Tujina

Kim Džong Un znova provocira. Zaradi jedrske eksplozije Obama zagrozil z novimi sankcijami

Pjongjang/Seul, 09. 09. 2016 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Obama je napovedal nove mednarodne sankcije proti Severni Koreji, ki je izvedla svoj že peti jedrski poskus. Ta naj bi bil največji doslej, eksplozija pa je povzročila potres z magnitudo 5,3. Mednarodna skupnost je nad dejanjem Severne Koreje ogorčena.

Kim Džong Un, severnokorejski vodja
Kim Džong Un, severnokorejski vodja FOTO: AP
Ameriški geološki zavod je danes zaznal potres magnitude 5,3 v Severni Koreji, in sicer na območju za jedrsko preizkušanje. Kmalu za tem je severnokorejska televizija tudi potrdila jedrski poskus.

"Naši jedrski znanstveniki so v centru za jedrske poskuse države izvedli poskusno jedrsko eksplozijo z novo razvitim jedrskim orožjem. Naša stranka je našim jedrskim znanstvenikom čestitala za uspešen jedrski poskus," je poročala severnokorejska televizija.

Tiskovna agencija Južne Koreje Yonhap navaja neimenovane vojaške vire svoje države, ki pravijo, da je šlo za najmočnejši poskus doslej, saj naj bi šlo za eksplozijo 10-kilotonske bombe.

Severna Koreja
Severna Koreja FOTO: AP

Novi jedrski poskus Severne Koreje so obsodile Japonska in Kitajska, Južna Koreja, Francija

Japonski premier Šinzo Abe in ameriški predsednik Barack Obama sta po dogodku v telefonskem pogovoru dorekla, da bosta državi okrepili sankcije zoper Severno Korejo. Združeni narodi so sicer že pred časom Severni Koreji prepovedali razvijanje jedrskega orožja in raketne tehnologije, a se ta očitno ne zmeni za prepovedi. 

Obama je jedrski poskus označil za veliko grožnjo regionalni varnosti ter mednarodnemu miru in stabilnosti. Obama, južnokorejska predsednica Park Geun Hye in japonski premier Shinzo Abe so se danes strinjali, da naredijo dodatne pomembne korake, ki vključujejo nove sankcije. Z njimi bodo Severni Koreji pokazali, da imajo njena nezakonita in nevarna dejanja posledice. "Strinjali smo se, da bomo sodelovali z Varnostnim svetom ZN, drugimi udeleženci šeststranskih pogajanj in mednarodno skupnostjo, da energično izpeljemo obstoječe ukrepe iz predhodnih resolucij ter naredimo dodatne pomembne korake," je v izjavi zapisal Obama.

Ob tem je dodal, da groba kršitev resolucij ZN jasno kaže na to, da Severna Koreja ne spoštuje mednarodnih norm in standardov ter ne kaže zanimanja za odgovorno članstvo v mednarodni skupnosti.

Japonski premier je povedal, da je dejanje za Japonsko "absolutno nesprejemljivo". Razvojni jedrski program Pjongjanga "močno ogroža mir in varnost v regiji in mednarodni skupnosti", je še dodal. Japonska vlada je preko veleposlaništva v Pekingu že sprožila protest proti Severni Koreji.

Severna Koreja je danes potrdila, da je izvedla svoj peti jedrski poskus.
Severna Koreja je danes potrdila, da je izvedla svoj peti jedrski poskus. FOTO: AP

"Odločno pozivamo Severno Korejo, da spoštuje svoje obveze o jedrski razorožitvi, skladne z ustreznimi resolucijami varnostnega sveta ter preneha z dejanji, ki bodo samo poslabšale razmere," so medtem zapisali na spletni strani kitajskega zunanjega ministrstva. Obenem pozivajo k šeststranskim pogajanjih med predstavniki obeh Korej, Japonske, Rusije, Kitajske in ZDA.

"Pjongjang izvaja resne provokacije in se je osredotočil le na razvoj jedrskega orožja in raket. Ostro opozarjamo Severno Korejo, naj takoj in v celoti opusti jedrski in raketni program," je povedal svetovalec za nacionalno varnost na Kitajskem Cho Tae-yong.

Francoski predsednik Francois Hollande
Francoski predsednik Francois Hollande FOTO: AP

Francoski predsednik Francois Hollande je v izjavi sporočil, da se mora mednarodna skupnost združiti proti tej novi provokaciji, do katere je prišlo po skoraj sočasni obsodbi Varnostnega sveta glede izstrelitve treh balističnih raket v Japonsko morje v času, ko je na Kitajskem potekal vrh držav skupine G20.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da gre za "jasno kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN in popolno neupoštevanje večkrat ponovljenih zahtev mednarodne skupnosti". "Gre za izjemno zaskrbljujoče in obžalovanja vredno dejanje," je povedal vodja IAEA Yukiya Amano.

Kim Džong Un
Kim Džong Un FOTO: AP

Tudi Slovenija ostro obsoja današnji jedrski poskus Severne Koreje

Slovenija ostro obsoja današnji jedrski poskus in ponovno poziva Severno Korejo, da ustavi vse jedrske in balistične poskuse, so na spletni strani zapisali na zunanjem ministrstvu. Slovenija Pjongjang tudi poziva, da se vzdrži vseh nadaljnjih provokacij in v celoti spoštuje svoje mednarodne obveznosti, vključno z resolucijami Varnostnega sveta ZN.

"Jedrski poskus, ki ga je danes izvedla Severna Koreja, predstavlja še eno najresnejšo kršitev mednarodnih obveznosti Severne Koreje," so zapisali na slovenskem zunanjem ministrstvu. Obenem menijo, da je tovrstna provokacija nesprejemljiva, destabilizira širšo regijo ter predstavlja resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Zaradi današnjega jedrskega poskusa Severne Koreje se bo danes sestal varnostni svet Združenih narodov, ki je obsodil jedrske poskuse Severne Koreje, že v začetku tega tedna pa je opozoril Pjongjang, da ga čakajo nadaljnji ukrepi, če bo nadaljeval s poskusi.

Slovenija podpira prizadevanja za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka, kar je mogoče doseči zgolj po mirni in diplomatski poti, v sodelovanju z mednarodno skupnostjo in ob spoštovanju mednarodnih obveznosti ter resolucij VS ZN. je še zapisano na spletni strani MZZ.

Tokratni jedrski poskus Severne Koreje na nacionalni praznik ustanovitve države leta 1948 ni bil popolno presenečenje, saj so satelitski posnetki zadnje dni prikazovali povečane aktivnosti okrog poligona za podzemne jedrske poskuse Punggye-ri, kjer so bili izvedeni vsi dosedanji jedrski poskusi od leta 2006 naprej.

Jedrski poskus vplival na dogajanje na azijski borzi

Zaradi informacije, da je Severna Koreja izvedla svoj peti jedrski poskus, so padli tečaji na južnokorejskih kapitalskih trgih. Južna Koreja tako ocenjuje, da ima jedrski poskus severne sosede omejen negativni vpliv na gospodarstvo. Zadeva je sicer prestrašila vlagatelje in na vodilni borzi v Seulu se je osrednji indeks Kospi znižal za 1,41 odstotka.

Na borzi v Tokiu je indeks Nikkei do konca trgovanja uspel nadoknaditi prvotne izgube in trgovanje končal 0,04 odstotka nad izhodiščno vrednostjo.

V Šanghaju se trguje 0,07 odstotka pod izhodiščem, na borzi v Hongkongu pa je osrednji indeks trenutno 1,20 odstotka višje.

V Sydneyju se je trgovanje sklenilo z 0,66-odstotnim padcem vodilnega indeksa, v Singapurju pa je osrednji indeks izgubil 0,60 odstotka.

Na valutnih trgih se je tečaj evra okrepil na 1,1328 dolarja, kar je najvišja vrednost skupne evropske valute od 26. avgusta. Rast evra je spodbudilo četrtkovo zasedanje Evropske centralne banke, ki je obrestne mere pustila na rekordno nizkih ravneh, kot je bilo tudi pričakovati. Od začetka tedna je sicer evro v primerjavi z dolarjem pridobil 1,1 odstotka.

Dolar je padel tudi v primerjavi z jenom, danes se giblje okoli 102,1 jena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
10. 09. 2016 20.56
+1
Po moje je kr 10 jurjev ton tntja detoniru...pod zemlo....pa se hval da ma jedrsko pokalico....pa to.
Ciymbalta
10. 09. 2016 09.43
+2
Zanimivo ZDA lahko počnejo vse. Me zanima kje oni testirajo bombe. Ne pozabimo da so ZDA prvo vrgle bombo na človeka nihče drug. ZDA so Irak napadle zaradi teh bomb, baje da so imele sam niso jih še danes našli. Ja ZDA napada tiste države ki nimajo orožja da bi se branile. Zakaj Severno Korejo ne napadejo? Odgovor je ker imajo orožje tako da ZDA pojdite tri k
appollyon
10. 09. 2016 09.48
+1
V simulatorju testirajo, bombe tako kot rusi! ker live testing je prepovedan po resoluciji ki so jio podpisale države ki si lastijo orožje.
Klimova
09. 09. 2016 22.24
+2
In kako je Amerika prišla do jedrskih bomb? Aja, oni so tolk brihtni da ne rabjo testiranj
Kollerik
10. 09. 2016 08.00
-1
komarec
09. 09. 2016 20.21
-1
Kim je zakon in ne norec kot ga nekateri imenujejo.
puspan
09. 09. 2016 20.29
-1
Kollerik
10. 09. 2016 08.03
+2
Droze...Kim je psihopat, tako kot Erdogan, Orbi, naš puklejn in še kdo bi se našel. Ko se začno takšni norci špilati z nukicami, sedimo VSI na sodu smodnika. In na svetu je jederskega orožja čedalje več, zato ni hudič, da ne bo slej ko prej poknilo. Če drugega ne, pa zaradi kakšne bizarne napake.
Dule Med
21. 04. 2018 21.15
Kdaj si ti samega sebe v globini videl ali začutil ?
.jest
09. 09. 2016 19.36
+9
Bravo mojster, močnejše bombe boš imel, bolj boš varen. Razburjajo pa se največ agresorji tipa Nobelovi nagrajenci, katerih država je že odvrgla močnejšo bombo na civiliste.
nastjamarko
09. 09. 2016 18.53
+0
In kaj mu kdo more . Nic on je car
contadino
09. 09. 2016 18.51
+18
ZDA so z premišljeno taktiko, uporabile nekatere države , med katerimi smo tudi mi, za antipropagando vseh tistih, ki se z njimi ne strinjajo .Za nekaj kovancev , so nekateri mediji pripravljeni oblatiti bilokatero državo ,ali posameznika , samo da ustrežejo gospodarju . Kaj se v resnici dogaja v s. Koreji ne bom komentiral , ker ne vem, ZDA sem pa nekajkrat obiskal in .... .Če se spomnemo ,so vojno v Vijetnamu, kjer so počeli nepopisne grozote,prikazovali skoraj kot humanitarno akcijo in veliko ljudi po svetu tudi prepričali. To počnejo še danes , zato nikar verjeti .
KingNippleThe3ed
09. 09. 2016 18.10
+1
hahha toti kumonist je norec hahaha
tornadotex
09. 09. 2016 18.34
+4
Ne on se samo upira ideologiji ZDA, tako kot Rusija.Kitajska,Bližni vzhod.....razen Evrope,ki klečeplazi pred njimi....
komarec
09. 09. 2016 20.11
+5
A je norec za to ker se ne boji amerov? A oni so pa v redu za kar počnejo?
rissp1
09. 09. 2016 17.56
+22
LOL 24ur niste nič boljši od severnokorejskega propagandnega stroja... SK provocira. Rusija provocira! (na vrhu strani je slika-link do članka o dogodku pred dnevi ko je ameriško vohunsko letalo bilo prestreženo nad rusko mejo, nato pa so se ZDA pritožile češ da se Rusi nebi smeli tako približati njihovemu vohunskemu letalu nad Rusijo. No, če greste na vrh tle strani kjer zdaj berete moj komentar, je slika ter sočen naslov v stilu Orwellega 1984 (MiniTruth) - "Nevarne ruske provokacije..." - Torej vi na 24ur že kar veste, kdo je črn, slab, hudoben in kdo bel, dober, kdo goodguy in kdo badguy. Po vaših člankih in naslovih sodeč gre segmentacija nekako takole : neodvisno od dejstev, dogodkov,itd. so ta "dobri" vedno ZDA (ter vse države ki ZDA brezpogojno ustrežejo v vsem) , ta "slabi" pa so vedno tiste države, ki ne ustrežejo vedno brezpogojno ameriki... To, da je podjetje iz ZDA vaš lastnik, še ne pomeni, da lahko v nedogled takole trobite propagando neke tretje države (če se že grete propagandno trobilo namesto novinarstva, potem vsaj ustrežite interesom Slovenije, ne pa interesom neke tuje države - v vašem primeru ZDA). Glede tegale članka tukaj pa, ja, vsi vemo, da se v SK dogajajo slabe stvari, gre za brutalen režim. Vendar to še ne pomeni, da avtomatsko SK izziva. Mogoče pa odgovarja na izzivanja JK in ZDA ? (npr. zadnje vojaške vaje na meji, zopet vdori balonov, na katere so nalimali radijske postaje s frekvencami JK propagandnih postaj,itd.itd.) . Kako ravno vi veste, kdo kdaj izziva? In kako to da so krivci vedno tisti, ki se ne strinjajo v vsem z ZDA?... Tudi glede članka na vrhu strani - američani so spet vohunili z letali nad Rusijo - in po vašem " nevarno provocira" Rusija, ker je upala prestreči vohunska letala države, ki Rusiji zadnja leta vedno bolj grozi z rožljanjem orožja na ruskih mejah, z javnimi političnimi komentarji vodstva ameriškega režima kot npr. "Rusija mora plačati za podporo Siriji, dokler ne bo hudo plačala, bodo podpirali Sirsko vlado in IS ne bo mogel "osvoboditi" Sirije) ?? KDAJ bo nekdo ustavil to propagando na 24ur? A ne obstaja noben zakon, ki bi prepovedoval in kaznoval očitno trobljenje propagande s strani medija, ki se javno označuje kot "neodvisni medij", medtem pa razširja propagando, ki ustreza interesom neke tretje države? A tudi če se slučajno kdaj poslabša odnos Slovenije z ZDA, bo 24ur še naprej slepo propagirala interese NE Slovenije temveč ZDA?
tornadotex
09. 09. 2016 18.15
+6
Hvala da imamo internet,ljudje po svetu vse bolj spoznavajo ,kam ta pes taco moli.......................
Kollerik
10. 09. 2016 08.05
-1
mi imamo radi propagandni stroj... :) ...Ni treba toliko mislit s svojo glavo... :))
TheGrayMask
09. 09. 2016 16.23
+8
Ko je treba obsodit diktatorski Turčijo smo tudi prvi v vrsti. Se mal pa pridejo Turčini za vizami na obisk. Prosim ne prodajat tiste tanke ! Če že jih Kurdom prodajte.
flum
09. 09. 2016 18.59
+0
Viejo cabron
09. 09. 2016 15.40
+24
Naj se vse svetovne sile vprašajo s katerim orožjem se borijo islamisti v Siriji ter te informacije javno objavijo. Vsi obsojajo Severno Korejo vendar še vedno velja; stari izrek "kdor je brez greha naj prvi vrže kamen". Zakaj ima Izrael atomsko bombo? Zaradi strateških interesov ZDA (nafta) na Bližnjem Vzhodu. Zakaj imajo Rusi atomsko bombo? Zaradi "uravnoteženosti" z ZDA! Zakaj ima Kitajska atomsko bombo? Zaradi ZDA! Hja bo potrebno iti k izvirnemu grehu v ZDA in tam pričeti z reševanjem problema. Kdo je napadel Korejo, Vietnam? Marsovci? Kdo je na Japonskem odvrgel dve atomski bombi? ZDA!!
tornadotex
09. 09. 2016 18.19
+3
Točno to,vprašanje je ,kako drugo zahodno poloblo seznaniti,kaj je resnica.....če malo počekirate BBS,Usa Today....svojim ljudem perejo možgane sto na uro.... probaj ta članek objaviti na neki njihovi forumski strani,boš videl kako te bodo banali.......
b-king
09. 09. 2016 15.26
+13
"Tudi Slovenija ostro obsodila jedrski poizus Severne Koreje". Normalno da ga je, saj nasi politiki drugega kot počet stvari po navodilu zahoda itak ne znajo. Mi smo neka skupnost podobna drzavi, ki imamo vodstvo prez hrbtenice, brez samozavesti in podomače rečeno brez jajc...
komarec
09. 09. 2016 20.20
V tem kontekstu se kot Slovenec zgražam nad takšno obsodbo.
Kollerik
10. 09. 2016 08.06
po moje se je oni kim jong pošteno zamislil nad to ostro obsodbo.....
DIWG
09. 09. 2016 15.16
+3
Enkrat bo šel poskus narobe in bo cela Severna Koreja (in del ozemlja Kitajske, Japonske in Južne Koreje) kontaminirana z radioaktivnimi delci. Pol bo pa Kim sam še roza odojke meu.
bala12345
09. 09. 2016 16.02
+1
Kitler
09. 09. 2016 22.58
flum
09. 09. 2016 15.14
+4
tud naš janez bi spustu kakšno raketko, če bi jo imu! tko pa sam petarde meče po partlamentu
pravica5
09. 09. 2016 15.19
-2
flum
09. 09. 2016 19.00
+1
Shisui
09. 09. 2016 14.51
+3
Kim se spet pi_z,di, verjetno imajo samo še za 3 tedne mednarodne pomoči. Hahahhh
Heretik1
09. 09. 2016 14.30
+4
V imenu Slovencev čestitam Severnim Korejcem za uspešen poizkus! Američanom se pa spet tresejo gate!
Cmrlj3
09. 09. 2016 14.50
+0
ne ti v mojem imenu čestitk pošiljat. ;)
DIWG
09. 09. 2016 15.12
+1
Severna Koreja nikoli ne bo razvila orožja, ki bi doseglo ZDA. Trenutno sta edini državi na svetu z jedrskim orožjem ki lahko ogrozi ZDA le Rusija in Kitajska. Severni Korejci niti ene uspešne rakete niso izstrelili.
pravica5
09. 09. 2016 15.20
+1
hle
09. 09. 2016 15.28
+2
b-king
09. 09. 2016 15.32
+3
@pravica5 .... Izrael ni razvil jedrskega orozja ampak so mu ga podarile ZDA.
Heretik1
09. 09. 2016 15.34
+2
@čmrlj Nič nisem pisal v tvojem imenu, pač pa v imenu Slovencev!
fakinshit
09. 09. 2016 17.23
+0
Kollerik
10. 09. 2016 08.07
Kollerik
10. 09. 2016 08.07
+1
...čestitke Severnim Korejcem za uspešen poizkus! Američanom se pa spet tresejo gate.. :))
TolstojV
09. 09. 2016 14.19
-1
Kaj lahko zdaj ko je Cesarius obsodil Korejce zaradi tega jedrskega poskusa tudi nam kaj naredijo?
valat
09. 09. 2016 14.17
-2
Komunistični manijak pač. Kaj pa se lahko od teh ideoloških fanatikov pričakuje.
Uporabnik1046796
09. 09. 2016 14.08
-1
Jedrska raketa....mali lulek!
bema1201
09. 09. 2016 14.06
+0
Čudno da jih obsojamo saj je naša država vendar še edina v Evropi ki so ji svete komunistične ideje Svojih komunističnih bratov pa je ne bi smeli obsojat.