Tujina

Severna Koreja: Polotok potisnjen na rob vojne

Pjongjang/Seul, 26. 11. 2010 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.S./T.Š./STA/U.F./U.F.
Komentarji
126

Severna Koreja opozarja na to, da skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA potiskajo polotok na rob vojne. Južna Koreja je medtem na otokih v Rumenem morju okrepila svoje čete.

Mirovni aktivist
Mirovni aktivist FOTO: Reuters

Severna Koreja je vpletene posvarila pred tem, da načrtovane skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje potiskajo polotok na rob vojne. "Situacija na korejskem polotoku se približuje vojni, in to prav zaradi nepremišljenega načrta o uprizarjanju vojaških vaj, usmerjenih proti severu," je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Opozorilo prihaja samo dan po tem, ko je zaradi kritik, da se država ni učinkovito odzvala na severnokorejske granate, moral odstopiti tudi obrambni minister Kim Tae-Young

Južnokorejski predsednik Lee Myung Bak pa je danes 61-letnega nekdanjega načelnika generalštaba južnokorejske vojske Kim Kwan Jina imenoval za novega obrambnega ministra.

ZDA so medtem v Rumeno morje že napotile svoje ladje, ki bodo v nedeljo sodelovale v napovedanih vojaških vajah. Vodila naj bi jih letalonosilka George Washington, ki deluje na jedrski pogon.

Razkazovanje vojaške moči, ki naj bi ga uradno sicer načrtovali že pred napadom Severne Koreje in ki naj bi trajalo štiri dni, je poleg južnokorejske severne sosede razjezilo tudi Kitajsko, ki je največji zaveznik Severne Koreje.

ZDA Kitajsko tako pozivajo, naj umiri razgrete strasti v Severni Koreji, vendar ta glede svojega stališča, da Južna Koreja ne sme izvajati vojaških vaj v bližini meje med državama, ne popušča. To je tudi sprožilo incident pred nekaj dnevi, v katerem sta umrla tudi vsaj dva civilista.

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak pravi, da mora biti država pripravljena na morebitne nove napade, zato je na otok Jeonpjeong, kamor so severnokorejski vojaki izstrelili več granat, in na štiri druge otoke v bližini namestil dodatnih 4000 do zob oboroženih vojakov. Spremenil je tudi načrt odgovarjanja na morebitne napade na civilne tarče. "Provokacija se lahko zgodi kadar koli," je povedal njegov tiskovni predstavnik.

Medtem pa nekatere zahodne tiskovne agencije povzemajo predstavnike ameriške vojske, ki trdijo, da je bilo iz Severne Koreje danes slišati eksplozije, vendar na ozemlje Južne Koreje ni priletel noben izstrelek. Tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva je za AFP ocenil, da je Pjongjang očitno začel topniške vaje. Dodal je, da je bilo eksplozije slišati med opoldnevom in 15. uro po lokalnem času, zvok eksplozij pa je prihajal s severa.

Kitajska svari

Kitajska pa je posvarila pred vojaškimi dejavnostmi v svoji izključni gospodarski coni. "Naše stališče je dosledno in jasno. Nasprotujemo kakršnikoli vojaški akciji kogarkoli brez našega dovoljenja v izključni gospodarski coni," je v Pekingu sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Kitajska je sicer že v četrtek sporočila, da nasprotuje vojaškim vajam, kitajski premier Wen Jiabao pa je posvaril pred "izzivalnimi" dejanji.

Kitajski zunanji minister Yang Jiechi je kasneje o napetostih na Korejskem polotoku po telefonu govoril z ameriško državno sekretarke Hillary Clinton. Yang se je slišal tudi z južnokorejskim kolegom in se sestal s severnokorejskim veleposlanikom v Pekingu.

Yang je pozval Seul in Pjongjang, naj vzdržujeta mir in rešita probleme z dialogom. "Nujna naloga zdaj je, da se razmere spravi pod nadzor in da se prepreči ponovitev podobnih incidentov," je poudaril kitajski zunanji minister.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darix4
27. 11. 2010 17.43
@vapor Tretja svetovna vojna se bo začela takrat ko bo pongrac čik pržgau! Js se strinjam stem, ker Pongracu se obeta Čik kaj hmalu...
mes
27. 11. 2010 09.23
Vsi mediji samo nakladajo kako je Severna Koreja izvedla napad na Južno Korejo ????? Vam je tako naročila Amerika hlapci ?? Zakaj je Severna Koreja izvedla obstreljevanje pa nihče niti ne omeni ali pa zelo površno. Lažete da že sami sebi verjamete.
Gavrane20
27. 11. 2010 08.20
pingwin123 ahaaaa a si skladiscnik tm da ves slucajn da nima ??
angrygrandpa
27. 11. 2010 00.21
drgac sm pa jzt po naravi bolj MILITARISTICNO usmerjen in sem za vojno zdej mi pa minuse dajite briga me !
CorseFiat
27. 11. 2010 00.14
v vaški gostilni se pozabi tudi na vojno
angrygrandpa
27. 11. 2010 00.01
tuji vojni analitiki :third war world is now inevitable !
angrygrandpa
26. 11. 2010 23.17
se sreca da grem jutri k svoji ljubici da se mal spocijem od racunalnika :)))
Puppupapa
26. 11. 2010 23.13
nehte se kregat zdej tuki o babi vangi... use skupi je bullshit... zadeve se tepejo med sabo.... zakaj če so že tok jasnovidni pa pametni govorijo to k en mumbo jumbo....
angrygrandpa
26. 11. 2010 23.05
zdaj sm prebral na reuters da zdruzeni narodi ne bodo pomagal ker so mnenja da lahko to krizo resijo samo korejci kaj ti to pomeni da so zdruzeni narodo brez pomoci se vdali in pokleknili tega podobnega je blo tud pred zacetkom 2 svetovne vojne ko so takratni druzeni narodi pokleknili pred hitlerjem tako da je vse mozno al pa tudi ne bomo vidl
angrygrandpa
26. 11. 2010 22.52
hja sej ni nujno kar je napisala da tocno to pomen lahk ima besedilo drugacen namen npr ko je pisala o stirih drzavnikih lahko tud pomeni 4 drzave ki naj bi sodelovale v vojni. tud k je napovedala da se bosta una 2 naboticnika zrusla ni tocno tako povedala mal drugac je povedala ne vem zdej tocno kako
MRsteinbrenner
26. 11. 2010 22.50
zanimivo, da je obama lani dobil nobelovo nagrado za mir glede na to, kar se sedaj dogaja
k8rc
26. 11. 2010 22.49
prevod je bil objavljen oktobra 2008
k8rc
26. 11. 2010 22.48
samo malo VANGA ni imela nič s tistim kar je bilo napisano če ste prebrali novico je bilo napisano da so ruski novinarji razvozlali napovedi babe vange to je isto kot bi razvozlali nostradamusa niso pa objavili originalno napoved babe Vange
angrygrandpa
26. 11. 2010 22.28
jzt pa tko mislim da kitajcom ne bi bilo vsec ce bi prislo do vojne ker bi se bali da bi amerika imela se vecji vpliv na korejskem otoki ce bi premagal severno korejce in je moznost da bi sla v vojno in scitila svoje interese potem je se tukaj japonska in rusija in to bi pomenilo totalen spopad in 3 svetovno vojno to se pa itak ve da je vojna en velik biznis.ce bi hoteli da se zadava umiri ne bi imeli zda in juzno korejci zdej ko se je zgodil ta napad vojaske vaje k to samo polivanje olja na ogenj po drugi strani pa razumem saj nemorejo skozi prenasat in bit tako pasivni do severne koreje se posebi zdaj v zadnem napadu k so ble civilne zrtve jzt osebno bi se odzval odlocno in z vojasko akcijo !
schutzstaffel
26. 11. 2010 22.17
ZDA ne da je velesila v zatonu, amapak celo država v zatonu.Prebivalci v ZDA se v zadnjih parih letih drastično delijo na zelo bogate in na revne. Vsaka peta družina v ZDA je hudo v škripcih, težko preživijo. Vsaka peta družina je na tako imenovanih "food stampih", torej ZDA ni več neka pravljica.Kakor kažejo razmere, je verjeti, da hočejo ZDA razbiti, torej, da ne bo več velesila, vodilna država na svetu. Sem mnenja, da bo vojsko ZDA prevzel UN, banke bodo pa naredile ostalo. Svet se spremina, mogoče celo na bolje, bomo videli.
pimorka5
26. 11. 2010 21.06
pa tiste napovedi od une zenske da nas lahko cez eno leto ni vec grozno:((
gozdar1
26. 11. 2010 21.01
@pingwin severna koreja nima jedrske,,,nima in je ne bo imela kitajska je glede vojske 100 let za zda po cem sklepas...
pimorka5
26. 11. 2010 21.00
mene je ze zdaj starh kaj bo niso lepe napovedi
gozdar1
26. 11. 2010 20.59
Pozabljate, da je Seul v dometu nekaj tisoc kosov altilerijskega orozja s severa, kar mocno omejuje maneverski prostor juga...
Millena
26. 11. 2010 20.57
Dejte najprej se pozanimejte kaj gdo ima pol pa pište da nima jedrskega orožja in ostale neumnosti. S.Koreja ma tok atomskega orožja da lahko celo zemljo razpolovi če bo treba pa nej Obama še svoj nos tja poriva, tole ne bo vietnam tole bokn usega celo bakterij....