Tujina

Šef vatikanskih financ priznal, da ni storil ničesar, ko je izvedel za spolne zlorabe dečkov

Sydney, 03. 03. 2016 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralski kardinal George Pell je priznal, da mu je učenec leta 1974 povedal o pedofilskem duhovniku, a glede tega ni storil ničesar, duhovnik pa je z zlorabami nadaljeval slabih 10 let. To, da so v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja duhovniki zlorabili na desetine otrok v isti župniji, je označil za "katastrofalno naključje".

Avstralski kardinal in šef vatikanskih financ George Pell je priznal, da bi lahko naredil več glede prijav o spolnih zlorabah otrok.
Avstralski kardinal in šef vatikanskih financ George Pell je priznal, da bi lahko naredil več glede prijav o spolnih zlorabah otrok. FOTO: AP

Avstralski kardinal in šef vatikanskih financ George Pell je danes, četrti in zadnji dan zaslišanja pred kraljevo komisijo za institucionalne odzive na spolne zlorabe otrok v Sydneyju, priznal, da bi lahko naredil več, ko je izvedel za spolne zlorabe dečkov s strani nekega duhovnika.

Dejal je, da mu je eden izmed učencev šole St. Patrick v Ballartu leta 1974 povedal, da se je brat Edward Dowlan "neprimerno obnašal do dečkov", a se na to ni odzval in ni storil ničesar. V svoj bran je dejal, da mu je deček to omenil mimogrede ter ga ni prosil, naj kaj stori. Dodal je, da se je kasneje glede tega pozanimal pri šolskemu kaplanu.

Dowlan je tako neovirano nadaljeval z zlorabami vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, vmes je tudi spremenil ime v Ted Bales. Lani so ga vendarle zaradi spolnih zlorab obsodili na zaporno kazen.

"S 40-letnimi izkušnjami, ki jih imam sedaj, lahko samo rečem, da bi lahko naredil več," je še dejal Pell.

Avstralska preiskava se trenutno osredotoča na mesti Ballarat in Melbourne v avstralski zvezni državi Viktorija, kjer je Pell odraščal in delal, tam pa so v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja duhovniki zlorabili na desetine otrok.

Pell priča prek videopovezave iz Vatikana, saj zaradi srčnih težav ne more leteti v Avstralijo.

Več pedofilov na isti šoli 'katastrofalno naključje'

V Rim je priletelo tudi več žrtev spolnih zlorab, saj so želel poslušati njegovo pričanje. So pa že izrazile dvom, da je kardinal iskren. Pell je namreč dejal, da je bilo to, da je v istem času na isti šoli in župniji bilo kar pet pedofilov, "katastrofalno naključje".

Ta izjava je eno izmed žrtev, Stephena Wooda, zelo prizadela. "Vraga je šlo za naključje! Več kot očitno je bilo sistematično," je dejal.

"Učenci iz Ballarata so v Rim prišli, da bi od Georgea slišali resnico. Počutimo se prevarane ... Čutimo, da nam lažejo. George bo moral še naprej živeti s tem bremenom," je novinarjem dejal Philip Nagle, ki je bil sam žrtev pedofilije.

Peter Blenkiron, ena izmed Dowlanovih žrtev, je spregovoril kmalu po kardinalovem priznanju, da ni storil dovolj. "To sem jaz leta 1973, pol leta, preden sem šel v šolo St. Patrick," je dejal in pri tem kazal na fotografijo na svoji majici. "Če bi kdo storil karkoli, ta fant ne bi prestal, kar je moral prestati," je dejal.

"To sem jaz leta 1973, pol leta, preden sem šel v šolo St. Patrick," je dejal Peter Blenkiron, žrtev pedofilije.
"To sem jaz leta 1973, pol leta, preden sem šel v šolo St. Patrick," je dejal Peter Blenkiron, žrtev pedofilije. FOTO: AP

Zloglasni duhovnik spolno zlorabljal tudi svojega nečaka

Kardinal Pell je zanikal tudi, da bi skušal podkupiti nečaka zloglasnega pedofilskega duhovnika Geralda Ridsdalea. Davida Risdalea je namreč zlorabljal njegov stric, ta pa je kasneje namignil, da naj bi mu kardinal ponujal podkupnino, da bi ga utišal. David na policijo najprej ni odšel, ker bi tako o stričevih dejanjih izvedela babica, česar pa ni hotel.

David upa, da bodo odobrili prošnjo skupine žrtev, namreč želijo si srečanja s papežem. "Najverjetneje se bomo srečali s kardinalom, nato pa še s papežem. Želimo, da razumeta in priznata, da gre za globalen sistematičen problem," je dejal.

Kardinal Pell je ponudil, da se sestane z žrtvami v majhnih skupinah in brez prisotnosti odvetnikov ali medijev.

Dejal je, da upa, da bo njegovo pričanje "vsaj malo pripomoglo, da se bodo zacelile rane in da se bodo razmere izboljšale".

Avstralija je kraljevo komisijo oblikovala leta 2012, po desetletju pritiskov, da se preiščejo očitki o pedofilskih zlorabah po državi. Komisija preučuje zlorabe otrok, v katere so bile vpletene cerkve, sirotišnice, mladinske in športne organizacije ter šole. Člani komisije so doslej govorili s skoraj 5000 žrtvami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
03. 03. 2016 19.59
+3
za otroke gre pravLUDAMILA ki svoje pod kiklo ščit groza od groze v kaj ljudje zaupajo
AtaAufbiks
03. 03. 2016 19.04
+0
Papež je ukazal svojim župnikom, naj v farovže sprejmejo begunske družine, čeprav je hotel reči, naj sprejmejo družine z majhnimi fantki.
RdečiKarton
03. 03. 2016 18.41
+0
Kako da ni storil ničesar. Svojim kolegom je rekel naj tega ne počnejo več tako očitno in da naj bodo bolj diskretni. Tipično za volilce Janše...
žlikrofi
03. 03. 2016 19.52
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ni_mi_vse_eno
03. 03. 2016 14.44
+2
Papež vas uči, da morate pomagati revnim in lačnim in prezeblim migrantom iz svoje tople rezidence in v svoji banki pere mafijski denar. Njegovi podaniki pa zlorabljajo otroke.
žlikrofi
03. 03. 2016 19.53
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ni_mi_vse_eno
03. 03. 2016 14.38
-1
Sem mislil, da bo šef financ govoril o tem, kako je pral mafijski denar. ("vatican bank money laundering" = pranje mafijskega denarja" ) Za te pregrehe so morali že plačati miljonske kazni.
žlikrofi
03. 03. 2016 19.54
+0
justime
03. 03. 2016 13.44
+3
vrana vrani ne izkljuje oči...to se je dogajalo že v mali sloveniji pa nemalokat...kaj šele po celem svetu...pa nikomur nič
kraljicavesolja
03. 03. 2016 13.18
+3
Ne, ne mi pa že nismo taki, na katolike mislim. Pa to je men milijonkrat huj, kokr pa kar so delal migranti v Koelnu, tko je.
deathbite
03. 03. 2016 12.34
+10
"Za otroke gre"!....Vse to se dogaja zaradi izrazite krščanske ljubezni do sočloveka. Predvsem do otrok!
žlikrofi
03. 03. 2016 19.56
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++