Tujina

Si bodo bankirji tudi tokrat izplačali vrtoglave nagrade?

London, 11. 12. 2011 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanske oblasti in aktivisti opozarjajo, da "to zimo potrebujejo močnejše banke, ne pa večjih bonusov, ki si jih bodo na svoj račun izplačali bankirji". Bodo slednji tokrat bolj dovzetni za opozorila ali pa si bodo znova polnili žepe?

V Londonu se začenja t. i. sezona bonusov, pri čemer britanske oblasti banke pozivajo k zmernosti pri nagradah bankirjem. "To zimo potrebujemo močnejše banke, ne pa večjih bonusov," je dejal finančni minister George Osborne, ki je še dodatno pritisnil na britanske banke, ki v času ponovnega zaostrovanja evropske dolžniške krize in poslabšanih obetov za svetovno gospodarstvo niso v zavidljivem položaju.

Najbolj sicer pritiskajo na Royal Bank of Scotland (RBS) in Lloyds, ki ju je v času po izbruhu krize reševala država, a si še vedno nista opomogli.
Najbolj sicer pritiskajo na Royal Bank of Scotland (RBS) in Lloyds, ki ju je v času po izbruhu krize reševala država, a si še vedno nista opomogli. FOTO: Reuters

Po dveh mesecih od začetka protestov jih na to še vedno opozarjajo tudi protestniki gibanja Okupiraj London, ki vztrajajo na trgu pred katedralo svetega Pavla. Ta teden pa je pismo na velike banke, tudi Barclays in HSBC, naslovilo združenje britanskih zavarovalnic, ki je izrazilo "zaskrbljenost zaradi nagrajevanja v bančnem sektorju" ter banke pozvalo k "odgovornemu pristopu".

Guverner britanske centralne banke Mervyn King je šel še korak dlje in banke pozval, naj ne izplačujejo nagrad in dividend, dokler ne okrepijo kapitalskih rezerv.

Največ pritiska sicer leti na Royal Bank of Scotland (RBS) in Lloyds, ki ju je v času po izbruhu krize reševala država, a si še vedno nista opomogli. Britanska vlada ima v lasti 83 odstotkov RBS in 41 odstotkov Lloydsa. Cameron je prejšnji mesec napovedal, da bo vlada morda RBS preprečila izplačilo zajetnih nagrad, potem ko je banka napovedala izplačilo okoli 500 milijonov funtov (583 milijonov evrov).

Sicer pa naj bi se po ocenah centra za ekonomske in poslovne raziskave vrednost bonusov letos znižala iz lanskih 6,7 milijarde funtov na 4,2 milijarde funtov. A center obenem izpostavlja, da so bonuse v veliki meri nadomestila občutna zvišanja plač bankirjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
11. 12. 2011 12.54
+16
Najbolje je rekel max keiser: "To so finančni teroristi, ki jih je treba obglaviti."
Puroresu
11. 12. 2011 16.35
+0
Nimivseeno
12. 12. 2011 07.34
Namesto tega, so prišli v državne protikrizne odbore in so si izplačali rekordne nagrade.
Libra77
11. 12. 2011 12.49
+5
Seveda si bodo, demokracija to omogoča.
mlad3n
11. 12. 2011 12.09
+8
Sam če tko gledam banke so izsiljevalci, oderuharji. Dajo ti kredit in ti moraš njim skoraj 1x več vrnit. A ni to nezakonito. Sramota.
frako
11. 12. 2011 12.01
+8
haha ni važn če je zguba nagrada mora bit, niso oni zapičlih 20x več kot navadn delouc delal ceu let.
mes
11. 12. 2011 11.40
+9
MAFIJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nimivseeno
11. 12. 2011 11.17
+9
ECB posoja denar na obresti. Tisti, ki ga sama natiska. ECB je v privatni lasti in zaradi načina, ker ves denar pride v obtok v obliki dolga, je danes povsod po svetu EU, ZDA več dolga kot denarja v obtoku. Tak način zahteva eksponentno rast gospodarstva, da sistem preživi. Vsa rast gospodarstva je temeljila na eksponentni rabi surovin, predvsem nafte. Ko ne bomo več mogli dnevno eksponentno črpat vedno več nafte, tiskanje denarja ne bo več imelo osnovo in sledila bo velika inflacija. Vse finančne krize tega stoletja so bile za velikimi podražitvami nafte. (Vir: theoildrum) Predstavljajte si svet, v katerem ne moremo eksponento črpat surovine. Zakaj bi imeli finančni sistem osnovan na dolgu? Zakaj bi peščica posameznikov imela ekskluzivno pravico tiskanja denarja?
Nimivseeno
11. 12. 2011 11.17
+6
"Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki je v obtoku, gotovino ali kreditno. Če banke ustvarjajo dovolj sintetičnega denarja smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema, ki jo lahko inteligentna oseba razišče in reflektera. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če ne postane splošno znano in niso napake odpravljene zelo kmalu. "- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Nimivseeno
11. 12. 2011 11.16
+5
"Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve Z našo ECB (Evropsko Centralno Banko) je isto. Tiskajo denar, ki ne sloni na ničemur drugem kot zaupanju. ko bo zaupanje omajano, evro pade v inflacijsko spiralo
Nimivseeno
11. 12. 2011 11.15
+5
Ves denar, ki je in še pride v obtok je na podlagi dolga. Nekdo se je moral zadolžiti in s tem obljubiti, da bo denar in obresti vrnil.
Nimivseeno
11. 12. 2011 11.14
+5
Če si jih, ali bodo kakšne realne posledice? Bodo zaradi tega kakšni nemiri? Mogoče bodo politiki lepo prosili, da naj bi te nagrade vrnili, vendar se to ne bo zgodilo.
scipio
11. 12. 2011 10.48
+4
če se kdo čudi zakaj je bila GB 1:26 glede fisklanihj ukrepov, naj pogleda kakšno karto gostote zračnega prometa in bo videl svetovnoi aorto London- New York. Podobno je pri financah iz Londonskega Citya. Anglija je svoje dni živela od svojega imperija, danes pa živi od mednarodnega finančnega balona, ki si ga je prizadeval austvarit in si ga zdaj prizadeva ohranit in ji taki kot smo mi slovenci in naš denar in naše blagostanje vsi prekleto dol visijo.
Jimi1
11. 12. 2011 10.13
+19
Pozaprejo naj te lopove in jim dajo "bonuse" v zaporu ob malici vsakemu en "bonus" rogljiček za Božič....