Tujina

Serija napadov, več kot 60 mrtvih

Bagdad, 25. 08. 2010 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bližini policijskih postaj v več iraških mestih so odjeknile bombne eksplozije. Pri tem je bilo po zadnjih podatkih ubitih več ljudi, več kot 180 pa je bilo ranjenih.

Iz Iraka poročajo o seriji smrtonosnih napadov.
Iz Iraka poročajo o seriji smrtonosnih napadov. FOTO: Reuters

V mestu Kut, ki leži približno 170 kilometrov severovzhodno od Bagdada, je samomorilski napadalec z avtom zapeljal v tamkajšnjo policijsko postajo in se razstrelil. Pri tem je bilo ubitih najmanj 20 policistov, 90 pa jih je bilo ranjenih.

Samomorilski napad z avtomobilom se je zgodil tudi pri policijski postojanki v severovzhodnem delu Bagdada, pri čemer je bilo ubitih 14 ljudi, 42 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili z iraškega notranjega ministrstva.

V Karbali je v eksploziji avtomobila bombe na tamkajšnji tržnici blizu policijske postaje umrlo sedem ljudi, ranjenih je bilo 25.
Iz Faludže zahodno od Bagdada danes poročajo o več bombnih napadih. Ubiti so bili najmanj trije ljudje.

Tri smrtne žrtve, med njimi sta dva policista, je zahteval tudi današnji napad z avtomobilom bombo v mestu Ramadi.
V Bakubi severovzhodno od Bagdada pa je v eksploziji avtomobila bombe umrla ženska, ranjenih pa je bilo 18 ljudi.

Vrsta napadov se je zgodila le dan po tem, ko so ZDA sporočile, da imajo v Iraku še manj kot 50.000 vojakov, kar pomeni, da so se ameriške bojne enote umaknile iz države.

Ameriške bojne operacije v Iraku se bodo sicer uradno končale 31. avgusta, s 1. septembrom pa se bo ime misije ZDA v Iraku iz operacija Iraška svoboda uradno spremenilo v operacijo Nova zora. Okoli 50.000 ameriških vojakov, ki ostajajo v Iraku, bo pristojnih za usposabljanje iraških varnostnih sil in pomoč pri boju proti teroristom.

Konec ameriških bojnih operacij predstavlja velik izziv za iraške oblasti, ki bodo morale prevzeti večjo odgovornost za varnost v državi. Odhod ameriških vojakov so uporniki v Iraku že izkoristili, saj se je v zadnjih dneh povečalo število napadov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
25. 08. 2010 21.02
vukanovic82 in potem te mama pokrije z dekco.
SLOVENIASTAN
25. 08. 2010 19.03
Ce primerjam Huseinov Irak ter tega sedaj me kar srce zaboli ,ceprav nikoli prej nisem imel simpatji do Arabcev ter Perjicev ,samo to kar so si Americani dovolili naredit za nafto to ni clovesko dobesedno so unicili drzavo katera se naslednjih 30 let se ne bo postavila na noge . Odsli pa so iz Iraka zato ker potrebujejo enote za Afganistan kjer po tajnih podatkih Pentagona (Wikileaks) so tam blizje porazu kot pa zmagi ampak zal jim tudi to ne bo pomagalo . Zakaj ? Zato ker Iran baje ze dalj casa vojaskpo podpira talibane torej neusahljiv vir orozja ,za talibe ter seveda tudi ljudi saj jih imata Pakistan ter Afhanistan prek 200miljonov in ce se samo 1% odloci pridruzit talibom je to vojska katere ZDA ne bodo strli se naslednjih 10 let plus tega jih zaveznice v Afganistanu zapuscajo ena za drugo ,upam da bo tudi SLO cimprej spokala pa sla .
busta-rusta
25. 08. 2010 13.09
Zdaj se šele začne prava vojna; Siiti : Suniti. Sadam jih je vsaj držal na kratkem povodcu, Ameri pa seveda s svojim velikim poznavanjem zgodovine širijo demokracijo in pomagajo zatiranim narodom. Ker so tako skromni pa za vso pomoč vzamejo le nekaj malo nafte za prevozne stroške.