Tujina

Severin izstopil iz stranke, oklepa pa se sedeža v EP

Bukarešta, 28. 03. 2011 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Romunski evroposlanec Severin je sicer izstopil iz svoje stranke, a še vedno se oklepa poslanskega sedeža v Evropskem parlamentu. Osumljeni poslanec vztraja, da ni storil ničesar protizakonitega.

Severin noče iz Evropskega parlamenta.
Severin noče iz Evropskega parlamenta. FOTO: Reuters

Evropski poslanec iz Romunije Adrian Severin, ki se otepa očitkov o korupciji, je izstopil iz svoje stranke. Še vedno pa se oklepa poslanskega sedeža v Evropskem parlamentu in ne namerava odstopiti, tako kot sta to storila Slovenec Zoran Thaler in Avstrijec Ernst Strasser.

Severin še vedno vztraja, da ni storil ničesar protizakonitega. Kljub temu je že ob izbruhu afere prejšnji teden izstopil iz politične skupine evropskih socialistov (S&D), danes pa še iz njegove matične romunske Socialdemokratske stranke (PSD).

Severin se je podobno kot Thaler ujel v zanko časnika Sunday Timesa, ki je razkril, da je bil pripravljen v zameno za 100.000 evrov vložiti določena dopolnila k evropski zakonodaji. Ob Severinu, Thalerju in Strasserju je časnik v nedeljo sicer razkril tudi španskega poslanca Pabla Zalbo Bidegaina.

Afera je močno odmevala tudi v Romuniji, kjer je nacionalni urad za pregon korupcije že sprožil preiskavo proti Severinu, njegovo vztrajanje, da ni storil ničesar narobe, pa je sprožilo močne kritike.

Nekateri pa so se afere lotili tudi na posmehljiv način – več uglednih organizatorjev boja proti korupciji, združenih v platformi "Za čisto Romunijo", je sprožilo "tekmovanje za najboljši spomenik, ki bi ga posvetili Adrianu Severinu za njegovo herojsko vztrajanje proti pozivom k odstopu". Med prvimi predlogi so se znašle slike Severina kot berača pred Evropskim parlamentom ali pa Severina, oblečenega v kravo z zaporniškim vzorcem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jero_x
29. 03. 2011 11.01
normalno če pa je 15x večja plača
tezkakovina
29. 03. 2011 09.32
Ja,sedeži v Evropskem parlamentu ti zarastejo na hrbtenico.Tudi pri nas-Ko enkrat prestopijo prag parlamenta , jih zlepa ne spraviš ven.
jurimuri1
29. 03. 2011 06.00
pa sej naš tud ni hotu odstopit, dokler mu ni potrč pokazu vrat, zdej pa mamo nedotakljivost poslancev (lopovovo)
tinetone
28. 03. 2011 23.47
hja za romuna je deloval povsem legitimno...