Tujina

Severna Koreja se je znova pohvalila

Pjongjang, 30. 11. 2011 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tamkajšnje oblasti poročajo o napredku pri bogatenju urana. Z njim bodo oskrbovali reaktor na lahko vodo, ki ga bodo uporabljali za proizvodnjo elektrike. Američani se bojijo, da ga bodo uporabili za izdelavo jedrskega orožja.

Severna Koreja zatrjuje, da je storila velik napredek na področju proizvodnje nizko obogatenega urana. Poudarjajo tudi, da napredujejo pri gradnji eksperimentalnega reaktorja na lahko vodo. Predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva je obenem zavrnil zahtevo ZDA, da mora Pjongjang zapreti obrat za plemenitenje urana, preden se bodo lahko nadaljevala dlje časa prekinjena šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu.

Kim Jong Il s sodelavci
Kim Jong Il s sodelavci FOTO: Reuters

Pogajanja, ki so se začela leta 2003 in na katerih poleg obeh Korej sodelujejo še ZDA, Rusija, Kitajska in Japonska, so zastala leta 2009, kmalu zatem pa je Severna Koreja izvedla svoj drugi jedrski poskus.

V Severni Koreji pravijo, da bodo z uranom iz obrata v Yongbyonu oskrbovali reaktor na lahko vodo, ki ga bodo uporabljali za proizvodnjo elektrike. "Pravica do uporabe jedrske energije v miroljubne namene je ključna za suverenost in razvoj Severne Koreje, zato na tem področju ne moremo pristati na popuščanje ali kompromise," je dejal neimenovani predstavnik ministrstva.

ZDA se medtem bojijo, da bo Severna Koreja uran uporabila za izdelavo jedrskega orožja, za katerega je sicer potreben visoko obogaten uran. Da ima Severna Koreja obrat za plemenitenje urana v Yongbyonu, se je izvedelo pred letom dni.

Zahodni strokovnjaki, ki so obiskali obrat, so povedali, da kaže, da je res narejen za miroljubne namene, a bi se ga dalo hitro preurediti v obrat za izdelavo visoko obogatenega urana.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton pa je danes med obiskom v Južni Koreji Pjongjang vnovič pozvala, naj naredi konkretne korake pri opuščanju svojega jedrskega programa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
03. 12. 2011 02.54
Kemijske lastnosti posamezne molekule določa položaj elektronov in njihovi aktivni centri (nukleofilni ali elektrofilni). Je pa res, da se molekula drugače obnaša pri jedrskih reakcijah, ti potekajo veliko lažje. To je molekula o kateri se bo še veliko pisalo pri projektu ITER, kjer poizkušamo zlivati devterij v helij. Umetno Sonce na Zemlji. Oceani so velik vir devterija.
Nimivseeno
03. 12. 2011 02.32
Torej v res velikih količinah, ko bi zamenjal 50% vode v telesu z devterijem bi imele celice težave z mitozo, ampak to še ne pomeni, da je strupena. Če bi pojedel pol kilograma soli bi umrl zaradi porušitve osmotskega ravnovesja, voda bi šla iz celic ven. Ampak to še ne pomeni, da je sol strupena, vsak dan jo dodajaš jedem in prav je tako, da se vzdržuje homeostaza.
Nimivseeno
03. 12. 2011 02.26
Aaron-Heydar, če pogledaš v google pogostost pojava devterija v naravi, vidiš, da ga je 0.0156% (Vir: Wikipedia) Bom citiral wikipedijo, če slučajno ne znaš najdet.:\" * Torej, ko ti piješ vodo, ne moreš izbrati, katere molekule vode boš pil, ali D2O ali H2O in očitno še nihče ni umrl od pitja vode. Pojavlja se naravno v takem razmerju. Naslednji sestavek sem kopiral in prevedel iz wikipedie samo zate, ker težko najdeš na internetu. :) Izraz \"težko vodo\", je danes nekoliko pogovorni, in čisti težko vodo za raziskave in komercialno uporabo, je na splošno komercialno na voljo, in iz, kot oksid devterija. Ni radioaktivnih. To je približno 11% gostejši od vode, sicer pa, je fizično in kemično podobne. Vendar pa je razlika (zlasti bioloških lastnosti) večje, kot v večini drugih izotop-substituiranih spojin, ker devterija je edinstven med težke stabilnih izotopov v tem, da dvakrat so težke, kot najlažji izotopov. Ta razlika se poveča moč na vodik-kisik v vezi z vodo, in to je dovolj, da povzročijo razlike, ki so pomembne za nekatere biokemične reakcije. Človeško telo naravno vsebuje devterij in sicer pet gramov težke vode, ki je mislil, da je neškodljiv. Podobno odmerki se uporabljajo kot ne-radioaktivni markerji pri ljudeh in živalih poskuse presnove. Vendar je v študijah na živalih, ko težko vodo nadomešča ~ 25% do 50% vode v telesu, ga moti mobilnega aparata mitotičnega in preprečuje delitev celic. [2] Ker bi bilo potrebno zelo veliko težke vode za zamenjavo 25% do 50% telesne človeškega bitja v vodo (ki pa je 70% telesne teže) s težko vodo, naključno ali namerno zastrupitev s težko vodo ni verjetno, da točke ne upoštevajo praktične.
Nimivseeno
01. 12. 2011 06.36
+4
ZDA je financirala Severno Korejo, da sama ne bi proizvajala obogaten uran se spominjam še pred nekaj leti. Da bi pa ZDA napadla S. Korejo je pa nemogoče, saj sami ne posedujejo nobenega ključnega resursa tako kot Irak in Iran.
Nimivseeno
01. 12. 2011 06.33
+3
Težka voda je izraz, zapisan kemijsko D2O in pomeni, da ima namesto vodika težka voda devterij. Gre za težki vodik, ali kemijsko izotop vodika. Pomeni, da ima v jedru en dodaten nevtron. Poznamo še tricij, izotop vodika, ki ima v jedru dva nevtrona (nevtralna delca). Vodik je zgrajen iz enega elektrona (v elektronski ovojnici) in enega protona (v jedru). Devterij ima v jedru še en nevtron. Pomeni, da je težji. Ostale kemijske lastnosti so iste.
Aaron-Heydar
01. 12. 2011 22.10
+1
Težka voda D2O je strupena. Devterij je težji od vodika, zatorej so fizikalne lastnosti drugačne. Če so fizikalne lastnosti drugačne, potem so tudi kemijske lastnosti drugačne.
Nimivseeno
03. 12. 2011 02.07
Bolivar
30. 11. 2011 18.56
+5
Tudi v Daljni Aziji se gradi protiraketni ščit pod katerim bodo Japonska , J.Koreja in Avstralija. Napetosti v regiji naraščajo zaradi krepitve vojaške moči Kitajske in tudi razvoj z jedrsko oborožitvijo preučujeta tako Japonska kot J.Koreja v primeru, da S.Koreji uspe doseči status jederske sile. Podobno na Bližnjem Vzhodu o jedrski opciji premišljuje Savdska Arabija kot protiutež Iranskim jedrskim ambicijam. Indija, Pakistan in bojda Izrael tudi posedujejo tako vrsto orožja. Še kdo misli, da se zganja panika zaradi porasta teženj z jedrskim arzenalom?? Ena domina lahko požene verižno reakcijo, v nasprotju s stanjem danes, ki je nekako status quo.
HellWolf
30. 11. 2011 18.00
+3
ZDA spet paniko zganjajo preko medijev... novo bojno žarišče za obdobje naslednjih petih let?
tinetone
30. 11. 2011 19.29
+1
ker severna korej že ima jedrsko orožje in ker nimajo strateških surovin to nebo pravo bojišče bo pa zelo uporabno za zastraševanje ljudskih množic
tinetone
30. 11. 2011 15.11
+1
"...Z njim bodo oskrbovali reaktor na lahko vodo..." torej sedaj obstaja lahka voda, srednja voda - navadna voda in težka voda?
Danijel Teodorovi?
30. 11. 2011 16.15
+5
tinetone
30. 11. 2011 16.59
+6
reaktorje na žegnano vodo imajo po cerkvah - z njimi "proizvajajo" denar
kim llsung
30. 11. 2011 17.57
-1
HellWolf
30. 11. 2011 17.59
+2
tinetone... nalije pol litra vode izpod pipe in zaslužiš takoj 200 evrov. Meglo prodajat je najbojši biznis.