Tujina

Severna Koreja razburila Japonsko in svet. Zaradi dogajanja zaskrbljeni tudi v Rusiji

Pjongjang, 29. 08. 2017 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
464

Jasno in glasno smo sprejeli zadnje sporočilo Severne Koreje, ki je z izstrelitvijo rakete "pokazala zaničevanje svojih sosed, vseh članic ZN ter do minimalnih standardov sprejemljivega obnašanja v mednarodni skupnosti", je sporočil Trump. Pjongjang je opozoril, da so na mizi vse možnosti.

Severna Koreja je izstrelila raketo, ki je preletela sever Japonske. Letela je preko otoka Hokaido, nato pa padla v morje.

Severnokorejska vojska je sporočila, da so izstrelek lansirali nekaj pred šesto uro po lokalnem času iz izstrelišča v bližini Pjongjanga, kar je redkost, poudarja BBC. Po prvih analizah je letel več kot 2700 kilometrov in je padel v severni Tihi ocean 1180 kilometrov od japonske obale, potem ko je razpadel na tri dele.

Japonska rakete ni poskušala razstreliti, ker je razpadla že v zraku, so pa prebivalcem poslali varnostno opozorilo, naj poiščejo zavetje v kleteh. Oglasile so se tudi sirene. 

Smer rakete, ki je razburila Japonsko.
Smer rakete, ki je razburila Japonsko. FOTO: AP

Trump: Jasno in glasno smo sprejeli sporočilo Severne Koreje

Premier Šinzo Abe je potezo že označil za grožnjo njegovi državi ''brez primere'' oziroma najhujšo kršitev suverenosti države. Poklical je ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katerim sta se dogovorila za okrepitev pritiska na Pjongjang in da bosta k temu poskušala prepričati tudi mednarodno skupnost. Strinjala sta se tudi, da pomeni Severna Koreja "veliko in naraščajočo neposredno grožnjo ZDA, Japonski in Južni Koreji, kot tudi vsem državam na svetu," so sporočili iz Bele hiše.

Trump je Severno Korejo znova opozoril, da so odprte vse možnosti. "Grozeča in destabilizacijska dejanja samo še povečujejo izolacijo severnokorejskega režima v regiji in med vsemi državami v svetu. Vse možnosti so na mizi," so sporočili iz Bele hiše. Kot je še poudaril ameriški predsednik, je svet "jasno in glasno sprejel zadnje sporočilo Severne Koreje", ki je z izstrelitvijo rakete "pokazala zaničevanje svojih sosed, vseh članic ZN ter do minimalnih standardov sprejemljivega obnašanja v mednarodni skupnosti".

Dopisnik BBC iz Tokia Rupert Wingfield-Hayes je poročal, da se zdi, da gre za dovolj močno raketo, ki bi lahko nosila tudi jedrsko konico. Ocenjuje, da gre za enega najbolj, če ne najbolj provokativen severnokorejski raketni preizkus. Po prvih ocenah analitiki menijo, da gre za raketo Hwasong-12, ki jo je bilo mogoče prvič videti aprila na vojaški paradi v Pjongjangu.

Nov incident prilil olje na ogenj

Provokacijo je bilo morda celo pričakovati. Na Hokaidu namreč ravno zdaj potekajo skupne vaje japonskih in ameriških sil. Južnokorejski predsednik Mun Jae In je ukazal, naj njihove sile pokažejo svojo moč in tako so začeli vaje bombardiranja. Štirje lovci so med vojaško vajo odvrgli osem bomb v severni provinci Gangwon.

Severna Koreja, ki je pretekle tedne zelo zaostrila odnos z ZDA, večkrat testira svoje rakete, a le redko rakete usmeri preko Japonske, navajajo tuji mediji. Seveda to nemudoma poostri že tako napete razmere zaradi grožnje, ki jo zaveznikom ZDA predstavlja Severna Koreja. BBC navaja, da je Severna Koreja pred tem nad Japonsko raketi izstrelila leta 1998 in 2009, a takrat so zagotovili, da je šlo za izstrelitve satelitov in ne orožja. 

Nov incident bo znova prilil olje na ogenj napetim odnosom med Severno Korejo in ZDA. Pred tedni je grozila, da bo napadla ameriški otok Guam, Trump pa je državi zagrozil z ognjem in gnevom. 

Severnokorejska raketa.
Severnokorejska raketa. FOTO: AP

Države po vsem svetu obsodile izstrelitev

Severnokorejski veleposlanik Han Tae-song v nastopu na konferenci ZN o razorožitvi v Ženevi danes ni direktno omenil izstrelitve rakete, je pa nekaj ur po njej izpostavil pravico Severne Koreje do samoobrambe proti sovražnim namenom ZDA, ki so jih pokazala z udeležbo na skupnih vojaških vajah s Seulom.

"Južnokorejsko-ameriške vojaške vaje, ki potekajo v času napetosti na Korejskem polotoku kljub odločnim opozorilom Pjongjanga, niso nič drugega kot fanatično dejanje, ki priliva olje na ogenj," je dejal. "Zdaj ko so ZDA odprto pokazale svoje sovražne namene s sodelovanjem na teh vajah, ima moja država vso pravico, da odgovori z odločnimi protiukrepi v skladu s svojo pravico do samoobrambe," je dejal.

Izpostavil je, da bodo ZDA odgovorne za "katastrofalne posledice", do katerih bi lahko prišlo zaradi naraščanja napetosti na Korejskem polotoku. Soočen z obsodbami izstrelitve rakete s strani predstavnikov ZDA, EU, Japonske in Avstralije na konferenci, je Han še poudaril, da bo Pjongjang "še naprej krepil svoje obrambne zmogljivosti z jedrsko silo tako dolgo, dokler bodo ZDA ohranjale svojo jedrsko grožnjo in vojaške vaje".

Sicer pa obsodbe izstrelitve prihajajo z vsega sveta. O tem bo še danes na zahtevo Japonske in ZDA na izredni seji razpravljal Varnostni svet ZN.

"Vidimo tendenco k naraščanju napetosti in smo izredno zaskrbljeni zaradi razvoja dogodkov," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Ocenil je, da so pri "provokaciji Pjongjanga v novo izstrelitev" imele vlogo obsežne južnokorejsko-ameriške vojaške vaje, ki so se začele 21. avgusta. V dvotedenskih vajah sodeluje več deset tisoč vojakov, Pjongjang pa v njih vidi provokacijo in vajo za invazijo na Severno Korejo.

Tudi Kitajska, ki je opozorila, da so napetosti na Korejskem polotoku dosegle prelomno točko, je ocenila, da sta za naraščanje napetosti deloma krivi tudi ZDA in Južna Koreja. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je vse strani pozvala, naj se izogibajo provokacijam in ponovila poziv k dvojnemu moratoriju - Pjongjang k ustavitvi raketnih poskusov, ZDA in Južno Korejo pa k ustavitvi skupnih vojaških vaj. "Razmere so sedaj na prelomni točki v pristopu do krize. Hkrati pa je to tudi priložnost za obnovo mirovnih pogajanj," je dejala. Vpletene strani je pozvala k vzdržanosti od provokacij in naj ne prispevajo k stopnjevanju napetosti na polotoku. Opozorila je, da ZDA in Južna Koreja "stalno izvajata skupne vojaške vaje, s katerimi izvajata vojaški pritisk na Severno Korejo". Državi je vprašala, ali menita, da so kaj bliže mirni rešitvi vprašanja. "Dejstva so dokazala, da pritiski in sankcije v bistvu ne morejo rešiti vprašanja," je dodala. "Edini način za njegovo rešitev je nasloviti varnostne skrbi vseh strani z dialogom. To je edini način za končanje začaranega kroga jedrskih poskusov in vojaških vaj," je izpostavila.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je pozvala Pjongjang, naj se v prihodnje vzdrži novih provokacij, izstrelitev rakete pa označila za novo kršitev mednarodnih obveznosti ter resno grožnjo regionalnemu in mednarodnemu miru in varnosti. "Severna Koreja mora nemudoma, v celoti in brezpogojno ravnati v skladu z zavezami iz resolucij VS ZN ter se vzdržati nadaljnjih provokacij, ki bi lahko povečale regionalne in globalne napetosti," je zapisala v izjavi. Izrazila je še polno podporo Japonski in njenim prebivalcem pred to neposredno grožnjo.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v izjavi za javnost menil, da izstrelitev rakete "spodkopava regionalno varnost in stabilnost zet prizadevanja za dialog". Pjongjang je tudi pozval, naj polno izpolnjuje mednarodne obveznosti in si prizadeva za ponovno odprtje komunikacijskih kanalov. Zatrdil je, da je v tesnem stiku z vsemi vpletenimi stranmi.

Južnokorejski predsednik Mun Jae-in je po izstrelitvi rakete ukazal prikaz "vseobsegajočih" vojaških zmogljivosti Seula v primeru napada. Štirje lovci so nato med vojaško vajo odvrgli osem bomb v severni provinci Gangwon.

Japonsko podpira tudi Avstralija. Zunanja ministrica Julie Bishop je izstrelitev rakete označila kot resno eskalacijo severnokorejskega provokativnega vedenja in kršitev vrste resolucij Varnostnega sveta ZN. Premier Malcolm Turnbull je prav tako obsodil izstrelitev rakete in Kitajsko pozval, naj preko gospodarskega pritiska Severno Korejo "spravi k pameti brez vojaške akcije".

Najnovejšo izstrelitev severnokorejske rakete je obsodila tudi Slovenija. Slovensko zunanje ministrstvo je na družbenem omrežju Twitter tudi zapisalo, da podpira izredno zasedanje VS ZN.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (464)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
30. 08. 2017 08.06
+1
Ne pozabimo, da s eje vojna za amerose v Vietnamu končala leta 75'. Na RT documentary lahko pogledate dokumentarec po več kot 30-ih letih, kakšne posledice pustil samo od monsanta ustvarjen agent orange!!! A je kdo kaznoval američane za uporabo bojnega strupa in za vsiljevanje svoje demokracije, poboj nedolžnih civilistov, poboj otrok? Naj opomnim da je to samo 1 država od 39, naj ne naštevam dalje, koliko ljudi so pobili vse do današnjega dneva.! S. Koreja je mimo brcnila le v tem, da je raketa odfrčala nad Japonsko, razumljivo za preplah, ampak kdo pa izziva ves čas S. Korejo? OD 50-ih let dalje američani vztrajno želijo okupirat S. Korejo. Paniko zganjate tam kjer je ni. A je S. K. koga napadla? Ne, branila pa se bo z vsemi sredstvi, kar je logično in to američane skrbi. Če Rusi ne bi imeli jedrskega orožja, bi že verjento bili napadeni, na to temo imate lep dokumentarec na RT documentary! Pa lep dan!
komarec
29. 08. 2017 22.31
+1
To bi moralo biti vsem, ki jih malček zanima svetovna politika, jasno, da samega Kima bi disciplinirali v enem mesecu. Z zaprtje meja bi S. Koreja usahnila kot roža brez vode. Kdo bo zaprl meje z Rusjo in Kitajsko? Tam se vse normalno pretaka in tudi navodila Kimu. Sicer bi to Trump že zravnal z zemljo, tako ne bo nič, dokler ne bo S. Koreja dosegla svoje.
txoxnxy
29. 08. 2017 22.30
-2
Samo sestrelit jih že nad severno korejo pa bo takoj mir
komarec
29. 08. 2017 22.32
+2
piu
29. 08. 2017 22.13
+1
1. predsednik z celulitisom na obrazu.....
brusilec
29. 08. 2017 22.11
-2
joj.. sam da ne bo ta bajsi spravil res svet na kolena.. upam da ne bo kdo res podlegel njegovim provokacijim.. še posebej Kim, tudi on je vzkipljiv.. ampak svet pazi se, nekega jutra bomo videli oblak v zraku, pa na twiterju sporočilo: "Ups.. em.. pardon, zanalašč je bilo"
DivjaBrca
29. 08. 2017 21.44
+0
Naj že poči, da bo mir.
Vakcinar
29. 08. 2017 21.32
+11
Da si to upaš, mora nekdo stati za tabo. Le kdo ? Svet meri mišice. Ves denar, ki ga zapravljamo za razne neumnosti, bo padel tudi na nas.
Dule Med
29. 08. 2017 21.09
+7
Mogoče pa ima svoja jajca, da si to upa, ni prodal sebe in svojega naroda. Ne nasedajte preveč medijem, mediji so za vodene ovce .
komarec
29. 08. 2017 20.53
+11
Prav za prav, ZDA, Rusija, Izrael ..... lahko imajo jedrsko orožje, ostali na to ne smejo niti pomisliti, Za kaj?
felixkp
29. 08. 2017 21.01
+5
kako ti ni jasno, da ni prav, da ima lahko prav vsak jedersko orožje?
bema1201
29. 08. 2017 21.02
+5
Kern ima Kim manj pameti kot 5let star otrok.
Dule Med
29. 08. 2017 21.09
+4
Mogoče pa ima svoja jajca, da si to upa, ni prodal sebe in svojega naroda. Ne nasedajte preveč medijem, mediji so za vodene ovce .
komarec
29. 08. 2017 21.13
+5
Felix kako tebi ni jasno, za kaj ga lahko imajo samo nekateri? Za to, da lahko obvladujejo cel svet. Američanom gre hudo to v nos, da se tudi drugi oborožujejo z jedrskim orožjem, ker njim to predstavlja nevarnost. Za ostale jih pa ne briga. Za to mi je všeč, da jim Kim kaže zobe. Prepričan pa sem, da za Kimom stoji cel kup ljudi ki stvari odločajo, to pa je satelit Kitajske in Rusije, to vam mora bit jasno.
brusilec
29. 08. 2017 22.12
-2
dej mabe.. a Trump pa ima .. da pokneš od smeha :)
LuckyBastardo
29. 08. 2017 20.46
+11
Nihče od EU držav neupa povedat da napetost povzročajo ZDA in J.Koreja z vajami tik zraven njih. Žalostno .
felixkp
29. 08. 2017 20.55
-1
Saj si prav povedal. Tik zraven njih. Kot vsako leto. A to opravičuje brezglavo raketiranje.
komarec
29. 08. 2017 21.00
+6
Felix kaj opravičuje, da imajo ZDA ne vem koliko tisoč jedrskih konjic? Izrael, za kaj ima lahko Izrael jederke konice? Za kaj jih Iran ne sme imeti? Itd.......
felixkp
29. 08. 2017 21.13
-4
pipa..daj se vprašaj v kakšnem svetu bi se zbudili, če bi jedersko orožje dobile v roke SK, Iran, mogoče Afganistan, Venezuela, Kuba, Slonokoščena Obala, Sudan - a še naštevam? Kako ti ni logično, da prav vsako tele ne more imet rdečega gumba.
komarec
29. 08. 2017 21.19
+2
felikx hipotetično, oni bi obvladovali svet in ne Američani. Ameri se brigajo za svojo r.t, za druge ne vedo niti kje so na zemljevidu, ker so zemljepisno najbolj nepismen narod na svetu.
felixkp
29. 08. 2017 21.23
-2
ja in potem bi bilo obratno Sk, Iran itn bi obvladovali še tisto kar bi ostalo od sveta. In to je tvoja želja. Hudičevo slabo ti mora iti, da si tega želiš.
komarec
29. 08. 2017 22.00
+6
feliks meni ne gre nič slabo in se ničesar ne želim. Če bi lahko vsak imel jedrsko orožje bi to imel izključno zaradi lastne varnosti. A bi jo ti uporabil proti drugim, če veš, da jo imajo vsi okoli tebe? Tudi napadel ne bi, ker bi vedel kaj dobiš nazaj. To pa Američanom ni všeč. Njim je všeč to, da po svetu počnejo kar hočejo in na ta način vzdržujejo njihovo vojno industrijo, kar po tvojem drugi ne smejo. Vsak se ima pravico branit, ti pa si proti temu.
brusilec
29. 08. 2017 22.15
-2
pipanaleze... dej da te vidim.. naredi test da te vidimo koliko poznaš indonezijo z okolico, koliko južno ameriko.. Če veš kje je afrika, nisi nič kej bolj pameten kot američani.. ZDA pravzaprav pomeni ZDRUŽENE DRŽAVE amerike.. isto kot EU.. zdej mi pa pokaže kje je Južna pa Severna Dakota.. oni preprosto tega ne rabijo.. jih je 200 miljonov. Tako kot pa tudi večina Italjanov ne ve kje ali kaj je Slovenija... midlijo da je samo cestninska postaja :)
den456
29. 08. 2017 20.39
-2
As sta Lukec in Violeta že na poti, da gresta podpret Una?
komarec
29. 08. 2017 21.01
+2
Ciymbalta
29. 08. 2017 20.36
+7
Naj Američani spokajo domov pa bo mir
KomentatorPolde
29. 08. 2017 20.34
-1
Kako en razvajen smrjavec ceu svet zaje.... Težko verjameš.
komarec
29. 08. 2017 20.50
+1
Ne vem kdo koga, a Američani lahko imajo jedrsko orožje, ostali pa ne . Za kaj?
felixkp
29. 08. 2017 20.59
-1
Američani imajo jedersko orožje že 70 let. A so ga kdaj po II vojni uporabili? Kim ima rakete par let. A sedaj bi mu pa dovolili še jederske konice. Pa da ustrahuje cel svet? Otrokom se ne dovoli igrat z vžigalicami. Kim je otrok.
komarec
29. 08. 2017 21.03
+6
Felix ne bluzi, Američani so jih uporabili in če bi morali komu prepovedati imeti v posesti jedrsko orožje, so to oni.
felixkp
29. 08. 2017 21.17
+1
Pipa ti bluziš..Jedersko orožje je bilo uporabljeno 1x in to na Japonskem. Ostalo so bila testiranja. Ti bi američanom odvzela jedersko orožje in ga dovolila SK in Iranu + še kateremu neuravnovešencu. Dej pojdi nekam na pregled.
komarec
29. 08. 2017 21.53
+2
felikx tudi tebi ne bi škodil kakšen pregled, jederskega orožja ne bi nikomur odvzemal, le dovolil bi, da ga ima lahko vsak. Vojne bi se po svetu prenehale ali pa bi vsem zasvetlo.
brusilec
29. 08. 2017 22.15
+1
felix.. sedi .. zgodovina čista 1 ... na japonskem je bil uporabljen 2x .. :)
RavnateljSole
29. 08. 2017 20.02
+5
Una skoz provocirajo. Ni cudno da vsake tolko kaksno raketico poslje. Se je treba vprasat koliko in kam so merikanci izstrelil raket. Japonci se pa nerazumljivo bratijo z ameri kljub temu da so jih popalil z atomskima? Si tudi vesolje lastijo? Do kaksne visine sega japonica?
felixkp
29. 08. 2017 20.12
-1
Una provocirajo? A zato, ker ima JK min Amerika v JK vojaške vaje, kot vsako leto? Pa se Un boji? In potem od vsega straha izstreli raketo čet Japonski otok in v japonsko morje? Kaj pa če bi ostanki rakete padli na naseljeno območje, na kakšno ladjo ali pa zadeli letalo?
felixkp
29. 08. 2017 20.14
+0
Naslednjič bo imela raketa kakšno bolj zaj...no konico. in bo po tvoje opravičljivo, ker Una provocirajo. Če ni zmožen krotit svojih strahov, naj si postavi par vprašanj.
brusilec
29. 08. 2017 22.17
felix.. da pa z medcelinsko raketo zadaneš letalo, to moreš biti pa res mojster.. to se pravzaprav še ni zgodilo, in se najverjetneje nikoli ne bo.. drgugače je pa čisto prav da je izstrelil raketo.. če imajo vaje, tisti trenutek se je pokazalo kaj lahko naredijo.
pprimozz
29. 08. 2017 19.33
-3
Mah s koreja je itak vse skup eno sranje od vojske ce nebi mel jedrskega, ob napadu nata je imela srbija veliko kvalitetnejse orozje pa vemo kaj je blo....pustijo jih nej pa naj po svoje zivijo, so pa nepredvidljivi...
komarec
29. 08. 2017 20.51
+2
pprimozz
29. 08. 2017 19.33
+1
Mah s koreja je itak vse skup eno sranje od vojske ce nebi mel jedrskega, ob napadu nata je imela srbija veliko kvalitetnejse orozje pa vemo kaj je blo....pustijo jih nej pa naj po svoje zivijo, so pa nepredvidljivi...
srebrnibreg
29. 08. 2017 19.25
+13
Takrat, ko so američani v Vietnamu ljudi sežigali z napalmom vas pa ni motilo. Sedaj pa je naenkrat panika, ko je ta n orc poslal raketo proti drugi državi.
Niky21
29. 08. 2017 19.28
-4
zakaj se vedno najdete taki ki pogrevate z zgodovino...
srebrnibreg
29. 08. 2017 19.31
+17
Zaradi zgodovine, ko so drugi razvijali jedersko orožje ga sedaj razvija tudi ta trol. Pravila naj bodo za vse enaka ne pa za ene tako za druge pa drugače. Uničijo naj vse države vso jedersko orožje in potem bom tudi proti temu testiranju.
4krat
29. 08. 2017 19.23
+3
Svet in 24 kur pravi, da je raketa letela 550 km visoko. Le kako, da ni zgorela pri vstopu v zemeljsko atmosfero, ki je 120 km visoko? Osnovnošolsko znanje dragi novinarji...
kurva2
29. 08. 2017 19.22
+4
Hehe tile američani so res rak rana planeta. Tak kot desničarji. 24kurw pa na čelu paketa. Zdaj pa briši teslo moderatorsko looool
Kollerik
29. 08. 2017 22.43
+0
piu
29. 08. 2017 19.16
-1
Debeli bi žrl šnicle za zajtrk, kosilo in večerjo in tega ne moremo gledati.....