Tujina

Malezija bo zaradi napetosti po smrti Kim Džong Nama izgnala veleposlanika Severne Koreje

Peking, 04. 03. 2017 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Severna Koreja je ZDA opozorila, da bodo "drago plačale", če jo bodo po umoru polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Maleziji znova uvrstile na seznam držav, ki podpirajo terorizem. V Washingtonu naj bi namreč že razmišljali o tem. Malezija pa je sporočila, da bo izgnala veleposlanika Severne Koreje.

Severnokorejec Ri Džong Čol, ki so ga malezijske oblasti sumile vpletenosti v umor Kim Džong Nama, a ga zaradi pomanjkanja dokazov v petek izpustile, je dejal, da je žrtev zarote. Po poročanju BBC Čol trdi, da gre pri vsem skupaj za spletko, s katero poskušajo očrniti dobro ime in ugled Severne Koreje.

Dogajanje je komentiral pred severnokorejskim veleposlaništvom v Pekingu, potem ko so ga malezijske oblasti izgnale iz države. Preiskovalce je Čol obtožil uporabe prisilnih metod pri zasliševanju, da bi tako iz njega izvkekli priznanje. Grozili naj bi mu, da mu bodo pobili družino. 

"Če bi vse priznal, bi mi omogočili lagodno življenje v Maleziji," je povedal in dodal: "Takrat sem spoznal, da gre za past. Želeli so me izkoristiti, da bi tako očrnili mojo deželo."

Glede avtomobila, registriranega na njegovo ime, ki naj bi ga našli v bližini letališča, je razložil: "Avtomobil je bil v moji garaži. Malezijska policija je to preverila in ugotovila, da govorim resnico." Čol je preiskovalcem sicer priznal, da je strokovnjak za kemijo, a naj bi v Maleziji delal pri uvozu sestavin, potrebnih za izdelavo mila.

Malezijske oblasti nadaljujejo s preiskavo o smrti Kim Džong Nama, odtujenega brata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Nama so s smrtonosnim strupom umorili na letališču v Kuala Lumpurju pred približno tremi tedni. Čol trdi, da na dan incidenta sploh ni bil na letališču.

Malezija sicer v povezavi z umorom Kim Džong Nama išče še sedem Severnokorejcev, med njimi tudi uslužbenca na veleposlaništvu.

Ri Džong Čol ob izpustitvi iz zapora.
Ri Džong Čol ob izpustitvi iz zapora. FOTO: AP

Severna Koreja opozarja ZDA pred morebitnimi sankcijami

Severna Koreja je medtem opozorila ZDA, da bodo "drago plačale", če jo bodo po umoru v Maleziji ponovno uvrstile na seznam držav, ki podpirajo terorizem. Po poročanju južnokorejskih in japonskih medijev naj bi namreč v Washingtonu že razmišljali o tem.

"ZDA bodo spoznale, da bodo morale drago plačati za svoje neutemeljene obtožbe," so povedali na zunanjem ministrstvu v Pjongjangu. Poudarili so, da Severna Koreja nasprotuje "vsem oblikam terorizma" in da ZDA le želijo okrniti njen ugled. "Minili so časi, ko so lahko ZDA vse povprek stigmatizirale in zatirale države, ki jim niso po volji, medtem ko same kontrolirajo ves svet," so dodali.

Južna Koreja za Namov umor krivi severnokorejski režim in opozarja mednarodno skupnost na domnevno pripravljenost Pjongjanga, da uporabi kemično orožje. Po poročanju južnokorejskih in japonskih medijev, ki se sklicujejo na diplomatske vire, naj bi zato ZDA razmišljale, da Severno Korejo ponovno uvrstijo na seznam držav, kot sta Iran in Sirija, ki po ameriškem prepričanju financirajo terorizem. Na tem seznamu se je Severna Koreja prvič znašla leta 1987, a so jo leta 2008, ko je naredila nekatere korake v smeri jedrske razorožitve, umaknili z njega.

Malezijsko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da je veleposlanika Severne Koreje v državi razglasila za nezaželeno osebo, saj kljub zahtevam po opravičilu za kritike Pjongjanga na račun malezijske preiskave umora tega ni bilo. "Izgon veleposlanika je znak zaskrbljenosti vlade, da je bila Malezija morda zlorabljena za nezakonite dejavnosti," so še zapisali v sporočilu.

Pjongjang zanika kakršno koli vpletenost v umor Kim Džong Nama in preiskavo prepušča Maleziji. 

Regijo naj bi kmalu obiskal ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Po poročanju lokalnih medijev naj bi na Japonsko pripotoval 17. marca, nato pa obiskal še Kitajsko in Južno Korejo. Glavna tema pogovorov naj bi bil severnokorejski jedrski program.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
05. 03. 2017 09.07
+1
JSt mislim, da je tega polbrata od Kim Džonga, pospravila kar sama CIA-nkalij.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 09.37
Velika verjetnost. Pa vendar ga bodo sami Kitajci prej, ker se bojijo da se združita obe Koreji. Za Kitajce je strateškega pomena Severna Koreja. Zato gredo ta mesec Američani v Peking na razgovor, da vidijo reakcijo Kitajcev, če bi zorali ta del sveta. Ne vem koliko vam je znano, je Kitajska besna na Kima in ukinila vse odnose z njim.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 09.47
Kako se stvari obračajo. Malezija velik zaveznik Severne Koreje izžene veleposlanika. Kdo bi si mislil to, Očitno se nekaj pripravlja, temni oblaki nad Kimom.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 14.02
Trump pospešeno razvija nova letala. Očitno jih bodo testirali v Koreji.
ServerAUTOMATIC
05. 03. 2017 00.45
-1
Sedaj, če Kitajci prvi udarijo po Severni Koreji in zasedejo ta del Koreje so Američani in Južna Koreja popušili. Kdo bo prvi bo edini!
emilzapata
04. 03. 2017 18.06
+2
ponovitev korejskega konflikta iz leta 1950 se bliža, moja predvidevanja se vedno bolj potrjujejo. na ta način se bodo ameri lotili rusov še na vzhodni meji, pa tudi kitajska jim počasi leze čez glavo. Ni slučajno povečanje ameriškega proračuna za oborožitev za 50 milijard dolarjev. so torej morili po naročilu Cie? Možno, oziroma kar verjetno.
emilzapata
04. 03. 2017 18.10
+3
pujsa bodo pa verjetno tako vlačili okrvavljenega po ulicah, kot se je zgodilo z Gadafijem, sodil mu bo lasten narod. Saj se mi fant smili, ker so mu zaradi pomanjkanja lastne iteligence podtaknili predsedniški položaj, on naivnež pa ga je sprejel.
Iluzionist
04. 03. 2017 17.08
+1
narod naj verjame, da ga je ubil kim, ker so uporabili živčni plin, ne rečem, da ni mogoče, ampak je preveč na prvo žogo, še posebej zato, ker so brata sigurno spremljale obveščevalne službe vseh supersil
Maxx365
04. 03. 2017 17.20
+1
po moje pa ni taka pomembna persona, da bi ga spremljale vse supersile, razmisli kdo ima koristi od njegove smrti pa ti bo vse jasno
FAUSTOS1
04. 03. 2017 13.13
+4
tega korejca bo veliki vodja odlikoval z kilogram riža,da nebo umrl
BREGG
04. 03. 2017 16.04
-5
ServerAUTOMATIC
04. 03. 2017 12.17
+6
A se je Trump že odzval na grožnje Severne Koreje?
ServerAUTOMATIC
04. 03. 2017 12.06
+4
Severna Koreja opozarja ZDA pred sankcijami. Kako pa bo ukrepala?
mikica247
04. 03. 2017 12.10
+9
ServerAUTOMATIC
04. 03. 2017 12.13
+4
mikica247@ Ha, ha,...........................
wolfterier
04. 03. 2017 16.15
+4
Kim bo izstrelil raketo v morje pred Japonsko,nje...