in možno zmanjševanje stroškov. Vsekakor je stvar po vsej verjetnosti bolj politične narave.
buljbuljis
26. 10. 2010 09.38
premierja ne mroem sodit kot osebo sej ga ne poznam, lahko pa ga sodim glede na njeogovo politično upravljanje slovenije...in vse bolj se mi zdi da se približuje Kaliguli (Rimski vladar, ki je svojega konja proglasil za senatorja npr.) tudi on je zgubil stik z realnostjo
MOSSAD001
26. 10. 2010 09.38
S hrvati ni nič za imet!!! Smo se že opekli,ja tale PAHOR in levica se še nista!!
osamosvojitelj
26. 10. 2010 09.36
Slovenija pa 40 milijonov evrov, ki jih letno plača Italiji. Evo koliko plačamo Italijanom, da se parkrat na leto z dvema lovcema pripeljejo na turistični prelet Slovenije!!!!!
osamosvojitelj
26. 10. 2010 09.30
Zmago, pogovori še niso določitev. Tudi Janez se je z Ivom veliko pogovarjal. Sicer pa, ali niso Hrvati tudi že v NATO?In če nam nebo brani NATO, zakaj ne namesto Italijanov Hrvati!!??
Dolenjc3
26. 10. 2010 09.28
Pahorju je treba sodit zaradi VELEIZDAJE, saj ustava RS predpisuje tudi slovensko suverenost nad zračnim prostorom !!!!!!!!!!!!!!!
LXG
26. 10. 2010 09.09
Hrvaška nima za burek in so se "genijalno" domislili ,da bi jim lahko Slovenija vzdrževala in obnovila floto. Mi bi v zameno dobili varovanje z MIG-i letnik 1953. Genijalno. Drugič njim prepustiti varovanje neba je kot lisici zaupat varovanje kurnika. A nas niso že dovolj izigravali in izigrali v zadnjih 20 letih?
spartanec_90
26. 10. 2010 09.09
če hočejo hrvati imeti lovce si jih naj kupujejo SAMI očitno bo potrebno vlado uničit da bom mir ! hočem da se prvo ostale stvari porihtajo !
sloman
26. 10. 2010 09.05
Pahor si je najdel kjuč s katerim bo zdele kmalu s kaksno narobno potezo odprel pandorino skrinico