Tujina

Grozljiva izpoved ubežnika iz severnokorejskega taborišča

Pjongjang, 02. 05. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Marsikdo se sprašuje, kako je mogoče imeti ljudstvo tako v strahu, da prenaša lakoto in popolno izoliranost. Odgovor na to vprašanje je mogoče najti v zgodbi moškega, ki se je rodil in večino življenja preživel v strašljivem taborišču.

31-letni Šin Dong - Hjuk je večino svojega življenja preživel v severnokorejskem taborišču številka 14. Med drugim je moral gledati, kako so obesili njegovo mater in ustrelili njegovega brata, ker sta se upirala. Pred sedmimi leti mu je uspel pobeg, zdaj pa se je v intervjuju za enega od nemških časopisov razgovoril o svojem življenju taboriščnika.

Medtem ko takoj za državno mejo z Južno Korejo Kim Jong Una imenujejo z vzdevki, kot so "meduza v obleki" ali "debela riba", ter ga uporabljajo kot lik satiričnih oddaj, se ga doma v Severni Koreji bojijo. In verjamejo, da je zares sposoben izstrelili jedrsko bombo. Podobno je bilo tudi z njegovima predhodnikoma – očetom in dedkom.

Kako zna severnokorejski režim sejati grozo, da je v očeh domačega ljudstva tako prepričljiv, iz prve roke ve prav Šin.

Šin z novinarjem Blainom Hardenom, ki je podrobno opisal njegovo zgodbo.
Šin z novinarjem Blainom Hardenom, ki je podrobno opisal njegovo zgodbo. FOTO: Reuters

Prvih 24 let svojega življenja ni obstajal. V taborišču številka 14 se je že rodil in na tem od Boga pozabljenem kraju in od prestolnice Pjongjang oddaljenem okoli 80 kilometrov delil usodo s preostalimi 15.000 taboriščniki. Kot pravi, je to kraj, kjer življenje ni življenje, kjer ni družine, zaupanja, sočutja ali življenja, kot ga pozna večina. Edino, kar druži ljudi za visoko električno ograjo, je lakota.

Z nemškim novinarjem sta se srečala v restavraciji. A potem pride meni in Šin vanj nepremično zre več minut. "Zdaj lahko izbiram, a se pogosto ne morem odločiti," razloži. "Ljudem se zdi samoumevno, da odrasli izbirajo, se odločajo. Ampak jaz sem le otrok v odraslem telesu. Če preveč razmišljam, me začne boleti glava. Ne morem spati, še vedno me tlačijo nočne more. Včasih po več dni ostanem v stanovanju, brskam po spletu in gledam televizijo," nadaljuje.

Odkar je ameriški novinar Blaine Harden o Šinovem življenju posnel dokumentarec Beg iz taborišča 14, je Šin precej znana oseba. "Vem, da bi mnogi iz moje zgodbe želeli črpati navdih, a po vseh teh letih me je še vedno sram nekaterih stvari, ki sem jih storil. Prav tako se še vedno nisem navadil na svobodo."

"Pri svojih letih se učim stvari, ki so se jih drugi naučili kot otroci. To mnoge razočara, ko me spoznajo," nadaljuje in vmes vendarle naroči hrano. Da natakar ne bi čakal, sledi izbiri prevajalca.

Rojen je bil leta 1982. Natančen datum ni znan. Očeta so zaprli v taborišče, ker je neki njegov sorodnik pobegnil v Južno Korejo. Čeprav ni storila nič narobe, je bila na življenje za rešetkami obsojena tudi njegova mati. Ker sta pridno delala, sta se smela v taborišču poročiti, Šin je bil njun drugi otrok.

"Bil sem ena lačna usta več. Tam v družinah ni povezanosti, sistem privzgoji sovraštvo do staršev. Stražarji so mi nenehno pripovedovali, da bom moral plačati za grehe svojih staršev," se spominja.

Pri petih je začel delati v rudniku, kjer so bili rovi tako nizki, da so v njih lahko delali le majhni otroci. Ko je bil prevelik, da bi se splazil v rove, je moral začeti delati na polju. Pri šestih je začel hoditi v taboriščno šolo. "Učili so nas, da živimo v veličastni deželi, v kateri moramo z nadčloveškim naporom delati za dobro ljudstva. Učitelji so od nas zahtevali, da vohunimo za sošolci. Pogosto se je dogajalo, da je kakšen otrok očrnil drugega samo za kakšen dodaten grižljaj. Ko so pri sošolki našli koruzni storž, so jo pazniki po glavi pretepli z želeno palico, dokler se ni onesvestila, obraz pa je imela prekrit s krvjo," se spominja Šin.

A Šin pravi, da ob tem ni čutil nobenega sočutja, ničesar. "Mislil sem, da si je pač sama kriva, ker je kradla. Šele pozneje sem ugotovil, da je zaradi poškodb umrla."

Natakar Šinu prinese hrano. Loti se je z veliko vnemo. Po begu je imel dolgo težave z uživanjem hrane. Bil je močno podhranjen, njegov želodec pa je bil sposoben prebaviti le nekaj žlic hrane.

Ko seže po prtičku, so na rokah vidne posledice bivanja v taborišču. Na desni roki mu manjka del sredinca. "Med drugim sem moral delati še na svinjski farmi in v tekstilni tovarni. Nekoč mi je z mize zdrsnil šivalni stroj, za kazen so mi odsekali del prsta," pove. Barbarsko dejanje njegove psihe ni prizadelo, doda. Takšno ravnanje se mu je zdelo normalno.

Danes si Šin najbolj od vsega očita, da je sledil brezčutni taboriščni vzgoji. Nekoč je mamo in brata slišal, ko sta govorila o begu. Iz razočaranja, ker svojih načrtov nista delila z njim, in prepričanja, da bo on tisti, ki bo v mukah odplačal kazen za njun pobeg, ju je izdal stražarjem. "Danes je občutek krivde neznosen. Šele zdaj razumem, kaj pomeni imeti družino – očeta, mamo in brata."

Stražarji so njegovo izdajo pohvalili, obljubili so mu napredovanje in več hrane. Iz tega na koncu ni bilo nič, saj je stražar nadrejenim povedal, da je sam odkril načrt pobega, in Šina obtožil, da je vedel za načrt.

Odpeljali so ga v temnico, ga zasliševali, pretepali, mučili in celo privezali nad ogenj, da bi priznal sodelovanje.

Severnokorejski režim doma med nasprotniki seje grozo.
Severnokorejski režim doma med nasprotniki seje grozo. FOTO: Reuters

Sedem mesecev pozneje so ga stražarji pospremili na prosto. Prisostvoval naj bi usmrtitvi. Mislil je, da bo njegova, a sta bila namesto tega žrtvi mati in brat. S težavo prizna, da je bil takrat le vesel, da ne bo usmrčen on.

Danes na dogodek gleda drugače. "Kriv sem za smrt matere in brata. Njune smrti ne morem preboleti. Mislim, da ne bom nikoli v stanju, da bi se soočil in sprijaznil s svojo preteklostjo," pravi.

Po usmrtitvi so ga premestili v drug zapor. Tam je spoznal zapornika, ki je bil povsem drugačen od drugih – nekdanji politični funkcionar, ki je padel v nemilost "velikega vodje". Vzel ga je pod svoje okrilje in mu celo dajal del svoje hrane.

To je bil še najboljši približek prijateljstva, ki ga je poznal pred begom. "Danes imam več prijateljev, s katerimi se redno srečujemo, a pogosto mi očitajo, da jim ne zaupam," priznava.
Težave ima tudi z intimnimi zvezami. "Po begu v Južno Korejo sem spoznal dekle. Bilo je nepričakovano, občutki pa so bili zame nekaj povsem novega."

Dekle se je želelo preseliti k njemu, z njim preživljati prosti čas, slišati njegovo življenjsko zgodbo. "Bilo je lepo slišati, ko mi je rekla ljubim te, ker mi tega ni prej rekel še nihče, a vse ostalo je bilo zame preveč. Nisem se znašel. Najprej sem moral besedo ljubezen poiskati v leksikonu, da sem razumel, za kaj gre. Težko mi je bilo razumeti, da iz ljubezni do drugega storiš tudi kaj, kar neizmerno sovražiš." Pravi, da se je pozneje sicer naučil, da si ljudje ljubezen pogosto izpovedujejo, a to še ne pomeni, da gre za trajen občutek, kar je ugotovil, ko ga je prvo dekle nenadoma zapustilo.

Nato Šinovi spomini spet odtavajo v taborišče. Razlaga, da mu je prijatelj, politični zapornik, močno razširil obzorja o zunanjem svetu, o katerem v taborišču niso govorili. Čeprav je imel nalogo, da mora nadzorovati nove zapornike, se je na primeru matere in brata naučil lekcijo. Odločil se je, da nikoli več ne bo nikogar izdal.

Kmalu zatem sta s prijateljem izdelala načrt za pobeg. Prijatelj svobode ni dočakal, saj ga je ubila električna ograja, Šin pa je bil uspešen. Po begu je skočil na tovornjak in se odpeljal v svobodo. Najprej na Kitajsko, kjer se je preživljal s tatvinami, vendar ima Kitajska s Severno Korejo sporazum o izročanju ubežnikov, zato tam ni bilo varno.

Zato je za novo domovino izbral Južno Korejo. A priznava, da je po svoje še vedno ujet v taborišču 14. Zares varnega se ne počuti nikoli, edini občutek, ki se ga je otresel, je stalna lakota.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ecaf Koob
03. 05. 2013 23.58
+6
Me je sram da sem človek.
dante_
03. 05. 2013 07.19
-17
Naši levi fašisti-zbrani na prireditvi v Stožicah, bi delali isto samo če bi mogli, zaenkrat na srečo še nimajo tako prostih rok
KisssMyAss.
03. 05. 2013 07.40
+12
KLERONACISTI zbrani okoli ZBORa ste se uspeli zbrati na Kongresnem trgu v rekordnem število 2.754 glav in ste (????) protestirali (????). V Stožicah pa je Tržaški partizanski zbor brez težav napolnil dvorano do zadnjega kotička. Kolikor vem je prostora v tej dvorani za 10.000 ljudi. Strokovnjaki s področja glasbeništva in zabavnjaštva pravijo, da trenutno uspejo napovedati, da dvorano lahko samostojno napolnijo do zadnjega kotička samo SIDHARTA ali pa še MODRIJANI. Ne poznam pa števila poslušalcev domoljubne pesmi v organizaciji Janeza Janše in Toneta Krkoviča pod vodstvom Romana Končarja.....
dante_
03. 05. 2013 08.52
-5
Precej veš kot 10.000 poštenih vrnikov se vsako nedeljo zbere pri maši
KisssMyAss.
03. 05. 2013 09.08
+7
S POŠTENIMI verniki pa vi KLERONACISTI nimate nobene zveze!!! Spoštujem vero in verujoče, sovražim pa tiste, ki vero izkoriščajo za dosego svojih nizkih , podlih ciljev.
Butalci2013
03. 05. 2013 01.57
-4
In Amerika ki želi to preprečiti je vedno očrnjena.
zigasubic
03. 05. 2013 08.10
+14
a?
03. 05. 2013 01.53
+12
smisel teh člankov je ravno v tem, da si ne glede na obstoječo krizo rečete, da vam le ne gre tako slabo. Deluje, ali pač?
Negan
03. 05. 2013 01.46
+2
Od tega tipa sem pa nekaj let nazaj gledal dokumentarec o tem kako je zivel v taboriscu in potem zbezal.
Žan Pokeržnik 1
03. 05. 2013 00.15
+16
Janša gor, Janša dol, vesel sem, da živim v Sloveniji. Tega "velikega vodjo" bi morali zapret pa mu prste sekat!
...U.D.B.A...
02. 05. 2013 23.53
+17
Lakota v Somaliji zahtevala kar 133.000 življenj otrok, mlajših od pet let in kaj boste rekli na to.....tle so tudi amerigoti imeli prste zraven...samo so hitro pobegnali......
...U.D.B.A...
02. 05. 2013 23.51
+8
poglejte si zgoraj....somaliskega dečka..pa nimajo sankcij....ampak je bilo samo ameriško vtikanje in kaj so naredili........
Nina Ornik
02. 05. 2013 21.55
+27
ljudje zamislite se malo nad svojimi besedami... ne gre samo nam slabo... enim gre še dosti slabše... bodite zadovoljni s tem kar imate in ne tekmujte komu gre slabše... tudi če je po vaše ta zgodba izmišljena obstaja nekdo , ki takšne grozote zagotovo doživlja...
healer
02. 05. 2013 21.14
+20
Temu gospodu seveda privoščim vse najbolše. So pa smešni tisti, ki pravijo kako slab je komunizem medtem ko ga nikjer v praksi še bilo ni. Največji problem današnjih sistemov je to, ne najdejo tanke črte med uporništvom(malimi ljudmi) in imperijalizmom(bogatimi). Zato imamo na obeh sraneh katastrofo ene je oprau denar, druge pa ideali in v tem primeru slab voditelj. Na eni strani se zatira svoje ljudi na drugi strani se zatira vse ostale zato, da lahko živijo hitro potrošniško življenje. Ena redkih držav, ki ji je uspelo saj delno najti to črto je bila Jugoslavija. In prosim ne primerjat Jugoslovanskega (socializma z drugimi). Prav tako rdeča zvezda za ene pomeni nakaj slabega za druge ponos tako, da je lahko ta simol zaradi mene prepovedan kjer koli tukaj je osvobajal !
Felipao
02. 05. 2013 22.16
-7
Ja, ampak tudi v jugoslovanskem socializmu si končal v zaporu, če si karkoli govoril čez Tita in partijo. Dosti je bilo, da si kritiziral kakšnega nesposobnega župana ali uradnika in že ti je trkala na vrata policija.
brezreklam
03. 05. 2013 00.21
-11
KisssMyAss.
03. 05. 2013 07.46
+9
brez reklam, kapitalizem je pa ravno kontra menda... Tore: enakost VEČINE v revščini=kapitalizem
Damian666
03. 05. 2013 08.03
+8
Felipao, lažeš in zavajaš. verjetno si iz SDS-a. Sploh pa si prezelen, da bi poznal razmere v YU socializmu. To, kar trdiš o kritikah Tita in partije, se je žal res dogajalo kmalu po 2.svet.vojni. Kasneje pa je bil YU socializem bistveno bolj napreden od sistema držav vzhodnega bloka. Kar se maščevalnosti tiče pa ti povem, da tvoj Ljubljeni Vodja JJ ni nič drugačen. Kolega, ki ga je kritiziral vpričo njegovih podrepnikov in ni hotel dati prispevka stranki, je imel naslednji dan inšpekcijo na vratih svojega podjetja. Z omembo, da je komanda za nujno in takojšnjo kontrolo prišla od "zgoraj"....
Olimpija1995
02. 05. 2013 20.44
-3
Hitler bi Kim Jong Una in Severno Korejo že zravnou s tlemi! Tle so pa usi prestrašeni pa si stalno grozijo in strašijo ljudi!
Lojs501
02. 05. 2013 20.22
+25
Libijci so živeli v raju pod Gadafijem, pa so ga zrušili pod pretvezo demokracije, zakaj pa tukaj ne ukrepajo ZDA in njihovi evropski podporniki, med katerimi smo tudi mi.
KisssMyAss.
02. 05. 2013 21.09
+17
Jaz nisem podpornik Amerike niti njene politike....
...U.D.B.A...
02. 05. 2013 23.49
+7
sr ti pridružujem....nepodpiram amerigotov....
Jožajoža
02. 05. 2013 20.09
-15
laže. takšne \"izdajalce\" smo mi imeli že med jugo, ko so v svetu govorili, kako trpijo,kako so zaničevanio v naši jugoslaviji. in, mediji so imeli zgodbe, lažnive in brane. kot je ta. laže
mikumi
02. 05. 2013 21.03
+7
Pod Jugo sem veliko časa prebil v tujini zato lahko to potrdim
Turboslav_Pšeni?nik
02. 05. 2013 18.29
-68
Taborišča so nekaj povsem naravnega. Tudi v Jugoslaviji smo imeli goli otok, pa so bili ljudje bolj srečni in zadovolnji kot so sedaj. Poleg tega ni bila celotna populacija v taboriščih. Bili so samo tisti, ki so bolj počasi dojemali Titove nauke in so zato potrebovali pomoč in prevzgojo. In vse to so dobili zastonj od partije, tako, da so ji lahko še hvaležni. Ostali bolj poslušni in pametni pa so sadove uživali tudi brez Golega otoka, važno je bilo, da so vedeli kdo je Tito in kaj vse jim je omogočil in to zastonj...
Neža Vižintin
02. 05. 2013 19.30
+38
janfilimon
02. 05. 2013 19.41
+45
turboslav, ti si dno dna, tudi če je to, kar pišeš provokacija, je skrajno neprimerna, želim ti in privoščim ti Severnokorejsko taborišče in upam, da ko boš tam, da jim boš za vse hvaležen.
Felipao
02. 05. 2013 22.17
-1
Tlachenka in janfilimom, a ne vidita, da je to satira?
AlternativeFacts
02. 05. 2013 17.33
-32
On potem ni dojenčkov jedu? Se pravi da dojenčke jedo samo tisti pri koritu?
RED_line
02. 05. 2013 17.29
-8
tak članek se je pojavil točno zdaj, ko so amerikanca obsodili na 15 let taborišča. propaganda za usa! sram vas bodi 24ur. prodali ste se kot k...!
Neža Vižintin
02. 05. 2013 19.31
+22
Ja, verjetno si je to vse izmislil in Severna Koreja je obljubljena dežela...
pinocio
02. 05. 2013 20.07
+2
Neža Vižintin
02. 05. 2013 20.11
+4
Mariposa_1
03. 05. 2013 03.25
+1
Na hitro red line..24 ur ima 95% člankov kopiranih iz NYtimes ;)
Mariposa_1
03. 05. 2013 03.25
+2
kordiljere
02. 05. 2013 16.52
+35
Spodaj pisani ocitno podpirajo taksne stvari,ki se dogajajo v S.Koreji. Sicer pa,tudi v Jugi so bila delavna taborisca,ki pa si jih prezivel ali pa ne. Najbolj znani je Goli otok. Preberite knjigo. Pustite Hitlerja in Musolinija,tisto je trajalo nekaj let,to tukaj v Koreji pa traja ze sesdeset let.
chveka1235
02. 05. 2013 17.26
+16
Kritiziranje neumesno pokroviteljske ZDA še ne pomeni, da se podpira grozote ki se dogajajo v S.Koreji. Gre se za to, da bi se za vlogo takšne moralne avtoritete spodobilo, da nima sama na vesti na stotisoče nedolžnih življenj, kar ZDA vsekakor ima (po bližnjem vzhodu, pa tudi drugod). Ne gre za to, da je S.Koreja dobra - slaba je. Gre za to, da je ZDA težko boljša.
mikumi
02. 05. 2013 21.07
+4
Mislim da je slabša ker Severna Koreja ne neti vojne zaradi nafte pa ne mislite da podpiram režim v Severni Koreji
dq
02. 05. 2013 16.51
-31
spet ena neumna ameriska novica....pa gdo vam bo se kej verjeu???? sej vrjamem da ni vse v rozicah ampak tud pr nm ni!!!! V Sloveniji je tud velik ljudi lacnih....a pisete kej o tem ?? no zlo mal....
micek1
02. 05. 2013 17.31
+21
Predvsem se nauči pisati slovensko in se potem oglašaj...
HooplaToopla
02. 05. 2013 16.43
+16
"Ljudem se zdi samoumevno, da odrasli izbirajo, se odločajo. Ampak jaz sem le otrok v odraslem telesu. Če preveč razmišljam, me začne boleti glava. Ne morem spati, še vedno me tlačijo nočne more. Včasih po več dni ostanem v stanovanju, brskam po spletu in gledam televizijo," nadaljuje." --- To bi lahko bile besede vsaj polovice Slovencev ....
Neža Vižintin
02. 05. 2013 19.34
+15
Takšno pretiravanje je skrajno žaljivo za tiste, ki v življenju zares trpijo in stradajo! Imamo namreč ogromno srečo, da živimo v tej državi. Nekateri bi res morali obiskati kakšno takšno državo, da bo to dojeli.
Saloreich
02. 05. 2013 16.37
+29
Za vesolje še ne vemo, samo norost S. Koreje je neskončna!
andro2009
02. 05. 2013 17.43
-16
In tvoja, da verjameš vsemu, kar prebereš ali gledaš po TV. S Severno Korejo se straši ovčetino po svetu, češ kako zloben je komunizem in kako super je nam, v kapitalizmu. Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee