Tujina

Senat prekrižal načrte Trumpu: z veliko večino potrdili strožje sankcije proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji

Washington, 28. 07. 2017 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če je Trump upal, da bo lahko nekoliko razrahljal sankcije ZDA proti Rusiji, pa bo imel sedaj precej težje delo. Po predstavniškem domu je namreč zakon o novih sankcijah potrdil še senat, in sicer s prepričljivo večino 98 proti dvema glasovoma. Rusija je medtem že začela s povračilnimi ukrepi in od Washingtona zahtevala, da zmanjša število veleposlanikov v Rusiji.

Po predstavniškem domu je v četrtek predlog zakona o novih sankcijah proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji, potrdil še senat, in sicer s prepričljivo večino 98 proti dvema glasovoma. Zakon med drugim predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepovedujejo rahljanje sankcij proti Rusiji brez dovoljenja kongresa.

Proti sta bila le demokratski senator iz Vermonta Bernard Sanders in republikanec iz Kentuckyja Rand Paul, ki vsak s svojega političnega brega načeloma nasprotujeta vpletanju ZDA v zadeve drugih držav.

Predstavniški dom je predlog v torek potrdil s 419 glasovi proti trem in kongres je s tem poslal jasno sporočilo Trumpu, da mu pri odnosih z Rusijo ne zaupa, da bo znal ščititi interese ZDA.

Trump lahko vloži veto, a bi to bilo sumljivo

Oba domova sta predlog potrdila z več kot zadostno večino, da se preseže morebitni predsednikov veto. Trump ima namreč možnost vložitve veta, a ga lahko predstavniški dom in senat zavrneta, potrebujeta le dvotretjinsko podporo, kar pa ne bo težko glede na tokratni izid glasovanja, ko je bila velika večina za uvedbo novih sankcij. Poleg tega so v zakonu tudi sankcije proti Iranu in Severni Koreji, ki jih Trump zagovarja, zato veta najverjetneje ne bo.

Donald Trump lahko vloži veto na zakon, a bi s tem sprožil cel val obtožb, da je veliko preveč naklonjen Kremlju, s čimer bi posredno potrdil sume, da se je Rusija res vpletla v ameriške predsedniške volitve, kar Trump vztrajno zavrača.
Donald Trump lahko vloži veto na zakon, a bi s tem sprožil cel val obtožb, da je veliko preveč naklonjen Kremlju, s čimer bi posredno potrdil sume, da se je Rusija res vpletla v ameriške predsedniške volitve, kar Trump vztrajno zavrača. FOTO: AP

Kongres je Trumpu poslal tudi jasno sporočilo, da zanj ni nobenega dvoma, da so se Rusi vpletali v lanskoletne volitve v ZDA, saj so nove sankcije sprejeli prav zaradi tega.

Sodelovanje demokratov in republikancev je v kongresu redko in se bo ponovilo morda le, če bi Trump odpustil posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki preiskuje rusko vpletanje v volitve in morebitno sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi. Republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline je Trumpu s tem v četrtek naravnost zagrozil in dejal, da bi bil to začetek konca njegove vlade.

Ameriški obveščevalci so ugotovili, da se je Rusija vpletla v volitve na strani Trumpa proti demokratki Hillary Clinton in to sedaj sprejemajo kongresniki obeh strank, čeprav Trump trdi, da gre za izmišljotino demokratov, ki ne znajo prenesti poraza.

Proti Iranu so sankcije uvedli zaradi nadaljevanja raketnega programa in zaradi podpore regionalnemu terorizmu, na koncu pa so kongresniki navrgli še nove sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.

Rusija zaradi sankcij od ZDA zahteva zmanjšanje števila diplomatov v Moskvi

Rusko zunanje ministrstvo pa je v odgovor na nove ameriške sankcije že naznanilo povračilne ukrepe.

Od ZDA zahtevajo, "da število diplomatskih in tehničnih uslužbencev, ki delajo na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi in generalnih konzulatih, uskladi s številom ruskih diplomatskih in tehničnih uslužbencev v ZDA," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Število ameriških uslužbencev bi se tako zmanjšalo na 455. Moskva je dala Washingtonu čas do 1. septembra, da izpolni zahteve.

Odzval se je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se je po telefonu pogovarjal z ameriškim kolegom Rexom Tillersonom. V pogovoru z njim je Lavrov zagotovil, da je Moskva navkljub novim sankcijam še naprej pripravljena sodelovati z Washingtonom.

"Lavrov je potrdil, da je naša država še naprej pripravljena za normalizacijo dvostranskih odnosov z ZDA in sodelovanje pri najpomembnejših mednarodnih vprašanjih. Vendar je to mogoče samo na temelju enakopravnosti, medsebojnega spoštovanja in uravnoteženih interesov," je po telefonskem pogovoru sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Rusija od Washingtona zahteva, da s 1. septembrom zmanjša število zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi.

Konec lanskega decembra je še tedanji ameriški predsednik Barack Obama iz države izgnal 35 ruskih diplomatskih uslužbencev zaradi suma vohunjenja. Ruski predsednik Vladimir Putin tedaj ni reagiral. Rusko zunanje ministrstvo je še dejalo, da se je zadržalo pred nadaljnjimi enakovrednimi odgovori, vendar da ti lahko sledijo, če bo Washington nadaljeval z enostranskimi ukrepi.

Ameriki ne bodo več dovolili uporabljati rezidence in skladišča

Ministrstvo je sicer še sporočilo, da s 1. avgustom ameriškemu veleposlaništvu ne bodo več dovolili uporabljati dveh nepremičnin v Moskvi - rezidence in skladišča. Moskva in Washington se sicer že več mesecev prerekata okoli dveh nepremičnin v ZDA, ki sta bili v lasti ruskega veleposlaništva. ZDA so namreč prepričane, da so iz teh dveh lokacij ruski obveščevalci izvedli več hekerskih napadov, kar Rusija zanika. Stavbi v New Yorku in Marylandu so zaprli.

Rusija je o novih sankcijah še dejala, da to kaže na agresivno držo ZDA proti Rusiji. Putin pa je že v četrtek dejal, da bo Moskva morala odgovoriti na nove ameriške sankcije, ki jih je kritiziral kot predrzne.

Dogajanje glede sankcij ZDA proti Rusiji budno spremlja tudi EU

Dogajanje v povezavi z ameriškimi sankcijami proti Rusiji zelo budno spremlja tudi EU, so poudarili v Evropski komisiji v odzivu na potrditev sankcij v ameriškem senatu. Ameriška stran je sicer nekatere evropske pomisleke pri pripravi zakona upoštevala, a vseeno ostajamo budni, je dejal govorec komisije Alexander Winterstein.

Komisija bo zelo pozorno spremljala tako razvoj procesa sprejemanja nove zakonodaje kot uveljavljanje sankcij v praksi. "Budnost je za nas beseda dneva," je poudaril govorec komisije.

O možnosti Trumpovega veta na zakon pa v Bruslju pravijo, da se ne bodo vpletali v ameriško politiko in ugibali o tem, kaj se bo zgodilo.

EU je v preteklosti v primeru negativnega vpliva ameriških sankcij na evropske energetske interese zagrozila s povračilnimi ukrepi. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je v sredo poudaril, da se je EU pripravljena ustrezno odzvati v nekaj dneh.

Za EU je sporno zlasti to, da zakon predvideva uvedbo sankcij proti vsakemu podjetju, ki podpira razvoj, vzdrževanje, posodabljanje ali popravilo cevovodov, po katerih Rusija izvaža energijo.

Komisija je ocenila, da bi izvajanje zakona lahko negativno vplivalo na infrastrukturo za prenos energijskih virov v Evropo, na primer vzdrževanje in posodabljanje plinovodov v Rusiji, ki so priključeni na ukrajinski plinski tranzitni sistem.

Prav tako bi lahko zakon negativno vplival na projekte, ki so ključni za diverzifikacijo energetskih virov EU, kot je na primer baltski projekt utekočinjenega zemeljskega plina.

Kot morebiten odziv EU se omenja uporaba "blokirajoče" zakonodaje, po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU, in povračilnih ukrepov v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Nemški zunanji minister opozarja ZDA

Nemčija ne bo sprejela nikakršnih novih ameriških sankcij proti Rusiji, ki bi vplivale tudi na evropska podjetja, pa je dejal nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Minister je ZDA še pozval k sodelovanju glede ukrepov proti Rusiji.

Sankcije proti Rusiji so bile načeloma do sedaj vedno usklajene na obeh straneh Atlantskega oceana.

"Naša ponudba tesnega in zaupnega dogovarjanja naše politike proti Rusiji je še vedno na mizi," je dejal Gabriel. Zagotovil je, da ne bodo nikakor upoštevali sankcij, ki bi vplivale na evropska podjetja.

"Politika sankcij ni primeren inštrument za napredovanje nacionalnih izvoznih interesov in domačega energijskega sektorja," je dodal. Gabriel je namreč že junija kritiziral ameriški senat, da s sankcijami sledi le lastnim gospodarskim interesom.

Za rešitev konflikta v Ukrajini je potreben političen pritisk na Moskvo, je poudaril Gabriel. "To je razum in merilo za naše evropske sankcije, nič več, ampak tudi nič manj," je pojasnil in dodal, da je z upoštevanjem mirovnega sporazuma iz Minska možno tudi rahljanje sankcij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
29. 07. 2017 17.06
Proti sta bila le demokratski senator iz Vermonta Bernard Sanders in republikanec iz Kentuckyja Rand Paul, ki vsak s svojega političnega brega načeloma nasprotujeta vpletanju ZDA v zadeve drugih držav.
iGURT
29. 07. 2017 17.07
" nasprotujeta vpletanju ZDA v zadeve drugih držav "
skorumpiranpolitik
29. 07. 2017 11.56
+2
Rusija, Kitajska, Indija, Brazilija, to je nova velesila. New world order je šel k rakom žvižgat, za njim pa Trumpeta!
dreko123
29. 07. 2017 11.07
+1
naj še rusija neha dobavljat raketne motorje ameriki in nehat vozit ameriške astronavte na iss... aja za to pa ni sankcij? hahaha kera tipična hinavska ameriška debilnost... sankcije za stvari ki se jih ne tičejo za zadeve ki pa jih sami krvavo rabijo od rusije pa ne dajo sankcij? :D
kolbek460
28. 07. 2017 21.27
+1
Takoj in nujno morajo iti na roparski pohod ,tisti ki ima nafto so se zavarovali sedaj so tisti ki imajo denar in zlato ,,
kolbek460
28. 07. 2017 21.26
+5
Ko izgubljaš je to vse zaradi obupa ,fertik je ,,
dannyer
28. 07. 2017 21.17
+1
Lahko da veto ker drugače bo ujetnik elite
Bruhalnica24
28. 07. 2017 20.30
+1
Trump ne vodi ničesar.
majstr4
28. 07. 2017 17.03
Zamudili ste izjavo predstavnika bele hiše Scaramuccija , ki je rekel, da obstaja možnost, da Trump da veto, vendar bi v tem primeru to (po njegovih besedah) pomenilo še strožje (!) sankcije Rusiji !
majstr4
28. 07. 2017 17.07
Pri večerji na G20 v Hamburgu, pa so prisotni komentirali komunikacijo med Trumpom in Putinom kot 'neobičajno'. Trump je tam baje nekaj mahal s pestmi in drugi čudaški izpadi. Samo toliko... da bo malo bolj jasno v čem je približno problem
srebrnibreg
28. 07. 2017 13.16
+4
trumpet2016 28.07.2017 09:14:53 1 v republikanski stranki je polovica saboterjev, globalistov in izdajalcev, ki samo mečejo Trumpu polena pod noge. Prav tako zvezni sodniki, v večini primerov gre za Obamine kadre z dosmrtnim mandatom. sama globalistična g.....n ...............Tudi v Sloveniji se isto godi Cerarju, se je godilo Alenki, Pahorju, Jankoviču...
LuckyBastardo
28. 07. 2017 09.16
+1
24 ur. Ne gledam vas več ker ste politično zmanipuliran kanal. Adijo brišem vašo aplikacijo
Brakedirt
28. 07. 2017 11.29
+3
pojdi na svecka tv, tam pisejo kar hoces ti slisati.
Aijn Prenn
28. 07. 2017 09.16
+4
Sej je dedi od Melanije kr trdoživ, to pa mu je treba priznati. Od vsepovsod mu padajo cegli na glavo, on pa še vedno "pogumno z dvignjeno glavo naprej.." ;-))
vertex
28. 07. 2017 09.06
+0
Čivka kar mu hillary naroči,leva amerika
majstr4
28. 07. 2017 17.15
+1
kaslc 1
28. 07. 2017 09.06
+0
nekje morajo orozje porabit
LuckyBastardo
28. 07. 2017 09.05
+5
Vse sankcije ki jih dajejo tem državam so itak brezveze, od njih itak ni nihče odvisen.
majstr4
28. 07. 2017 17.16
Amerika ni kaj preveč. Tu pa smo do neke mere
LuckyBastardo
28. 07. 2017 09.01
+4
Svetovni policaji sami sebi brcajo v rit
trumpet2018
28. 07. 2017 08.58
+8
Polovica komentarjev zaklenjenih, preostalo reklamni oglasi, oz. rumene novičke, kdo je napumpal to in ono starleto,kot da to koga zanima, to je brez veze, napišite še malo o Bernijevi ženi, ki je v postopku zaradi banćne goljufije, levaki sami poštenjaki, če ne goljufa, pa krade :). Hillary je pa napisala da je za njen poraz kriv wikileaks in Alex Jones Jones oz. infowars, tej čarovnici se še ni posvetilo, da je ljudje preprosto ne marajo, da je lažnivka in vojna zločinka.
LuckyBastardo
28. 07. 2017 09.10
+4
Tako je. Zdej se vidi da Trumpu želijo spodkopati stolček
trumpet2018
28. 07. 2017 09.14
+4
v republikanski stranki je polovica saboterjev, globalistov in izdajalcev, ki samo mečejo Trumpu polena pod noge. Prav tako zvezni sodniki, v večini primerov gre za Obamine kadre z dosmrtnim mandatom. sama globalistična g.....n
frako
28. 07. 2017 09.19
+3
ja no sami sovražniki kamr se obrneš tramp pa kt jezus ko ga je lastn narod izdajal.
frako
28. 07. 2017 09.48
+2
zato ker nekateri tukaj niso dovol emocionalno razviti da bi lahko javno komentiral na takm članku.
Brakedirt
28. 07. 2017 11.25
+0
ce sveckarjem nekaj ne gre ker so nesposobni,potem so pa vsi drugi krivi. ze videno. jokajo kot mali otroci dokler ni po njihovo.
Brakedirt
28. 07. 2017 11.27
-1
troblja, ce se nekdo ne strinja s trumpom je izdajalec? po vase ne smejo imeti svojega misljenja, morajo vsi enako misliti,tako kot na trstenjakovi.
siFBI
28. 07. 2017 08.57
+3
Se mi zdi, da je ta le Trump sam sebi namen. Nihče ga ne mare, nihče ga ne jemlje resno.
trumpet2018
28. 07. 2017 09.02
-6
tudi tebe so verjetno zapostavljali kot otroka, da pišeš takšne neumnosti. pred dnevi je Trump govoril pred nekaj 1000 taborniki in vsi so mu ploskali, samo tega fejk mediji nikoli ne pokažejo, pa še marsićesa ne. Vam levakom ne gre nikakor v glavo da je Trump popularen. samo trolate do nezavesti, drugega tako ne znate
siFBI
28. 07. 2017 09.04
+2
Ni dost, da si popularen. Je treba z glavo delat in ne bit populist. 1000 tabornikov, ki bojo imeli čez par let volivno pravico ga ne reši.
trumpet2018
28. 07. 2017 09.10
+1
leva ne zanima kaj si o njemu misli gozdna miška
frako
28. 07. 2017 09.11
+3
Ja trumpeta kdaj si pa še videl neuljudne tabornike da neb ploskal govorcu, mislm da se ti še nis sprijaznu da je folk volu trampa sam zato da vržejo molotovko v sistem.
trumpet2018
28. 07. 2017 09.12
+1
frako
28. 07. 2017 09.17
+2
Leva si zamenou za senilnega starca ki serje na rastavnem wcju.
Brakedirt
28. 07. 2017 11.48
-2
volilcev ne zanima kaj si eni sveckarji domisljajo...
Prodanekure
28. 07. 2017 08.53
+5
Evropa naj končno odpre oči ter spregleda da vse sankcije ki jih teli klovni sprejemajo najbolj škodujejo nam! zakaj bi se mi držali nekih sankcij katere sprejmejo oni? haha a Klovni ne upajo sprejeti sankcij zoper Kitajsko?? ker kakor vem Severna Koreja dosti sodeluje z Kitajsko .. samo klovni se predobro zavedajo kaj bi pomenilo za njih če Kitajska sprejme sankcije zoper njih
majstr4
28. 07. 2017 17.21
To je res, sa te sankcije lahko vplivajo na nas. Lepo se je videlo to pri Agrokorju, ko so Rusi prepovedali uvoz hrane. Ni pa rečeno, da bi kake kitajske ekonomske sankcije imele nevemkako slab vpliv na ZDA, niti ni rečeno, da kaj takega Kitajci brez vednosti ZDA sploh lahko sprejmejo. Pomoje
majstr4
28. 07. 2017 17.21
TOX6
28. 07. 2017 08.46
+0
Tukaj vasaj sodelujejob-v slo pa enoumje že od leta 1918 ko so karadjordjevichi zasedli ljubljano
vertex
28. 07. 2017 08.52
+0
1918 je postala slovenščina uradni jezik v sloveniji,naslovencem to seveda ni všeč
HorstWiesel
28. 07. 2017 09.25
+2
Nem......... imajo hude probleme z uradnim jezikom Slovenije. Raje bi bili nemškogovoreča provinca. Sicer pa; v čem je enoumje slabše od dvoumja ali celo brezumja?
HorstWiesel
28. 07. 2017 09.26
+1
Nem......... imajo hude probleme z uradnim jezikom Slovenije. Raje bi bili nemškogovoreča provinca. Sicer pa; v čem je enoumje slabše od dvoumja ali celo brezumja?
provokatorr
28. 07. 2017 08.36
+6
zakaj nihče ne upa naravnost povedati, zakaj sankcije proti Iranu?
korintos23
28. 07. 2017 08.37
+5
Zakaj, ker Iran se jim ne da, kot da ga ne upajo napasti in porušiti!