Tujina

Šešelj: Haaško sodišče je hujše od nürnberškega

Haag, 14. 03. 2012 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vojislav Šešelj je v sklepnem govoru haaško sodišče označil za nezakonito. Vodje Srbske radikalne stranke, ki mu grozi 28 let zapora, sodba ne zanima, sodnikom pa sporoča, da se bodo njihovi sodbi ljudje verjetno smejali.

Šešelj meni, da sodišče ni zakonito in regularno, ker ga je ustanovilo nepristojno telo – Varnostni svet ZN.
Šešelj meni, da sodišče ni zakonito in regularno, ker ga je ustanovilo nepristojno telo – Varnostni svet ZN. FOTO: Reuters
Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu se bliža konec sojenju Vojislavu Šešlju. Eden od najbolj znanih domnevnih vojnih zločincev z območja nekdanje Jugoslavije je prvi dan sklepnega govora še enkrat več ponovil, da je to sodišče nezakonito in da ne deluje v interesu pravice, temveč da izvaja "umazano nalogo" zahodnih obveščevalnih služb, ki mu ukazujejo.

"Niti Göring in Hess nista imeli takšnih težav. To sodišče je hujše od nürnberškega sodišča," je rekel Šešelj, ki trdi, da bi morali v Nürnbergu zaradi bombardiranja Nemčije in Japonske soditi tudi ZDA in Veliki Britaniji. Da bi popravili to napako, so po Šešljevem mnenju v Haagu 80 let kasneje obsodili 80 odstotkov Srbov in 20 odstotkov državljanov drugih držav. Dejal je še, da ga sodba ne zanima, sodnikom pa je sporočil: "Vaši sodbi se bodo ljudje verjetno smejali. Proti meni ni nobenih dokazov."

To sodišče je političen instrument, celo vojaški instrument. To sodišče zamenjuje ameriško konjenico ali ameriško 6. floto. Vojislav Šešelj

Sklepni govor tožilstva, ki je zanj zahtevalo 28 let zapora zaradi zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v BiH, na Hrvaškem in v Vojvodini, je 57-letni vodja srbskih radikalcev označil za "kup nepovezanih stavkov in neumnosti".

Kljub slabemu zdravstvenemu stanju Šešelj ni bil prizanesljiv niti do oblasti v Beogradu. Označil jih je za "izdajalski, kvizlinški režim" in dodal, da so obtožnico proti njemu vložili zato, da bi se ga znebili iz srbskega političnega življenja, njegovo stranko pa uničili. Kot dokaz za to je znova navajal nekdanjo glavno tožilko haaškega sodišča Carlo Del Ponte, ki je v svoji knjigi napisala, da ji je srbski premier Zoran Đinđić domnevno naročil: "Odpeljite Šešlja in ga ne vračajte."

Šešelj, ki se lahko pohvali s tem, da je že pri 25 letih doktoriral iz prava, ima tudi svoj pogled na zločine v Srebrenici. Po njegovem so poboje zrežirale zahodne sile, s čimer so dobile povod za bombardiranje Srbije.

Šešljevi pristaši so večkrat zahtevali njegovo izpustitev.
Šešljevi pristaši so večkrat zahtevali njegovo izpustitev. FOTO: Reuters

Obtožnica Šešlja bremeni "sovražnega govora in propagande sovraštva", načrtovanja, ukazovanja in spodbujanja pri načrtovanju ali izvrševanju pregona Hrvatov, Bošnjakov in drugih nesrbskih civilistov v okviru združenega zločinskega dejanja, katerega cilj je bila vzpostavitev Velike Srbije. Obtožen je, da je v okviru tega cilja novačil prostovoljce Srbske radikalne stranke, jih indoktriniral s sovraštvom do Nesrbov, organiziral ter poslal na bojišča.

Šešelj, ki mu v Haagu sodijo od novembra 2007, je v haaških zaporih od svoje predaje sodišču leta 2003. Od takrat je bil zaradi nespoštovanja sodišča, ker je v svojih knjigah objavljal podatke o zaščitenih pričah, obsojen že dvakrat – na 15 in 18 mesecev zapora, eno sojenje pa še poteka.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dobskibelozapornik
16. 03. 2012 21.29
-2
Mater tuki so sami srbi. Vam predlagam da greste v Hag in naredite juriš na zapor, placa je notri dosti za vse.
Anton Benedik
16. 03. 2012 19.04
+3
Clani haskega sodisca so le izvajalci ukazov iz USA,ki jih tudi placuje in jim zagotavlja svetlo prihodnost.
Danijel Fric
16. 03. 2012 18.46
+2
Hagovce malo šola, še malo pa gredo na teren, bacanje ročnih bombi !!!!!!!!!!!!!
Frelance
16. 03. 2012 13.42
-3
Vojni zločinec in genocidnež Šešelj že cvika, ker bo glede na pričakovano dolžino zaporne kazni umrčkal pozabljen v zaporu. Kolikor je povzročil trpjenja in zla bo tudi ta kazen premila.
Dobskibelozapornik
16. 03. 2012 21.34
-2
Je pa nesramen šešelj, za spolne potrebe uporablja mladiča namesto vibratorja.
vertex
16. 03. 2012 11.33
+4
kaj je bilo narobe z nurnberškim? obsodili so naci zločince in to je to
Dobskibelozapornik
16. 03. 2012 21.37
simevlado
15. 03. 2012 22.52
+7
lepo da ste napisali objektiven text...cudno da 24ur pisejo zadne case objektivne novice...v glavnem itak mu nemorjo nec dokazat....srebrenica je itk bla zrezerana z strani amerike itd. v glavnem to sodisce itk ni legitimno za moje pojme...seselj legenda prevec je pameten da bi mu karkoli dokazal :)
br.0001s
15. 03. 2012 21.00
+4
šešelj sam žrtev sistema.
rko
15. 03. 2012 16.44
-10
ŠEŠELJ, DABOGDA BIO VEČ JEDNOM OSUDJEN PA DA OćUTIŠ
GuerrillaFighter
15. 03. 2012 16.33
+9
Drzijo ga v priporu samo zato da unicijo radikalno stranko Ker radikalna stranka ogroza te "demokrate" ki so vse prodali in delajo kar jim EU rece !
GuerrillaFighter
15. 03. 2012 16.37
+6
Zanimivo je tud kok mu sodijo en predvolilni govor iz Beograda povezejo z zlocini ki jih je Arkan delal samo da ga obtozijo in drzijo v priporu !
sikorsky
15. 03. 2012 15.25
+10
Šešlja za predsednika EU ,........
janez6bb
15. 03. 2012 11.43
+21
To sodišče bomo priznali, ko bo sojeno komu iz zahoda, za vse vojne zločine ki so jhi storili v zadnjih 50 letih, od Vietnama, Iraka, Libije,... do takra je pa to sodišče ENA VELIKA FARSA, podobno kot v sloveniji odgovarjajo samo dolečeni, majhne ribe, glavni kriminalci pa se dnevno sprehajajo kot da se ne bi zgodilo nič, čeprav so pokradli 1/2 slovneskih firm. BOLANO
janez6bb
15. 03. 2012 12.26
+14
ja prideš preverit, 100 bolj slovensko ime, kot tvoje:) pa ni janez:) to danes ni več komunizem, ampak NWO- za njih je kitajski komunističen sistem, vzor po katerem bo urejen nov svetovni red, zato vi povsod vidite komunajzarje, ker so načini in cilji enako, samo da gre za globaliste- uvedno novega svetovnega reda.:) malo si preberi o tej zadevi NWO.
SnowmanR
15. 03. 2012 12.39
+17
... komunajzerjev ni že 30 let, ti pa še vedno sanjaš o nekem komunizmu Marinaconti... koga boste zdej obtožil, ko je vse v Sloveniji pokradeno? Beograd? Prokleta banda demokratska! Za tako Slovenijo ste šli izdajat Jugoslavijo? V kateri je vse POKRADENO in v kateri ni ne solcijale ne pravičnosti... Prišel bo čas ko boste bežali iz Evropske Unije... Slovenija kot mala Švica yeah whatever... Sloveija je nažalost na isti poti kot Grčija....
SnowmanR
15. 03. 2012 12.46
+16
Vse ste pokradli, za 5 centov bi R:I:T prodali, pa samo denar vam po glavi roji, pa če ima sosed več kot ti, se je treba tekmovati, pa 115.000 brezposelnih, pa 500.000 upokojencev na robu preživetja, to je ta EVROPA, v katero smo rinili, pa še huje bo... Lepi avtomobili, lepe hiše, v hladilniku pa vse prazno, avto parkiran pred hišo, pa že 2 tedna ni prižgan, se z kolesi peljete naokoli... To je ta EVROPA v katero smo rinili... Pa same korupcije, pa tajkunski dobički in odpravnine... To smo potrebovali ko smo rinili v Evropo... Naj vse pokradejo in naj vse prodajo, naj vse speljejo v stečaj, da vidimo kaj bodo potem prodajali?
janez6bb
15. 03. 2012 12.49
ja Viljuska pa kdo bo potem delal, pa polnil državno blagajno, ko bo vse pokradeno, nismo več daleč od tega:) iz situacije v kateri je svet je samo izhod, zgodovina se ponavlja, ovce pa še vedno slepe, ter obtožujejo namišljene sovražnike, edini naš sovražnik je ELITA. a ste res slepi da ne vidite da poteka družbeni boj, oz je kar klanje ker raja se ne bori, je samo tiho, se bo oglasilako bo prepozno, ko bodo nad glavami leteli medcelinski izstrelki.
janez6bb
15. 03. 2012 13.13
+6
pop tv sm še preveč dodal, preveč nečesa kar je bilo res, ste morali hitro zbrisat:)JAO
SnowmanR
16. 03. 2012 14.42
+1
Marinaconti, se vidi da si mlajša generacija, rojena po 91' letu, pozabljaš da je Srbska vojska osvobodila Slovenijo pod vladavino Avstroogrske, pozabljaš da so Srbski partizani skupaj z Slovenskimi partizani osvobodili TRST! Pozabljaš da so srbi reševali Slovenijo, pred vdorom Turkov. Pozabljaš da se zgodovina ponavlja in pozabljaš da bo prišel čas ko vas bodo Srbi spet reševali... POZABLJAŠ!
janez6bb
16. 03. 2012 14.47
+2
ja marina ker me osebno poznaš, a ne:) jao sej takokot ugibaš o komentatorjih tukaj gor, tako ugibaš o vsem:) če pa je kej bolano je pa ocenjevanje ljudi preko komentarjev, popljuvat ljudi, kot bi jih 20 let poznali:) heheh pomilovanja si vredna marina, pusti mail te kontaktiram, pa si prideš ogledat družinsko drevo:)? da ne boš nabijala LAŽI o drugih:) nobenga zločina nikjer nisem zagovarju, meni se samo smiliš ker si opredeljena ofca:) lahko pa pokažeš oz skopiraš komentar kjer sem po tvoje zagovarjal kakšren koli zločin:) da ti razložim kaj se mislil, ker očitno si še en nepismena oseba tukaj gor, ki se tako vžiga:) povsod sem samo trdil da niso le tisti z zvhodnega bloka zločinci ampak še kdo drug, vojne zločince najdemo tudi na zahodu, pa nikjer nobenega v Haggu, zato je to sodišče tako velika farsa, ker g. Bushu in podobnim nikoli ne bodo sodili.)
SnowmanR
16. 03. 2012 14.52
Poleg takih tvojih komentarjev Marinaconti, si ne predstavljam kako sploh še lahko živiš v Sloveniji z ostalimi narodi (ki niso Slovenci) oz. kako vi rečete ćefurji? Zakaj nas potem ne izženete iz Slo-VEN-ije? Očitno smo vam dobri ko delamo za 600€, kajti pozabljaš da ni domačina, ki bi gradil na gradbišču, cestah, objektih, za tak majhen denar, očitno smo dobri za drugorazredna in ničvredna dela... Vse se vrača, vse se plača, tudi ta ELITA bo enkrat padla! Sicer pa osebno imam pravico povedat kaj je narobe z populacijo ki jim je politika in osamosvojitev OPRALA MOŽGANE, zato kot domačin nimam namena oditi iz SLOVENIJE ker sm v SLOVENIJI rojen!!!
janez6bb
16. 03. 2012 16.27
so jo izbrisali, PRAVILNO, takšnik skrajnežev pa res ne potrebujemo.
Komentiranje prepovedano
15. 03. 2012 11.32
+7
Sodišča enostavno ne priznati, kajne, Majer?
abndbn
15. 03. 2012 11.21
+0
seveda je inteligenten. Ampak hkrati je tudi popolnoma nor in ta kombinacija vodi v katastrofo. Tako da je za svet najbolje, da Šešelj za vedno ostane v zaporu, pa četudi mu nečesa konkretnega res ni mogoče dokazati. Takšen psihopat, obseden s poveličevanjem svojega naroda in zaničevanjem drugih, hkrati pa izjemno inteligenten in karizmatičen, je lahko na prostosti izjemno nevaren in ker mu ljudje slepo sledijo, lahko to hitro pripelje do novih grozot na tem nemirnem območju. Torej, kar se mene tiče, naj kar za vedno ostane v Haagu in svetu bo lepše. Je pa seveda res, da je Haaško sodišče smešno in si je v Šešljevem primeru naredilo lepo sramoto.
Memoriala
15. 03. 2012 10.41
+8
Govorite kar hočete stvar posamezne presoje, vendar od leta 2007 do sedaj mu še ničesar niso dokazali. Vse je razvidno s posnetki sojenja na youtube. Tako inteligentne osebe dotično sodišče sploh ne vem če bo imelo kdaj še, povsem nemočni. To je njegova moč in privilegija da se obnaša na sojenju kakor želi.
wsharky
15. 03. 2012 10.26
-8
... a ta vojni zlocinec je se vedno med zivimi ????
BHFanaticos007
15. 03. 2012 10.23
+3
Šešlj je itak nor, kake govori sodnikom ter ostalim prisotnim na sodišču..
Frelance
16. 03. 2012 13.45
-1
Ne piši neumnosti, Šešelj ni nor, on je vojni zločinec. Še tega se manjka, da bi bil zaradi neprištevnosti oproščen.
janez6bb
15. 03. 2012 09.47
+26
G. Bush je osebno, zaradi cca 300 laži, ki jih je izrekel o Iraškem orožju za množično uničevanje, ODGOVOREN ZA SMRT 1,5 milijona nedolžnih Iračanov, hej a Vam niso buče prodajal da gredo osvobajat Irak, Iraqi freedom al kako je že blo, ejga pa to:)?? spet govorim o teorijah zarote a ne:)<-SARKAZEM,, primerkov danes ni nikjer:)
MR-1919
15. 03. 2012 12.11
+8
X-XY
15. 03. 2012 12.31
+7
Če se prav spomnim, so neke velike slo firme delale zaklonišča v Iraku.
janez6bb
15. 03. 2012 13.14
+5
hehe ki so jih potem okradli, tajkuni, bravo res imaš veliko od tega:) ofce.
Anton Benedik
15. 03. 2012 09.12
+12
Vse kar Seselj pravi o Haaskem sodiscu je se kako resnicno ne glede na njega osebno.
Sodnik_Kriv
15. 03. 2012 08.50
-4
Vsi vojni zločinci so v zapor neglede kdo jim sodi ! ... ampak po eni strani pa v tem hagu imajo celice bolše kot v kakem hotelu s 4 zvezdicami, sj mu tud nebo tko slabo! ... in kdo brani ozeroma želi izpust takega človeka to potem niso normalni ljudje in bi jih morali vse kr zdraven njega posadit tam v celico ! ... pa še to neglede a je srb, hrvat. bosanc ! vsi vojni zločinci v zapor !
Piškica
15. 03. 2012 08.32
+11
Zahodu je bilo v interesu da se Jugoslavija unici, ko pa se je, so se pa oprali krivde tako, da so ustanovili Haasko sodisce.....Seselj pa se je itak tako vrhunsko branil da (V KOLIKOR SO NEPRISTRANSKI) morajo dosoditi nedolzen...
Piškica
15. 03. 2012 10.10
+8
Miskica, sem jugo ja in ne grem nikamor, ti pa se lepo zri v svoji neprivoscljivi luknjici nad dejstvom, da ima ena juznjakinja (in seveda nisem edina) lepo zivljenje v tvoji dezelici....
Piškica
15. 03. 2012 10.13
+6
Drugace pa interpretiras zgodovino seveda tko, da potrdi tvoje nacionalisticno sanje (dodaj crkico saj ves kam)....to pa se zdalec ne pomeni resnice.....
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
15. 03. 2012 10.15
+9
1)kolhoz slovenistan je zgradil vse kar je( nekoč imel )tovarne ,bolnice,infrastrukturo..v času SOCIALISTIČNE FERDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE 2)ugodna klima v Jugoslaviji je omogočila razvoj parazitom družbenim invalidom(med katere Marinaconti definitivno spada) 3) "sposobnost" kolhoza in kolhoznikov za samostojnost in neodvisnost je sorazmerna z stanjem v kateremu se nahajajo kolhozniki l.2012 ali 2O let po odcepitvi ;ali drugače povedano;razprodano ,uničeno,pokradeno,itd ..vse kar je prej 45 let deloven narod SOCIJALISTIČNE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE skupaj sestavljal....zato Marinakonti in tebi podobni diletanti...shut the f....k up.
bucilka
15. 03. 2012 11.50
-6
Delali so slovenci in hrvati, sirokoustili pa so se (IN SE VEDNO SE) predvsem srbi. zato je tako bolelo, ko smo zaceli razmisljati o samostojnosti! Tako, da se pomirite! Dejstva so dejstva. radikalci, ki se dandanes strasijo po bivsi jugi, naj zaprejo svoje kljune in pustijo mladim, da zazive. Ogromno dokaznega materiala pove svoje. In nehajte prelagat svoje krivde na druge! To delate non stop! Prevzamite krivdo za svoja dejanja. Nismo krivi vedno slovenci, pa hrvati, pa NATO, pa americani, pa francozi...