Tujina

Severnokorejski prebežnik počasi okreva. Še vedno je močno prestrašen in ima hude nočne more

Seul, 05. 12. 2017 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Severnokorejski vojak, ki je prebegnil v Južno Korejo in bil med begom huje ranjen, počasi okreva. Vojska bi ga rada čim prej zaslišala, a ji zdravniki tega za zdaj še ne dovolijo, saj je njegovo zdravstveno stanje še vedno zelo resno. 24-letnik namreč okreva še po tuberkulozi in hepatitisu B, prav tako ima pogoste nočne more.

Severnokorejski vojak, ki je prebegnil v Južno Korejo, počasi okreva. Njegovo zdravstveno stanje je še vedno resno, pravi južnokorejski kirurg Lee Cook Džong, ki je vojaka Oh Čong Songa operiral v bolnišnici v Seulu. Za CNN je Lee podrobno opisal, kakšno je trenutno stanje 24-letnega vojaka, kako je potekalo njegovo reševanje in kaj ga je najbolj šokiralo. "Ko sem ga prvič pregledal ob pristanku na strehi bolnišnice, so bili njegovi življenjski znaki zelo šibki. Močno je krvavel in njegov krvni tlak je bil zelo nizek," pripoveduje Lee. "Bil je kot zlomljen vrč. Nikakor mu nismo mogli zagotoviti dovolj krvi."

24-letni vojak je prebegnil v Južno Korejo, med begom pa so nanj streljali severnokorejski vojaki. Kar petkrat so ga zadeli. Na varno so ga izvlekli južnokorejski vojaki, s pomočjo helikopterja ameriške vojske pa so ga nato prepeljali v bolnišnico. Tam se je bitka za življenje šele dobro začela. "Vojak je bil namreč prerešetan," je opozoril kirurg, zato je bilo zelo malo možnosti, da preživi.

Posnetek 24-letnega vojaka med begom čez mejo.
Posnetek 24-letnega vojaka med begom čez mejo. FOTO: ENEX

Kar šest ur je trajala operacija

"En izstrelek je poškodoval vojakovo desno koleno, drugi mišico na roki, tretji ga je zadel v hrbet," pojasnjuje Lee in dodaja, da je en izstrelek vojaka zadel v želodec in črevesje. Prav ta rana je kirurga še najbolj presenetila, saj se s takšnimi paraziti, ki so lezli iz razmesarjenega črevesja, še ni srečal v svojih 20 letih kariere. Iz črevesja so namreč lezli beli dolgi črvi. "Vse je bilo polno krvi, iz te krvi pa so lezli beli črvi," pripoveduje kirurg.

Med dolgo in zelo zahtevno operacijo je bil ranjen vojak večkrat na robu preživetja. "Pravi čudež je, da je sploh preživel," je dejal Lee, ki je poleg izstrelkov iz vojakovega telesa odstranil tudi vse trdovratne parazite, ki so v dolžino merili kar 27 centimetrov.

Lee, ki ne skriva, da mu je vojak prirasel k srcu, o 24-letniku nima slabe besede. "Zelo sem ponosen nanj. Pobegnil je iz Severne Koreje, ker išče svobodo. To terja veliko poguma in truda, zato ga občudujem," pravi Lee.

Oh je moral tri dni po prihodu v bolnišnico še na eno operacijo, ki je trajala tri ure. Ves čas je bil v smrtni nevarnosti. Po drugi operaciji je začel okrevati in prav njegovo hitro okrevanje zdravnike preseneča. Oh samostojno hodi na stranišče in se sprehaja po bolnišnici. Ves čas ga varujejo vojaki. Rane se počasi celijo, največ težav pa mu povzroča okužba s tuberkulozo in hepatitisom B, zaradi česar bi lahko utrpel še odpoved delovanja jeter.

Nočne more, prestrašenost, depresija

Ima nočne more, prav tako je močno prestrašen in depresiven, zato mu v bolnišnici nudijo psihiatrično pomoč. Kot pravi Lee, se Oh spopada s posttravmatskim stresom. "Enkrat me je vprašal, ali je res v Južni Koreji. Seveda sem mu takoj odgovoril pritrdilno in pokazal na južnokorejsko zastavo, ki visi pred bolnišnico, ter ga vprašal, ali je to zastavo kdaj videl viseti v svoji domovini," pripoveduje kirurg, ki je za zdaj vojski prepovedal, da zasliši vojaka, saj je njegovo zdravstveno in mentalno zdravje še vedno prešibko. Oh, ki je bil vojak na meji, ima namreč precej uporabnih podatkov za Južno Korejo, zato ga želijo čim prej zaslišati.

Kirurg, ki je v bolnišnici praktično doma, saj dela kar šest dni v tednu in tam tudi spi, pravi, da je Oh drugačen od preostalih prebežnikov. Drugi so se vsi želeli takoj pridružiti južnokorejski vojski, Oh pa mu je dejal, da si želi študirati pravo, pravi Lee. Med okrevanjem posluša veliko glasbe, prav tako gleda televizijo. Kirurgu je pred časom dejal, da so ameriške in južnokorejske drame zelo priljubljene v Severni Koreji, a so prepovedane. To pa po mnenju kirurga kaže, da imajo nekateri vendarle dostop do zunanjih medijev, kar ga je presenetilo.

Proti prebežniku so severnokorejski vojaki izstrelili kar 40 nabojev.
Proti prebežniku so severnokorejski vojaki izstrelili kar 40 nabojev. FOTO: AP

Ni zvezda le Oh, temveč tudi kirurg Lee

Oh je hitro postal ljubljenec javnosti, vedno več medijske pozornosti pa dobiva tudi Lee, ki se je za kirurga uril v ameriškem San Diegu. Čeprav je vajen delati več dni nepretrgoma in da je praktično vsak dan v operacijski sobi, ga pritisk javnosti zelo izčrpava. To, da ga imajo mnogi za junaka, ker mu je uspelo rešiti tako hudo bolnega prebežnika, se mu zdi povsem nepotrebno. "Ljudje mislijo, da to delam za svojo državo. A resnica je, da sem zdravnik, ki je zavezan temu, da rešuje življenja, ne glede na to, kdo je bolnik," še dodaja.

Severnokorejski vojak je prebegnil v sosednjo Južno Korejo 13. novembra letos. Dramatični posnetek njegovega bega je hitro obkrožil svet, tudi zato, ker je imel vojak sploh srečo, da je preživel, saj so proti njemu izstrelili več kot 40 nabojev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
05. 12. 2017 20.32
+6
Ne verjamem ravno vsaki ameriški izmišljotini!
jebalvisvoju
05. 12. 2017 18.53
+12
ko preberes naslov se zacnes smejat kako napihan izmisljen naslov... hahah res socustvujejo z enim samim clovekom.. pa saj vam je jasno vsem da ta portal pljuva po SK. in velica ameriko oz. jo prikazuje kot zrtvo.. dejte odpret oci vse je ena sama laz.. in teroriziranje folka s crnino o SK... kaksna dvolicnost Americani koljejo in ubijajo kamorkoli stopijo delijo droge prek tajnih sluzb.. itd itd.. kaksna dvolicnost ..a mediji tipa 24ur se ve od kod izvirajo in komu delajo.. nisem simpatizer nobene strani sem samo realist
bema1201
05. 12. 2017 18.59
+1
Moje mnenje je pa ravno nasprotno, medij 24ur je veliko bolj levi kot desni.
nekdoxyz
05. 12. 2017 18.59
+1
bema1201
05. 12. 2017 19.20
+0
Da imam prav je dokaz brisanje komentarja kjer sem kritiziral komunističnega samodržca
nikhrast
05. 12. 2017 18.32
-4
Severna Koreja je leta 1950 že napadla jug, se spomnite? Seveda se jug zdaj boji da se bo ta zgodba ponovila, precej ubogih Slovencev pa še simpatizira s Kimom, saj ne moreš verjeti.
Franci Luzar
05. 12. 2017 18.46
+3
o lahko, lahko verjameš saj imamo pri nas še veliko potomcev od bivših! kakor še vedno živečih,komunističnih parazitov....
Jimi1
05. 12. 2017 18.08
-3
No kot to razumem je omenjeni vojak bil tako rekoč mrtev v svoji državi zaradi bolezni in parazitov, pa se je odločil tvegati in celo uspel preživeti. Ga povsem razumem da je tako ravnal.Tudi jaz sem dobil leta 94 zelo hudo plučnico na straži v kasarni Kranj v SV, pa me iz straže niso spustili. Razorožil sem oficirja, ki je prišel v kontrolo in z hudo vročino nato bil odstavljen v intervenco prišel do ambulante, nato naslednji dan do bolnišnice. Vmes pa sem še pri -5 C staremu vodniku D. Zavelcini ob 1h zjutraj smeti v pižami praznil.... Nepozabno...!!!
Aijn Prenn
05. 12. 2017 18.30
+5
Lej, ti se mi pa smiliš! Grozljivo kaj si vse prestal!!? Ti si heroj, ne pa tale glišavi korejc! ;-))
Frane Šajn
05. 12. 2017 15.35
-2
Ja seveda amery hlapčki in kaj nas ta made in Hoolywood briga! To bi lahko poslali samo na novo 24 kur!
deltex
05. 12. 2017 15.11
+15
Sploh mi ni jasno, kako lahko nekateri simpatizirate s Severno Korejo in njenim Kimom? Pravite, da so novice o tej državi lažne. Morda nekatere res, toda dejstvo je, da gre za najbolj hermetično zaprto državo na Svetu. Ljudje iz nje ne smejo! Dragi Kimovi simpatizerji, koliko turistov iz SK je že obiskalo Evropo? Koliko prijateljev na FB imate iz te države? S kolikimi se vsaj občasno slišite? Koliko SK proizvodov uporabljate? Kdaj ste nazadnje leteli tja? Kakšna je blagovna menjava Slovenije in SK? Kdaj ste nazadnje pogledali kakšen SK film, prebrali knjigo njihovega avtorja? In zakaj se je Kim šolal v Švici, če pa je SK tako samozadostna in perfektna? Zakaj SK z veseljem sprejema pomoč v hrani, če jim je tako lepo' Lahko bi pisal v nedogled... Oboževati Kima samo zato, ker kljubuje ZDA pa je res nesmiselno, ker zaradi tega trpijo milijoni Severnokorejcev.
VolkBrenin
05. 12. 2017 15.28
+8
Sicer nisem ljubitelj kimija...bi te pa vprašal...kaj počnejo ameri po drugih državah...zakaj imajo kimu pred nosom v zraku 230 vojaških plovil ...vaje...letalonosilke ...itd ...In Ne nazadnje...koliko od naštetega imaš ti osebno z zambijo, sudanom...liberijo ...ali pa z Albanijo in Romunijo...da ne bomo predaleč...Kaj pa imajo ameri in zahod v Siriji ...Zakaj bi moral Assad oditi....??? Itd itd ...
transs
05. 12. 2017 17.22
+6
Nihče ne simpatizira z kimom. Dejstvo pa je,da je drzava ze 50let pod embargom. In meni ni merilo fb prijatelji in koliko sveta sem prepotoval,da lahko obešam na zid,kako fajn mi je....filme iz Slo je tudi videl cel svet...no pa avstrijske tudi...mislim kako merilo za blagostanje ljudi v regiji...puhoglavost demokracije res seže do fundamenta norosti in egoizma,povezano z sebicnostjo in egoizmom. Kavbojci,z južnimi odpadniki izivajo S korejo in to je dejstvo.....drek ko mešaš bolj smrdi....in kavbojci so zasmradili cel svet z svojim pohlepommmm
deltex
05. 12. 2017 18.10
-2
Nikjer nisem napisal, da mi je politika ZDA všeč, še manj Trump, a vedeti je treba, da je Kim psihopat, ki trpinči lasten narod. In če bi že moral izbirati, prav gotovo ne bi izbral Kima. Transs, vprašanja,ki jih postavljam, so bolj v metaforičnem smislu, če pa že hočeš konkretno...bistvo je, da slovenski, ali avstrijski film LAHKO vidi cel svet, če želi, razen seveda v SK...FB prijatelji tudi meni niso merilo, ker profila sploh nimam...poanta je v tem, da v SK ni šans, da bi navaden folk sploh imel dostop do interneta, ki je razširjen celo v najbolj revnih afriških državah itd. To, da ZDA rovarijo po Svetu, drži, ker se pač imajo za velesilo. Toda hude vojne so na našem planetu divjale že mnogo prej, preden so Ameriko sploh odkrili...torej, vedno nekdo dela sranje....
transs
05. 12. 2017 18.19
+2
No če je kim zate psihopat,in trump tudi...zakaj potem ne vprasas zakaj bi sploh nekdo hotel živeti v Zda? Ne vidim pa nobene razlike če nekdo umre v s koreji zaradi kima,ali pa nekdo v zda pod vodstvov trampa. In dejstvo je da ljudje umirajo povsodi...vendar se reklamira le S koreja.Zakaj? In to da imam izbiro da gledam nekaj kar me sploh ne zanima,oz. da preko neta lahko nekaj kupim,kar sploh ne rabim niti bi kupil....to ne pomeni demokracija.
transs
05. 12. 2017 18.23
+3
Če so vojne bile še ne pomeni da bi morale še zmeraj biti? Hočem povedat da ta opevana demokracija ni odgovor za kakršnokoli dobrobit ljudi na tem svetu,zato nebom nikoli podpiral sistem,ki obtožuje drug,tudi slab sistem.
mastaflash
05. 12. 2017 14.05
+4
bla bla..in so najdli se pasus od kimija..ga je ta lastnorovno?
Witmajer Franc
05. 12. 2017 13.34
+4
in kdaj poveste kaj se je zgodilo z njegovim sorodstvom..???
2realforu
05. 12. 2017 14.19
+5
Nikoli ker ne vedo, tako kot nihče drug ne ve razen korejci sami.
sre?a3
05. 12. 2017 13.18
+3
Si ne predstavljam, da bi mogla bežati pred svojimi in da me povrhu vsega še zadanejo...in ko že misliš, da je to konec, te rešijo...potem si ves v bolečinah in te z operacijo vsaj približno k sebi spravijo in potem se spomniš , da je tvoja družina ostala v tam ostala...zato verjamem, da ga je strah...
sre?a3
05. 12. 2017 13.19
+1
26277
05. 12. 2017 13.06
+1
Kolko depresije je med ameriškimi ramboti..se pa vidi...
26277
05. 12. 2017 13.07
+3
Našvasan__zob
05. 12. 2017 13.18
+1
Jah na nek način je.., tale tipček ne bo več zastonj sestavlju APPLE-ov v kompleksu Kaessong.. To je tut mal uradec za wanna be fancy slovenčke..
BUONcaffee
05. 12. 2017 12.53
-4
Upajmo, da bo med zaslišanjem lahko dobil odvetnika.
Našvasan__zob
05. 12. 2017 12.58
-2
Če so ga premestil v Guantanamo lahko o odvetniku ali sodnem postopku samo mokro sanja...
CtrlDelete
05. 12. 2017 12.35
+12
Končno je prišel do Samsunga S8.
Našvasan__zob
05. 12. 2017 12.54
-3
Al se je pa naveliču zastonj delat APPLE v ind. kompleksu Kaessong..
macro
05. 12. 2017 12.55
-1
Pacek22
05. 12. 2017 18.30
+4
niti ne ve kaj je Samsung, če je prej poročal na velik voki toki debelega k opeka
SAKITUMI
05. 12. 2017 12.26
+0
...KOK SLOVENCE SKRBIJO TELI KOREJCI....RES PRIJAZNI..... UPAM DA BO ENAKA SKRB, KO ZAČNEJO PRIHAJAT V EU..... AL BO TAKRAT DVOLIČNOST SPET V OSPREDJU? ...V PRETEKLOSTI SE JE ŽE POKAZALA NA VEEEEELIKO....
Našvasan__zob
05. 12. 2017 12.55
+5
supergigi
05. 12. 2017 12.21
+7
Samo si lahko predstavljate kakšen človek je vožd iz S. Koreje, človek je ubil svojega polbrata in strica, pa pitaj boga, koga še iz svoje žlahte. V taboriščih pa umira še na milijone Korejcev.
paracelsiuss
05. 12. 2017 12.22
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
opazovalec_
05. 12. 2017 12.24
+7
To si sam videl ali so ti povedali mediji v lastništvu zahodnjakov?
supergigi
05. 12. 2017 12.26
+3
sagesse
05. 12. 2017 12.27
+3
vse komunistično-socialistične države svojo oblast obvladujejo z terorjem in strahom..če se spomnim v sloveniji kočevske reke..... niti v sanjah si nihče ni upal v javnosti povedati karkoli o kočevski reki,,niti da je nabiral gobe 30 km stran .... pri starejših slovencih ta strah obstaja še danes....... seveda danes živijo v sloveniji tudi neposredni potomci tistih kateri so izvrševali ta teror,,in ti v večini poskušajo v javnosti ustvarjati vtis, da terorja ni bilo,da če je že bil ni bil nič drugačen kot v avstriji ali nemčiji in podobne izmišljotine.....
paracelsiuss
05. 12. 2017 12.32
+3
..supergigi...sagesse..predstavljajte pa si zdaj, KAKŠNI STVORI so naši LEVAKI, ki ta teror podpirajo in zagovarjajo.......če takim rečem.......i.z.m.e.č.k.i......sem jih že preveč povzdignil.....
VolkBrenin
05. 12. 2017 12.39
-2
Katerem to taborišču...kje je ? Kako se imenuje ...????
VolkBrenin
05. 12. 2017 12.44
+2
Demokracija zahoda je boljša...tam kandidatka- takrat visoka predstavnica za zunanjo politiko usa....doživlja orgazme od navdušenja ob smrti gafafija...njen mož kot predsednik usa podpiše več največ zločinskih dokumentov...in na koncu sandersa " izloči " iz tekme z najbolj čisto potezo v politiki zadnjih 300 let ...
Našvasan__zob
05. 12. 2017 12.56
+6
Clintonova se je krohotala, ko je Gadafi dobil mačeto v rit... PS: ta ženska je bila pribočnica Nobelovega nagrajenca za mir, ki je z droni potolkel rekordno število civilistov.. Med drugim tudi zdravnike v Afganistanski bolnišnici.. Ampak HEY, Komunizem je pa hudič...
AntiNATO
05. 12. 2017 12.59
+1
ubogi sprani slovencki, ti najbrz bil ze veckrat v SK, Hmmm kje je ze tisto irasko wmd, o katerem ste bile ofce leta 2003 tako prepri ane da obstaja, udno da ga do danes ae niso naali. V libiji se jim tudi predvsem godi
VolkBrenin
05. 12. 2017 13.00
+2
Kapitalizem pa med in mleko ...za tisti 1% ....
Našvasan__zob
05. 12. 2017 13.20
+2
O Libiji raj sploh ne pišejo... Tako sranje kot so tam naredili bomo še plačali tuki gor..
AntiNATO
05. 12. 2017 13.34
+6
ze placujemo, imigracije v Evropo gredo na racun sranja ki ga zda pocnejo na bv ze 20 let. Torej se podpirate zda, potem sprejmite begunce pod lastno streho, pacienti.
VolkBrenin
05. 12. 2017 15.29
+3
paracelsiuss
05. 12. 2017 12.18
-1
….E, pa nećemo stati skrštenih ruku i čekati sve te neprijateljske snage, koje pokušavaju obeshrabriti našu borbu za radnički život u miru sa glavnim i jedinim ciljem izgradnje našeg boljeg sutra i učvrščivanju vlasti radničke klase........... Ima nekih pojedinaca, čak i u okvirima užeg rukovodstva naše udružene zajednice, koji sa takvim stavovima pokušavaju uneti razdor i nepoverenje u naše čvrste redove, na kojima gradimo budučnost več decenijama. Mogu da vam kažem, da tu nema odstupanja, mi moramo sve snage uperiti, da svi oni, koji na taj ili bilokakav način žele da ruše naš zajednički prosperitet, mora da budu spremni da nose odgovornost i brigu za svoje nikada prihvaćene i izopačene poduhvate..................Titovo „britje lekcij“ nepreglednim množicam na osrednjem trgu v Pjongjangu danes dopoldne, potem ko je posebej za to priložnost vstal iz groba.....
CtrlDelete
05. 12. 2017 12.34
+0
Jaz pa pomislil da bereš Ivanov manifest...
VolkBrenin
05. 12. 2017 12.39
+2
Točno to je govoril ljubljeni vodja pred prešernovim spomenikom 12.avgusta 1983... njegov govor je bil del zahvale takratnemu sistemu...ki mu je podaril vojaški čin- rezervni desetar jna / za oficirskega NI bil ...in NI sposoben...Kasnejši naziv dr.je dobil v dar iz domoljubnih razlogov - albanci za svoje poskrbijo....
Našvasan__zob
05. 12. 2017 12.07
+1
Vietnamsko ljudstvo še vedno počasi okreva po vseh grozodejstvih, ki so jih Američani pod pretevezo napada v zalivu Tonkin izvajali nad Vietnamskim ljudstvom...
AntiNATO
05. 12. 2017 13.35
+2
Ferdo Crni
05. 12. 2017 15.34
+0
Vietnamsko ljudstvo bo še dolgo okrevalo po komunajzerkem enoumju
extradeluxe
05. 12. 2017 11.59
+2
bi rekli eni ameriška propaganda. Ubežnik je ubistvu holivudski igralec. Življenje v S. Koreji je v realnosti sanjsko, vsi so srečni, zdravi, lepi in preskrbljeni.
paracelsiuss
05. 12. 2017 12.04
+7
.....tako se govori, bi rekla teta Violeta......
Našvasan__zob
05. 12. 2017 12.08
+2
Daleč od sanjskosti.. Po drugi strani pa.. Koliko civilov so ta teden pihnili zahodnjaki v Iraku ali Afganistanu? Sej res.. kaj sploh počnemo tam ?
VolkBrenin
05. 12. 2017 12.34
+5
Propaganda je tudi...da je izrael jedrska sila...ki dnevno napada področja V Siriji ...ampak koga briga izrael- on je vendar " naš " ....
extradeluxe
05. 12. 2017 13.26
+2
najprej se dejte malo odločit. Ko se amerika ne vmeša jo kritizirate, ko se vmeša pljuvate. Ko se politika vmeša v podjetje pljuvate, ko se ne vmeša potem kličete kje je država ko jo rabiš...
AntiNATO
05. 12. 2017 13.35
kje so ze vsi preskrbljeni,... itd, Denver pa to?
VolkBrenin
05. 12. 2017 15.33
+3
Kar se mene tiče ...bi težko naštel UPRAVIČEN razlog za vmešavanje bilo kje po svetu ...zadnjih 200 let ...v vojni z " nekom " pa v vsem tem času niso bili 5.let ...toliko o izvoznikih demokracije...
paracelsiuss
05. 12. 2017 11.58
+2
.....a bo teta Violeta kej protestirala......po njeno si najbrž TAK IZDAJALEC KOMUNIZMA, reakcionar, agent inteligent servisa, rušitelj proletarske revolucije in oblasti delavcev, rušitelj dosežkov avantgarde delavskega razreda najbrž zasluži samo dosmrtni zapor v kakem prevzgojnem centru.....
VolkBrenin
05. 12. 2017 12.32
+2
A bo stric seljimi alias janez kaj protestiral....on je bil sedemdeseta leta najbolj zagnan o temi , ki jo opisuješ....hodil z " marxom " pod pazduho in nadlegoval vsakogar , ki je imel 3.minute časa...In teta Violeta pač tega ni počela nikoli....
Kollerik
05. 12. 2017 11.40
+1
je gledal noroTv?
vrtnar01
05. 12. 2017 11.35
-3
"Še vedno je močno prestrašen in ima hude nočne more" mislim,katera butast ugotovitev...to je isto,kot bi napisali,da so vsii severnokorjci močno prestrašeni in da imajo nočne more... Pa dejte ga no sr at