Tujina

Severna Koreja ZDA zagrozila z jedrskim napadom, če bodo vztrajale pri 'menjavi' Kim Džong Una

Washington / Pjongjang, 26. 07. 2017 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.I. / Ti.Š.
Komentarji
34

Severna Koreja je zagrozila ZDA z jedrskim napadom, če bodo še naprej vztrajale pri menjavi na čelu njihove države. Ameriški predsednik je v začetku julija pozval Kitajsko, naj poveča pritisk na svojo zaveznico Severno Korejo. Predstavniški dom ameriškega kongresa pa je potrdil nove sankcije tudi proti Rusiji in Iranu.

Severna Koreja je ZDA odkrito zagrozila z jedrskim napadom. V primeru, če bodo Američani še naprej poskušali spodbuditi menjavo na čelu Severne Koreje, bo Pjongjang odgovoril s protinapadom z jedrskim orožjem "v srce ZDA", poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzemajo tuje tiskovne agencije.

Direktor ameriške obveščevalne službe Cia Mike Pompeo je minuli teden nakazal možnost menjave na čelu Severne Koreje. Pompeo je med drugim takrat izjavil, da je najpomembneje, da ZDA odkrijejo možnost, da bi severnokorejsko vlado pod vodstvom Kim Džong Una ločili od jedrskega programa ter oboje "razbili".

Kot so sporočili iz severnokorejskega zunanjega ministrstva, pa je Pompeo s svojimi izjavami prestopil mejo. "Sedaj je jasno, da je ultimativni cilj vlade ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da doseže menjavo na čelu Severne Koreje", so sporočili.

Severna Koreja je od lani izvedla dva jedrska poskusa in več poskusnih izstrelitev raket, zaradi česar so se povečale napetosti na Korejskem polotoku. Navkljub vsem mednarodnim svarilom, je Severna Koreja 4. julija prvič poskusno izstrelila tudi medcelinsko raketo. Po oceni strokovnjakov je država sedaj korak bližje pri razvoju raket, ki bi lahko dosegle ozemlje ZDA.

Ameriški predsednik Trump je v začetku julija nato opozoril, da je obdobje potrpljenja s Pjongjangom končano in Kitajsko pozval, naj poveča pritisk na svojo zaveznico Severno Korejo.

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un je trn v ameriški peti.
Severnokorejski predsednik Kim Džong Un je trn v ameriški peti. FOTO: AP

Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil nove sankcije proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek po lokalnem času s 419 glasovi za in tremi proti potrdil predlog zakona o uvedbi novih sankcij proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji. Predlog zakona med drugim predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepoveduje odpravo sankcij proti Rusiji brez zelene luči kongresa.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabakov je v odzivu ocenil, da gre za "resen korak proti uničenju možnosti za normalizacijo odnosov med državama".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov pa je dejal, da ker predlog zakona še ni sprejet in ne velja, Moskva ne želi podajati vsebinske ocene. Bo pa ruski predsednik Vladimir Putin v primeru sprejema zakona odločil o morebitnem odgovoru, je dodal. Potrditev predloga zakona v predstavniškem domu je ob tem označil kot zelo žalostno s stališča ameriško-ruskih odnosov, kot tudi s stališča mednarodnega prava in mednarodnih trgovinskih odnosov.

"Dogajanje v ameriškem kongresu je zelo očitno sovražen ukrep proti islamski republiki Iran," je dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči. Ocenil je še, da gre zgolj za "skupek prejšnjih ameriških sankcij, ki niso povezane z jedrskim programom".

Aragči, ki je bil glavni iranski pogajalec za leta 2015 sklenjeni jedrski sporazum med Iranom in šesterico velesil - ZDA, Rusijo, Kitajsko, Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo, je še menil, da nove sankcije lahko vplivajo na uspešno izvajanje jedrskega sporazuma ter zmanjšajo ugodnosti, ki jih ima Iran v skladu s tem sporazumom. "Zato niso skladne z več deli sporazuma, za katerega so se ZDA zavezale, da ga bodo izvajale z dobrimi nameni in v konstruktivnem ozračju," je dodal.

Kasneje se je oglasil še iranski predsednik Hasan Rohani, ki je ZDA zagrozil s povračilnimi ukrepi, če bodo uveljavile sankcije. "Naredili bomo vse, kar se nam bo zdelo potrebno, v skladu z interesi naše države, in bomo nadaljevali svojo pot ter se ne bomo ozirali na njihove sankcije in politiko," je poudaril na seji iranske vlade. Dodal je, da bo njegova država preživela sankcije, tako kot je prejšnje.

Predlog zakona o uvedbi novih sankcij proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji naj bi predvidoma s podobno veliko večino potrdil še ameriški senat.

Bela hiša nad predlogom ni navdušena, ker želi Trump izboljšati odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, vendar zaradi velike večine, s katero je bil potrjen v predstavniškem domu in bo tudi v senatu, ne bo mogel uporabiti svoje pravice veta.

Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer iz New Yorka je dejal, da predlog predstavniškega doma pošilja jasno sporočilo Beli hiši, da morajo ZDA kaznovati Kremelj zaradi vpletanja v lanskoletne ameriške predsedniške volitve.

Ameriški obveščevalci so ugotovili, da se je Rusija vpletla v volitve na strani Trumpa proti demokratki Hillary Clinton in to sedaj sprejemajo kongresniki obeh strank, čeprav Trump trdi, da gre za izmišljotino demokratov, ki ne znajo prenesti poraza.

Proti Iranu so sankcije uvedene zaradi nadaljevanja raketnega programa in zaradi podpore regionalnemu terorizmu. Kongresniki so potrdili tudi nove sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa. Senat naj bi o predlogu glasoval še pred poletnimi počitnicami.

EU zaskrbljena zaradi načrtovanih sankcij ZDA proti Rusiji

Pomisleke glede predloga ameriškega zakona o uvedbi novih sankcij proti Rusiji je izrazila tudi Evropska komisija, saj bi vplivale tudi na evropska podjetja, ki sodelujejo pri ruskih energetskih projektih. V primeru, da ZDA ne bodo upoštevale pomislekov, je EU pripravljena hitro ukrepati, so sporočili iz Bruslja.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril, da morajo biti sankcije proti Rusiji usklajene med članicami skupine G7
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril, da morajo biti sankcije proti Rusiji usklajene med članicami skupine G7 FOTO: Aljoša Kravanja

Po mnenju komisije je treba sankcije proti Rusiji dosledno izvajati, vendar so zaskrbljeni zaradi možnih negativnih političnih posledic predloga zakona.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ponovno poudaril, da morajo biti sankcije proti Rusiji usklajene med članicami skupine G7. V primeru neupoštevanja izraženih pomislekov pa se je EU pripravljena ustrezno odzvati v nekaj dneh.

"Najprej Amerika ne more pomeniti, da so evropski interesi na zadnjem mestu," je dejal Juncker.

Komisija bo še naprej pozorno spremljala dogajanje glede zakona ter po potrebi hitro ukrepala, je zagotovil, ni pa pojasnil, kakšni ukrepi bi lahko sledili. Predlog zakona mora sicer potrditi še senat, nato pa še podpisati predsednik ZDA Donald Trump.

Besedilo zakona o uvedbi sankcij proti Rusiji, ki ga je v torek potrdil predstavniški dom ameriškega kongresa, sicer upošteva mnoge pomisleke EU. Vendar predvideva uvedbo sankcij proti vsakemu podjetju, tudi evropskemu, ki podpira razvoj, vzdrževanje, modernizacijo ali popravilo cevovodov, po katerih Rusija izvaža energijo.

Komisija je ocenila, da bi izvajanje zakona lahko negativno vplivalo na infrastrukturo za prenos energijskih virov v Evropo, na primer vzdrževanje in posodabljanje cevovodov v Rusiji, ki so priključeni na ukrajinski plinski tranzitni sistem. Prav tako bi lahko imel posledice za projekte, ki so ključni za diverzifikacijo energetskih virov EU, kot je na primer baltski projekt utekočinjenega zemeljskega plina.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
27. 07. 2017 19.15
+1
Ne podpiram prav nobenih groženj z jedrsko bombo , vseeno bi si pa ZDA zaslužile kakšno pošteno lekcijo ,samo nastradali bodo v tem primeru samo nedolžni ljudje ,tisti ,ki nam pa otežujejo življenje pa bodo še naprej to počeli na našo škodo.Torej bolje dabdo tega ne pride ,morda bo prihodnost sama prinesla boljše ,rešitve , vsi pa vemo kdo je zakuhal krizo v Ukrajini
Ciymbalta
26. 07. 2017 20.07
+2
Naj Putin nažene vse Američane iz Rusije. Evropi pa naj zapre one pipe. Pa bomo videli ko bo komu dal sankcije. Severno Korejo pa podpiram, nima se kaj nobena država vmešavat v njihove posle.
AntiNATO
26. 07. 2017 19.29
+0
sami severno korejci spet tle gor, sm pa mislu da interneta ne poznajo pa znajo celo slovensko, ej ofce a ste wmd v iraku se nasle ali ste ga pojedle k spet kupujete ameriske zgodbice za lahko noc. ja rotschildi si se ne lastijo severnokorejske banke, mora podloznik trump nekaj ukrenit.
Soulless
26. 07. 2017 15.23
-2
Kim se igra z ognjem... Amerika ima takšno avijacijo, da prestreže raketo z jedrskim polnilom in jo preusmeri nazaj na mesto izstrelitve.
2realforu
26. 07. 2017 16.39
+3
glede na to da le malo dejansko vemo in lahko potrdimo o severni koreji zna biti situacija precej drugačna
NoExit
26. 07. 2017 14.51
+0
Direkt na Manhattan ..ene tri ..
bigbooss
26. 07. 2017 12.17
+3
Proti Iranu zaradi podpore regionalnemu terorizmu, Severna Koreja je od lani izvedla dva jedrska poskusa . Po oceni strokovnjakov je država sedaj korak bližje pri razvoju raket, ki bi lahko dosegle ozemlje ZDA. Morajo ZDA kaznovati Kremelj Rusijo zaradi vpletanja v lanskoletne ameriške predsedniške volitve....mene zanima kdo bo njih kaznoval kakšna je ta njihova demokracija, zakaj se ZDA ne brigajo zase pač pa za cel svet upam da jih doleti to kar iščejo. ..sploh pa doma nimajo reda tako da naj prej počisti pred svojim pragom potem k sosedu...Tako je tudi pravilno lep dan vsem
290ktober
26. 07. 2017 12.22
+4
Kmalu bodo tudi američani kaznovani daj dankcije proti Rusiji so tudi ekonomska vojna proti EU ,ki je pa debini voditelji EU ne razumejo! Ruski odgovor je BRIC s katerim bogo 100% premagali ameriški hegemonizem v svetu!
NoExit
26. 07. 2017 14.52
vladaricaumov
26. 07. 2017 12.12
+0
Sploh nisem vedla, kako so se Japonci nad Korejci izzivljal. Ni cudn, da so zaprti in taki, kakrsni so.
gongash
26. 07. 2017 11.56
+6
potrebno je izstreliiti par takih jedrskih raket na rotschilde. imajo že stoletja prste vmes v vseh vojnah in financirajo obe strani.
BUONcaffee
26. 07. 2017 11.48
+3
Debelinka bo CIA razrešila iz položaja.
Šiptarkiller
26. 07. 2017 11.44
+2
Sam da ne butne kako raketo un slucajno zaradi melanie na slovenijo
BUONcaffee
26. 07. 2017 11.49
-2
Jo bodo naši strokovnjaki uničili na račun najditelja.
Šiptarkiller
26. 07. 2017 13.13
+1
Kr na krsko naj poslje vrjetno bodo veseli goriva za nuklearko
sakatumi
26. 07. 2017 11.10
+4
Zahodna propaganda
schrodingerScat
26. 07. 2017 11.31
-4
prišel bo dan, ko bo kimova zastava plapolala nad cesarko palačo v tokyu
sakatumi
26. 07. 2017 22.05
To naj bi bilo smešno, provokativno, inteligentno? Prosim razsvetli me, ker ni nič od prej naštetega
Carrasco
26. 07. 2017 10.20
+1
Kaj se cakas?Te je strah amerike al zakaj se je nisi iztrelil?
User398398
26. 07. 2017 10.56
+1
Ka pa mislis
26. 07. 2017 09.59
+1
V siriji niso dosegli zacrtanega. Cia bo prekinika dobavo orozja bradatim. Zato je potrebno uvoziti 'demokracijo' neposlušnim. Upam da se opecejo kot nikoli.
sakatumi
26. 07. 2017 11.10
+4
frako
26. 07. 2017 09.57
-1
bo že senat ustavu sankcije prot rusiji, al bo pa trampek dau veto.
Alan Bokši?
26. 07. 2017 09.41
+1
Američani naj red delajo v ameriki
Carrasco
26. 07. 2017 10.24
+3
Korejec pa v koreji ne da grozi americanom
Madeni
26. 07. 2017 09.28
-3
Združena LEVICA je polna takih Severnih Korejcev pa Velenje in JESENICE tud ne morejo speljat iz te more za ljudi..
Ka pa mislis
26. 07. 2017 10.00
+5
Sj zato si na velenje.com najbolj glasna ampak te noben ne sljivi 5%
kaslc 1
26. 07. 2017 09.22
+2
tump bo rozice pa demokracijo v petardo zapakiral,pa bo
Neutrino
26. 07. 2017 09.20
-1
Proti Iranu zaradi bojazni pred zaprtjem trgovanja z opec nafto, pred prehodom iz dolarja na euro in pred močnimi Perzijci. Iran lahko v minutah zapre Hormuško ožino in se bo svet ustavil. Prav tako so zelo napredovali v nanotehnologiji in ai zato so trn v peti sosedov ter zda. Spomnimo se kako so prizemljili edini delujoci prototip novega uav od zda. Iran je tudi edina drzava v regiji ki je z oskrbo samozadostna, kar jezi sosede. Pax Persius
BobbyP
26. 07. 2017 09.10
+3
Trump bo zamenjal celo S.Korejo, ne samo razvajenega pujsa, ko bo pravi čas.
290ktober
26. 07. 2017 09.21
-5
sanjaj......zaščitnik terorističnih američanov...sanjaj
Ka pa mislis
26. 07. 2017 10.01
-2
bigbooss
26. 07. 2017 09.03
+10
Proti Iranu zaradi podpore regionalnemu terorizmu, Severna Koreja je od lani izvedla dva jedrska poskusa . Po oceni strokovnjakov je država sedaj korak bližje pri razvoju raket, ki bi lahko dosegle ozemlje ZDA. Morajo ZDA kaznovati Kremelj Rusijo zaradi vpletanja v lanskoletne ameriške predsedniške volitve....mene zanima kdo bo njih kaznoval kakšna je ta njihova demokracija, zakaj se ZDA ne brigajo zase pač pa za cel svet upam da jih doleti to kar iščejo. ..
290ktober
26. 07. 2017 09.24
+1
američane bodo kaznoval BRIC....malo počakaj....to je ekonomsko maščevanje ,ker tudi zadnje sankcije proti Rusiji Iranu in Koreji so borba za ekonomsko prevlado in so usmerjene najbolj proti EU samo ,da naši EU politiki tega ne razumejo..debili!