Tujina

'Sestre in bratje, zbežite na varno!'

Port-au-Prince, 05. 11. 2010 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

Haitiju, ki ga je januarja prizadel uničujoči potres, zdaj pa se sooča z epidemijo kolere, grozi še orkan Tomas. Oblasti prebivalce pozivajo, naj se umaknejo na varno.

"Sestre in bratje, rotim vas, zapustite območja, ki bi jih lahko ogrozil orkan. Dež in veter bosta pustošila po državi. Ne bodi trmasti. Zapustite območje, če živite v ogroženih zasilnih zavetiščih," je, še preden se je tropski vihar Tomas razvil v orkan, v televizijskem nagovoru sodržavljane pozval haitijski premier Jean-Max Bellerive. Šole so že v četrtek zaprle svoja vrata, najbolj na udaru pa so prebivalci, ki živijo ob vznožju vzpetin, saj je zaradi močnega deževja povečana nevarnost proženja plazov.

Vojak pomaga pri evakuaciji dojenčka.
Vojak pomaga pri evakuaciji dojenčka. FOTO: Reuters

Orkan Tomas naj bi z dežjem in silovitim vetrom prinesel še več bede za 1,3 milijona Haitijcev, ki so po januarskem potresu ostali brez domov in še vedno živijo v zasilnih šotorih. Na otoku se borijo tudi proti epidemiji kolere, ki je doslej zahtevala več kot 440 smrtnih žrtev, več kot 6.700 ljudi je bolnih. Januarski potres je na Haitiju zahteval več kot 250.000 smrtnih žrtev.

Predstavniki ZN svarijo, da se bo po pustošenju orkana epidemija kolere še hitreje širila.
Predstavniki ZN svarijo, da se bo po pustošenju orkana epidemija kolere še hitreje širila. FOTO: Reuters

Zaradi Tomasa, ki je na otoku Sveta Lucija zahteval najmanj pet smrtnih žrtev, več oseb je še vedno pogrešanih, so opozorilo pred orkanom izdali tudi v ameriškem taborišču za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi, na vzhodnem delu otoku pa so izdali opozorilo pred tropskih viharjem.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirno
06. 11. 2010 00.31
Cev svet pada v globoko sranje ampak pri nas tega še ne občutimo tako kot v nekaterih državah po svetu.Jest sem že večkrat rekel pa čeprov se kruto sliši : KRIV JE VSAK ČLOVEK KI DIHA NA TEM SVETU,ČE NAS NE BI BILO BI JO NARAVA PRECEJ BOLJE ODNESLA TKO PA NAM ZDEJ VRAČA PO OBROKIH!!!
martinkrpan1
05. 11. 2010 19.57
folka je preveč- mi je kr hudo ko sm to napisu
alterego
05. 11. 2010 16.30
samo to ne vem, kam naj se ti ubogi ljudje umaknejo?
hint
05. 11. 2010 15.15
zgleda, da hoče narava haiti zbrisat z zemljevida