Tujina

Točka preobrata? 'Varufakis je morda stavil preveč, Siriza in Cipras sta morda izgubila, a morda bo prav Grčija zmagovalka'

Bruselj, 13. 07. 2015 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./STA/M.M.
Komentarji
1246

Maratonski sestanek v Bruslju se je končal z dogovorom z Grčijo. Grški premier Cipras je dejal, da dogovor postavlja težke pogoje, da pa so si izborili tudi sredstva za investicije in reprogram posojil, kar Grčiji omogoča rešitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj zdaj?
    01:52
    Iz 24UR: Kaj zdaj?
  • Iz SVETA: Kaj čaka Grčijo?
    02:32
    Iz SVETA: Kaj čaka Grčijo?
  • Iz SVETA: S Kovačem o dogovoru
    03:30
    Iz SVETA: S Kovačem o dogovoru
Pred referendumom sem napovedal, da bo po referendumu slabše. Sicer pa ni zmagovalcev, ni poražencev, mislim, da ni nobenega ponižanja grškega ljudstva. Je samo tipičen evropski dogovor. Jean Claude Juncker

Na vrhu Evropske unije v Bruslju, ki je v trajanju podrl vse dosedanje rekorde, saj je trajal celo noč, so sklenili dogovor z Grčijo. Skupna pogajanja so bila sicer večkrat prekinjena, ker so potekala ločena srečanja Aleksisa Ciprasa, Angele Merkel, Francoisa Hollanda in Donalda Tuska. In prav ta so očitno pripomogla k pozitivnemu zaključku. 

Med prvimi, ki so se na sklenjeni dogovor odzvali, so bili finančni trgi, kjer je vrednost evra na hitro poskočila. Prva dama IMF Christine Lagarde je takoj po objavi novice dejala, da je dogovor dobra podlaga za obnovitev zaupanja z Grčijo.

"Nobenega grexita ne bo," je bilo glavno sporočilo potem, ko so v zadnjih dneh Grčiji 14 ur namenili na evroskupini, nato pa še 17 ur na vrhu EU. In dodali, da je bilo eno od ključnih vprašanj pogajanj vprašanje zaupanja zadnje.

Cipras v družbi nemške kanclerke.
Cipras v družbi nemške kanclerke. FOTO: Reuters
Med pogajanji so bili trenutki, ko bi stavil, da bo vse skupaj padlo v vodo. Matteo Renzi, predsednik italijanske vlade
Zdaj je sicer na potezi grški parlament, ki mora sprejeti zakonodajo, ki bo podlaga za dogovorjene ukrepe, dokončna odločitev naj bi tako padla konec tedna.

Prve ocene iz Grčije medtem pravijo, da bi lahko dogovor, s katerim Cipras sprejema marsikaj od tistega, kar je Grkom obljubljal, da ne bo, pripeljal celo do razpada vlade in novega političnega kaosa v državi. Minister Ciprasove vlade Panos Skourletis je že komentiral, da bi lahko bile v Grčiji že letos volitve.

Kaj pravi dogovor …

Cipras je pristal na ustanovitev 50 milijardnega privatizacijskega sklada, v katerem bodo tudi dokapitalizirane banke, roko nad denarjem, ki se bo stekal vanj pa ne bo imela le grška vlada. Ciprasu je sicer uspelo preprečiti, da bi imel sklad sedež v Luksemburgu. Večina sredstev iz sklada bo šla za poplačilo grških dolgov, 12 milijard pa za investicije.

Grška stran je morala popustiti tudi pri vključenosti IMF v predlaganem 86 milijardnem reševalnem proračunu za Grčijo, saj je nemška kanclerka dejala, da je to edini način, da bo njen parlament podprl novo reševanje Grčije.

Več analitikov medtem ocenjuje, da Merklova tokrat ni popuščala predvsem zaradi domače javnosti, kjer je priljubljenost ideje o novem reševanju Grkov na zgodovinsko nizki ravni, skoraj polovica vprašanih v zadnji anketi pa je menilo, da bi bilo za Nemčijo še najbolje, če bi zapustila evroobmočje in se več ne ukvarjala z državami kot je Grčija.

Na vrhu v Bruslju je bil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je ocenil, da je razmerje med zahtevami in velikodušnostjo ponudbe, ki bi Grkom, če jo bodo sprejeli, pomagala okrevati, zelo uravnoteženo.

V večini parlamentarnih strank pa pozdravljajo dogovor, žogica pa je pri grških poslancih, ki morajo hitro sprejeti ukrepe, menijo. Enotni so si, da je grški premier pred težko nalogo, saj je državljanom obljubljal nekaj povsem drugega, ne izključujejo pa niti politične krize in predčasnih volitev v Grčiji.

So pa bili voditelju EU jasni, da so pogajanja prinesla napredek v ponovni gradnji narušenih odnosov med EU in Grčijo, ki so vrelišče dosegli z referendumom. "Mislim, da je zaupanje mogoče obnoviti," je dejala nemška kanclerka.

Čeprav je dogovor daleč od tistega, kar je obljubljal volivcem, je bil z razpletom zadovoljen tudi grški premier Cipras, ki je poudaril predvsem, da mu je uspelo ustaviti idejo sedežu privatizacijskega sklada v Luksemburgu. Ta bo zdaj kar v Atenah.

Privatizacijski sklad je bil sicer eden najtrših orehov pogajanj, zapletalo se je tudi pri njegovi višini. Medtem ko je Nemčija vztrajala, da je sklad visok 50 milijard evrov,  je IMF  omenjal številko 7 milijard evrov, grške obljube pa so se gibale okoli 17 milijard evrov. 

Druga težava je bila tudi, da Grčija ni bila zadovoljna s tem, da bi bil IMF v posojilnem skladu tudi po letu 2016.

Težko bo ...

Grški premier Cipras je dejal, da dogovor postavlja težke pogoje, da pa so si izborili tudi sredstva za investicije in reprogram posojil, kar Grčiji omogoča rešitev.
Cipras je po koncu vrha dejal, da bo implementacija dogovorjenega zelo težka. "Zdaj smo se borili na tujem, zdaj se bomo morali še doma," je dejal in obljubil reforme, ki bodo grško oligarhijo prisilile, da v reševanju države sorazmerno sodeluje. Da bi izvajanje dogovorjenega res potekalo brez velikih težav, pa naj bi Cipras zamenjal ministre, ki so prejšnji teden najglasneje kritizirali sprejetje pogojev, vrata naj bi pokazal tudi nekaterim pomembnim članom Sirize.

Cipras je še dejal, da so dosegli pomembno zmago, ki pred referendumom ni bila na mizi – prestrukturiranje grškega dolga. Francoski predsednik Francois Hollande je potrdil, da bo prišlo do podaljšanja nekaterih rokov.

V Bruslju so medtem izračunali, da je dogajanje v Grčiji v zadnjih dveh tednih, potem ko je Cipras sklical refrendum, državo stalo med 25 do 30 milijard evrov.

Razplet je pod drobnogled vzel tudi Demetrios Efstathiou iz ICBC Standard Bank …

- Cipras je moral na kompromis pristati skoraj v vseh točkah, zmagala je Merklova, kar pomeni, da dogovora v nemškem parlamentu najbrž ne bodo ustavili.

- Trda nemška stališča so opozorilo državam, ki bi želele slediti Grčiji.

- Varufakis je morda stavil preveč, Siriza in Cipras sta morda izgubila, a morda bo prav  Grčija zmagovalka. Ima zlato priložnost za obrat v rekordnem času, saj bi lahko izvedla reforme, ki jih že tako dolgo potrebuje, zelo hitro, pa se jih doslej ni želela lotiti nobena vlada.

-Treba bo postaviti vlado narodne enotnosti, da pride do implementacije zavez. Kasneje bodo najbrž sledile volitve.

-Debata se bo zdaj preusmerila na grški odziv. Kakšen bo, je trežko reči. V prvi fazi bodo ljudje zagotovo zadovoljni, da se bodo ponovno odprle banke, da bodo njihovi prihranki in pokojnine še naprej v evrih, da turistična sezona ne bo uničena. Morali bi praznovati tudi prihod strukturnih reform, a v to dvomim.

-Grški parlament čaka veliko dela, če želijo do srede spraviti skorzi popravke zakonov o DDV in pokojninskem sistemu.


Noč v Bruslju je bila dolga.
Noč v Bruslju je bila dolga. FOTO: Reuters

Drakonske zahteve?

Evropska centralna banka (ECB) ohranja obseg nujne likvidnostne pomoči, ki jo nudi grškim bankam, nespremenjen pri 89 milijardah evrov. Grške banke bodo po navedbah vira z grškega finančnega ministrstva ostale zaprte.

Na družbenih omrežjih se je v zadnjih dneh vnela razprava o neverjetno ostrih zahtevah, ki bi jih naj Grčiji postavila Evropa za nov denar, še posebej ostri komentarji so leteli na nemško kanclerko Angelo Merkel in finančnega ministra Wolfganga Schäubla. Med drugim se je v kampanjo vključil celo ameriški ekonomist Paul Krugman, ki je z Evropo obračunal v svoji kolumni v New York Timesu.

Schäuble je medtem te dni že posredno pokomentiral, kaj si misli o ameriškem vmešavanju v evropske zadeve. Dejal je, da EU v evroobmočje sprejela Portoriko, če Američani dajo Grkom dolar. Portoriko je namreč tudi tik pred bankrotom. Krugman in njegov kolega Stiglitz sta sicer velika nasprotnika evra že vse od njegovega začetka, saj je po njunem obsojen na propad, ker zaradi načina organizacije EU ni mogoča dovolj dobra regulacija. Nekaj evropskih analitikov pa meni, da zato, ker Američanom ni všeč močna skupna valuta.

Oglasili pa so se tudi tisti, ki opozarjajo, da je edini odgovorni za trenutno situacijo Cipras, ki je ljudem obljubljal, da bo odpravil varčevalne ukrepe in vse pogoje posojilodajalcev, na koncu pa jih spravil v še večje težave. Grčija je namreč paket pomoči že imela izpogajan, Ciprasu je celo uspelo doseči več izboljšav, nato pa se je odločil za igro na vse ali nič, ki je razjezila partnerje. Ti so po porušenem zaupanju začeli postavljati ostrejše kontrole.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revirji
14. 07. 2015 10.24
+2
Kdaj bo pa Nemčija vrnila dolg katerega ima po drugi svetovni vojni?
Samo.Jst
14. 07. 2015 08.07
+0
...in spet bodo padali očitki o nepravičnosti EU v stilu "zakaj so jim dali posojilo za katerega se je vedelo vnaprej, da ga ne bodo uspeli odplačati". No, jaz se danes sprašujem, kako se lahko "socialistična" vladavina požvižga na glas ljudstva?OXI so izbrali, OXI bi moral biti! Ljudstvo bi čez noč veliko zgubilo, njihov denar ne bi bil vreden ničesar, vendar po letu dni, bi se počasi začela rast in bi se ponovno lahko pričeli trepljati po ramenih in nazdravljati!
Samo.Jst
14. 07. 2015 08.09
+0
Pohvala Cerarju in Mramorju, upam da bosta stala za besedami res zahtevala, da tudi druge države pridejo na enak nivo posojila, preden bomo ponovno vrgli naš denar v brezno.
vetlan
14. 07. 2015 08.11
+1
vse je bilo prej načrtovano, samo so se všteli, ker niso Grki takšne ovce kot Slovenci
vetlan
14. 07. 2015 08.17
"OXI so izbrali, OXI bi moral biti! Ljudstvo bi čez noč veliko zgubilo, njihov denar ne bi bil vreden ničesar, vendar po letu dni, bi se počasi začela rast in bi se ponovno lahko pričeli trepljati po ramenih in nazdravljati!" Tudi jaz tako mislim, ne bi smeli popustiti, ker EU pelje v propad. Zdaj pa bodo razprodajali deželo.
Samo.Jst
14. 07. 2015 08.20
+1
...Grčija bo bankrotirala. Če pod "načrtovano" misilš, da bodo pobasali še 85 miljard pred "kolapsom", se strinjam s tabo, drugače pa ne vidim logike v tvojem komentarju.
Samo.Jst
14. 07. 2015 08.24
popravek/dopolnitev - politika je tokrat pokazala pravi obraz. Desni al levi, očitno je povsod isto. Počnejo kar jim je volja, ne glede na ljudstvo. Se strinjam s tabo, da je zelo težko da bo EU obstala... vendar so si Grki večinoma sami krivi za nastalo situacijo.
vetlan
14. 07. 2015 08.47
+1
Samo.Jst, "vendar so si Grki večinoma sami krivi za nastalo situacijo"... tudi Slovenci so krivi, da niso se uprli privatizaciji, ki jo zahtevala EU. Kako je kdo lahko po socializmu, v katerem smo imeli vsi približno enako denarja privatizira /kupi tovarno, podjetje itd.? Razumem, da bi se to zgodilo čez 50 let, ne pa takoj, ker je to navadna kraja. Misliš, da EU tega ni vedela, kar se bo dogajalo pri nas? Nato pa silijo v kredite, od katerih živijo njihove banke, nas pa so s tem zasužnjili do konca. Ali so vprašali ljudstvo glede kreditov? Stvar je čisto preprosta. To je isto, kot pri kakšnem izposojevalcu denarja, ima nekaj strank, ki ve, da mu težko vrnejo, in živi od obresti, pa še nadzor nad njimi ima. Referendumi pa so prepovedali. Grki jih vsaj imajo. In to je demokracija? Suženjstvo je to in nič drugega.
vetlan
14. 07. 2015 08.55
+2
Situacija je ista pri nas kot v Grčiji, samo Slovenci ne želijo tega videti. Grk ne bi pristal na plačo 700 evro, Slovenec pa bo tiho, le v tem je razlika. Vse kaj tukaj komentirajo in obsojajo Grkov je navadna fovšarija, ker Slovenci se ne znajo boriti, drugim pa ne privoščijo.
vetlan
14. 07. 2015 09.03
In niso se klonili, kot nekateri mislijo. Mislim, da Cipras želi pridobiti na času in tudi potrebuje denar za nov zagon. Imajo vse možnosti, turizem, tranzit plina čez Grčijo... komod bodo poplačali vse dolgove, če jim EU ne bo tega preprečila in pokupila vse.
Netajkun
14. 07. 2015 07.51
+2
Murphy-ev zakon termodinamike pravi . . stvari se pod pritiskom poslabšajo
Netajkun
14. 07. 2015 08.00
+1
Zdaj se jim bo vrnilo v obliki notranjih sporov in številnih protestov . Očitno jim je usojen izstop .
Krta?a 21
14. 07. 2015 07.28
+1
Vse kar so dosegli je začasen odlog, verjeten padec vlade, prevrat, skratka nič lepega ne čaka evropo.... Rezultat se ne menja.
Razumnež
14. 07. 2015 07.24
+0
Grki naj se poverejo iz EU, in naj nehajo blokirati Makedonijo !!
SlovenijamaTALENT
14. 07. 2015 07.03
+2
l. 84 . so SFRJ prosili naj vstopi v EU. Alo prosili...TITO je vedel kam to pelje že pred tem, zato ni bilo govora za časa njegovega življenja da se vstopa v integracije...to so bili zelo SMART politiki ti danes so en khurhac od breje ovce...do gležnja niso.Vesla jih kdor ima 5 minut časa, oni pa kimajao kot lutke...VSI brez izjeme so isti . Vsi ti politiki ex YU.Isti khurhac...
Krta?a 21
14. 07. 2015 07.29
+4
vetlan
14. 07. 2015 08.02
Anni53
14. 07. 2015 05.53
+1
Ven iz EU, pa čim prej, ker je lahko kmalu prepozno, saj nas bodo zmolzli kot krave!
SlovenijamaTALENT
14. 07. 2015 07.05
+0
Prepozno je bilo l.91. ko smo namest neutralnosti izbral to kar imamo danes. Super bistrost....
vetlan
14. 07. 2015 08.05
+2
SEveda v EU je vse lepo in krasno, obljubljena dežela, to smo že ugotovili v Sloveniji....
gongash
14. 07. 2015 00.15
+1
izkljucitev iz eu in basta
Diškor
14. 07. 2015 00.16
+0
gongash
14. 07. 2015 00.19
+6
gledal sem dokumentarec samo en otok 500 ljudi prejemali ogormne denarje od kr enih pomoči do katerih sploh niso niti upravičeni , že x let. 200 € samo za točen prihod na delo? halo? pa kdo je tu nor? in teh 11 mio ljudi v grčiji se je navadilo desetletja živeti na veliki nogi na račun kreditov, ki pa jih ne odplačuje nihče. ven in konec. bo bolje za njih in za eu.
gongash
14. 07. 2015 00.22
+5
samo njihovih par tajkunov in ladjarjev itd, pa ima v švicarskih bankah 200 miljard €, grški dolg je 320 miljard. ne vem kako so sploh lahko dopustili da se je država preko dvakrat celotnega bdp zadolžila. davkov ne plačuje nihče, če dobiš račun je čudež.
Diškor
14. 07. 2015 01.01
+1
BURGA
14. 07. 2015 06.10
+2
EU bo itak razpadel, ker se bogati ne zavedajo tega, kar je TITO vedel že pred 50 leti..
bertoolin
14. 07. 2015 00.00
+5
Nc bat...ce bo kdaj Dzugasvili Mesecu s svojim poceni populizmom za maloumne uspelo zmagati bo tudi pri nas tako
Diškor
14. 07. 2015 00.13
+5
BURGA
14. 07. 2015 06.11
+1
Kapitalizem se bo slej kot prej pač moral posloviti ali pa se korenito spremeniti.
Ofca1A
13. 07. 2015 23.53
+3
Če neb blo referenduma bi mel ze 32miljard v zepu
Diškor
13. 07. 2015 23.33
+1
GRKI SO, KOT ŠEJTAN, NE POPRAVLJIVI, ZA NJIH JE ZDRAVILO SAMO ŠTRIK.
Diškor
13. 07. 2015 23.41
-1
Mamas&Papas 27.06.2015 01:29:53 2 Čuj .... dons sm pa z enim samim postom fuuul zaslužu ... RožleX 27.06.2015 01:36:03 0 As račun odpru....?
ficfiric 1
14. 07. 2015 04.07
+0
Ej vrhovni...kdo je ta sejtan ki ti ne da spati?
Diškor
13. 07. 2015 23.32
+0
Janez Šušteršič, nekdanji finančni minister: Verjetnost, da bodo reforme izvedene, je zelo majhna Janez Šušteršič, nekdanji finančni minister: Verjetnost, da bodo reforme izvedene, je zelo majhna Reforme so izvedljive, glede na dozdajšnje izkušnje, politične izjave in igrico z referendumom pa je verjetnost, da bodo dejansko izvedene, zelo majhna. Solidarnost ima smisel, dokler se z reprogramiranjem posojil skuša doseči, da nekaj dobimo nazaj oziroma da poroštva, ki smo jih dali kot država, ne bodo unovčena. Se pa, glede na majhno verjetnost izvedbe ukrepov, bojim, da s tem samo odlagamo težavo v prihodnost, ko bo še večja.
BURGA
14. 07. 2015 06.08
+0
Janez Šušteršič je neo liberalec, torej pokvarjenec, ki se bori proti ljudskim množicam. In nesposobnež, ki ni storil nič pametnega, ko je bil minister.
Diškor
13. 07. 2015 23.30
+0
"Z današnjim dogovorom in tretjim svežnjem pomoči se bo agonija Grčije in evrskega območja nadaljevala. Tujega, to je našega, denarja Grkom očitno še zlepa ne bo zmanjkalo, s tem pa je zagotovljeno še nekajletno nadaljevanje sirtaki socializma," trdi ekonomist Bernard Brščič.
Diškor
13. 07. 2015 23.41
+2
Mamas&Papas 27.06.2015 01:29:53 2 Čuj .... dons sm pa z enim samim postom fuuul zaslužu ... RožleX 27.06.2015 01:36:03 0 As račun odpru....?
SlovenijamaTALENT
13. 07. 2015 23.27
+3
te igre bo enkrat konec...nevarno se akumulira ta negativna energija...nekje bo morala trčit ta gora ledu..slej ko prej, potem bo pa taaaaaaaaaka veselica kot je še ne pomni planet zemlja v svoji zgodovini vladavine homosapiensa...
SlovenijamaTALENT
13. 07. 2015 23.28
+2
Če bika dolgo časa vlečeš za roge te nabode....in materializem dolgo , predolgo izziva....
Shisui
13. 07. 2015 23.42
-2
Ne vem zakaj živiš v kapitalistično materialistični družbi, če ti je tako hudo tukaj, pojdi živet v šotor v Afriko.
mokocoko
13. 07. 2015 23.44
+3
e...tam boste v janšisti taborili...v afriki...
Diškor
13. 07. 2015 23.26
-2
NAJLAŽJE 1,6M ZASLUŽIMO, ČE GRKE POTAMNMO
Shisui
13. 07. 2015 23.26
+3
Ubogi Grki, na lepe besede so šli na referendum, zaradi katerega imajo še slabše kreditne pogoje. Zabita volilna baza, saj veste kaj pravijo, če je glava nora, celo telo trpi.
Angela Franko
14. 07. 2015 06.52
+0
Ja kako smo pametni da kar boli ,kaj si skuhamo tudi pojemo a ne ,pri nas pa imamo eno vlado v senci in kaj ta dela ?????
Diškor
13. 07. 2015 23.25
+5
Grški borec proti kapitalizmu bo bogatel na račun Slovencev. V Grčiji so javno objavili podatke o premoženju grških politikov. Za številne je presenečenje, da imajo tudi grški levičarji, zagovorniki revnih in kritiki kapitalizma, precej pod palcem.Grki lahko namreč približno teden dni na medmrežju najdejo podatke o premoženju svojih poslancev in članih vlade pred letom 2012 – vse skupaj za okoli 700 ljudi. Tako so lahko državljani te sredozemske države izvedeli, da je Dimitris Tsoukalas, poslanec radikalno leve Sirize, ki zagovarja jemanje denarja bogatašem, tudi sam bogat človek, ki ima pod palcem okoli mil ijon evrov.
Diškor
13. 07. 2015 23.23
+0
MI RABIMO VLADO, KI BO PRVENSTVENO DELALA V KORIST SLOVENCEV, BRUSELJSKIH LAKAJEV NE RABIMO !
BURGA
14. 07. 2015 06.06
-2
To pa drži. To je edina tvoja misel s katero se strinjam.
Diškor
13. 07. 2015 23.21
+3
OD GRKOV NIKOL NI BLO NIČ, VČAS SO SE MED SABO PRETEPAL, SLAVIJO ALEKSANDRA OD KATERGA NI BLO NIČ, BIL JE PIJANČEK IN TRANSVESTIT, SAM VOJSKOVAL BI SE OD VSEH SILNIH OSVAJANJ NI BLO NOBENIH KORISTI, RAZEN EN KUP MRTVIH, POL SO BIZANTINSKO CESARSTVO ZBANKROTIRAL, ZDAY MISLIJO ŠE EU.
BURGA
14. 07. 2015 06.06
-2
Diškor
13. 07. 2015 23.20
+2
VEN JIH JE TREBA BUTENT, ITAQ NAVJO NIČ IZPOLNIL.