Tujina

Seks, laži, počeni kondomi in skrivnosti

London, 19. 12. 2010 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Veliki Britaniji naj bi se mediji dokopali do dokumentov, ki razkrivajo, kaj je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange počel deset dni na Švedskem.

Julian Assange na prostosti - 7
Julian Assange na prostosti - 7 FOTO: Reuters

Britanski dnevnik The Guardian je na svoji spletni strani objavil, da je njihovo uredništvo pridobilo zaupne dokumente, ki razkrivajo podrobnosti v zvezi z obtožbami glede posilstva in zlorabe, ki bremenijo ustanovitelja strani WikiLeaks Juliana Assangea. Dokumente naj bi hranila prav Švedska. Assange, ki so ga v četrtek izpustili na prostost, vse obtožbe zanika. Podporniki WikiLeaksa menijo, da gre za zaroto, ki naj bi ga diskreditirala.

Iz dokumentov je razvidno 10-dnevno obdobje po vrnitvi Assangea v Stockholm 11. avgusta letos. V dokumentih se omenjata dve ženski, ki sta imeli spolni odnos z njim. Ena izmed žensk, ki jo dokumenti imenujejo Miss A, je dejala policiji, da je organizirala njegov let na Švedsko in mu dovolila, da prebiva v njenem stanovanju, saj je takrat ni bilo v mestu. Ko se je vrnila domov, sta odšla na kosilo in se vrnila v stanovanje. Dejala je, da jo je med pitjem čaja začel slačiti, iz vratu naj bi ji iztrgal ogrlico, z njenega telesa pa naj bi strgal tudi obleko.

Miss A. je policiji dejala, da se je vse skupaj odvijalo prehitro in ga ni mogla zaustaviti, na koncu pa je popustila. Pozneje je ugotovila, da je z njo želel imeti nezaščiten spolni odnos, sama je večkrat hotela vzeti kondom, vendar ji je to preprečil, saj jo je prijel za roke.

WikiLeaks
WikiLeaks FOTO: Reuters

Pozneje je le vzel kondom, vendar naj bi s kondomom nekaj naredil, saj je počil, še meni. Assange je policiji dejal, da je imel spolni odnos z Miss A., vendar ni strgal kondoma, niti ni vedel, da je počil. Poudaril je, da je ves naslednji teden spal v njeni postelji, sama pa naj ne bi nikoli omenila počenega kondoma.

Srečanje z žensko W.

Gospa W. se je čez nekaj dni sestala z ustanoviteljem WikiLeaksa. Odšla sta v njeno stanovanje v kraju Enkoping, v bližini Stockholma. Policiji je dejala, da sta imela spolni odnos, Assange pa ni uporabil kondoma, sama se je odmaknila, saj ni želela nezaščitenega seksa. Assange je zaradi tega izgubil interes za seks in zaspal. Ponoči sta se oba zbudila in seksala, takrat pa se je strinjal, da uporabi kondom.

Zjutraj po zajtrku je odšla v trgovino in se vrnila v posteljo ter zaspala. Ko se je zbudila, je ugotovila, da z njo spolno občuje. Ko ga je vprašala, ali ima kondom, pa je odvrnil, da ne. Takrat mu je dejala, da je bolje, da nima aidsa, on pa je dejal, da ga nima.

Zagovorniki trdijo, da nobena izmed žensk ni jasno izrazila, da z njim ne želi spolnega odnosa, Miss W., naj bi ga povabila v kino in k sebi, imela pa sta sporazumen spolni odnos.

Ozadje afere

Assange se je 7. decembra predal policiji v Londonu, ki ga je nato aretirala. Stockholm je namreč za njim izdal evropski zaporni nalog, ker mu dve ženski na Švedskem očitata posilstvo. Assangeevi podporniki trdijo, da je žrtev političnega procesa zaradi razkritij zaupnih dokumentov na WikiLeaksu, ki so razburili svetovno javnost, v zadrego pa spravili ameriško diplomacijo.

Assange mora britanskim oblastem predati svoj potni list in spoštovati policijsko uro, nadzirali ga bodo prek elektronske zapestnice. Ves čas bo moral živeti na podeželskem posestvu prijatelja v Suffolku na vzhodu Anglije. O njegovi izročitvi Švedski bo sodišče znova odločalo 11. januarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deninjo
20. 12. 2010 16.44
to 24 ur sm vi brište komentarje.izgleda da je neki res na tem hahahahaahha ILUMINATI
Martian
20. 12. 2010 14.31
nosferatu aja...zdej smo pri tem,katera stvar je bolj pomembna..ne pri tem,da ima javnost pravico izvedeti vse?
bsr
20. 12. 2010 14.29
hcaine2: Prijava je bila že v avgustu, ko se še ni vedelo za depeše. Res pa, da je čudna skandinavska zakondaja. Sicer pa ženskam gre za popularnost.
nosferatu
20. 12. 2010 13.46
@martian: "hahaha...malo berite tuje medije...Assangeov štab je šokiran,da so teli dokumenti prišli do medijev in da so objavljeni....hahahahha...kakšna dvoličnost....hahahha.." Torej trdiš, da lahko dejstvo, da si sredi vojne ameriški vojaki naročajo slačifante in droge v svoje štabe in za vse to nevede plačujejo njihovi rojaki enačimo z dejstvom, da je Assange seksal z dvema ženskama brez kondoma? Daj povej mi - prosto po kmečki logiki - katero dejstvo je bolj pomembno za narodov in svetovni blagor.
Martian
20. 12. 2010 11.50
hahaha...malo berite tuje medije...Assangeov štab je šokiran,da so teli dokumenti prišli do medijev in da so objavljeni....hahahahha...kakšna dvoličnost....hahahha..
gostgozd
20. 12. 2010 11.11
upam da jim ga uspe obtožit. ker potem bo to super pravna podlaga, da lahko jest tožim vse vlade tega sveta in vse politike in vse medije in še koga bi se našlo - ker me vsakodnevno posiljujejo. Pezdir: mi pomagaš sestavit obtožnico? morda kar v imenu celotnega ljudstva? bogati bomo!
gaga12
20. 12. 2010 11.01
Torej skrajni čas je, da se zavemo, da so politiki večinoma marionete kriminalnih organizacij, ki delujejo po načelih mafije. Tako in predvsem v USA, kot pri nas, v Italiji, itd - skoraj v vseh državah je tako - izjema so le države, kjer vlada diktatura. Tak so politiki pač kriminalci osebno.Ne serite z demokracijo!To je le velik mafijski nateg s katerim opravičujejo gospodarski kriminal in popolno ropanje planeta.
Tadeja Levi?nik
20. 12. 2010 10.56
Mene glih ne bi rabil posilit... pa tudi teh dveh ni...
Shpongle
20. 12. 2010 10.56
Shpongle
20. 12. 2010 10.56
Lažejo. Mediji ga hočejo pokopati. Oblasti v VB ga hočejo pokopati. Jaz verjamem samo Assangu, in WikiLeaks.
javovit1
20. 12. 2010 10.48
fsad, ti si pa ta pravi janšovec-bušist
bpmsi
20. 12. 2010 10.40
dve vprašanji: - sta to pristni prijavi? - ali na Švedskem kdo seksa brez prisotnosti odvetnika?
Gavrane20
20. 12. 2010 09.29
iz tega kar ste vi napisal jst res ne vidm da bi se kerakol od teh dveh branla met spolne odnose z njim no use kar je je to okol kondoma kar mi je mal smesn tud z mojo se ucasih skregam ker nocm z kondom pa jo zato se nism bil spolno obtozen plus glede tiste strgane verizice ksni majo radi grobo :P ha smesne obtozbe kere bojo padle razn ce ni res ksnim u ZDA zlo do tega da ga zaprejo
bita3
20. 12. 2010 09.25
Pa kakšno luknjo je imela da ni čutila nič al pa assange nima nič spodaj. Dajte no CIA ali FBI mislim da ste več sposobni kot to in kaj je tukaj toliko spornega,kako jih je zlorabil jaz ne razumem.Komaj čakam da me kaka obtožila zlorabe ker bom sexal po pasje.Assange tudi v Sloveniji rabi kaka denar pridi.
24Ppkur
20. 12. 2010 09.20
... in kaj je tu spornega? Tile skandinavci samo napihujejo zadeve in kažejo mišice, kot je to znano že iz afere Patria, kaj več pa ne zmorejo.
hansola
20. 12. 2010 09.07
Pa ste eni neumni totalno, sprani možgani pa to ane? CIA naj bi bila največ to sposobna skup spravit? Dajte lepo vas prosim, če bi to hoteli, bi imeli take dokaze, da ni več čloeka na svetu, ki ga ne bi zasovražil. Neumnost slovenska, po eni strani verjamete, da so sami sebe napadli, uprizorili polet na luno, tu pa je posilstvo brez dokazov največ kar lahko naredijo???
JanezNovakJohn
20. 12. 2010 09.00
Kakšna ponografska vsebina. Le koliko so ženskam plačali?
hcaine2
20. 12. 2010 08.57
Le zakaj je prijava padla šele po pol leta? In le zakaj se časovno precej ujema z izdajo depeš?? In le zakaj ravno posilstvo, ki je večini ljudi ena najbolj nagnusnih vej kriminala??? Hmm, toliko naključij...
fsad
20. 12. 2010 08.45
preverzneš bolan upam da ga obsodijo in nato izročijo ZDA in ga še tam obsodijo za vohunjenje!
sosa2
20. 12. 2010 08.33