Tujina

Severni tečaj leta 2014 brez ledu

Koebenhavn, 15. 12. 2009 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kot kažejo nove projekcije, naj bi že čez slabih pet let severni tečaj ostal brez ledu, napovedujejo znanstveniki, njihove raziskave pa je na podnebni konferenci predstavil Al Gore.

Gore je opozoril, da obstaja 75 odstotkov možnosti, da bo leta 2014 severni tečaj ostal popolnoma brez ledu.

Novi računalniški izračuni kažejo, da bi severni tečaj lahko do leta 2014 ostal brez ledu, je včeraj na podnebni konferenci ZN  povedal Al Gore. Nove projekcije, ki sledijo številnim letom dramatičnega umika ledu na severnem tečaju, kažejo, da bi ledenik lahko skoraj izginil do poletja, veliko prej kot šele leta 2030, kar je napovedala ameriška vladna agencija pred osmimi meseci.

Led na severnem tečaju izginja.
Led na severnem tečaju izginja. FOTO: Reuters

Nek ameriški vladni znanstvenik je včeraj sicer dvomil o novih napovedih, ki naj bi bile preveč drastične, vendar so drugi raziskovalci že prej napovedali hitrejše taljenje arktičnega ledu. ''Ne morete si predstavljati, kako so se počutili strokovnjaki, ki preučujejo taljenje ledu, ko so videli te projekcije,'' je povedal nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore.

Gore se je podnebne konference udeležil prvič, poleg njega pa so se je udeležili tudi skandinavski znanstveniki, ki so priložnost izkoristili za objavo rezultatov svojih najnovejših raziskav o taljenju ledu na Grenlandiji, Arktiki in Antarktiki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gnu
16. 12. 2009 13.33
Niko_ : Lepo povedano, kje si bil do zdaj!!?? Ampak veš kaj je, kar praviš ni seksi, in ne dobiš nič točk.
gnu
16. 12. 2009 13.28
J.A. : Podatki o prispevkih plinov k globalnemu segrevanju so drugačni, kot navajaš : vodna para 36–72% CO2 9–26% metan 4–9% ozon 3–7%, je pa zadeva kompleksnejša od tvoje zgodbe z oceani, predvsem zato, ker se prispevki plinov ne seštevajo, ampak zaradi različnih frekvenčnih karakteristik zelo kompleksno reagirajo. Brez efekta tople grede bi Zemlja bila hladna kot Mars, zato seveda je naš ekosistem v izjemno ozkem ravnovesnem področju, druga skrajnost je Venera. Podatke si znaš sam izbrskat, ampak kar ti delaš je retro-fitting; verjameš eni teoriji in si nato prilagodiš razlage, da ji ustrezajo. četudi proti tebi drvi tovornjak boš, zaslepljen od sonca, rajši menil, da ni tovornjaka ampak fata-morgana.
Niko_
16. 12. 2009 10.49
@J.A. Ti si tisti tip človeka, ki se mu reče "climate change denier". Se pravi ljudje, ki širijo teorijo, da do klimatskih sprememb prihaja zaradi naravnih procesov, ne pa zaradi človekovih aktivnosti. Glede tega si v lepi družbi z guvernerko Aljaske Sarah Palin (ki med drugim verjame tudi v kreacionizem), prejšnjim ameriškim predsednikom George Bush-em in določenimi obskurnimi znanstveniki s tretjerazrednih univerz sveta. Pri politikih kova Palin je motivacija jasna: velika ameriška industrija ne želi, da bi krivec za podnebne spremembe bil človek. To bi namreč pomenilo, da bi morali spremeniti svojo proizvodnjo v bolj ekološko, s tem pa bi jim drastično upadli dobički. Ni mi pa jasna tvoja osebna motivacija, razen to da želiš podati neko kontroverzno mnenje in na ta način pokasirati nekaj pozitivnih točk iz svoje okolice. Glavnina znanstvenikov, vrhunskih svetovnih strokovnjakov in druge napredne glave tega sveta seveda mislijo drugače. Večkrat so bili predstavljeni trdni dokazi, da je za segrevanje ozračja kriv človek. Nekaterim ljudem seveda nikoli ne bo dovolj in bodo vedno našli neke razloge za dvom - če ne drugega, bodo pa začeli z osebnimi napadi na Al Gore-ja. Hvala bogu, da trenutni svetovni vodlitelji poslušajo vrhunske strokovnjake, ne pa mnenj, ki so motivirana z vsem drugim razen s skrbjo za naš planet. Skrajni čas je, da ustavimo segrevanje ozračja, preden bo prepozno.
J.A.
16. 12. 2009 10.32
Glede na National Hurricane Center ni sedaj prav nič več in nič bolj močnih viharjev kot so bili v letu 1930, ko so bile temperature v ZDA enake kot so sedaj, a veliko manj CO2 v atmosferi kot sedaj. Občutek, da je narava ponorela, nam dajejo le mediji, ki kažejo vsak vihar, ki se zgodi kjerkoli na svetu.
d33pm1nd
16. 12. 2009 10.05
Taljenje polarnega ledu je v interesu naftnih družb ki se potegujejo za postavitev ploščadi na severnem tečaju. Veliko lažje je črpati, če ti led ne nabija v ploščad in ti jo premika. Apokalipsa se bliža.
J.A.
16. 12. 2009 09.06
Kljub očitni dobronamernosti in zaskrbljenosti obstaja tudi Al Gorova temnejša plat. Porabi 20 krat več elektrike kot povprečno ameriško gospodinjstvo in njegova privatna letala, s katerimi se redno vozi, povzročajo približno 5 krat večje onesnaževanje s toplogrednimi plini kot, na primer bolj komercialna letala (Boing 737 v eni uri letenja pridela približno 40 kilogramov ogljikovega dioksida na prepeljano osebo, medtem ko ga povprečni privatni reaktivec pridela okrog 210 kilogramov). Seveda ima Gore pri roki opravičilo, da se te emisije odkupi in tako živi »CO2 nevtralno življenje«; kupuje torej kupone za obnovljivo energijo – in kupuje jih od samega sebe, saj je eden od ustanoviteljev družbe Generation Investment Management, ki se ukvarja s prodajanjem ogljikovih odpustkov. Pri čemer pa seveda ostaja dejstvo, da odpustki nikakor ne zmanjšujejo izpustov toplogrednih plinov. Seveda pa se Gorova temna plat s tem še ne izteče, saj je med drugim tudi pravi mali naftarski mogotec (fosilna goriva pa naj bi bila poglavitni vir toplogrednih plinov), čigar družina ima v lasti (on pa v upravljanju) nekje okrog 10 % delnic naftne družbe Occidental Petroleum, slavne po tem, kako je v devetdesetih letih v Kolumbiji opravila s plemenom U’wa, ki je živelo na področju bogatem z nafto. V še lepšo in plemenitejšo luč pa našega hinavca postavlja državna prodaja kalifornijskih naftnih polj, ki se nahajajo v Elk Hills, ki je razglašena za največjo privatizacijo v zgodovini ZDA in je čez noč potrojila zaloge naftne družbe, katere delničar je. Z začetkom vrtanja pa so uničili tudi zadnja pokopališča kalifornijskega plemena Kitanemuk in na rob preživetja prignali nekatere izredno redke živalske vrste, ekologu, ki je menda na politično prizorišče prinesel besedo zeleno Alu Goru pa dodatnih nekaj milijonov zelenja $. zirosi
kajnanaredim
16. 12. 2009 08.51
Kako vsi pljuvate po Al goru... Ma ni čudno da gremo v bulo.. Tako najbrž tudi solzice dobite na oči, ko so lepe reklame s palmami, tički in lagunami. Mi skrbimo za naravo.. potem pa na koncu piše Shell... Ampak lažje je verjeti lepi laži kot boleči resnici...
kubo
16. 12. 2009 04.23
Vsako leto bo neki novega....,boljse nikoli vec nebo.
spaparnas1
16. 12. 2009 00.42
lahkozivc Zakaj nisi niti ene same samcate stvari v življenju preučil sam s svojo glavo? Zakaj vedno ponavljaš politično korektne slogane, kot ti jih servirajo mediji? Moj avatar je še vedno naslovnica revije TIME iz leta 1977 in na njej piše: How To Survive The Coming Ice Age Kaj si dragi lahkozivc leta 1977 prav in poskusil samu tako papagajil slogane, kako bomo zmrznili, tako kot danes papagajiš slogane kako se bomo skuhali? Si bil že tu takrat? Si kdaj pogledal vsaj pol ure v zgodovino ali pa recimo do leta 1977? Tkrat dragi lahkozivc so bili moderni drugačni slogani in tudi takrat niso bili nič drugega kot slogani in z dejstvi, tako kot današnji slogani, niso imeli prav nobene zveze...
Spawn
16. 12. 2009 00.11
Naj me kdo popravi, če se motim, ampak a ni Al Gore tisti hipokritični, katerega so tri dni čakali v Kyotu, da bi lahko zasedanje konference o podnebnih spremembah začeli v polni zasedbi, potem jim je pa sporočil, da ga ne bo?
lahkozivc
16. 12. 2009 00.03
Mislim, da tisti, ki ne vidite, da se nekaj dogaja z vremenom, tisti, ki ne opazite, da ni več isto, kot je bilo samo 10-15 let nazaj, vsi vi si zatiskate oči samo zaradi tega, ker nočete spremeniti svojega razcrkljanega življenskega stila. Seveda je lažje verjeti nasprotnikom, da globalnega ogrevanja sploh ni, ali pa da je globalno segrevanje celo dobro za zemljo, ker lahko pridelamo več hrane. Lažje je verjeti, da se nič ne dogaja, kot da bi se spoprijelis težavo. Čez 20 do 30 let bo prepozno iskati rešitev in vse tako kaže da jo bomo začeli iskati šele takrat. Pojdite v naravo vdihnite svež zrak, ker miljoni ljudi na svetu nimajo več tega privilegija.
Decapitator
15. 12. 2009 23.52
joj oh in sploh in vsi bomo umrli.. se že bojim ja..
Smrkolincek
15. 12. 2009 23.21
Jaz bom pa brez las 2014
ORF1
15. 12. 2009 23.08
In v cem je zdaj tu problem, cez nekaj tisoc let pa pa spet led tam. Tak da to ni kaj novega.
J.A.
15. 12. 2009 23.04
gnu Če pogledamo vire toplogrednih plinov glede na ogljikov dioksid 95% toplogrednih virov predstavljajo vodni hlapi, 4,72 % predstavljajo oceanske biološke dejavnosti, vulkani, razpadanje, živalske dejavnosti in tako naprej, ogromnih 0,28 % pa k učinku tople grede prispevamo ljudje (ljudje danes s svojimi dejavnostmi pridelamo približno 3 % vsega ogljikovega dioksida; v zgornji prispevek k toplogrednemu potenciali so vštete tudi ostale nečednosti). Klimatologi in astrofiziki so ugotovili, da v periodah povišane sončne aktivnosti (povečanje števila sončnih peg) doseže zemljo več sončne energije. Pri tem so najbolj pomembni oceani, največji naravni zbiralnik CO2, saj je v njih 80-krat več CO2 kot v atmosferi. Hladnejši oceani absorbirajo več CO2 kot toplejši. Ko se oceani segrevajo, izločajo več CO2. Vendar se oceani ne odzivajo tako hitro na temperaturne spremembe kot kopno. Ta časovni odlog je največji problem zagovornikov antropogenega izvora podnebnih sprememb. Koncentracije CO2 se zvišajo šele nekako 800 let po zvišanju globalne temperature (sedanje zvišanje CO2 naj bi bilo posledica ogrevanja v času srednjeveškega toplega obdobja od 800 do 1300). CO2 potemtakem sploh ni vzrok ampak šele posledica povišanih temperatur. Raziskovalci so tudi ugotovili, da sončne pege ne povzročajo ogrevanja planeta zaradi povečanja sončne energije, ker je to povečanje premajhno, temveč se to zgodi zaradi kozmičnih žarkov, ki vplivajo na tvorbo oblakov. Povezava teh pojavov poteka takole: povečana sončna aktivnost povečuje sončni veter, ki znižuje količino kozmičnih žarkov, ki zadevajo zemljo; manj kozmičnih žarkov pomeni več cirusov, ki povečujejo učinek tople grede. Ali pa: v času zmanjšane sončne aktivnosti je manj sončnega vetra, torej več kozmičnih žarkov zadeva zemljo, kar povzroča tvorbo več oblakov tipa stratus. Ti oblaki pa odbijajo sončno svetlobo, kar povzroča ohlajanje planeta.
AJAJAJAJAJ
15. 12. 2009 22.59
MISLIM, DA SO ZA PODNEBNE SPREMEMBE KRIVI SATELITI, KI KROZIJO V VESOLJU.
BlackNotWhite
15. 12. 2009 22.43
kako ste vsi tečni z 2012 kaj ko so za leto 2000 napovedal da bo konec sveta so ljudje kar nehal živet? ne to jih ni oviralo... glede tega to pa bi se zgodil prej ali slej mi itak sam to pospešujemo.
Pantokrator
15. 12. 2009 22.12
Še en uržah več, da nam Boratova ekipa nabije še kak davek na dihanje....
veselo-na-delo
15. 12. 2009 22.06
Vse skup so to ene velike laži in jas temu ne verjamem nič!! Kaj so nam vse že napovedal da se bo zgodil in spremenil, pa še vedno je vse isto, samo tolko da folk strašijo in spraulajo v obup.
Rakia
15. 12. 2009 21.58