Tujina

Odstopil južnokorejski obrambni minister

Pjongjang/Seul, 25. 11. 2010 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./U.F./U.F./U.F.
Komentarji
131

Južna Koreja se je po incidentu s severno sosedo odločila, da bo občutno povečala število vojakov, hkrati pa se je znebila tudi obrambnega ministra, ki je zaradi kritik javnosti odstopil.

Kim Tae-Young je moral odstopiti.
Kim Tae-Young je moral odstopiti. FOTO: Reuters

Južna Koreja se je resno lotila prestrukturiranja svojih vojaških sil. Vlada se je odločila, da bo postala "bolj fleksibilna pri odzivu na grožnje Severne Koreje", kar pomeni, da bo občutno povečala število vojakov, za soočanje z grožnjami Severne Koreje pa bo namenjala tudi več denarja. Zaradi kritik, da se država ni učinkovito odzvala na severnokorejske granate, je posledično moral odstopiti tudi obrambni minister Kim Tae-Young.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je medtem poročala, da bo Severna Koreja posegla po novih vojaških ukrepih, če bo Južna Koreja nadaljevala svojo "pot vojaške provokacije“.

Kot primer takšne provokacije je navedla vojaško vajo, ki jo Južna Koreja načrtuje v sodelovanju z ZDA. Kot je znano, bo pri vajah sodelovala ameriška letalonosilka George Washington. "Z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton smo se pogovarjali po telefonu in se strinjali, da bomo s takšno vajo poslali jasno sporočilo Severni Koreji," je sporočilo južnokorejsko zunanje ministrstvo.

Severna Koreja sicer za napetosti krivi prav ZDA. Meni, da so ZDA pomagale vzpostaviti nezakonito zahodno pomorsko mejo med Korejama.

Kitajska za stabilnost polotoka

Nobena od Korej torej ne popušča, k situaciji pa nič konkretnega niso doprinesle niti države, ki bi lahko imele vpliv na sprti strani.

Razdejanje po incidentu med Severno in Južno Korejo
Razdejanje po incidentu med Severno in Južno Korejo FOTO: Reuters

Kitajski premier Wen Jiabao je v prvem uradnem odzivu dejal, da je odgovornost za miritev situacije v rokah mednarodne skupnosti. Sicer je dodal, da je Kitajska odločena, da ohrani mir in stabilnost korejskega polotoka, ter nasprotuje vsem provokativnim vojaškim akcijam, a o konkretnih potezah kitajske strani Jiabao ni govoril. Medtem je mednarodna skupnost prepričana, da bi ravno Kitajska morala poskrbeti, da Severna Koreja popusti, saj ima nanjo velik vpliv.

Za izboljšanje odnosov ne pomaga niti, da je kitajski zunanji minister Yang Jiechi odpovedal načrtovan obisk Južne Koreje. Kitajska zanika, da bi bila odpoved povezana z incidentom, in zagotavlja, da je urnik ministra preprosto preveč poln. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bo s Pekingom dogovorilo za drugi datum obiska, na katerem naj bi sicer govorili o dvostranskih odnosih in obnovitvi šeststranskih severnokorejskih pogajanj.

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

angrygrandpa
26. 11. 2010 16.32
Misija1 tipkala sva te takrat koje izrael pobil une humanisticne delavce in si izjavil da do jedrskega spopada nemore pridt ni sans pa tud ce se na glavo postavis pa spet klabasav e neki stevilkah !
Misija1
26. 11. 2010 02.13
@ zan25: Tega nisem nikjer napisal. Dokler ne prilepis tega sem, je to kar pises laz! Zdaj pa hitro najdi ;) pa vso sreco.
angrygrandpa
26. 11. 2010 00.10
le zakaj se svet oborozuje pa valda ne zato da leps zgleda enkrat bodo vsi karte dal na mizo in bo propadla civilazacija ki jo danes poznamo kot ze mnogo drugih in bo prisla do novega svetovnega reda
bnam 2707
26. 11. 2010 00.06
Latentna nevarnost za spopad svetovnih razsežnosti bo obstajal toliko časa dokler se bo svet oboroževal in ne razoroževal.
angrygrandpa
25. 11. 2010 23.55
Misija1 ti si bedak in slep nimas pojma kaj se dogaja po svetu sam v neki stevilkah govoris bla bla. a si bil tm pa vse to vidu kr neki nabijas v tri dni
Misija1
25. 11. 2010 23.49
@ zan25: Kak lahko reces da mislim da sem nekaj studiral. Ne poznas me in ne sodi, ti je jasno? Ce ti recem da poznam zadeve ker je taksna narava moje sluzbe in ker sem zadeve studiral, potem mi ne kvasi da si mislim da sem nekaj studiral. In pa se enkrat mi povej in me CITIRAJ, kje sem napisal da ne more prit do vojne v 300 letih? Kje slepec dragi moj ?
Misija1
25. 11. 2010 23.47
@ zan25: V kateri besedi sem pa rekel da se svetu ne more nic zgoditi in da bo vecni mir? NAPISI MI IN ME CITIRAJ! Se vidi da si nedorasel otrok ki pise na pamet. Vse kar pisem v tej temi so fakti o jedrskem orozju in fakti o oborozitvi, torej stvari o katerih vem veliko vec kot ti, ker je to moja sluzba. Razumes? Zatorej me ne mores prepricat o nekih kvazi jedrskih bombah ki bi se naj prodajale naokoli, nit me ne mores prepricat o ameriskih izgubah v vojni, ker vsi vemo da kamorkoli se podajo ZDA, delajo sranje ampak imajo DOBICEK. Pravtako me ne mores prepricat da so ZDA vojasko izgubile vojno v Vietnamu, ko pa stevilke mrtvih pricajo drugace. Razumes? NE mores, pa ce se obrnes na glavo. Pac nisi dorasel temi, ce ne razumes mojega pisanja. Ti si proti ZDA in jih ocitno sovrazis. Jaz pa jih in jih ne, sem za in sem proti. Gledam objektivno glede na znanje ki ga imam in logiko ter zapisano v knjigah. Razumes zdaj kaj ti hocem povedat? Jaz srcno upam da razumes. Najbolj sovrazim ljudi ki so OZKOGLEDNI, ki sovrazijo eno stran, druge pa ne razumejo. Rad bi da razumes, samo mislim da mi ne bo uspelo.
angrygrandpa
25. 11. 2010 23.45
Misija1 pa bi te neki prasu res potem trdis da v recimo v naslednih 300 letih nemore pridt do spopada svetovnih razseznosti ? pa taki ljudje k si ti mi gredo skrajni na zivce ki mislijo da so fuul neki studiral in govorijo o nekih stevilkah delajo tok pametni da gre cloveku na bruhanju in mislijo da so vsevedi so se v preteklosti taki ljudje mocno opekel in zmotili pazi da se ne bos tudi ti kdaj ! nekaj so stevilke drugo je realnost
angrygrandpa
25. 11. 2010 23.22
Misija1 pa neki je dejstvo svet se od pradavnine tepe med sabo in mel smo dve svetovni vojni tok o tvoji logiki da nemore pridt do kej podobnega pa kdo si ti da tko trdo si preprrican kaj mislis k ves o fiziki in stevilkah da si vseved ne govori neumnosti. sm preprican da je v tistih cajtih bil tud tak tip na svetu k je govril ah do 1 in 2 svetovne vojene ne bo prislo in bla bla PA JE PRISLO!!
angrygrandpa
25. 11. 2010 23.17
Misija1 no punco ma sam ne zivia se skupi ! seveda da se bojis resnice ker mislis da se temu svetu nemore nic zgodit da bo vecni mir in da bomo vsi ziveli do konca svojih dni kot v pravljici pa kaj pol ce si studiru realnost je druga enkrat bo pocilo in pika !
Misija1
25. 11. 2010 23.11
@ zan25: Jaz se ne bojim resnice. Vidim da si kr pameten decko, verjetno si diplomiral iz vseh tem moznih podrocij. To kar sem jaz napisal so dejstva, to kar pa ti pises pa so tvoji pogledi na svet. Za razliko od tebe sem zadevo studiral in jo zato poznam, zato mi ne pametovat o jedrski fiziki in jedrskem orozju. To je to. Ce pa imas se kaksno konkretno vprasanje pa kar vprasaj. Ti bom z veseljem odgovoril. Kar se pa tice punce brez skrbi, ne se za mene brigat ;) namrec, za tebe lahko isto recem. Idi raje na zrak ce nimas konkretnih podatkov (za razliko od tebe sem ti navajal dejstva in stevilke) in ne pisi tumarij. In ce si se samski, potem ti predlagam da si hitro najdes punco, potem bos mel manj casa za kvasenje bedarij na tem portalu.
angrygrandpa
25. 11. 2010 22.41
zanimi bo vidt v nedeljo ko bodo imel americani in J.korejci vaje S.krejici so zagrozili da bodo napadli ce se bodo take vaje nadaljevale ocitno se pocutijo ogrozeni ...
erikon
25. 11. 2010 22.22
Ne vem zakj so mi že 2x zbrisali post ki sem ga pustil...dejal sem samo da največje koristi od tega bodo imeli Ameri ki bojo sedaj zasuti z naročili z strani JK z orožjem...torej komu paše napetost ,ko je znano da samo orožje drži Ameriko pred potopom
angrygrandpa
25. 11. 2010 22.02
sam tale Misija1 je pa res pravljicar ti se bojis resnice bezis od nje vse je mozno in vse je realno
Misija1
25. 11. 2010 21.24
Torej mislil sem jedrskega orozja. Ostalo se prodaja kot po maslu.
Misija1
25. 11. 2010 21.24
@ waco: SEm ze zadnjic enemu razlagal, pa bom se tebi, ker se lih sluzbeno ukvarjam s tem podrocjem. NOBEN ne bo prodal orozja nobenemu. Se ZDA ni prodala Izraelu pa vsi vemo kako se imajo radi. So jim pa dali jedrsko tehnologijo, ostalo pa so napravili skupaj z juzno Afriko (ki je tudi imela jedrske bombe, ampak se jim je odrekla). Nadalje, res mislis da bo Kitajska prodala sosedi atomsko, da jo bo fanatik na koncu vrgo na njih? Daj razmisljaj malo. In se za konec - jedrsko orozje je danes varovano bolje kot zlato v Fort Knox-u. Ne samo da je pod vojaskim nadzorom v vojaski bazi v bunkerjih za vrati, ki se odprejo samo s kodo do katere ima dostop samo VRH drzave. Vsaka jedrska konica pa ima se vrsto varoval ki jih ne zaobides. Najprej digitalna stevilcnica s kodo ki jo ima samo par oseb v drzavi, nato dvojni kljucavnici ki potrebujeta dve osebi z razlicnima kljucema. Potem pa se vrsta senzorjev (pritiska, sile G, radar). Tako da lahko samo sanjas da bi se to preprodavalo.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
25. 11. 2010 20.44
SEM ZE MISLIL DA JE LETO 2012.LEP POZDRAV
tali?ni tom
25. 11. 2010 20.42
ej ko se kregate al majo al nimajo , al so jo znal nardit al ne -to niti ni tako dramatično ker so jo LAHKO KUPILI!!!!!! hahahaha
kozminci13
25. 11. 2010 20.00
hahaha kdo reko da nimajo atomskih pa ostalih stvari? misliš da je vse ven povedano kolko orožja majo??? ja pa ja..skoraj vse je zamolčano,če še ne vejo kolko žrtev je bilo v severni koreji... mislim da se teh severnih korejcev imamo za kaj bati
luka77777778
25. 11. 2010 19.46
Vse je zdrežirano samo da amerika dobi izgovor za vojno.