Tujina

Šestim smrtna kazen, enemu dosmrtna ječa

Peking, 12. 10. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajsko sodišče je zaradi julijskih krvavih nemirov v avtonomni pokrajini Xinjiang, v katerih je bilo ubitih skoraj 200 ljudi, šest oseb obsodilo na smrt.

Na prvem sojenju glede najhujših nemirov na Kitajskem v zadnjih letih, med katerimi so pripadniki manjšinskih Ujgurov napadali pripadnike večinskega naroda Han, je kitajsko sodišče odločilo, da si šest ljudi, osumljenih umorov in drugih zločinov, zasluži smrt.

"Šest oseb je bilo obsojenih na smrt, ena pa na dosmrtno ječo," je potrdil predstavnik vlade v Xinjiangu. Sedmi obsojenec naj bi dobil milejšo kazen zato, ker je priznal zločine in sodeloval s policijo pri zajetju nekega drugega zločinca.

Ujgurski aktivist v izgnanstvu Dilxat Raxit je nad sojenjem zgrožen. "Ves proces je bil netransparenten in nepravičen. Ujguri nimajo nikakršnega zakonskega varstva,“ je prepričan Raxit, ki še trdi, da v nemirih niso bili ubiti samo Hani, ampak tudi veliko Ujgurov.

Na stotine zaprtih

V izgredih je umrlo 197 ljudi.
V izgredih je umrlo 197 ljudi. FOTO: Reuters

Oblasti so po nasilju v glavnem mestu pokrajine Urumqiju, v katerem je bilo ubitih 197 ljudi, več kot 1700 pa je bilo ranjenih, zaprle na stotine ljudi.

V petek je sodišče na jugu Kitajske na smrt obsodilo moškega, ki je bil vpleten v pretep v tovarni igrač, zaradi katerega so izbruhnili nemiri v muslimanskem Xinjiangu. Izgredi v Urumqiju so se začeli, ko so mladi Ujguri zahtevali preiskavo o pretepu v tovarni v provinci Guangdong.

Kitajska vlada odgovornost za julijske nemire pripisuje ujgurskim organizacijam v tujini, ki zahtevajo večje pravice za Ujgure v Xinjiangu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xczyx12
07. 12. 2009 20.04
+1
Kitajci se imajo za neke težke frajerje, gradijo najvišje stolpnice na svetu in se važijo, kak napredek je to, država je pa še svetlobna leta daleč od razvite, povprečen nivo razmišljanja v njihovi politiki pa je na nivoju organgutana.
HellWolf
12. 10. 2009 16.50
Se vidi da držijo naod skupi z zelo trdo roko... drugače se bo hitro vse sesulo.