Slovenija
Oglas

Senčila kot zaščita pred soncem

Ljubljana, 09. 10. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hiter razvoj znanosti, ki se pozna na vseh področjih našega življenja, ima zelo močan vpliv tudi na senčenje. Vpliv držav, ki so na področju senčenja tako imenovane "trendsetterke", to so predvsem Nemčija, Švica in Nizozemska, seže seveda do nas in vsako sezono prinese kup novih izdelkov in idej.

Trenutno pri notranjih senčilih prevladujejo plise zavese, prosto-viseči roloji, panelne zavese in še vedno se najde mesto tudi za klasične lamelne zavese.

Težko jih razvrstimo po nekem vrstnem redu glede aktualnosti in kvalitete, saj bi jih najlažje dali v en koš. Zelo pa se med seboj razlikujejo po namembnosti. Vsa ta notranja senčila, pa se izredno dobro ujemajo z zunanjimi, saj v delih dneva, ko sonce ni na vrhuncu svojih moči, ali za manj sončne fasade, zadošča senčenje z notranjimi senčili, ki so hkrati dekorativna in prostor zaokrožijo v zaključeno celoto. Tako se lahko igramo s kombiniranjem notranjega in zunanjega senčenja in pridemo do optimuma tako na energetskem nivoju kot tudi pri celostnem estetskem izgledu interiera ter zunanje podobe stavbe.

Pred vročino, ki jo povzroča direktno segrevanje stekel so priporočljiva zunanja senčila. Osnova so zunanje žaluzije, za terase, balkone pa so na voljo različni tipi tend ali zasenčitvena jadra.

Lahko rečemo, da je namestitev zunanjih senčil na okna danes skoraj nujna, predvsem pa zelo dobra investicija v prihodnost zaradi velikih prihrankov energije. In prav zunanje žaluzije so zaradi svoje vsestranske uporabnosti senčilo z veliko prihodnostjo, primerne za poslovne in javne objekte, privatne hiše in stanovanja ter za vse ostale objekte z večjimi steklenimi površinami. Prav tako so zelo primerne za vertikalno zapiranje balkonov in montažo v balkonske lože.

Kvalitetno tendo, ki nam bo služila dolgo in dobro nam nudi švicarski proizvajalec tend STOBAG. Kjer pa terase ali neke površine ne mogoče senčiti s tendo, ali se morda stil gradnje popolnoma ne identificira z njo, je na voljo zasenčitveno jadro, ki je vsekakor sodoben presežek senčenja večjih površin.

Plis zavese (Foto: arhiv naročnika)
Plis zavese (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Glede na to, da prihaja jesen in z njo hladnejši dnevi, ko sonce že lovimo, so zelo aktualna notranja senčila, ki nam poleg senčenja tudi polepšajo prostore. Med njimi so trenutno na prvem mestu PLISE ZAVESE, ki jih odlikuje jih izjemna praktičnost, enostavnost, hkrati pa izjemna dekorativnost in kvaliteta senčenja. Upravljanje je ročno, posebnost pliseja je, da je ta hip edino senčilo, ki ga lahko odpiramo od spodaj navzgor. To je pogosto dobrodošlo v kuhinjah, da je pogled na funkcionalne površine zastrt, pogled skozi zgornji del steklene površine pa ostaja odprt. Poleg tega so pliseji idealna rešitev za okna nepravilnih oblik, tako trikotnih, trapezoidnih, kot polokroglih.

NOVOST na slovenskem trgu so Duette® zavese. Na prvi pogled podobne plise zavesami, tip tkanine DUETTE senčila spadajo v družino plise senčil. Pravzaprav so njihova nadgradnja. Na prvi pogled imajo mnogo skupnih lastnost: tkanina prav tako v plisse strukturi, sistemi upravljanja so enaki, možnost namestitve na večino oken, tudi skoraj vse nepravilne oblike. Razlika, ki je pravzaprav najpomembnejša, je ta, da je tkanina Duette tkana kot satovje, torej dvojna. To prinaša nekaj dobrodošlih lastnosti.
Senčilo DUETTE (Foto: arhiv naročnika)
Senčilo DUETTE (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Senčila Duette prihranjio toplotno energijo v prostoru pozimi, poleti ščitijo pred soncem in nudijo dodatno zvočno izolacijo.

Pozimi Duette senčila zaradi oblike satovja lahko prihranijo do 12 % toplotne energije. Oblika satovja omogoča da hladen zrak, ki prihaja skozi steklo, ostane med senčilom ter steklom in tako ne preide v prostor.
Senčilo DUETTE (Foto: arhiv naročnika)
Senčilo DUETTE (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Poleti je funkcija satovja še pomembnejša, saj preprečuje segrevanje prostora. Topel tako ostane med senčilom ter steklom in se na tak način prostor manj segreva.

Pomembna je tudi zaščita pred bleščanjem, saj v Duette® senčilu ni vidnih luknjic za vrvico, ker le te potekajo v sredini satovja. Posebej dobrodošlo je to pri zatemnitvenih tkaninah, kjer je celotna površina brez luknjic in lastnost zatemnitvene tkanine toliko bolj doseže svojo funkcijo. Poleg tega tkanina v dveh plasteh ustvarja prijetnejšo svetlobo oz. zmanjša in bolje regulira vdor svetlobe sončnih žarkov. Hkrati je zelo dobro zaščiteno vaše pohištvo.

Z Duette senčili lahko uživate v soncu, brez da bi vas motila premočna svetloba ali neprijetno bleščanje.
MOŽNOSTI JE NESKONČNO, vedno najdete idealno rešitev za vsako okno.

Pritrditev na okno je več: v okenski profil, na povišani profil okna, stropno nad okno. Posledično izbirate med različnimi sistemi upravljanja. Najpogostejši in najbolj priljubljen, ko gre za montažo med okenske letvice tik ob steklo, je sistem upravljana z ročkami, dvigovanje oz. spuščanje pa možno v obe smeri: od spodaj gor in od zgoraj navzdol. Tako si vedno postavite senčilo v pozicijo, glede na vpad sončnih žarkov ali glede na željo zasebnosti. Pri montaži v povišani profil ali na strop so različne možnosti upravljanja z vrvico.

Zelo uporabna je kombinacija prosojne in zatemnitvene tkanine v enem senčilu. Tako imenovani dan- noč sistem. Lahko kombiniramo tudi tkanine različnih barv, svetle in temnejše .

ROLOJI  so na trgu že mnogo let, zelo prijetna novost pa je poseben tip roloja, ki se imenuje DUO ROLO.

Po sistemu delovanja in montaže oz. umestitve v prostor je zelo podoben klasičnemu prosto-visečemu roloju, posebnost je tkanina, ki je razdeljena na popolnoma transparentne in na netransparentne pasove. Ker blago teče dvoplastno, imamo omogočeno popolno ali le delno zasenčitev. S tem so dejstva o rolojih postavljena na glavo, saj je pri DUO roloju funkcionalnost zmagovalna karakteristika. Transparentni pasovi namreč dopuščajo pogled skozi okno tudi pri spuščenem roloju. Tkanine so enobarvno transparentne, na izbiro pa je kar nekaj barv, od vedno elegantne bele, preko živahnejših barv do zemeljsko rjave.
Panelne zavese (Foto: arhiv naročnika)
Panelne zavese (Foto: arhiv naročnika) FOTO:

PANELNE ZAVESE predstavljajo sinonim dovršenega senčila za večje steklene površine; drsna vrata, panoramska okna, steklene stene. Poleg tega z n njimi lahko pregradimo prostor, zakrijemo kar želimo, da je nevidno ali se zgolj poigramo s prostorom, ustvarimo nov ambient po trenutnem navdihu in ga kadarkoli spremenimo. LAMELNE ZAVESE so poznana klasika, ki je prav tako kot roloji doživela preporod. Dobili smo novo družino lamelnih zaves in sicer t.i. XL LAMELNE ZAVESE. Že ime nam pove, da gre za nekaj velikega; trakovi so namreč široki 250 mm. Od klasične lamelne zavese se te razlikujejo tudi po tem, da spodaj trakovi niso med seboj povezani z verižico, temveč prosto visijo. Zaradi teh dveh glavnih dejstev so XL lamelne zavese proizvod, ki je izredno eleganten. Tkanine so izredno pestre, od klasičnih enobarvnih preidemo v razred modernejših. Le te so v osnovi bele z različnimi poslikavami. Motivi so vzeti iz narave, zato so prijetni, umirjeni, elegantni.

Pri vsem skupaj gre dejansko gre bolj za okensko dekoracijo, saj so notranja dekorativna senčila niso več le senčila temveč pomemben del interiera saj v prostor ne prinesejo le sence, temveč tudi izjemno igro barv ter strast do bivanja.

Senčila Bled d.o.o.
Pot na lisice 11, 4260 Bled
Telefon: 04/575-23-00
Fax: 04/576-59-01
E-pošta:
info@sencila-bled.si
www.sencila-bled.si

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3