Tujina

Severna Koreja zaradi antipropagande grozi z vojsko

Seul, 27. 02. 2011 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja bo, če bo to potrebno, na psihološko kampanjo južne sosede, ki skuša Severnokorejce prepričati, da bi bila zamenjava režima dobra, odgovorila z ognejm.

Letake nad Severno Korejo ponesejo baloni.
Letake nad Severno Korejo ponesejo baloni. FOTO: Reuters

Pred začetkom že tradicionalnih skupnih vojaških vaj južnokorejske in ameriške vojske so severnokorejski mediji sporočili, da se bo severnokorejska vojska na južnokorejsko kampanjo, s katero želi severne sosede prepričati, da je zamenjava režima mogoča in dobra, odzvala z ognjem, tudi preko meje, če bo to potrebno. Južnokorejska vojska namreč v Severno Korejo odmetava letake, na katerih so obvestila o političnih prevratih v Egiptu in Libiji.

"Psihološka vojna, ki jo vodi marionetna vojska na prvi bojni liniji, je izdajalsko dejanje in objestno izzivanje ... Uradno vas obveščamo, da bo naša vojska neposredno odprla ogenj na paviljon Rimdžin in druge vire psihološke vojne proti Demokratični ljudski republiki Koreji in jih v žaru samoobrambe uničila, če kljub ponavljajočim se opozorilom ta ne bo končana," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Poleg propagandnih letakov Severnim Korejcem pošiljajo tudi bankovce za en dolar.
Poleg propagandnih letakov Severnim Korejcem pošiljajo tudi bankovce za en dolar. FOTO: Reuters

Paviljon Rimdžin je območje v bližini demilitariziranega območja na meji med obema državama. KCNA pa je tudi sporočila, da bo severnokorejska vojska med omenjenimi vojaškimi vajami južne sosede v visoki pripravljenosti. "Če bo agresor sprožil provokacijo za lokalno vojno, bo svet priča  vsesplošnemu odgovoru Demokratične ljudske republike Koreje brez primere," opozarja KCNA, ki dodaja, da bi lahko uporabili tudi jedrsko orožje.

Pjongjang je že večkrat zagrozil z uporabo jedrskega orožja, a analitiki so prepričani, da gre le za grožnje in da severnokorejski režim česa takega vseeno ne bo uporabil.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ErvinK
02. 03. 2011 20.14
Misija1 01.03.2011, 11:47 2 @mato234: Cel svet podpira nehote ZDA - tudi ti fantic, ko kupujes ameriski racunalnik oz. so v njem deli ki so produkt vecinoma ameriskih firm. Avto imas tudi sigurno, potem je najbolje da ga sploh ne vozis, saj s tem trosis bencin katerega cena narasca glede na njegovo porabo v svetu - po tvoje pa imajo tu najvecje dobicke americani. TOrej spet pljuvas sebi v skledo in delas ravno to kar drugim govoris da naj ne bi. Najdem ti se kaksen primer, pa bos hitro videl da se dolocenim stvarem tezko izognes in s tem avtomatsko podpiras amerisko gospodarstvo, pa niti ne ves ;) Mislim da govoris eno veliko neumnosti. Amerika dejansko zelo malo proizvaja. Vsa proizvodnja je danesprakticno v Aziji. Edino kar Amerika se dela so filmi in programska oprema. V tem primeru pa internet in razni torrenti poskrbijo, da tok denarja v ameriko le ni tako velik. Mene bolj skrbijo nase banke, ki kopujejo ameriske obveznice, ampak to je pa ze druga zgodba
Abacus
01. 03. 2011 19.29
Naj se severna Koreja poslje letake na juzno stran kako jih izkoriscajo kapitalisti in zahodne organizacije. Saj severna Koreja se nima kaj bati ,ce je iskrena s svojimi ljudmi in jim ne laze prevrata sploh ne more biti.
Misija1
01. 03. 2011 11.47
@mato234: Cel svet podpira nehote ZDA - tudi ti fantic, ko kupujes ameriski racunalnik oz. so v njem deli ki so produkt vecinoma ameriskih firm. Avto imas tudi sigurno, potem je najbolje da ga sploh ne vozis, saj s tem trosis bencin katerega cena narasca glede na njegovo porabo v svetu - po tvoje pa imajo tu najvecje dobicke americani. TOrej spet pljuvas sebi v skledo in delas ravno to kar drugim govoris da naj ne bi. Najdem ti se kaksen primer, pa bos hitro videl da se dolocenim stvarem tezko izognes in s tem avtomatsko podpiras amerisko gospodarstvo, pa niti ne ves ;)
luka77777778
28. 02. 2011 23.45
Mojstermiha10, Mnogi so rekli kaj "narobe" ,kaj proti bankam, pa jih več ni blo...bolj so znani kot teroristi.Se pa strinjam da je večja cenzura anti-propagande.
jagermeister1
28. 02. 2011 15.11
ZDA prav pridejo vojne po svetu, že zaradi tega ker Ameriško gospodarstvo bazira večinoma na vojaški industriji in naftni industriji . Večina vojn v svetu je bilo sproženih s strani Amerike in njenih tajnih organizacij....................Je pa dokaj preprosto : zakuhaš vojno med ljudmi ,jim prodajaš orožje , malo počakaš da se lepo med seboj pospravljajo in ko je stvar toliko zrela pošlješ svojo vojsko da ti vzpostavijo protektorat, ti pa pripelješ svoja podjetja in ta začnejo črpat sredstva na tak ali drugačen način...........primer Irak: Ameriška naftna podjetja načrpajo ogromno nafte v Iraku....cena te nafte se pa kroji na Wall Streetu.............sedaj pa malo razmislite : cel svet nehote podpira Ameriško gospodarstvo
sebo-x
28. 02. 2011 11.39
Če je Egipt podpisal mirovno pogodbo in se obvezal, da se ne bo več vpletal v vojne tam okoli Bližnjega vzhoda, jaz to vidim v poz. luči, zate so pa to prodane duše ameriške, pa prav amerika je preprečila Izraelu, da bi zasedel cel Egipt, ni dosti manjkalo, ga je prisilila, da se je umaknil iz zasedenih ozemelj.
janez6b
28. 02. 2011 10.47
sebox in kje si videl kaj se zgodi ljudem ki protestirajo v iranu??? in kaj se zgodi tistim v egiptu, ki ima diktatorja ki prijateljuje z zda? hm kakšnaje razlika med tistim v iranu in tistim v Egiptu, to da ma tisti v egiptu oz je imel prodano rit ameriškim interesom, a ste res tako slepi da ne vidite kaj delajo američani na bv, nista iraq in Afganistan dovolj lepa pokazatelja v zadnjih 10 letih, kaj je pravi namen, da to ni kot so govorili širjenje demokracije ampak vse prej kaj drugega. Kaj je v iraku sedaj boljše kot je bilo pred Sadamom:)?
janez6b
28. 02. 2011 10.43
ja ca6e ne gre drugače kot da lažeš, bravo primitivec. Kje sm napisal da ga ima pravico Izrael sedaj zatolči, samo opozarjam vas kako ste dvolični, če iran pluje na vojaške vaje so to provokacije, ameriške vojaške vaje z juno korejo pa normalno dejanje, ki ni vredno pozornosti.:)
janez6b
28. 02. 2011 10.41
ja ca6e in zdaj sem pisal pod drugim nickom, lahko dokažeš, hehe kako si primitiven:) res škoda še 5 sekund za osebno, katere iq je nižji od današje zunanje temperature.:) pa lp ca6e:)
janez6b
28. 02. 2011 10.39
sebo-x kuvajt je Sadam napadel Kuvajt leta 1990 ter kurde, strmoglavili so ga pa kdaj leta 2003, kaj je bil ta čas Sadam, čudno da američanov teh 10 let diktatorstva ni motilo:)? Pa kemično orožje je obstajalo leta 1990, celo američani so mu ga prodali, leta 2001 pa v iraku ni bilo več orožja za množično uničevajne, tako so potrdili tudi mednarodni inšpektorji, vendar se je vseeno zgodila operacija Iraqi freedom, kako pa so danes iračani svobodni vemo.
sebo-x
28. 02. 2011 10.27
S Koreja je pa 99% revščina, važno, da ima glavni orožje za narod se mu pa fučka ...
sebo-x
28. 02. 2011 10.26
S Koreja je pa 99% revščina, važno, da ima glavni orožje za narod se mu pa fučka ...
sebo-x
28. 02. 2011 10.24
janez6b Najbolj zate, da se preseliš v Iran ali S Korejo Za Sadama pa tole, kolikor ti je znano je napadel Kuvajt, si s tem zapravil suverenost in nakopal sankcije, malo pred koncem 1. zalivske vojne, so se uprli Kurdi pa mogoče še kdo, samo ene 300.000 jih je podleglo strupom, s katerim jih je zaplinil ti. kemični Ali, torej kemično orožje je obstajalo, potem je vedno znova in znova oviral in kršil resolucije ZN ...Bush st. je storil napako, ko že takrat ni obračunal z njegovim režimom, ampak se ni upal, ker so bili ZN proti .... Če že razsvetljuješ neke dogodke jih daj iz obeh strani, da bo čim manj pristransko ... Zato smo pa v Iranu videli, kaj se zgodi, če nekdo protestira proti svojemu diktatorju, že večkrat ....
Ca6e
28. 02. 2011 10.21
Grem staviti da si pisal, in grem staviti da tudi pod drugim nickom, tako da je iskanje tvojih izjav nesmisel! In kaj če morilica ne ujemejo s pištolo v rok pomeni da ni kriv!!! Iraq je imel orožje za množično ubijanje in to je dejstvo ki je zapisano še v arhivih bivše Juge, ker jim ga je tudi prodajala, in je bila za Jugoslavijo Iraq največji uvoznik orožja! Problem je med 1.6 milje musličve najti tapravega!! Še sploh ker vsi držijo skupaj, pa ne zaradi moralnih zdev ampak vere!!! Ja sm po tvoje ga imaa Izrael sedaj pravico zatolči ker pravocira a ne?!? Mislm tako je tvoje mišljenje, tako kot pri Koreji! Vojna zaradi besed napisanih na papirju. Še v osnovni se ne tepejo zaradi nekih žaljivih besed, un bi pa kr vse napal, pa po možnosti znukov! Iran je pa isti, pravociranje on razume že za obstoj Izraela, in povrhu še grozi z poruinom v morje!!!
janez6b
28. 02. 2011 09.58
Ca6e ne vem veliko prav tako kot ti ne, kar veš je vse iz zahodne propagande, ki pa vemo kakšna je, prodala bo vse samo da bo dobro za njene interesen, se še spomnimo kako nevarjen je Sadam, kje je že danes vso tisto orožje za množično uničevanje v iraku, pa tako je bila svetovna javnost prepričana oz ovce da le to obstaja. Pa danes 10 let po tem ga še vedno iščejo. Prav tako je z afganistanom ,kaj že počnemo tam, še vedno iščemo Osamo:)? Vidiš Iran in S. Koreja sta pa isti, trn v peti američanom, ker nimajo proameriške vlade, dokler sodeljujejo z američani jih diktatorji nič ne motijo- Irak, Egipt, Libija, Saudska arabija, ko ne sodelujejo z njimi so takoj teroristi- Iran, S. Koreja. Pa kaj je že Iran tako slabega storil prejšnji teden ko je plul skoti suez, je popolnoma znukal Izrael,a ne? ker ste bili tako glasni kaj se bo bo vse zgodilo, pa se ni nič, vedno vidijo grožnjo nikoli pa se ne zgodi nič, pa tako nasilen je ta iran.
janez6b
28. 02. 2011 09.47
ca6e kaj sm obtožil Izrael:) mi lahko prosim skopiraš ta post kjer sm počel kar me obtožuješ, a ne gre več drugače kot z lažmi, da me diskreditiraš. Še vedno nisi pustil kontakta da se zmeniva in obiščeva žensko, ki ti bo razložila kako je v iranu in za katero si me obtožil da sm si jo izmislil.Dokler tega ne boš storil in me kar tako povprek označeval za lažnivca, v bistvu si pa sam največji lahko mirno spregledaš moje komentarje, ker lahko še tako provociraš pa ti ne bom odgovarjal.
Ca6e
28. 02. 2011 09.33
janez6b tako kot je pravoceral Humanitarni konvoj jihadistov v Izrael, zakaj si pa takrat obtožil Izrael! Me prav zanima koliko ti veš v dogajanju v S.Koreji, ker jst vem da boš ti osebno jo težko obiskal v svojem življenju!!! Če te ubijejo zato ker pobereš letak, potem sigurno ni to država kjer imajo voditelji vse koleške v glavi!!! Še nogometno svetovno prvenstvo so predvajali z zamikom, da ne govorimo o drugih zadevah ki jih povejo pribežniki, seveda tistemu ki rata!!! Blaginjo življenja vdržavi vidiž že po tem koliko jih beži vn, in dela v tujini! Še za svoje lastne ljudi ne znajo priskrbeti! S.Korja je pa itak država zapor, kjer ni levih in desnih ampak samo eden!!! Da ne govorim da za zločin enega človeka, pošljejo celo družino delati v Taborišča, iz katerih se pa malo kdo vrne!
janez6b
28. 02. 2011 08.58
redinmir predvsem ti veš kako je v S. Koreji, pa tukaj provocira južna in ne severna, ker južna odmetava letake.
redinmir
28. 02. 2011 08.42
Vsi, ki vam je všeč Severna Koreja in njen režim bi vas rade volje posla malo dol v eno delovno brigado. Več kot pol bi vas garantiran pristalo v še bolj organiziranem delovnem okolju- v delovnem taborišču.
Nimivseeno
28. 02. 2011 07.49
luka77777778 28.02.2011, 00:28 Razlika je v tem, da če tu rečeš nekaj, kar ni všeč bankam se ti ne bo zgodilo ničesar. Glej: Pahor je hlapec američanov. - Če to rečem, lahko mirno upam še na dolgo, sicer izkoriščevalsko življenje, ampak dolgo. Če bo to Korejec rekel, je lahko gotov, da ga jutri ne bo več med živimi.