Tujina

'Sem v veliki nevarnosti'

Peking/Washington, 04. 05. 2012 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spor med Kitajsko in ZDA zaradi oporečnika, ki se je zatekel na ameriško veleposlaništvo, se nadaljuje. Kitajska poziva ZDA k spoštovanju razlik, o primeru pa razpravljajo tudi ameriški predsedniški kandidati.

40-letni Čen Guangčeng je razburil Peking z razkrivanjem resnice o prisilnih splavih in sterilizacijah v okviru politike enega otroka. Zadnjih sedem let je preživel v zaporu in hišnem zaporu. Pred tednom dni se je slepi oporečnik zatekel na ameriško veleposlaništvo.

Kitajski premier Wen Jiabao je danes ameriško državno sekretarko Hillary Clinton pozval, naj ZDA v zvezi s kitajskim oporočnikom Čen Guangčengom spoštujejo razlike med državama. Dan prej je Clintonovi in ameriškemu finančnemu ministru Timothyju Geithnerju podobno dejal že kitajski predsednik Hu Jintao.

Clintonova in Geithner se trenutno na Kitajskem udeležujeta letnega dvodnevnega strateško-gospodarskega dialoga, ki se danes končuje. Dolgo pričakovane pogovore pa je zasenčil spor glede Čena, ki se je minuli teden zatekel na ameriško veleposlaništvo.

ZDA in Kitajska so se danes sicer dogovorile o novem krogu pogovorov na temo človekovih pravic. V skupnem sporočilu za javnost ob koncu obiska ameriške državne sekretarke sta državi sporočili, da bodo naslednji tovrstni pogovori poleti v Washingtonu. "ZDA in Kitajska ostajajo zavezane nadaljevanju konstruktivnega dvostranskega dialoga o človekovih pravicah na temelju enakosti in obojestranskega spoštovanja," še piše v sporočilu. Clintonova je posebej izpostavila, da so človekove pravice bistvenega pomena za vsako državo. Dodala je, da bodo ZDA sprožile vprašanje posameznika ali razmer, kadarkoli je to potrebno.

Čen tudi kot predvolilna tema v ZDA

Čen Guangčeng
Čen Guangčeng FOTO: Reuters

V zvezi s Čenom se je oglasil tudi najverjetnejši republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney, ki je v četrtek kritiziral ravnanje ameriških diplomatov, ki so Čena v sredo izročili kitajskim oblastem. Romney se je sicer sprva strinjal s Čenovim odhodom z ameriškega veleposlaništva v Pekingu. Je pa dodal, da glede na medijska poročila ameriški diplomati niso sprejeli vseh potrebnih ukrepov za zaščito Chena in njegove družine.

"Če so poročila, da so diplomati prenesli grožnje oporečnikovi družini in ga prepričali, da odide z veleposlaništva, točna, potem je to temen dan za svobodo in dan sramote za administracijo predsednika Baracka Obame," je dejal Romney, ki ni razložil, kako bi sam ukrepal drugače.

Čen je v sredo zapustil prostore ameriškega veleposlaništva v Pekingu, kamor se je zatekel pred tednom dni po pobegu iz hišnega zapora. Odšel je prostovoljno po dogovoru med Američani in kitajskimi oblastmi. Zagotovili so mu, da bo lahko živel z družino v miru na prostosti in brez nadlegovanja. Z veleposlaništva je odšel v bolnišnico, kjer se je srečal s soprogo, ki mu je povedala, da so policisti po njegovem pobegu vso družino privezali za stole in zasliševali.

Čen si je medtem premislil in sedaj želi oditi v ZDA. V četrtek je bil v stiku s tujimi mediji, prek telefona pa je tudi sodeloval v kongresnem zaslišanju in izrazil željo za srečanje s Clintonovo, ki je trenutno v Pekingu. Prijateljem je dejal, da bi rad poletel v ZDA z njenim letalom. Čen se je sicer z ameriško državno sekretarko po telefonu pogovarjal že v sredo.

Med zaslišanjem je Čen dejal, da želi v ZDA "na počitek" in da se boji za življenja svojih družinskih članov. Povedal je, da so kitajske oblasti po njegovem prebegu na njegovem domu namestile videokamere in električno ograjo.

V telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP pa je Čen izjavil, da je na Kitajskem "v veliki nevarnosti". "V veliki nevarnosti sem. Upam, da bo vlada spoštovala obveze o spoštovanju mojih pravic, o katerih sta se dogovorili Kitajska in ZDA," je povedal Čen. Kot je dodal, ni nikoli zaprosil za politični azil, izrazil pa je zaskrbljenost, da mu varnostniki v pekinški bolnišnici ne bodo dovolili srečanja s predstavniki ameriškega veleposlaništva.

Bela hiša za zdaj zadeve Čen ne komentira, diplomati State Departmenta pa so v četrtek skušali ugotoviti, kaj oporečnik res želi. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner, so diplomati z njim govorili po telefonu, saj jim kitajske oblasti ne dovolijo obiska v bolnišnici. Toner je zagotovil, da mu bodo skušali pomagati, upajo pa tudi, da bi se lahko še danes srečali z njim.

Kitajska je sicer danes v poskusu, da bi razrešila zdaj že diplomatski spor zaradi Čena z ZDA, sporočila, da lahko Čen zaprosi za študij v tujini. "Kot kitajski državljan lahko, če želi, v skladu s kitajskimi postopki in zakonodajo zaprosi za študij tujini," je na spletni strani zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

Po oceni poznavalcev je to doslej najbolj pozitiven signal s kitajske strani v zadevi Čen in je v nasprotju z dosedanjimi izjavami ministrstva, ki je od ZDA zahtevalo opravičilo, ker so Čenu nudile zatočišče na veleposlaništvu. Čen in ZDA se na današnjo sporočilo kitajskega zunanjega ministrstva še niso odzvale.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zzirafa
04. 05. 2012 16.51
+2
A polovico članka, v kateri uporabljate pinyin ste prepisali, ostalo pa sami napisali? Katastrofa.
Daoist
04. 05. 2012 19.36
+1
pa še res je, enkrat je Chen, drugič Čen, zdaj pa naj se že odločijo...