Tujina

Sestavljanje vlade spet propadlo: Grki vse bližje novim volitvam

Atene, 11. 05. 2012 22.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja grških socialistov Evangelos Venizelos ni uspel sestaviti koalicijske vlade, potem ko je ključna levičarska stranka Siriza zavrnila vstop v vlado, ki podpira varčevalne ukrepe. S tem je Grčija korak bliže novim predčasnim volitvam.

Cipras je zavrnil sodelovanje v Venizelosovi vladi.
Cipras je zavrnil sodelovanje v Venizelosovi vladi. FOTO: Reuters

V Grčiji je propadel še tretji poskus oblikovanja nove vlade. Tokrat ni uspelo vodji grških socialistov Evangelosu Venizelosu, potem ko je ključna levičarska stranka Siriza zavrnila vstop v vlado, ki podpira varčevalne ukrepe. S tem je Grčija korak bliže novim predčasnim volitvam.

Venizelos bo mandat za sestavo vlade predsedniku države vrnil v soboto. "Predsednika republike Karolosa Papuljasa bom v soboto popoldne seznanil in upam, da bo na sestanku pod njegovim vodstvom vsaka stranka prevzela svojo odgovornost," je dejal Venizelos po pogovoru s predsednikom levičarske stranke Siriza Aleksisom Ciprasom o oblikovanju vlade po predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je bila Siriza po številu glasov druga.

Predsednik Papuljas mora zdaj v skladu z ustavo sklicati sestanek vseh strank, kar bo zadnji poskus za sestavo vlade narodne enotnosti ali koalicijske vlade. Če mu vlade ne bo uspelo sestaviti, državo čakajo nove predčasne volitve.

Venizelos se je s Ciprasom sestal, potem ko sta vodja konservativne Nove demokracije Antonis Samaras in Demokratične leve stranke, frakcije Sirize, Fotis Kuvelis pristala na sodelovanje v vladi.

Cipras je po pogovoru z Venizelosom ponovil, da njegova stranka ne bo sodelovala v nobeni vladi, ki bi nameravala še naprej izpolnjevati pogoje dogovora o mednarodni finančni pomoči. To po njegovi oceni nameravajo storiti tudi vse tri stranke pod alibijem levice. Izpostavil je še, da "ni Siriza tista, ki je zavrnila" sodelovanje v takšni vladi, ampak je tako odločil grški narod.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah je sicer največ glasov prejela Nova demokracija, 19,6 odstotka glasov, kar je bil njen najslabši rezultat. Na drugo mesto se je uvrstila Siriza s 16,8 odstotka glasov. Nekdaj mogočna socialistična stranka Pasok pa je zasedla tretje mesto s 13,31 odstotka podpore.

Politična nestabilnost je že povzročila nemir med mednarodnimi posojilodajalci Grčije, ki jo opozarjajo, da bi znala biti ogrožena mednarodna pomoč in njeno članstvo v evrskem območju.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je pozval grške politike, naj čim prej oblikujejo vlado, ki bo spoštovala dogovor z EU in IMF o mednarodni pomoči.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
12. 05. 2012 18.17
Brezpogojno kimanje Evropi kaže , da so naši poslanci in vlada hlapci ki čakajo , da jih Evropa poboža po glavi kot pridnega cucka . Kaj misli narod , ne zanima nikogar . Zato : Bravo Grki . Lupijo celo Evropo - z nami siroteki vred , kljub temu pa ohranjajo svoj ponos in kažejo zobe . RESPECT !!!
janez6bb
12. 05. 2012 11.46
+1
BRAVO GRKI, ŠE MALO:) ŽIVELA REVOLUCIJA V EU
botjabotja
12. 05. 2012 10.10
-2
Imamo srečo, sem mislil, da je Zoki edini,ki ne more sestaviti vlade...
Spetsnaz
12. 05. 2012 08.49
-4
Tudi Grki imajo stranko pingvinov !
G-i-z-m-o
12. 05. 2012 07.18
+2
bravo grki...imate jajca....na začetku bo malo težje, potem pa bo spet bolje....mi pa gremo samo še navzdol, pa še brez jajc
b77
12. 05. 2012 08.03
+2
TUDI JAJC NE BODO VEČ IMELI, SAMO ŠE SKALE IN TRAVO DOBER TEK!
G-i-z-m-o
12. 05. 2012 08.21
-1
oni lahko jedo vsaj ribe..kaj pa mi? si kdaj videl kakšno ribo nazadnje v portorožu, ki ni bila na dveh nogah?
minimalisch
12. 05. 2012 08.56
-2
ah, ribe si mislijo svoje..."vi boste dobival dodatek za umivanje rok, na delovnem mestu"..."gremo ribice drugam"...
eleganca
12. 05. 2012 09.33
+1
Tudi mi bomo imeli kmalu predčasne volitve!