Tujina

FOTO&VIDEO: Med Korejama spet zavrelo

Seul/Pjongjang, 23. 11. 2010 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./M.R./STA
Komentarji
652

Južna Koreja je Pjongjangu zagrozila z maščevanjem za vse morebitne nove provokacije. Severna Koreja pa je napovedala vojaške akcije, če bo Seul segal po njenem morju.

Obstreljevanje med Južno in Severno Korejo - 8
Obstreljevanje med Južno in Severno Korejo - 8 FOTO: Reuters
Do incidenta prihaja, potem ko je Severna Koreja objavila, da ima nov objekt za bogatenje urana, kar je razburilo ZDA in njihove zaveznice.

Med Severno in Južno Korejo so izbruhnili spopadi, potem ko je severnokorejska vojska izstrelila več granat na južnokorejski otok Jeonpjeong, poroča tiskovna agencija Reuters. Vojska Južne Koreje je potrdila incident, njihova televizija pa poroča, da je med 60 in 70 stanovanjskih hiš zajel ogenj. Otok sicer leži ob sporni zahodni meji in šteje okoli 1300 prebivalcev.

Južna Koreja je nad območje poslala svoje lovce F-16. Po prvih podatkih naj bi na otok padlo kar 200 severnokorejskih izstrelkov. Vojska je prebivalce napotila v bunkerje in zaklonišča. Na otoku naj bi ostali brez elektrike, po poročanju prič pa so nekateri prebivalci z otoka zbežali kar v ribiških čolnih.

Dva južnokorejska vojaka sta umrla, poročajo tuji mediji. Južnokorejski obrambni minister je sporočil, da je ranjenih 17 vojakov in trije civilisti. Dodal je, da gre za načrtovan napad na njihovo ozemlje in da je danes Severna Koreja načrtno kršila premirje med državama.

Zaradi tega, enega najresnejših obmejnih incidentov od korejske vojne med letoma 1950 in 1953, se je južnokorejska vlada sestala v podzemni vojni sobi. Nujen varnostni sestanek je sklical predsednik Li Mjung Bak. Južna Koreja je sosedo opozorila, da bo na nadaljnje provokacije odgovorila z uporabo dodatne sile.

Incident se je čutil tudi na borzah po svetu.

Severna Koreja opozorila sosedo, naj na območju ne izvaja vojaških vaj

Predstavnik južnokorejske vlade
Predstavnik južnokorejske vlade FOTO: Reuters

Sicer pa je treba opozoriti, da je vojska Južne Koreje danes v bližini meje izvajala vojaške vaje. Predstavniki Južne Koreje so priznali, da jim je njihova severna soseda poslala protestno pismo, v katerem je zahtevala, da Seul prekliče vojaške vaje na območju. Zdaj severnokorejske oblasti razpravljajo o tem, ali je bil napad povezan z vojaškimi vajami. Sicer pa ima Južna Koreja na omenjenem otoku tudi vojaško oporišče, ki naj bi med današnjim incidentom utrpelo precejšnjo škodo.

Severna Koreja: Južna Koreja je prva napadla

Oglasila se je tudi Severna Koreja, ki zanika, da je odgovorna za današnji incident. Pravijo, da je Južna Koreja prva napadla. "Južnokorejski sovražnik je kljub našim večkratnim opozorilom ob 13. uri izvedel brezobzirno vojaško provokacijo z izstrelitvijo topovskih granat na naš morski teritorij blizu otoka Jeonpjeong," je v sporočilu zapisalo vrhovno poveljstvo severnokorejske vojske.

Južna Koreja je že priznala, da so na območju izvajali vojaške vaje in da so tudi izstrelili granate, "a ne proti severu, temveč zahodu".

Namestnik severnokorejskega predstavnika v Združenih narodih Pak Tok Hun je dejal, da bi se morali o obmejnem incidentu pogovarjati v Koreji sami. To po njegovih besedah ni tema za Varnostni svet ZN, saj ta organ po njegovih besedah razpravlja o mednarodnih grožnjah, ta incident pa je, kot dodaja, zgolj regionalen.

Zaostrovanje med sosedami

Južna Koreja je Pjongjangu zagrozila z maščevanjem za vse morebitne nove provokacije. Severna Koreja pa je napovedala vojaške akcije, če bo Seul segal po njenem morju. "Naša vojska se bo ostro maščevala za vse nadaljnje provokacije," je sporočil Seul v predsedniški izjavi. Ob tem je obstreljevanje otoka Jeonpjeong označil kot "jasno oboroženo provokacijo", kot nesprejemljivo pa je označil "brezobzirno obstreljevanje civilnih ciljev". "Severna Koreja mora prevzeti odgovornost," je poudaril Seul.

Severna Koreja je opozorila, da bo nadaljevala z "neusmiljenimi vojaškimi napadi, če si bo severnokorejski sovražnik drznil vdreti na naše morje za mikron". Po njihovi oceni želi Seul z današnjo provokacijo "ohraniti napačno severno razmejitveno črto". Kot so poudarili, bo v Zahodnem morju (Rumenem morju) "obstajala samo morska meja, ki smo jo mi postavili". Otok Jeonpjeong leži namreč južno od t. i. severne razmejitvene črte, ki so jo Združeni narodi začrtali po korejski vojni leta 1953, in severno od morske meje, ki jo je začrtal Pjongjang.

Meja na Rumenem morju je bila že prizorišče vrste incidentov. Napetosti med državama so se sicer povečale, odkar je marca potonila južnokorejska vojna ladja, za kar Seul krivi Pjongjang, slednji pa to zanika. Konec oktobra pa je prišlo do obstreljevanja med vojaki obeh držav. Incident se je zgodil, potem ko je Kim Džong Un, malo znani najmlajši sin Kim Džong Ila, uradno postal drugi človek Severne Koreje.

Vojaške zmogljivosti obeh držav:

 Severna KorejaJužna Koreja
Obrambni proračun5 milijard dolarjev*24,5 milijarde dolarjev
Vojaško osebje1.106.000687.000
 - Pehota950.000560.000
 - Mornarica46.00068.000
 - Zračne sile110.00064.000
Oprema  
 - Tanki35002750
 - Podmornice6313
 - Vojaška letala388467

 * - ocena iz leta 2002

Treba je tudi upoštevati dejstvo, da je v Južni Koreji 17.000 ameriških vojakov in 7800 pripadnikov ameriških zračnih sil.

ZDA okrepitev še niso poslale

Ameriški Pentagon je sporočil, da je nekaj ur po incidentu še prezgodaj za odločanje o tem, s čim vse bi lahko ameriška vojska preprečila nov napad Severne Koreje. Predstavnik Pentagona Dave Lapan je povedal, da ameriška vojska na območje med Korejama ni poslala nobenih dodatnih sil, prav tako pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali so ameriški vojaki v Južni Koreji v večji pripravljenosti kot sicer.

Oči sveta uprte v Koreji

Južnokorejsko topništvo
Južnokorejsko topništvo FOTO: Reuters
Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS), član delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Korejskim polotokom, pa je v sporočilu za javnost ostro obsodil "provokacije s severa, ki so se zgodile nekaj ur po potrditvi novih dodatnih zmogljivosti za bogatitev urana". To je še dodatno zaostrilo nasprotja, je dejal in menil, da bi morala mednarodna skupnost, vključno z EU, najti način za nadaljevanje šeststranskih pogovorov o korejskem jedrskem programu.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v odzivu obsodil akcijo Severne Koreje, hkrati pa je pozval k takojšnji umiritvi razmer. Ban Ki Mun, ki je sicer nekdanji južnokorejski zunanji minister, je hkrati obe državi pozval, da medsebojne probleme rešujeta po mirni poti.

Kitajska, tesna zaveznica Severna Koreje, je v odzivu izrazila zaskrbljenost zaradi incidenta in Koreji pozvala k prizadevanjem za mir in stabilnost. "Seznanjeni smo z dogodki in izražamo zaskrbljenost ter upamo, da bosta strani naredili več za mir in stabilnost na Korejskem polotoku," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei. Dodal je, da iščejo dodatne informacije o incidentu, saj je "treba situacijo preveriti".

Japonski premier Naoto Kan je zaradi incidenta sklical nujen sestanek s člani vlade in visokimi častniki. Povedal je, da je ministrom naročil, naj se pripravijo, tako da bodo "v primeru nepričakovanega dogodka" lahko odločno ravnali. Ukazal jim je tudi, naj poskušajo zbrati čim več podatkov. Za Japonsko sicer Severna Koreja predstavlja vojaško grožnjo zaradi njenega jedrskega in raketnega programa, odnosi med državama pa so že leta napeti.

Varnostni svet ZN se danes ne bo sestal na zasedanju o severnokorejskem topniškem napadu na južnokorejski otok. Zasedanja namreč po njegovih besedah ni zahteval nihče.

Zaveznice Južne Koreje, ZDA, pa so ostro obsodile severnokorejsko obstreljevanje in pozvale Pjongjang, naj ustavi bojno akcijo ter v celoti spoštuje prekinitev ognja iz leta 1953, s katero se je končala korejska vojna. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dodal, da so ZDA v tesnih in stalnih stikih s svojo zaveznico Južno Korejo, "k obrambi katere, kot tudi k ohranitvi regionalnega miru in stabilnosti, so trdno zavezane". V Beli hiši pa so sporočili, da se bo ameriški predsednik Barack Obama o incidentu pogovarjal z južnokorejskim kolegom. Obama verjame, da se Severna Koreja ne drži svojih obveznosti, hkrati pa dodaja, da je Pjongjang znan po nizu provokativnih dejanj, ki jih je izvedel v preteklosti.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so sporočili, da incident med Korejama budno spremlja veleposlaništvo v Tokiu. Dodali so tudi, da naj bi bilo nekaj slovenskih državljanov v Južni Koreji.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je severnokorejsko obstreljevanje otoka ostro obsodil in pozval k njegovemu prenehanju, incident pa označil za "velikansko nevarnost", ki bi lahko prerasla v vojaški konflikt. Temu se je treba izogniti, je dejal Lavrov med obiskom v Minsku.

Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je obsodila severnokorejsko obstreljevanje in Pjongjang pozvala, naj se vzdrži dejanj, ki bi lahko povečala napetosti med Korejama. Pozvala ga je tudi k spoštovanju prekinitve ognja iz leta 1953 in pozdravila poziv južnokorejskega predsednika k zadržanosti. "Razmere pozorno spremljamo," je dodala in izpostavila ključen pomen miru in stabilnosti na Korejskem polotoku za regijo in svet.

Nečak in Grošelj: Sprave še dolgo ne bo

Zgodovinar Dušan Nečak je v komentarju za oddajo 24UR dejal, da ga je presenetil predvsem tako oster odziv in tudi to, da je incident terjal žrtve. Po njegovem mnenju severnokorejski režim želi pozornost od notranjih problemov, ki so enormni, veliki in težki, preusmeriti na večnega sovražnika, to je Južna Koreja. Obramboslovec Klemen Grošelj pa je povedal, da uradni Pjongjang želi pritegniti pozornost mednarodne skupnosti in izsiliti kompromis, ki bi mu podaljšal mandat. Grošelj je tudi prepričan, da si bo Kitajska na vse pretege prizadevala, da konflikt ne bo prerasel v totalen spopad. Podobno meni tudi Nečak, ki dodaja, da so Severni Korejci zelo ponosen narod in po njegovih besedah sprave z južno sosedo še dolgo ne bo.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (652)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
24. 11. 2010 23.17
amerika je sovraznikca vseh komunisticnih drzav...to je Fobija pred komunizmom :)
Tadej Murko
24. 11. 2010 17.15
začela se je 3 svetovna vojna cesar bo glavni
DEMOKRAT007
24. 11. 2010 16.12
civitasstain 24.11.2010, 06:34 jao. povsod se govori da ima koreja notranje težave. jaz sem repliciral uporabnika ki je primerjal religijo z političnim gibanjem. malo se ti najprej nauči brat, pol pa komentiraj. pa glede ostalih komentarjev kvečjem ti nimaš kaj dosti pojma o politiki
Katarina Makovec
24. 11. 2010 16.08
Eno uprašanje : A bo zdey vojna?
hcaine2
24. 11. 2010 14.21
Komunizem ubija! Borimo se proti pogubnemu sistemu! Naj že tej Korejci ugotovijo, da s svojim neumnim komunizmom brcajo v temo!
crnkamn
24. 11. 2010 13.07
lahko noc komunisti, spet boste zgubil.
vzhod
24. 11. 2010 11.29
seveda je kriva juzna koreja,kje pa si bo severna koreja drznila napst juzno ce pa je cel svet proti njen to je samo scenarij podobno kot v bosni.jzna koreja par granat spusti na svoje da okrivijo severno.Logicno bi blo da ce bi severna koreja bombaridrala juzno eno uro bi juzna koreja ze zacela z kontraovaznivo vete kaj je to eno uroooo :D
scipio
24. 11. 2010 07.36
vsem vam v pouk, do česa lahko vodi sovraštvo med sosedi. tudi juga je bila obkrožena BRIGAMA (začetnice ex-sosedov). Mi imamo zdaj MIHA. bolje se sliši, ne? v koreji pa imaš isti narod (korejci), ki že 60 let živijo sprti zato, ker prisegajo na dva različna sistema, ki se izključujeta. še amerikanci so se šli dol opečt, ko se je to začelo. danes nam pametnejši od njih nam sicer delajo in prodajajo razmeroma poceni in tudi ne slabe avtomobile in verjetno tudi zaradi tega živijo (materialno) bolje od severnih sosedov... ...katerim je (beri: mora biti) ljubša ideologija kukr-pravičnosti in stalna in dnevnonočna podpora Velikemu bratu. verjetno še za sol nimajo. sicer smo tudi mi imel "naš tito" gor na Sabotinu, pa smo kljub temu hodili po jeans in kavo v Gorico. si predstavljaš severnokorejsko Udbo? in sebe da si njihov objekt? bad dream, kaj? zahvali se vsako jutro , da si tukaj in ne tam. in bodi pozitiven do soljudi že zaradi tega dejstva.
Debely
24. 11. 2010 07.35
@Rajko203 Kaj pa ti kadiš, oziroma snifaš?
Debely
24. 11. 2010 07.33
Tele dve Koreji sta kot dva otroka v peskovniku, ki se gresta "kdo je začel". Najhujše pa je, ko se začnejo vmešavat še drugi ihtavi mulci (ZDA in podobni).ODRASTITE !
Nauders
24. 11. 2010 07.11
MOŠKII "SAMCI" V TEKMI MED SABO,UNIČUJETE ŽIVLJENJA!!! Zakaj je narava dopustila,da moški uničujete življenja ljudi??Da izdelujete orožje!!?!? Zakaj??Do kdaj bo moški rod po Zemlji uničeval ljudi,otroke,ženske,naravo!?!??! Do kdaj???? zakaj toliko minusov, sej ima prav
civitasstain@gmail.com
24. 11. 2010 06.34
LIBERALEC257- ne vera, ampak srošnja je pobuda za to vojno. V Severni Koreji stradajo ljudje, vojska pa prevelka. Pol pa morajo nekam s to investicijo. Pa še nekaj ti ateist. V Severni Koreji je problem nasledstvo predsenika. Star oče diktator, oče diktator, ki sta imela podporo v vojski, sin je pa en Casanova brez stikov do generalov. Mal se bolj pozanimaj, če že hočeš komentirat o politiki!
civitasstain@gmail.com
24. 11. 2010 06.25
Mariborcan007- Vera ni samo, se nekim stvarmim odpovedat, ja lahko tudi krepi upanje, če si napr. bolan si v stiski itd. Lahko živiš 100 let, si vern in zadovoljen. Sicer pa. So ljudje, ki majo denarja na kupe in so nezadovoljni. Notranje zadovojstvo je nekaj vredno in kako ti gledaš na vse to.
GR.GO.
24. 11. 2010 02.07
*kapitulirala
GR.GO.
24. 11. 2010 02.07
Italija je že kepitulirala!
Mariborcan007
24. 11. 2010 02.01
LIBERALEC257 24.11.2010, 01:55 0 verni ljudje so nagnjeni k anomalijam vera je manipulirno sredstvo
Mariborcan007
24. 11. 2010 01.52
Abacus 24.11.2010, 01:04 -1 Bi pa lahko z New Word Orderjem nas(ljudi) pripravili do tega da se tisto kar imamo nagonskega izbrisemo iz genskega zapisa homo sapiens sapiensa. Z RFID cipiranje bi postali nekako bio-softwere ,najboljse kar premore ,saj se bio-material lahko obnavlja samega sebe v nedogled ,kar niti najtrsi materiali ne zmorejo(jih nacne zob casa). Le sprogramirati je treba ta bio-softwere da bodo tudi mozganske celice postale obnovljive ,'vrelec zivljenja ,kelih mladosti' in ker bi bili cipirani nebi mislili s svojo glavo ,podobno kot mravlja v mravljiscu bi verjetno delali kar 25 ur na dan(saj kdo pa se spi? Samo komunisti se se lotijo spanja) nebi bilo uporov , potreb po uzivanciji in povrhu bi bili se vsi srecni in zadovoljni. kaj mi bo večno življenje če nisem vsaj zadovoljen kaj šele srečen, raje živim samo 50 let pa totih 50 let živim tak lepo in tak uživaško da bi se mi od same radosti, sreče užitka, veselja, dobre volje in zabave ftrgalo v glavi pri pedesetih kot pa da moram 200 let trpet
Mariborcan007
24. 11. 2010 01.49
Abacus 24.11.2010, 01:04 -1 Bi pa lahko z New Word Orderjem nas(ljudi) pripravili do tega da se tisto kar imamo nagonskega izbrisemo iz genskega zapisa homo sapiens sapiensa. Z RFID cipiranje bi postali nekako bio-softwere ,najboljse kar premore ,saj se bio-material lahko obnavlja samega sebe v nedogled ,kar niti najtrsi materiali ne zmorejo(jih nacne zob casa). Le sprogramirati je treba ta bio-softwere da bodo tudi mozganske celice postale obnovljive ,'vrelec zivljenja ,kelih mladosti' in ker bi bili cipirani nebi mislili s svojo glavo ,podobno kot mravlja v mravljiscu bi verjetno delali kar 25 ur na dan(saj kdo pa se spi? Samo komunisti se se lotijo spanja) nebi bilo uporov , potreb po uzivanciji in povrhu bi bili se vsi srecni in zadovoljni. samo pol je pa brezveze da živiš v čem je point življenja če živiš v matrici ???
DEMOKRAT007
24. 11. 2010 01.46
olaff 24.11.2010, 01:34 no ja ne bi bilo slabo če bi nekdo zame delal magnetno avtocesto čez atlantik.. samo kdo bo to vse plačal? in če ne bo denarja bo torej arhitekt venus projecta moral manipulirati bolše kot vsak absolutist oziroma verski poglavar v zg. človeštva. torej je venus project nič drugega kot spet ena religija pri kateri bodo žrtve če bo dejasnko kaj od tega.
.eu.
24. 11. 2010 01.44
VOJNA 30 LET NAZAJ primer: YUGOSLAVIA :HORTH KOREA 80%-20%. TEŽEK PORAZ SEVERNE KOREJE.