Tujina

'Sezona ne bo katastrofalna'

Zagreb, 19. 07. 2009 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška je vrhunec sezone v začetku julija začela s približno 50.000 turistov manj kot v enakem obdobju lani. Najslabše stanje je v hotelih, kjer je za petino manj gostov.

Nihče na Hrvaškem ne dvomi, da bo letošnja turistična sezona slabša, kot je bila lanska, sprejemljive pa so celo izgube do deset odstotkov, ocenjujejo v tamkajšnjih turističnih krogih, poroča Večernji list.

"Najslabše stanje je v hotelih, v katerih je tudi za petino manj gostov, kot je bilo lani. Zdaj večina poskuša dobiti goste s popusti, sicer pa je sedaj tudi 20-odstotno znižanje cen manj koristno, kot je bilo petodstotno pred meseci," je za omenjeni časnik ocenil direktor nemškega turističnega operaterja ID Riva Selimir Ognjenović.

Dubrovnik
Dubrovnik FOTO: Reuters

Predstavnik hrvaškega društva hotelskih delavcev Franco Palma je dejal, da sezona ne bo katastrofalna ter da bodo izgube v primerjavi z lanskim letom med pet in deset odstotkov. Kot je dejal, bo Hrvaška letos imela med pol milijona in 1,1 milijona manj turistov kot lani ter med 2,8 do 5,7 milijona manj nočitev.

Začetek leta je bolj vezan na domače goste, medtem ko v predsezoni in v glavni turistični sezoni prevladujejo turisti iz tujine. Še vedno je največ gostov s tradicionalnih hrvaških turističnih trgov - iz Nemčije, Avstrije, Italije in Slovenije. Raiffeisen banka

Sicer pa izgube niso povsod enake. Na hrvaški obali je severni del bolj obiskan, kot so tudi pričakovali. Tako so v Istri v prvih šestih mesecih zabeležili za tri odstotke manj nočitev. Junij je tudi malo popravil slabe rezultate turistične predsezone, ko je bilo od januarja do junija za 10,1 odstotka manj tujih ter za 18,9 odstotka manj domačih turistov.

Javnost na Hrvaškem pričakuje, da bo turizem rešil proračunski primanjkljaj, sicer pa je minister za turizem Damir Bajs dejal, da 15- ali 16-odstotni delež turizma v BDP ne more rešiti proračuna v celoti. V polletju je bil namreč turizem za 4,4 odstotke slabši kot lani, medtem pa je celotno gospodarstvo 'padlo' za 6,7 odstotka. Bajs je dodal, da so od začetka pričakovali težko turistično sezono ter so zaradi tega v turistično kampanjo vložili 27 milijonov evrov, kar je trikrat več kot lani. Ni želel ugibati, koliko denarja bo Hrvaška zaslužila od turizma, potem ko je lani imela 7,4 milijarde evrov prihodkov. Medtem so nekateri analitiki ocenili, da bo Hrvaška lahko imela za približno 300 milijonov evrov manj prihodkov od turizma kot v letu 2008.

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tupsy
20. 07. 2009 22.14
vinadap, ma ne sekiraj se, nečemo mi još dugo u EU...kad vidimo da ni tam nije sjajno, ne žuri nam se
vinadap
20. 07. 2009 15.01
Tudi jaz razmišljam zakaj še niste v EU,pa je minilo od vaše kratkotrajne vojne že 15 let.
tupsy
20. 07. 2009 14.34
vinadap, prijatelj, znal sam da buš se ti javil ne vidim kak bi ja to trebal biti ljubomoran na vas...i zbog čega niti vas volim niti vas mrzim
vinadap
20. 07. 2009 13.57
tupsy - Hrvati Slovencev nikoli niso marali,in to samo zaradi ljubosumnosti,ker smo Slovenci bili vedno boljši od njih. To so lansko leto priznali Hrvati na anketi.
tupsy
20. 07. 2009 13.41
porka.malorka, vidiš, ja sam već nekoliko puta pitao zašto se toliko zamarate sa hrvatskom, ali nisam dobio odgovor ostavite nas na miru, ne spominjite nas, gledajte svoja posla
porka.malorka
20. 07. 2009 13.36
tupsy Moreš nekaj vedeti mi nismo odvisni od turistične sezone tako kot vi . Tako da nam je prav vseeno kakšno turistično sezono mamo.
tupsy
20. 07. 2009 10.43
@Rocker.si Tudi na Hrvaški obali se lahko slovenec počuti kot kralj, vendar moraš tudi sam vrniti nekaj spoštovanja do njih. ____________ ajd fala Bogu da i kod vas ima takvih kao ti, koji normalno razmišljaju
Fallen
20. 07. 2009 08.04
Pa ne že spet... in spet.... in spet.... Naj gre vsak tja kamor mu paše in kjer se počuti dobro. Pa tudi če je to Irak ali Afganistan... Če mu odgovarja in se tam počuti kot kralj, naj gre... To je njegova ozr. njena lastna odločitev! Jaz osebno sem se v Kvarnerju in Dalmaciji do sedaj še vedno dobro počutil in tudi letos grem tja dol. Seveda imaš posameznike, kateri imajo drugačno mišljenje o kom drugem in te obravnacajo drugače (če samo tukaj prebereš nekaj komentarjev, jih takoj najdeš), vendar ne smemo vse metati v isti koš. Tudi na Hrvaški obali se lahko slovenec počuti kot kralj, vendar moraš tudi sam vrniti nekaj spoštovanja do njih...
ciaobella
20. 07. 2009 07.33
Sam mislim, da sezona ne bo katastrofalna. Ne v Sloveniji in ne na Hrvaškem. Resnici na ljubo pa bo pokazala sliko lakomne politike in posameznikov...raznih lastnikov in vodstvenih delavcev, ki so vsako leto postavljali NEREALNE CILJE (ne samo v turizmu).
Mithril
20. 07. 2009 00.26
@b77 Slovenci smo drugačni od tega, kar iščemo in to je razumljivo, saj se utapljamo v našem vsakodnevju. Naša dežele je pač povsem takšna, kakršna je, in da, poznam tistega Ribn'čana v Bohinjski Bistrici s suho robo pri pekarnici, ki je tam prav vsakokrat ko si zaželim odklopa od sveta in grem v Boh. Bistrico, in da, poznam pol kitajskih & turških fast foodov na ulicah Londona in pol Turkov v Berlinu ipd, ipd, in da, ne me razumeti narobe, turizem pri nas kot turizem z velko začetnico sploh ni v prvem planu, je pa. In to primaren. Bohinjci so ostali v 70-ih, da, vendar to vidim kot Bohinj in mi drugačen ne bo všeč, Bled je postal ogaben sindikalističen aristokrat z visokimi cilji (khmmm, khmmm) in ko so v Londonu postavili bigwheel od British Airways-a se mi je skoraj zmešalo od gnusa, ker to tja (po mojem skromnem mnenju, seveda) ne sodi in ko bodo na hrvaških obalah (stojnice) začeli prodajati visoko tehnološke procesorje, tudi nekaj ne bo ok, kajne. Smo dežela kakršna smo in na to bodimo ponosni, v dobrem in slabem, konstruktivna krtitika pa je seveda vedno na mestu. Je pa okoli nas raznolikega sveta za vsaj nekaj življenj, ko si tega pač zaželimo :) In to je bilo bistvo mojega posta. Razgledanost, pa brez rjavih obročkov okoli nosu. Sploh ko je to še bolj ogabno, kot je že samo po sebi.
b77
19. 07. 2009 23.59
Mithril Podpišem. ampak dejstvo je da je slovenija in njen turizem še dosti bednejši od Hrvaškega! Danes sem se peljal do Bleda, Bohinja čez Sorico in nazaj v Ljubljano CESTE ZA POSRAT! KAMP V BOHINJU ZA KOZLAT, UREJENOST KRAJEV NA NIVOJO 70-IH LET...... DODATNA PONUDBA PRIMER: EDINA STOJNICA V BOHINJU JE KAMIJON Z SUHO ROBO! MADONA KJE ŽIVIM?????????????
Mithril
19. 07. 2009 23.06
Slovenci, navezani na Hrvaško obalo, so v večini primerov ali starejšega letnika, ali pa s strani svojih roditeljev, ki so šefi, no, morda bolje rečeno že ex-šefi nekih prikolic oz. patetičnih "vikendic", s socialistično sindikalnim pridihom, indoktrinirani plebejci brez vsake domišljije in svobodomiselnosti. Na morje se gre pač tja ker se "pride skozi" najceneje zaradi ravno prej omenjenih prikolic in Id je tako navadno sit. Bili pa so na morju in so tako v družbi vsaj nekaj vredni. Odveč pa je (očitno) omeniti, da je svet "nekoliko" večji, kot je dolga jadranska magistrala (kjer je avto s slovensko tablico tarča za odstrel in to, žal, tudi jasno pokažejo). Zgolj za razmislek, kava v Monte Carlu nas stane cca 1,2 € (če se seveda ne rine v lokale, kamor navadnemu smrtniku ni treba), dve uri parkinga 2,4 €, francoski rogljiček 0,75 €, pivo na ultra top lokaciji St. Tropeza je 4 €, espresso pred hotelom Paris, v istem prečudovitem mestecu, na lokaciji kjer domujejo najdražje jahte je 3,5 €, cene London - Ljubljana nekje do cca 30 % up za London in potem vidim, da je hrvaška obala od Lj krepko dražja. Pa ljudje, do Monte Carla je cca 750km, do Londona 1650, do Berlina 1000 ipd, ampak ne, možgansko opran slovencelj bo še naprej rinil na isto HR lokacijo, isti travnik, kjer imajo njegovi starši že 2300 let družinsko prikolico ... No, in prav taisti ljudje bodo na stara leta vnukom jamrali, da sveta niso videli, ker niso imeli dovolj denarja. To pa je žalostno, da. Ergo: narod moj, svet ima cca 150 mio kvadratni kilometrov, Slo in Cro pa sta v tem mozaiku le dva komaj omembe vredna zaznamka. Upajte si, povohajte svet, vsak ki zmore hrvaško obalo brez polnega prtljažnika konzerv in piva, zmore tudi svet. In to tisti svet, ki je nekoliko stran od večnega Balkana, na katerega je večina naših še vedno tako navezana.Menim pa, da je razlog prevsem v tem, da si ljudje enostavno ne upajo. Ker imajo še vedno v genomu zapisane stavke nekaj v stilu "ne sme niko da vas bije, osim naše policije". Prijazni namig: let do New Yorka vas stane 500 evropskih, bivanje za en teden pa še nadaljnih 500 , seveda odvisno od želja, in zagotovo si ga boste presneto dobro zapomnili, za vas in vnuke pa bodo zgodbe iz sveta, ki ste si ga nekako vedno bali priznati, vsaj popestrilo k tistim iz 48-letnega zaporednega letovanja na pač neki vedno-isti-hrvaški plaži. In kot namig, do skoraj nedavnega je cerkev vztrajnega pridigala, da je Zemlja središče vesolja; zgolj v razmislek ... Peace.
12345s
19. 07. 2009 22.32
Jadransko morje najlepše na svetu.
tupsy
19. 07. 2009 22.30
kaki22, a kakve su cijene u portorožu? kakva je vaša turistička sezona?
luciluk
19. 07. 2009 22.11
sezona je že katastrofalna a'ne CRO :)) vsaj po novicah dopustnikov iz Istre, ni glih neke gužve, še več, full je prazno na plaži. CRO vaša rešitev je v tem da še za 15% dvignete cene namestitve in hrane, da pokrijete luknjo brez dna! Drugače pa je to leto rajsko za vsakega ki ima še kaj keša ker Grčija ne bo nikoli več tako poceni kot je sedaj. Cene v lokalih CRO:Grčija, mal vodjo Grki ampak se da preživet.
renib
19. 07. 2009 21.40
...briga me za politiko..jz grem na hrvaško in se mam fajn...
justime
19. 07. 2009 20.05
dg1 19.07.2009, 17:51 0 olaf beri malo to pravijo ljudje strokovnjaki ki so videli svet in dali nepristranske ocene in ne 5 slovenčkov hrvaški strokovnjaki ali plačani strokovnjaki slovenski ziher ne pri ocenjevanju turističnih destinacij so neodvisni strokovnjaki uglavnem novinarji itd... škoda da to ni slovenija ane
Abacus
19. 07. 2009 19.42
sej bo pršlo ene 20.000 ježkov pa bo...hehe
Ranunculus
19. 07. 2009 18.15
Hja Sicer ne vem, če je kdo kje napisal, da jadranska obala med Slovenijo in Črno goro ni ena od lepših na svetu, vendar pa lahko mirno rečemo, da večinoma je lepa. Ampak to sploh ni štos, ker: Dežela so ljudje. In na hrvaški obali se ti v večini primerov ne dogajajo hujše neprijetnosti, lahko pa se ti, to pa zato, ker si Slovenec, kar je za Hrvata manj kot turist. V Grčiji in Turčiji pa si obravnavan kot turist, enakovreden drugim turistom. In glede na to, da sta tidve deželi glede cen Hrvaški primerljivi, grem pač tja. So pa kolegi odkrili Korziko - s šotorom sta dva v kampih prišla dobro skozi. Sta bila v dražjih in plačala v najdražjem po 23 EUR na dan - po celem otoku pa domačini vsaj na videz in na občutek zelo prijazni. Vsi. Zakaj torej Hrvaška, ali pa še slabše Slovenija?
frako
19. 07. 2009 17.57
dg1 19.07.2009, 17:51 0 olaf beri malo to pravijo ljudje strokovnjaki ki so videli svet in dali nepristranske ocene in ne 5 slovenčkov hrvaški strokovnjaki ali plačani strokovnjaki