Tujina

VIDEO: Severna Koreja vstopila v vojno stanje z Južno Korejo

Pjongjang, 30. 03. 2013 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pjongjang še naprej zaostruje odnose z Južno Korejo. Tokrat je sporočil, da se je začelo vojno stanje z Južno Korejo, pri tem pa grozi, da bo na vsakršno provokacijo odgovoril neizprosno. Na grožnje so se že odzvali v Rusiji, Franciji, Nemčiji in ZDA.

Vojaška vaja severnokorejske vojske
Vojaška vaja severnokorejske vojske FOTO: Reuters

Severna Koreja nadaljuje svojo grozilno retoriko do južne sosede in ZDA. Tokrat je sporočila, da je vstopila v vojno stanje z Južno Korejo. Pri tem je obljubila "neizprosne fizične akcije" proti "vsakršnemu provokativnemu dejanju".

Pjongjang sicer z napadi zadnji mesec grozi že skoraj vsak dan. Februarja je namreč država izvedla svoj tretji jedrski poskus, zaradi katerega so Združeni narodi sprejeli nove, ostrejše ukrepe proti državi.

"Od danes odnosi med Severno in Južno Korejo vstopajo v stanje vojne in vsakršna dejanja bodo obravnavana v tem smislu," je danes sporočila Severna Koreja. "Dolgo trajajoča situacija na Korejskem polotoku, kjer ni bilo niti miru niti vojne, je zdaj dokončno končana," so dodale oblasti v Pjongjangu.

Prav tako je Severna Koreja danes zagrozila, da bo zaprla skupno industrijsko območje, če bo Seul nadaljeval žaljenje integritete. Gre za območje, ki naj bi ga uporabljali le za to, da bi lahko sicer najbolj izolirana država na svetu zbirala denarna sredstva. Industrijsko območje sicer leži nekaj kilometrov severno od meje med državama. Severna Koreja je sicer doslej vedno poskušala preprečiti, da bi krize v odnosih med obema Korejama vplivale na industrijsko cono, ki je pomemben vir prihodka za to komunistično državo.

Včerajšnji shod v Pjongjangu, s katerim so Severnokorejci izrazili podporo voditelju, ki je dejal, da je napočil čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti.
Včerajšnji shod v Pjongjangu, s katerim so Severnokorejci izrazili podporo voditelju, ki je dejal, da je napočil čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti. FOTO: Reuters

Vendar pa le peščica analitikov meni, da bi Severna Koreja lahko tvegala vojaški konflikt. Tehnično sta obe Koreji v vojni že od leta 1953, saj od takrat državi nista podpisali nobenega mirovnega sporazuma.

Severno Korejo pa so razjezile tudi vsakoletne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Včeraj je severnokorejski voditelj Kim Džong Un dejal, da je prišel čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti. Ob tem je raketnim enotam ukazal, naj bodo rakete pripravljene za napad na ZDA ter ameriška vojaška oporišča na otoku Guam in na Havajih.

Večina analitikov je prepričana, da bi bila totalna vojna obeh Korej uničujoča za Severno Korejo. Vendar pa je kljub ostrim grožnjam s silovitim odgovorom z obeh strani mogoče pričakovati manjše incidente.

Pozivi k umiritvi strasti

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je opozoril pred stopnjevanjem napetosti na Korejskem polotoku. Dejal je, da se mora Severna Koreja nehati igrati z ognjem in opustiti svoj jedrski program. Opozoril je še, da situacija v regiji vpliva tudi na mir in varnost v svetu.

Rusko zunanje ministrstvo je vse vpletene strani pozvalo, naj se vedejo odgovorno in bolj zadržano, pri tem pa opozorilo ZDA in Južno Korejo pred nadaljnjimi provokacijami. "Jasno je, da nas napetosti na naši vzhodni meji ne pustijo hladne," je povedal predstavnik ruskega zunanjega ministrstva za Severno Korejo Grigorij Logvinov. Položaj ocenjujejo kot "zelo napet in nevaren", a da so se ZDA in Južna Koreja odzvale uravnoteženo ter tako situacija ni nepopravljiva."Upamo, da ne bo nobena stran prestopila točke, s katere ne bo vrnitve," je še dejal.

Iz ZDA so sporočili, da najnovejše grožnje Severne Koreje jemljejo resno, a obenem opozarjajo, da ima Pjongjang že dolgo zgodovino ostre retorike. "Videli smo poročila o novi in nekonstruktivni izjavi Severne Koreje. Grožnje jemljemo resno in ostajamo v tesnem stiku z našo zaveznico Južno Korejo," je povedala tiskovna predstavnica varnostnega odbora Bele hiše Caitlin Hayden, ki je spet poudarila besede ameriškega ministra za obrambo Chucka Hagla, da so ZDA v polni pripravljenosti ter so zmožne braniti sebe in svoje zaveznike.

Tudi Francija je izrazila skrb glede povečanja napetosti na Korejskem polotoku in je Severno Korejo opozorila, naj se vzdrži provokacij. "Francija poziva Severno Korejo, naj se izogne novim provokacijam ter izpolni svoje mednarodne obveznosti v okviru resolucij ZN," so sporočili iz francoskega zunanjega ministrstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amethist
31. 03. 2013 17.57
+1
Me spominja na legvana... unga kuscarja, ki se sopiri in zaganja. Nevem kaj imajo od tega sopirjenja... a bi radi zasedo ZDA in drugi Irak al kaj?
MICLA
31. 03. 2013 17.14
vi kar brišite samo izbrisani boste tudi vi kmalu
MICLA
31. 03. 2013 17.13
+1
ljudje so tam ravno tako nori kot pri nas tam jih vlada pelje v pogubo ,sestradani ljudje pa to podpirajo in gledajo isto se pa dogaja pr nas ljudje so vedno bolj na dnu revščine vlada pa zapravlja krade se pri belem dnevu odgovarja nihče in tudi tu večina podpira in samo gledamo kako nas peljejo v propast.
spet-sam-jest
31. 03. 2013 09.15
+3
Edini debelušček u SK zihr ni tolk nor, de bi reskiru svoj super konfortn lajf (matr sm mu fouš in bi se prec zamenu z njim) in naredu kkšno bedarijo, k bi ga koštala negouga suprmegaluksuza, k si ga na račun 20 miljonske sestradane raje lohk prvošč. Končn, če je res študiru u Švici, more hudo dobr vedet, kako se vrti ta svet in prou preklet dobr ve, do kje si lohk še nekak dovol in od kje naprej ga bojo sesul, tko de res ni za prčakvat kej hujžga, mogoče par mal težjih incidentou. Sam je pa tud res, de člouk nkol ne ve, kdaj se lohk enmu do konca odbije (recmo zarad genetskih problemou, al pa česarkol druzga) in nardi res en nepričakovan cirkus. Lohk pa bi že enkrat poslal Kimu, k bo meu recmo proslavo za rojstn dan, al pa ob kkšni drugi podobni prilki, kkšno eno al pa dvokilotonsko darilce presenečenja. K sm glih gledu en dokumentarc, de ma bucko tolk strašn rad ognjemete, de ga morjo na raznih proslavah vsi od zjutrej pa do večera (kokr nemu pač zapaše) čakat na tistm njihovm velikm placu, predn lohk začnejo s fešto sam zato, de je na koncu negouga nakladanja že tema, pa de se pol rakete lepš vidjo. Tko de bi mu bla zihr "na smrt" ušeč ena mega raketa. Pa k ma rojstn dan, so na taki proslavi zbrani prou usi taglauni, tko de bi se rešl prou useh muh na en mah, uboga sestradana raja pa takrat itak ne more bliz (de ne kvarjo razpoloženja), tko de jim ne bi blo hudga. Sicer jim pa hujš verjetn itak ne more bit, tko de bi bli rešeni, pa glih kokrkol bi se končal. Kar se pa Kitajcou tiče, se mi pa zdi , de jih majo tud oni že pouhn kufr, tko de ni za prčakvat kej bl resnga. Pa tud majo u Ameriki uloženga tok keša, de zarad prjatelstva s tam neko čist gospodarsko in politično nepomembno, za njihove razmere prou mini državco, res noujo dal na kocko svojga kapitala in svoje, kot use kaže super prihodnosti (še mal pa bojo prou u vseh pogledih glavni u svetu). Se prau na kratk, psi lajajo, karavana gre naprej.
sannja5
31. 03. 2013 08.37
-1
Vojne ne bo, ker ta Severnokorejec stalno grozi, potem se pa skrije v bunker. Če že bo, bo edinole če se ZDA odločijo za to. To bo pa kmalu, saj so svetovne finance na psu in dolgo ne bodo mogli več ljudem skrivat, da smo bankrotirali.
sataraš
31. 03. 2013 21.30
+1
GledamVasInBruham
31. 03. 2013 07.10
+3
jaz pa 300 od meje z S. Korejo. Jihaaaaa
Ljubljanski Snob
31. 03. 2013 07.20
-1
Ljubljanski Snob
31. 03. 2013 06.55
-11
Prišel bo dan, ko bo narod v Sloveniji spregledal. Takrat se bo ustanovil red krvave zastave Ivan Janez Janša, prapor bomo nesli širom države, svojo pot bo sklenil na štabu Predjamski grad, kjer se bo prapor dotaknil ostalih divizijskih zastav, ter s tem dal moč našim borbenim enotam, da Janšizem postane svetovna religija ! AVE JANŠA !
Dark Cesar
31. 03. 2013 06.59
+2
Ljubljanski Snob
31. 03. 2013 07.02
-6
Jih nisem jedel, zdaj bom pojedel dva kosa pice v službi.
Nina Nubia 1
31. 03. 2013 07.51
+0
Pokvarjena jajca za zajtrk....borbenim enotam?? mislis izdajalskim enotam??
Ljubljanski Snob
31. 03. 2013 08.44
+1
Živjo kapetan, samo eno fotografijo imam-v veži ! Jaz zelo rad provociram, in vsak ki pride k meni domov kar trzne, ko vidi Janšo v uniformi Morisa, heh
kapetan09
31. 03. 2013 08.46
+1
Ljubljanski Snob
31. 03. 2013 08.49
+1
Folk pa nori na portalu, kar neke domobrance pa partizane se grejo v letu 2013....kradejo jih pri belem dnevu, oni se pa z Boškom Buho in Leonom Rupnikom ukvarjajo, zato jim pa vedno vržem kost, pa norci tega ne ugotovijo.
Bavki
31. 03. 2013 04.12
+23
Jaz bi jim pa po pošti, v sredino njihove vlade poslal, Damjana Murko z negovim koledarjem in ko bi skočil ven s paketa sem ziher da bi popadali.
MICLA
31. 03. 2013 17.15
CptBlackJack
31. 03. 2013 03.01
+14
Napad z jedrskim orožjem se mi zdi skoraj malo neverjeten, kot prvo se sploh ne ve, če ga imajo in če bi že z njim napadli JK dejansko sami ne bodo v kaj boljšem položaju... radioaktivni oblak bo sigurno dosegel tudi SK in verjetno vplival tudi še na katere druge sosednje države. In tudi, se mi zdi, da bodo sami v tem, Rusija jim sigurno ne bo stala ob strani, če sploh imajo z njo kakšne tesnejše odnose, Kitajska pa prav tako dvomim, da bi si želela jedrske vojne... JK imajo pa definitivno ZDA in po vsej verjetnosti še Japonsko na svoji strani + še NATO, če bi do prišlo do dejanske vojne. Je pa situacija verjetno resna, ker bo mladi Kim izpadel "slabič", če bo preklical "vojno stanje" sedaj po tem ko so že "napovedali vojno" JK in ZDA ter jim grozi z napadi...
slovenc79
31. 03. 2013 01.51
+10
te preklete vojne.. če bo vojna, kako se bo moj otrok lahko pri zgodovini tega učil? 2 vojni, to se je še dalo napiflat, ampak 3?
qbase.
31. 03. 2013 04.46
+9
tretja bo jedrska in bo tako popucala ta planet, da tudi tisti ki bodo ostali ne bodo imeli problema z zgodovino pač pa z čem bolj nujnim za preživetje...
klemenju
31. 03. 2013 07.20
+3
ni nujno, ker za 2 so tudi vsi mislili, da se bo množično uporabljalo kemično in biološko orožje pa si ga na koncu doben ni upal uporabit (razen Japoncev na Kitajcih). Je pa res, da so Američani dovolj nori da bi bili sposobni vrečt kako bombo potem je pa vse možno.
Shorty Zupancic
31. 03. 2013 08.14
+1
Maš prav so nori, ampak dvomim da bi odvrgli atomsko.
Audy
31. 03. 2013 01.27
+8
2. slika: Nemčija '39
*rozlee
31. 03. 2013 00.51
+20
nič Zgleda ,da bodo spet rasle gobe velikanke..,
schranz91
31. 03. 2013 01.04
-21
*rozlee
31. 03. 2013 01.30
+9
KIKIŠVAC
31. 03. 2013 01.32
+5
Quatflow
31. 03. 2013 03.32
+6
Z drugimi besedami so gobe velikanke posledica jedrskega sevanja, kot leta 86, ko je razgonilo Černobilj.. torej lahko upamo in si želimo, da do tega ne pride!
Dark Cesar
31. 03. 2013 07.01
+3
pa velki joški tud rastejo zaradi radioaktivnosti.... :)
omnia-man
31. 03. 2013 00.39
+7
Hmmm...v stari Grčiji je prišlo do prepira Krfa in Korinta, dveh majhnih polisov, z dvema velikima zaveznikoma na vsaki strani, Atene in Šparta na drugi - prišlo je do Peloponeških vojn....Na koncu je zmagala Šparta, vendar to je bila pirova zmaga, ker so bili tako oslabljeni da je zavladala Perzija.... Tukaj bo isto....ne vem/o še kdo bo Perzija v tej ''vojni''???
Kukulkan
31. 03. 2013 00.42
+4
Ni isto, tam je bilo enako orozje, tle pa ima S. Koreja pihalnike iz časov Sovjetske zveze ki je zdavnaj zastarelo
healer
31. 03. 2013 00.51
+7
Sm da smo na jasnem ne pocenjevat s. korejo dandanes ti nemors kr tako zavzet veliko miljonsko državo še posebej ko so vsem ljudem možgani oprani. Do danes zda posredno ni zmagala niti ene vojne zato ne bit preveč pametni.
Kukulkan
31. 03. 2013 01.04
+4
healer S. Koreja je prevec vazna, nima nč ne pametnega uvoza nit izvoza v trgovini, ima stare pihalnike in vrjamejo v komunizm. Če pride do nečesa Rusija in Kitajska im sigurn ne bo pomagala, ker dobro sodelujejo z EU in USA
qbase.
31. 03. 2013 04.48
+1
ampak res ne podcenjuj severnih korejcev, noben točno neve kako imajo razvit jedrski program in poleg tok spranega folk lahko naredijo marsikatero škodo, pa ne govorim o zmagi, ampak sam da se jim ena jedrska konica posreči pa so lahko takoj milioni žrtev....
kapetan09
31. 03. 2013 08.45
-1
leondejan1
31. 03. 2013 00.37
-6
ZAKRNJEN BOLJŠEVIK KUČKO SUN KIM III NA SVOJA MESTA V MURGLE
Kukulkan
31. 03. 2013 00.30
+1
Ne vem, vem sm da se Severna Koreja igra z ognjem ki lhk pride do velikega požara
VolkBrenin
31. 03. 2013 00.22
+7
hm..potem smo pravzaprav v vojni tudi mi...
Chatefucio
31. 03. 2013 00.30
+13
Na nas in našo bogato vojsko itak računa cela evropa...
spacemanmarko
31. 03. 2013 03.26
+2
In kdo je kriv, da imamo vojsko kakršno imamo?
Dark Cesar
31. 03. 2013 07.02
+1
Nina Nubia 1
31. 03. 2013 08.08
+1
Sodnik_Kriv
31. 03. 2013 00.19
+3
Če dam malo šalo na stran, preveč podcenjujete SK! zelo preveč!
KIKIŠVAC
31. 03. 2013 01.27
+4
proti Ameriki nimajo za burek. to je dejstvo:)
Chatefucio
31. 03. 2013 00.17
+1
Mene pa zanima, če (bog ne daj) pride do svetovne vojne, a smo vsi mladinci v slo. (t.j. 18-21 let), ki smo vojaški obvezniki, prisiljeni jit v vojno al v boj pošlejo poklicne vojake?
Sodnik_Kriv
31. 03. 2013 00.17
+2
js sam upam da nebojo internet ukinal da lahk fifo igram!
Sodnik_Kriv
31. 03. 2013 00.21
+0
pa to mi ni glih neki zanimivo bolš je prek multiplayer k veš da je nekdo na drugi strani jezen k ga nafilaš 5-0 :D
Chatefucio
31. 03. 2013 00.27
-2
Bom tud to enkrat sprobu... Lih dons sm biu sam jezn k me je brt nabou z barco... Pa se za dnar sva sla :D
lotkolba
31. 03. 2013 00.34
+6
kaj pa bo vojska z vami? Si pa ja kruha ne znate odrezat
Chatefucio
31. 03. 2013 00.39
+7
Prou maš.. Nož vedno za narobno stran primem.... Res si ne morm zapomnt kako to gre... Kaj šele da bi puško držu...
Nina Nubia 1
31. 03. 2013 08.06
+2
VolkBrenin
31. 03. 2013 00.16
+5
kot kaže, se bo nekdo izpraznil...da se bo nekdo še bolj napolnil...
DrugaŠvica
31. 03. 2013 00.15
+4
ZDA so na nevarnem terenu (kot v Vietnamu). Tudi severna Koreja meji na Kitajsko.....
Na Slovenskem
31. 03. 2013 00.23
+7
Kitajska nebi danes nikoli potegnila z svojo sosedo ker na račun Američanov preprosto preveč služijo ...
Sashoo
31. 03. 2013 00.44
+6