Tujina

Severnokorejska vojska ima odobritev za jedrski napad na ZDA

Pjongjang, 03. 04. 2013 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
1118

Severnokorejska vojska je sporočila, da ima dokončno odobritev za napad na ZDA, vključno z uporabo jedrskega orožja. "Trenutek eksplozije se hitro približuje," so zapisali in dodali, da bi lahko vojna na Korejskem polotoku izbruhnila "danes ali jutri".

Severnokorejska vojska je sporočila, da ima dokončno odobritev za napad na ZDA, vključno z uporabo jedrskega orožja. V izjavi generalštaba vojske, ki jo je objavila državna tiskovna agencija KCNA, še piše, da so ZDA uradno obvestili, da bodo njihove grožnje potolkli z "naprednimi manjšimi ... sredstvi za jedrski napad".

"Ta neusmiljena operacija naših revolucionarnih oboroženih sil je bila dokončno preučena in potrjena," je zapisano v sporočilu. "Trenutek eksplozije se hitro približuje," so še navedli in dodali, da bi lahko vojna na Korejskem polotoku izbruhnila "danes ali jutri". "Glede na to bo generalštab podvzel silovite praktične vojaške protiukrepe," je objavila KCNA.

Zaprli industrijsko območje, v katerem delajo južnokorejski delavci

Severna Koreja je danes uresničila grožnje in zaprla skupni industrijski kompleks Kaesong, ki ga deli z Južno Korejo. Južnokorejskim delavcem je prepovedala vstop na območje, s čimer je še zaostrila retoriko z južno sosedo, s katero je, kot je sporočila pred dnevi, v vojnem stanju.

Zaprto industrijsko območje na meji med Korejama
Zaprto industrijsko območje na meji med Korejama FOTO: Reuters

Južnokorejski delavci so lahko območje zapustili, novi pa niso smeli več vstopiti. Na območju je dejavnih več kot sto tovarn, ki zaposlujejo več kot 50.000 Severnih Korejcev in več sto južnokorejskih menedžerjev, ki vsakodnevno prosijo za dovoljenje za vstop na območje.

Južnokorejski obrambni minister  Kim Kvan Džin je v odzivu dejal, da Seul obravnava vse možnosti, vključno z vojaškim posredovanjem, če bodo življenja Južnih Korejcev v Severni Koreji ogrožena. "Južna Koreja globoko obžaluje prepoved in poziva, da jo takoj umaknejo. Zagotovitev varnosti naših državljanov je naša najvišja prednostna naloga in južnokorejska vlada bo sprejela vse potrebne ukrepe, ki so za to nujni," je dejal predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev.

Prepoved vstopa južnokorejskim delavcem se tokrat ni zgodila prvič. Že marca 2009 je Pjongjang zaradi skupnih vojaških vaj ameriške in južnokorejske vojske za kratek čas uvedel takšno prepoved.

Danes se je kitajski predstavnik sestal z veleposlaniki ZDA in obeh Korej in izrazil zaskrbljenost nad položajem na Korejskem polotoku, so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. Kitajska upa, da bosta Severna in Južna Koreja s pogovori rešili odprta vprašanja.

Severnokorejskega voditelja so močno razjezili zadnji ukrepi Združenih narodov.
Severnokorejskega voditelja so močno razjezili zadnji ukrepi Združenih narodov. FOTO: Reuters

Rusija: Razmere so eksplozivne

O razmerah na Korejskem polotoku sta se nato danes pogovarjala tudi obrambna ministra ZDA in Kitajske. Ameriški minister Chuck Hagel je kitajskemu kolegu Čang Vankuanu dejal, da bi morali državi sodelovati, da bi zadržali "vse večjo grožnjo" Severne Koreje.

Kot so sporočili iz Pentagona, je tudi izrazil pomembnost ohranjanja dialoga med Kitajsko in ZDA in sodelovanje pri tem vprašanju. Kitajski državni mediji so poročali zgolj, da sta Hagel in Čang "izmenjala poglede glede vprašanja skupnega interesa".

Zaskrbljeni so tudi v Rusiji. Namestnik ruskega zunanjega ministra Igor Morgulov je razmere označil za "eksplozivne" ter vse strani pozval, naj se vzdržijo dejanj, ki bi jih lahko še poslabšale.

Kerry: ZDA bodo zaščitile sebe in svojo zaveznico

Severnokorejski režim je v zadnjih tednih zagrozil z napadi na Južno Korejo, ameriška oporišča na otoku Guam in na Havajih ter na ameriških tleh. Grožnje so posledica zadnjih sankcij, ki jih je Varnostni svet Združenih narodov proti Severni Koreji sprejel, potem ko je ta februarja izvedla že tretji jedrski poskus. Dodatno so Pjongjang razjezile tudi že omenjene vsakoletne skupne vojaške vaje ameriške in južnokorejske vojske.

Ameriška mornarica je v bližino korejskih voda poslala rušilec USS John McCain, ki lahko prestreza rakete.
Ameriška mornarica je v bližino korejskih voda poslala rušilec USS John McCain, ki lahko prestreza rakete. FOTO: Reuters

Pozno sinoči se je na zadnje grožnje odzval tudi ameriški zunanji minister John Kerry. "Naj bom popolnoma jasen. ZDA se bodo branile in zaščitile tudi svojo zaveznico Južno Korejo," je dejal po pogovorih z južnokorejskim kolegom Jun Bjung Sejem.

ZDA so se na severnokorejske grožnje odzvale z napotitvijo dveh rušilcev v bližino Korejskega polotoka, ki lahko prestrezata balistične rakete.

Včeraj se je na zaostritev odnosov med Korejama odzval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je dejal, da gre vse skupaj predaleč. Pozval je k čimprejšnjim pogovorom s Pjongjangom. "Jedrske grožnje niso igra," je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ihatelj
04. 04. 2013 14.20
+6
Nikakor ne zagovarjam Amerike, ampak v tem primeru niso oni nič provocirali. Vojaške vaje imajo vsako leto isti čas skupaj z J. Korejo, pa še nikoli niso s topovi udarili čez mejo po civilnem prebivastvu tako kot je to storila S Koreja lansko leto. Da pa nekaj grozijo z jedrskim napadom na ZDA pa samo dokazuje kakšni bimboti so. Še Sovjetska Zveza v hladni vojni ni delala takšnih neumnosti kot pa S Korejci. Pa so imeli verjetno večji arzenal jedrskega orožja kot pa ZDA. Mislim da morajo S Korejci čim prej odstranit tega bimbota iz prestola, drugače se jim slabo piše.
antikomunist !
04. 04. 2013 14.40
irhaela
04. 04. 2013 09.11
+1
Žalostno je, da se politiki sveta obnašajo kot otroci v vrtcu. Nič niso boljši kot naši slovenski politiki. Vsi vemo, da Amerika je bila in sedaj tudi hoče biti največja in najmočnejša sila, kar pa Rusiji in Kitajski ni pogodu. Ste že kdaj slišali, da je Rusija po drugi svetovni vojni napadla kakšno tujo državo? Naj se spomnimo Kube in hladne vojne! Pa poglejmo, če bi sedaj Rusija poslala svojo vojsko h Kubi, da bi izvajali orožarske vaje, samo vaje, kot to počenja Amerika tik pri Severnokorejski meji, kako bi Amerika reagirala na to? Ogroženo bi se počutila, kot se počutijo ogroženo Severnokorejci! Ni čudno, da je bil Kennedy ubit kmalu po tem, ko je javno govoril o besedi tajnost in medijih. Želel je ukiniti tajnost in v govoru dal vedeti, da se bo zavzel za obveščanje javnosti samo resnico in da javnost ima pravico vedeti, kaj vse počenjajo politiki. Kdo ga je ubil, vam ni več potrebno razlagati! Drugo vprašanje, zakaj mora biti stalno nekje na svetu vojna! Orožje? Zakaj izdelujejo orožja! A ne bi bilo bolj humano, da bi prepovedali izdelavo orožja! Zakaj vojska? Mora biti, da se lahko pobijamo med sabo! Celo pištole so nam na razpolago. Zakaj, da se pobijamo?! Amerika ima orožje, Rusija tudi, Kitajska tudi in zakaj potem druge države ne bi smele imeti orožja? A, da imamo orožje zaradi varnosti? Dajte no daj, nikar ne verjemite medijem, ker vsi mediji so plačani od političnega vrha, da pišejo tako, kot jim vrh veleva! Lažejo nam, mediji nam podžigajo, da reagiramo tako, kot želi politični vrh, da se strinjamo z njimi in da jim slepo verjamemo! Dokler po svetu izdelujejo orožja, nikoli ne bo miru! Filajo nas o ideologiji komunizma in njegovih negativnih lastnostih, da pa je še najbolj prava pot demokracija v kapitalističnem svetu! Evo nam vsem takšno demokracijo in takšen komunizem! Nič ne vidim razlike v obeh straneh, ker se v obeh straneh dogaja veliko krivic!
yamaha_
04. 04. 2013 12.12
+0
Ja, prav imaš...na žalost pa je večina ljudi zmanipuliranih, ker verjamejo kar vidijo po TVju, spletnih medijih, tiskanih medijih itd.. torej v tem primeru so se vsi mediji zarotili proti S.Koreji, v prejšnih primerih pa je bil kriv Irak,Afganistan,Sirija (zaradi tako imenovanih teroristov, besede, ki si so jo izmislili američani). In seveda, v vseh teh primerih do sedaj nas je Amerika rešila terorizma ter širila demokracijo po svetu. Ja pa kaj še...Glavni in zamolčan razlog je nafta ter milijardni dobički v vojaški industriji! No...vi kar verjemite tem pravljicam...bil pa bi skrajen čas da začnete brati neodvisne medije.
yamaha_
04. 04. 2013 12.13
Spremljajte recimo spletno stran We are change (tam boste izvedeli mnogo resnice). In upam 24ur, da tega komentarje ne boste izbrisali!
ihatelj
04. 04. 2013 14.12
IRHAELA; zelo slabo poznaš zgodovino. Kaj pa Afganistan, Čečenija,... in posledično so tudi krivi za nastanek Al qaide.
Nefili
04. 04. 2013 08.08
+8
Očitno na portalu s strani komentatorjev poteka besedna vojna.Ne veselite se razkazovanju mišic(orožje) pri sosedu,niti se ne postavljajte na stran enih ali drugih(dobro premislite in prišli boste do spoznanja,da so tako eni kot drugi ljudje,živijo,dihajo,jedo,pijejo se razmnožujejo,čutijo,trpijo ,se veselijo itd..vse kar pač počne človek),kajti vojna je lahko že jutri na našem dvorišču.Bo mož ubil ženo,brat pa brata samo zato ker ga žene sla po krvi.Človek je vampir,ki se nikoli ne odžeja. Kaj smo storili ljudje?-sešili smo si zastave,oklicali smo se za kralje vsak svojega kraljestva,ki nikoli ni bilo naše.Smo le gostje na planetu in ne lastniki le tega(to nam je dala jasno vedeti tetka s koso).In prav kraljestva in zastave nas silijo k prelivanju krvi.Za koga vse to?Za nekaj ubogih udobnih let na zemljici.Če se pajdašiš z vragom si izbori vsaj nekaj tisočletij,ker 100 let je enostavno preslaba kupčija.
mobutu1
04. 04. 2013 08.05
-1
Amerikanci mislijo , da lahko s svojo tehnično močjo počnejo kar hočejo, in se premalo zavedajo da se S.Korejci ne bojijo svoje smrti in da so usekani... tukaj se bo Amerika znova opekla, kot se je že mogokrat ,,!!??
DarkT
04. 04. 2013 09.57
+3
Južno korejci pa mislijo, da lahko provocirajo ceu svet in da so bog in batina. Opekli se bodo severno korejci. Obnašajo se glih tak kt da bi hoto 11 letni deček pretepst 50 letnega xD
zemljemerec
04. 04. 2013 07.54
+2
Zanima me kam spadamo mi v tej igri orožja ? Ali je tudi Slovenija v vojni z S.Korejo ? kot zaveznica Zveze Nato in podaljšana roka USA.
tankopiš
05. 04. 2013 15.40
+1
Janezek.no1
04. 04. 2013 07.32
+1
udri po spačku človeške neumnosti - komunizmu
Kukulkan
04. 04. 2013 07.28
+7
S.Korejčki se ne zavedajo posledic
antikomunist !
04. 04. 2013 14.43
Ljubljanski Snob
04. 04. 2013 07.25
+6
Nič ne bo počilo, Severna Koreja samo želi izsilit kako ,, socialko ,, več od Kitajcev ali pa Rusov. Nobena od teh držav se pa ne bo potegnila za njih, ker sta obe državi dejansko kapitalistični in ne več komunistični, tako da ,, bratje po Marksu ,, niso več bratje po Marksu, pa to....
Kozorog65
04. 04. 2013 07.30
+3
Če bi imeli namen napasti, bi to storili nenapovedano in iznenada, ne pa da bi napovedali in izničili prednost presenečenja...
Ljubljanski Snob
04. 04. 2013 07.31
+3
Seveda, v bistvu so tele njihove grožnje samo prošnje, da jim kapitalisti kaj dajo zastonj.
Nina Grad
04. 04. 2013 07.23
-2
če bo prišlo do vojne oz do napada kar mislim da bo, bo veliko smrtnih žrtev...nedolžnih...s tem se pa lahka začne 3 sv vojna?
Svobodni Umetnik
04. 04. 2013 07.22
+1
bla bla bla bla....nc ne bo!
luckyss
04. 04. 2013 07.12
+1
V Švici so agenti CIA vzgojili novega "Osamo"...Brez panike ovce, vse je pod nadzorom :))
Litrich
04. 04. 2013 07.35
Če bo padla prva potem mislim da ni pod nadzorom ... ovca
windmaster
04. 04. 2013 07.12
+4
Bajsi, preveč čokolade, a?
levi jošk
04. 04. 2013 07.11
+11
severna koreja je res dokaz da ne rabiš religijo da bi bil nor...
BrainDance
04. 04. 2013 07.13
+2
Jst sem Ježek...pa to ...
04. 04. 2013 07.08
+5
Kwa hoče povedat tamal...da je že na štrik....ZDA...prosi da mu stol spodmaknejo....pa to ...
Ljubljanski Snob
04. 04. 2013 07.26
+3
Ježek je dirigent napredka na tem portalu, samo brati ga je potrebno znati !
vetlan
04. 04. 2013 07.08
+2
Putin zelo resno pripravlja vojsko za primer napada, tako, da realna grožnja res obstaja
Miran Ferjan?i?
04. 04. 2013 07.06
+1
"severnokorejska vojska ima dovoljenje za jedrski napad na ZDA" kdo,od koga ima dovoljenje
BrainDance
04. 04. 2013 07.06
+12
Janezek.no1
04. 04. 2013 07.04
+7
amerikanci,,,,, čas je , da sesujete komunistično hunto na prafaktorje ,,,,,kako si sploh dovolijo, da jih izzivajo eni zahojeni komunisti ..... sesut do temelja to rakavo tvorbo na vzhodni polobli .. tega spačka indoktriniranega
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
04. 04. 2013 07.08
+6
američani nimajo interesa tam (nafte) drugače bi jo že sesul!
Miran Ferjan?i?
04. 04. 2013 07.04
+5
"severnokorejska vojska ima odobritev za jedrski napad na ZDA" kdo jim je dovolil
maktub
04. 04. 2013 06.55
+9
Tole šunkico bi blo treba z metkom ustavt.se mi zdi pa čist opran u mozak,še bolj kot fotr.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
04. 04. 2013 06.53
+4
Če bi s. koreja imela nafto bi vas že zdavnaj zradiral!
vetlan
04. 04. 2013 06.55
+1
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
04. 04. 2013 06.58
+2
yamaha_
04. 04. 2013 12.04
+1