Tujina

Sergej Lavrov obtožbe o vpletenosti Moskve v napad na vohuna Skripala označil za propagando

Moskva, 09. 03. 2018 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Ti.Š.
Komentarji
13

"Naši zahodni partnerji nas krivijo za vse, kar gre narobe na tem planetu," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Obtožbe, da Moskva stoji za zastrupitvijo Skripala pa označil za propagando, ki je namenjena povečanju napetosti. Prst proti Moskvi je sicer uperil britanski zunanji minister Boris Johnson, ko je dejal, da primer spominja na smrt Aleksandra Litvinenka.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je obtožbe, da Moskva stoji za zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere, označil za "propagando".

"Naši zahodni partnerji nas krivijo za vse, kar gre narobe na tem planetu," je ob robu obiska v Etiopiji dejal Lavrov. "To je čista propaganda, ki je namenjena povečanju napetosti," je povedal.

Sergej Skripal in njegova hčerka Julija sta bili tarči napada z živčnim strupom.
Sergej Skripal in njegova hčerka Julija sta bili tarči napada z živčnim strupom. FOTO: AP

Britanski zunanji minister Boris Johnson je že v torek uperil prst proti Moskvi, ko je javno dejal, da primer spominja na smrt bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je umrl v Londonu leta 2006 po zaužitju čaja z radioaktivnim polonijem 210. Britanska preiskava je takrat ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika. Zanika tudi vpletenost v nedeljski napad.

London je obljubil "ustrezen odgovor", tudi če se bo izkazalo, da za tem napadom z živčnim strupom stoji država.

Britanska policija je medtem danes zaprosila za vojaško pomoč pri razširjeni preiskavi. Vojska naj bi pomagala s svojimi strokovnjaki za kemično orožje in dekontaminacijo ter odstranjevanje bomb.

Metropolitanska policija, katere protiteroristična enota vodi preiskavo, je ob tem potrdila, da so vojsko zaprosili, da na varno umakne številna vozila in objekte v Salisburyju, poroča britanski BBC. V to naj bi sodili tudi reševalni vozili, v katerih so odpeljali odpeljali žrtvi in bi lahko bili kontaminirani.

Nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčer so v nedeljo našli nezavestna na klopi v središču Salisburyja. 66-letni Skripal in njegova 33-letna hči sta bila še v četrtek v nezavesti in v kritičnem, a stabilnem stanju. V zvezi s tem incidentom je sicer zdravniško pomoč poiskalo skupno 21 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
10. 03. 2018 08.46
+5
aa Kaj mislite z informacijskim poljem? Danes se nič v družbi ne more zgoditi, dokler ni pripravljeno informacijsko polj. Ustvarijo ga seveda mediji. Recimo še do nedavnega ljudi niso prav nič skrbeli problemi v Libiji, pomanjkanje demokracije in človekovih pravic, dokler jih niso tem prepričali mnenjski voditelji s pomočjo medijev. Prepričali so svet, da imajo v Libiji nemogoče življenjske razmere, čeprav je bil njihov standard na ravni razvitih držav. Začelo se je uničevanje in sedaj Libijci res živijo v državi, ki ji vlada anarhija., življenjski standard pa se je znižal za stokrat. Mediji niso svobodni, ampak programirani za uresničevanje določenih interesov višjih struktur, ki jih običajno niti ne poznajo.. Torej ko je ustvarjeno informacijsko polje, se bo določen proces začel. b
JApajaDAja
10. 03. 2018 16.15
saj je cel portal poplavljen s trumpom-psihiatre,kot komentatorje, tle pogrešam!
ferencz 1
10. 03. 2018 08.31
+1
kaj se ne da nič prilept?
ferencz 1
10. 03. 2018 08.20
+1
ferencz 1
10. 03. 2018 08.13
+5
Mislim, da je tega Rusa koklna al CIAAali pa britanska služba, treba folk spet utrdit v brexitu.
ferencz 1
10. 03. 2018 08.12
+3
Iz intervjuja Brooke Harrington američanke, ki dela na danski univerzi: Med nedavno predsedniško ameriško kampanjo se je Nigel Farage, nekdanji predsednik britanskega UKIPA pojavljal na predvolilnih shodih donalda Trumpa. Zakaj za božjo voljo, naj bi se to dogajalo?Ljudje, ki so bili del brexita, miljarderji, ki so financirali kampanjo za brexit v Združenem kraljestvu, imajo več različnih potnih listov. In zakaj nekdo, ki želi, da gre njegova država iz EU, kupi evropski potni list? Hm. Ljudje, ki so del najvišjega zgornjega razreda, so skupaj socializirani, skupaj stanujejo v najelitnejših soseskah Londona in Manhattnna in pošiljajo svoje otroke na iste najelitnejše šole, čutijo večjo povezanost drug do drugega kot pa do lastnih držav. To kar si po mojem delijo, je odpor do omejitev, ki jih določa moteča demokratična pravila, demokracijo imajo za nekaj, kar jih omejujejo v njihovih svoboščinah.
ferencz 1
10. 03. 2018 08.05
+3
In zakaj se dogajajo te zastrupitve prav v VB, zato, da jim je elita namestila brexite!
JApajaDAja
09. 03. 2018 19.37
+2
pogrešam kakšen članek o dogodku na berlinskem turističnem sejmu!
appollyon
09. 03. 2018 16.20
-5
Rusija do danes ni še nič priznala, niti da so krivi za Černobil, čeprav vsi vedo da so!
walter2
09. 03. 2018 17.27
+5
Ne pametuj,ker nesreče v jederskih centralah so se dogajale in se še bodo dogajale!
emilzapata
09. 03. 2018 15.05
+5
tisti ki služijo denar z "judeževimi groši", tako da v lastni lakomnosti druge namakajo v gnojnico, si druge kazni tudi ne zaslužijo.
appollyon
09. 03. 2018 16.20
-2
Se pravi da bi mogl isto narediti s Snowden-om in Assange-jom?!?
walter2
09. 03. 2018 17.24
+1