Tujina

VS ZN ostro obsodil jedrski poskus Pjongjanga in napovedal ukrepe

Pjongjang, 06. 01. 2016 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Varnostni svet ZN je na izrednem zasedanju ostro obsodil četrti jedrski poskus Severne Koreje in napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti komunistični državi. Meni, da je poskus jasna grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Državna televizija Severne Koreje je poročala o uspešno izvedenem preizkusu vodikove bombe.
Državna televizija Severne Koreje je poročala o uspešno izvedenem preizkusu vodikove bombe. FOTO: AP

Državna televizija Severne Koreje je poročala, da je bil ob desetih zjutraj v sredo po krajevnem času uspešno izveden preizkus vodikove bombe. Tiskovna agencija AFP navaja, da je televizija dodala trditev, da se je s tem Severna Koreja pridružila razvitim jedrskim državam.

Poskus so najprej zaznale mednarodne seizmološke postaje kot potres z magnitudo 5,1. Tresenje tal so čutili tudi v kitajski provinci Jilin ob meji s Severno Korejo. V mestu Yanji so nekatera podjetja evakuirala zaposlene iz pisarn, je poročala kitajska televizija CCTV.

Po poročanju BBC-ja so mnogi posumili, da bi šlo lahko za preizkušanje jedrskega orožja, ko so mednarodne seizmološke postaje zaznale, da je bil epicenter potresa blizu kraja, kjer je Severna Koreja že izvedla takšne poskuse. Nato pa je v nepričakovani objavi bralka poročil sporočila: "Ob 10.00 uri je bila uspešno preizkušena prva vodikova bomba."

Neodvisne preiskave bodo lahko to trditev potrdile šele čez nekaj dni ali celo tednov.

Preizkus orožja pa so zaznale tudi nekatere slovenske potresne opazovalnice:

Gregorič: Severno Korejo izpostaviti kot grešnega kozla ni najbolj primerno

"Na podlagi do sedaj znanih podatkov je težko potrditi, za kakšno vrsto jedrskega orožja je šlo, a zgleda, da je šlo za jedrsko eksplozijo, ki je močnejša od prejšnjih," je za 24ur.com povedal slovenski strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič. Dodal pa je, da je ob tem nujno izpostaviti, da je zdaj na svetu devet držav, ki imajo jedrsko orožje, razlika med njimi in Severno Korejo je le v tem, da slednja orožje še testira, medtem ko ostale države tega v zadnjem času ne počno. To pa po eni strani zaradi tega, ker "imajo velesile kot so ZDA in Rusija močne računalnike, na katerih lahko simulirajo te poizkuse, po drugi strani pa, ker so jih v preteklosti opravile že na tisoče," pojasnjuje Gregorič.

"Od vseh teh držav, ki imajo jedrsko orožje, so pogodbo o prepovedi jedrskih poskusov ratificirale le Rusija, Francija in Anglija. Ostale pa ne. Zato zdaj ravno Severno Korejo izpostaviti kot največjega  grešnega kozla ni najbolj primerno, še posebej zato, ker je med Severno in Južno Korejo v veljavi samo sporazum o ustavitvi sovražnosti oziroma premirju, mirovnega sporazuma pa po 62 letih še ni. In v tem leži odgovornost Varnostnega sveta ZN, da ne pritisne na glavne akterje, da bi do tega sporazuma prišlo," pojasnjuje.

In ravno to vidi kot največji motiv Severne Koreje, ta percepcija, da so ogroženi in ravno to je tisti razlog, zaradi katerega so v preteklosti tudi druge države razvijale jedrsko orožje.  Današnji dogodek je po njegovem mnenju povsem pričakovan, "je pa nerodno, ker gre za dvojno moralo: enim je nekaj dovoljeno, drugim ne".

"Verjamem, da bi morali vse jedrske bombe odstraniti, kakor imamo sporazum o odstranitvi kemičnega orožja, biološkega orožja, tako bi morali imeti sporazum o popolni odstranitvi jedrskega orožja, ne samo prepovedi preizkušanja. Ampak nekatere države trdijo, da je to v osnovnem interesu nacionalne varnosti. Potem pa lahko to rečejo tudi druge države," je pojasnil dvorezen meč situacije.

Opozoril pa je, da je zdaj največja nevarnost v tem, da bo po današnjem dogodku nastala lokalna panika in da bosta Južna Koreja in Japonska kot neposredni sosedi začeli izdelovati jedrsko bombo, kar jima ne bi predstavljalo prevelikih težav, saj sta obe dobro razviti jedrski sili na področju civilne uporabe. Pri današnjem dogodku je torej najbolj problematično to, da vzpodbuja širjenje jedrskega orožja. "Edina rešitev je, da se enkrat za vselej reče bobu bob in se sprejme pogodbo o celoviti prepovedi jedrskega orožja, ne samo testov. Ampak vem, da jaz tega ne bom dočakal, vi pa tudi verjetno ne," je sklenil nič kaj optimistično.

VS ZN ostro obsodil jedrski poskus Pjongjanga in napovedal ukrepe

Varnostni svet ZN je na izrednem zasedanju dejanje Severne Koreje ostro obsodil in napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti komunistični državi. Meni, da je poskus jasna grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Urugvajski veleposlanik Elbio Rosselli, ki januarja predseduje Varnostnemu svetu ZN, je spomnil, da je ta najpomembnejši organ ZN že v preteklosti posvaril Severno Korejo, da jo čakajo bistveni dodatni ukrepi, če bo izvedla nov jedrski poskus. "V skladu s to zavezo in s težo kršitve bomo člani Varnostnega sveta takoj začeli pripravljati te ukrepe, ki bodo izraženi v resoluciji," je napovedal.

Veleposlanik Japonske pri ZN Motohide Yoshikawa je zatrdil, da je VS ZN enoten v odločitvi, da pripravi novo resolucijo z "močno" vsebino.

Mednarodna skupnost se je ostro odzvala

Obsodbe prihajajo iz zahodnih držav in sosed Severne Koreje, ravnanju režima v Pjongjangu pa nasprotuje tudi njegova edina zaveznica, Kitajska.

Uradni Peking je sporočil, da odločno nasprotuje jedrskim poskusom v Severni Koreji, in dodal, da je bil izveden kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti. "Odločno pozivamo severnokorejsko stran, naj se drži zavez o jedrski razorožitvi in preneha z dejanji, ki bi poslabšali položaj," je izjavila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. Dodala je, da bodo na pogovor poklicali severnokorejskega veleposlanika in izrazili protest zaradi jedrskega poskusa.

Bela hiša je sprva sporočila, da trditve Pjongjanga ne more potrditi, kmalu zatem pa, da bodo ZDA na to provokacijo odgovorile. Ameriški predsednik Barack Obama je lani napovedal nove ostrejše sankcije, če bo Severna Koreja izvedla še kakšen jedrski poskus. "Dosledno smo dali jasno vedeti, da je ne bomo sprejeli kot jedrske države," je izjavil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Ned Price. "Še naprej bomo ščitili in branili naše zaveznike v regiji, vključno z Južno Korejo, in ustrezno odgovorili na vse severnokorejske provokacije," je dodal.

Velika Britanija je severnokorejski jedrski poskus označila za provokacijo in hudo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN. "Če se bodo poročila o severnokorejskem poskusu vodikove bombe izkazala za resnična, bo to huda kršitev resolucij VS ZN in provokacija, ki jo brez zadržkov obsojam," je na Twittterju zapisal zunanji minister Philip Hammond.

Preizkušanje vodikove bombe so najprej zaznale mednarodne seizmološke postaje kot potres z magnitudo 5,1.
Preizkušanje vodikove bombe so najprej zaznale mednarodne seizmološke postaje kot potres z magnitudo 5,1. FOTO: AP

Južnokorejski svet za nacionalno varnost je poskus ostro obsodil. Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye ga je označila za hudo provokacijo in pozvala k ostrim mednarodnim sankcijam proti Pjongjangu. "Poskus ni bil samo huda provokacija za našo nacionalno varnost, temveč tudi grožnja za našo prihodnost in močan izziv za mednarodni mir in varnost," je dejala na zasedanju sveta za nacionalno varnost.

Japonska vlada je poskus označila za veliko grožnjo in hudo kršitev resolucij VS ZN. "Jedrski poskus, ki ga je izvedla Severna Koreja, je resna grožnja varnosti naše države in tega absolutno ne bomo dopustili," je izjavil japonski premier Shinzo Abe.

Obsodbam se pridružuje tudi Francija, ki je poskus označila z nesprejemljivo kršitev resolucij VS ZN in pozvala k ostremu odzivu mednarodne skupnosti.

'Grožnja mednarodnemu miru in varnosti'

"To dejanje pomeni kršenje univerzalno sprejete zaveze proti jedrskim poskusom," je po poročanju agencije Reuters dejal Lassina Zerbo, izvršni sekretar Pripravljalne komisije za organizacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO). "Hkrati pa je tudi huda grožnja mednarodnemu miru in varnosti," je dodal. "Resnično upam, da bo to dejanje služilo kot dokončni klic k zdramitvi mednarodne skupnosti, da prepove vsakršno jedrsko preizkušanje in to tako, da sprejme Pogodbo o celoviti prepovedi jedrskih poskusov."

Več kot 160 držav je Pogodbo o celoviti prepovedi jedrskih poskusov že ratificiralo, med njimi tudi Slovenija, ki jo je podpisala leta 1996, ratificirala pa leta 1999. A pogodba bo stopila v veljavo šele, ko jo bo ratificiralo še preostalih 8 od 44 držav, ki so navedene v aneksu 2 k Pogodbi: Egipt, Indija, Iran, Izrael, Kitajska, Pakistan, Severna Koreja in ZDA. Seznam v aneksu 2 zajema, ob petih jedrskih silah, še države s sposobnostmi izdelave jedrskega orožja, pojasnjujejo na spletni strani zunanjega ministrstva.

Severnokorejski diktator Kim Jong Un se je decembra hvalil, da so razvili vodikovo bombo.
Severnokorejski diktator Kim Jong Un se je decembra hvalil, da so razvili vodikovo bombo. FOTO: AP

Je res šlo za vodikovo bombo?

Več analitikov meni, da temu ni tako, mnogi dvomijo, da je šlo za vodikovo bombo, ki je veliko močnejša od navadnih jedrskih bomb. Televizija Severne Koreje je trdila, da je šlo za poskus "miniaturne" vodikove bombe.

Možno je, da ima Severna Koreja neko vrsto "ojačanega" orožja, in ne vodikove bombe, a tudi takšno orožje lahko povzroči izjemno veliko uničenje.

Ne glede na moč bombe, pa naj bi bilo jasno, da gre za 4. jedrski poskus in novo kršitev resolucij Varnostnega sveta. Severnokorejski diktator Kim Jong Un se je decembra hvalil, da so razvili vodikovo bombo.

Kaj naj stori svet?

"Nobenega dokaza ni, da so imele sankcije v vseh teh letih sploh kaj vpliva na njihovo vedenje, četudi so jih do neke mere prizadele ekonomsko. Zato še več sankcij najverjetneje ne bo imelo želenega ali sploh kakšnega učinka," je za CNN dejal Mike Chinoy.

"Začeti z vojno pa bi seveda prav tako bilo izjemno nevarno, tako preostanejo le pogovori z njimi," je dodal.

Po preizkusu se Severna Koreja najverjetneje počuti veliko močnejšo, pridobila je hrabrost za pogajanja s svetovnimi voditelji in bo najbrž nanje bolj pripravljena, so še zapisali na CNN.

'Ničesar ne morejo izgubiti'

"S tehničnega vidika nimajo pravzaprav ničesar izgubiti, morali pa so opraviti četrti preizkus," je po poročanju Bloomberga povedal John Delury, profesor politologije na univerzi v Seulu. "Kaj pa naj zgubijo? Seveda bo nekaj hrupa in direndaja na Varnostnem svetu ZN. Tudi nekaj več sankcij bo, toda saj Koreja je že tako do skrajnosti sankcionirana," je dejal.

"Z domačega vidika pa gre še za en način Jong Unovega uveljavljanja svoje moči in svoje neodvisnosti od Kitajske," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (617)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
07. 01. 2016 09.32
Ce morda ne veste - jedrsko tehnologijo je Severni koreji prodala Amerika in n jen Donald Rumsfield, pravtako kot so prvotno prodali tehnologijo iranu.
Viejo cabron
07. 01. 2016 08.35
Naj se vse države odpovedo atomskim bombam in šele potem naj komentirajo poizkuse v Severni Koreji. Dvoličnost!
PUTINOVI?
06. 01. 2016 21.58
+4
hahahah teroristi bi radi ukrepal proti severni koreji!?!?
dho
06. 01. 2016 20.48
+4
Vedno več šolanih ljudi, vedno manj zdrave pameti.
Kollerik
07. 01. 2016 08.32
-1
da, vse več šolanih, toda ne tudi izobraženih
.jest
06. 01. 2016 20.19
+10
Bravo Severni Korejci, kar tako dalje. Le tako boste varni pred nekaterimi demokratičnimi državami.
.jest
06. 01. 2016 20.35
+0
Študentek, šele po dveh minutah si dal minus. Šefi ne bodo zadovoljni s tvojo hitrostjo.
ONniON
06. 01. 2016 19.44
+4
ne maram amerike in .
Kollerik
07. 01. 2016 08.33
-1
nikhrast
06. 01. 2016 17.56
-7
Poglej kometarje, folk verjetno še pogreša Yugo diktaturo. Res hlapci, smatrajo še Titota za heroja.
Explainator
06. 01. 2016 18.14
+5
kaj teb ni jasno? ta korejček nikogar ne ogroža, kar nebi mogli reči za zda in eu, ki so povzročiteljice vojne na bližnjem vzhodu
HorstWiesel
06. 01. 2016 18.17
+5
fljfo
06. 01. 2016 18.38
+3
Bodimo ponosni le nase...ne pa na hlapčevanje Beogradu ali Bruslju...
.jest
06. 01. 2016 20.21
-1
Nik, ostani kjer si in ne zganjaj tu bele propagande. Najverjetneje veš, zakaj je bil beg izdajalcev iz Slovenije.
Kollerik
07. 01. 2016 08.34
-1
legvan1
06. 01. 2016 17.56
+3
oh joj, kam gre ta svet:( mene skrbi kaj bo z našo slovenijo in še bolj kaj bo znašimi otroci, puncam, ki so tako ljepe
JE-BI-GA
06. 01. 2016 20.12
+1
Ja res, koliko nedolžnih punc hodi po mestih, mi se pa drenamo za kompom !!!!!!
Bruhalnica24
06. 01. 2016 17.47
+4
Zakaj je že Amerika pred kratkim zvlekla nove atomske bombe v EU ?????
Chelsea1991
06. 01. 2016 18.10
+0
dho
06. 01. 2016 17.46
-1
Tudi Mussolini in Hitler sta bila proti zahodni demokraciji, _ po mnenju naših levičarjev sta, imela prav.
Salamandros
06. 01. 2016 17.27
+3
Bankirjem na zahodu se gate tresejo, saj je to edini način kako lahko izgubijo celotno premoženje, ki je temeljilo na ustrahovanju in vojnah in se je gradilo od 18 stoletja do danes. EN velik + za zmešanega korejca. hehehehe
tankopiš
06. 01. 2016 17.32
+1
tali?ni tom
06. 01. 2016 17.20
+10
kakorkoli , do sedaj v znani zgodovini so bili samo američani toliko usekani da so odvrgli DVE atomski bombi na CIVILNE CILJE!!!!!!!!torej , lepo pustiti korejce prio miru ker ne ogrožajo nikogar! sploh pa američani nimajo kaj lajat!
dho
06. 01. 2016 17.13
+4
Vesoljci pravijo, da je 95 % zemljanov neuravnovešenih. Bo kar držalo.
26277
06. 01. 2016 17.11
+5
ZDA imajo precej gnoja na glavi, ki ga niso in ga ne bojo nikoli počistile do ostalega sveta.(poizkus na Maršalovih otokih leta 1954,.......)
fafajonka
06. 01. 2016 17.03
+5
Lejte ljudje, če maš bombo morš poskusit če dela, tko da veš, če eksplodira si sigurn, da jo ne boš zastonj vrgu takrat ko jo boš rabu........:-)
Neža001
06. 01. 2016 18.01
appollyon
06. 01. 2016 16.54
-2
Ate kima si je tako želel "Fat Boy"-a da je enga kr naredu!
fafajonka
06. 01. 2016 16.48
+6
Vojna bo, jest se že učim ogenj delat iz dveh kosov lesa.........:-)
Explainator
06. 01. 2016 18.16
+1
če pride do vojne, boš težko najdu 2 kosa lesa
Bruhalnica24
06. 01. 2016 16.47
+8
Še malo pa se komentarji zaklenejo, če bo tako zelo Anti AMERIŠKO vzdušje....
tankopiš
06. 01. 2016 17.34
-3
Bruhalnica24
06. 01. 2016 16.47
-2
Bravo KIM..... Američane čaka pekel....
appollyon
06. 01. 2016 16.53
+4
haha, se že tresejo, kima in njegove bombice!
deltex
06. 01. 2016 16.46
+4
ZDA že dolgo deluje po principu , "mi lahko, noben drug pa ne sme". Evropa se je pač zafrknila in postala njihova zaveznica, najbrž iz strahu.
Partisan
06. 01. 2016 17.52
+3
Rusi jim bojo dali po pi*ki, slej ko prej!