Tujina

FOTO: Zaradi begosumnosti še za zapahi

Aukland, 23. 01. 2012 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustanovitelj spletne strani Megaupload, namenjene izmenjavi datotek, Kim Dotcom je vložil zahtevo za plačilo varščine in izpustitev iz pripora. Tožilstvo opozarja, da bi lahko pobegnil, sodišče pa je odločitev o plačilu varščine preložilo.

38-letni Kim Dotcom je navajen življenja na veliki nogi.
38-letni Kim Dotcom je navajen življenja na veliki nogi. FOTO: Reuters
Tožilstvo je potrdilo, da sta bili zaradi sodelovanja z Megauploadom po izdaji tiralice v Evropi priprti dve osebi.

Nemški državljan in ustanovitelj spletne strani Megaupload Kim Dotcom (znan tudi kot Kim Schmitz) je za novozelandskimi zapahi že od petka. Skupaj s tremi ostalimi osumljenimi je bil priprt po raciji, ki so jo po naroku FBI izpeljali novozelandski policisti.

V spektakularni akciji so preiskovalci vdrli na Dotcomovo imetje, osumljeni pa se je, kot zatrjuje obramba, prestrašen in paničen zatekel v varno sobo. Po prijetju so ga obtožili spletnega piratstva in pranja denarja.

Spletni magnat naj bi si v le nekaj letih domnevno protipravno pridobil ogromno bogastvo.
Spletni magnat naj bi si v le nekaj letih domnevno protipravno pridobil ogromno bogastvo. FOTO: Reuters

Megaupload domnevno povzročil astronomsko škodo

Megauploadov primer je povzročil resen preplah med sorodnimi ponudniki spletne izmenjave datotek. Podjetje FileSonic je tako že umaknilo spletno izmenjavo podatkov, uporabniki pa lahko dostopajo le do podatkov, ki so jih na spletu shranili sami.

Ameriške oblasti zahtevajo Dotcomovo izročitev. Zvezni preiskovalci so lastnika največje spletne strani, namenjene izmenjavi datotek, obtožile pol milijarde ameriških dolarjev težkega oškodovanja imetnikov avtorskih pravic. Sam naj bi z zlorabo avtorskih pravic v zgolj nekaj letih zaslužil 175 milijonov ameriških dolarjev.  Da je obtoženi nedolžen in da ni ravnal v nasprotju z zakonom, poudarja Dotcomov odvetnik Paul Davison. Obtoženi je prav tako prepričan, da ga želijo oblasti prikazati v kar čim bolj črni luči.

Sodišče naj bi napačno tolmačilo tudi poslovanje podjetja, ki ni reproduciralo ali kopiralo nikakršnega materiala, kot to navaja obtožnica. Dostop do vsebin je po besedah obrambe na voljo tudi lastnikom avtorskih vsebin, ki lahko tako odkrijejo in prijavijo nedovoljeno objavo vsebin. Stran je Davison primerjal z Youtubom, na katerem ljudje "predstavljajo svojo ustvarjalnost".

38-letnega lastnika strani Megaupload je na obravnavi pričakala množica podpornikov:

Zaradi begosumnosti varščina (še) ni bila odobrena

Dotcomu je bila leta 2010 kot poslovnemu vlagatelju dodeljena pravica do stalnega bivanja na Novi Zelandiji, kljub temu da je bil obsojen preprodajanja notranjih informacij.

38-letni Dotcom je danes na sodišče naslovil zahtevo za plačilo varščine in izpustitev iz zapora, vendar tožilstvo poudarja, da obstaja velika verjetnost, da bi po izpustitvi pobegnil. Tožilka Anne Toohey je v podkrepitev navedla dejstvo, da je obtoženi lastnik več potnih listov, med drugim nemškega in finskega, obenem pa ima stalno prebivališče tako v Hongkongu kot na Novi Zelandiji.

Med razlogi je naštela tudi njegove finančne rezerve in dejstvo, da so ga kriminalisti že v preteklosti obravnavali zaradi hekerstva in preprodaje informacij. Preiskovalci so med akcijo zasegli 45 kreditnih kartic, na katerih je bil Dotcom naveden z različnimi imeni.

Obramba navedbe zavrača in poudarja, da Dotcom kreditne kartice le zbira, večina pa jih je že neveljavnih. Sodnik David McNaughton je zaradi tega, ker je vloga za plačilo varščine preveč zapletena za takojšnjo obravnavo, to preložil, obravnava pa ne bo stekla pred sredo.

Med podporniki spletne strani Megaupload so tudi številna znana imena iz sveta glasbe. Dotcoma tako podpirajo tudi Kim Kardashian, Alicia Keys in Kanye West. Dobrih 20 podpornikov je Dotcoma pospremilo tudi na tokratno sodno obravnavo, obtoženi pa jih je nasmejan pozdravil ter se jim zahvalil za podporo.

Hitri avtomobili, vroča dekleta in neverjetne zabave

Dotcom je znan predvsem po luksuznem lagodnem življenju. Na spletu je bil objavljen tudi posnetek, na katerem je v zgolj enem vikendu v Monaku na krovu luksuzne jahte z druščino zapravil 10 milijonov ameriških dolarjev. Velike izdatke si je zlahka privoščil.

Po ocenah FBI je v letu 2010 zaslužil 115 tisoč ameriških dolarjev dnevno, v enem letu kar 42 milijonov ameriških dolarjev zgolj na račun delovanja strani Megaupload. Na seznamu zaseženega imetja so vpisani skoraj 20 luksuznih avtomobilov, umetnine in 11 milijonov novozelandskih dolarjev (slabih sedem milijonov evrov) gotovine, ki jo je Dotcom vložil v finančna podjetja.

Kako pa je živel prvi mož podjetja Megaupload, si poglejte v spodnji galeriji:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1oseba
25. 01. 2012 07.45
Bi brez piratov sploh kdo gledal njihove filme in poslušal njihovo glasbo? Jaz že ne, ker imam teh stvari že iz navadne televizije poln kufer.
Ezav
24. 01. 2012 16.02
Kako je delovala stran megaupload vemo in zato je lahko tudi obogatel. To je sporno. Samo "piratstvo" pa mi ni. Sicer se je pa tako in tako dalo dobit SW, ki je tudi izvajal "piratstvo" nad megauploadom- se pravi hitreje izveden DL ne da bi mu plačal, hehehehe. Ja zasluži pregon, ker je služil na DL za razliko od piratebay. Ta služi samo z oglaševanjem svojega spletnega prostora. Sicer pa delujeta na drugačni zasnovi, zato ne enačit MU z postalimi torrent stranmi.
Ramzess
24. 01. 2012 13.28
To je dogajanje v okviru zakonov SOPA-e i PIPA-e v ZDA, medtem ko bo v EU v tem letu dala v delovanje enak, po mnenju nekaterih še hujši zakon, zakon ACTA, ...
mmmhorvat
23. 01. 2012 23.53
+1
Lordy
23. 01. 2012 19.18
+6
sramota kak se svet pusti ameriki -.-
lolipoly
24. 01. 2012 03.02
-4
Edino amerikanci so sposobni, da odstranijo kriminalce iz polozaja...on ima celo vrsto kriminala za sabo, , bil ze zaprt v V Nemciji zaradi goljufije in poneverjenja denarja v fimi , kjer je bil zaposlen, in firma sla v bankrot..
Martian
23. 01. 2012 18.32
-7
na račun drugih je lepo živeti....mnogo komentatorjev kritizira tiste američane ki imajo na račun dobrih filmov,muzke...igric..itd. palače,avtomobile in drug luksuz....oni si tega ne zaslužijo,pa čeprav so sami ustvarili filme,muzko..itd...tisti,ki pa ima luksuz zarad tega,ker je američanom kradel....ja on je pa za njih junak...pravičnež..
Rok Zupancic 1
23. 01. 2012 18.20
+2
Komaj čakam na kakšen hekerski napad na ameriško vlado... bomo potem videli kdo pere denar in ilegalno preprodaja informacije !!
nikhrast
23. 01. 2012 17.41
-3
Seveda pa Slovenci vse to podpirajo, potem se pa sprašujejo zakaj Slovenija ni pravna država. Sovraštvo do ZDA je nekaterim skisalo moralo.
Slovenec121
23. 01. 2012 17.04
+3
AMERIČANI BOSTE KDAJ NEHALI LAGATI SEBI IN SVOJIM LJUDEM??!!!
porka.malorka
23. 01. 2012 14.58
+18
Se že začenja gonja proti svobodnemu internetu. Nihče ni nikogar oškodoval. To so dokazali švicarji. Mi se bi pa morali zgledovati po njih,ki imajo pravo demokracijo, Ne pa po amerčanih ki si lažejo sami sebi.
Martian
23. 01. 2012 18.20
-4
zgledovat po švicarjih???..NE HVALA!....rajš vidim da slovenija ostane kakršna je...kot da bi živela od nakradenega denarja iz celega sveta.... vem da je fletn Švicarjem....ampak še marsikomu bi bilo,če bi živeli na račun nakradenih nacističnih bogastev..na račun vseh diktatur tega sveta..na račun narko kartelov..itd... bolj pokvarjene države kot je Švica,zgodovina še ni videla...
fuckislam
23. 01. 2012 18.37
-4
Ramzess
24. 01. 2012 13.26
Res je, Švicarji so to dokazali, pa ne samo oni, ... To je grožnja svobodnemu internetu, saj gre v bistvu zato, pod tujim plaščem, znan način dela pri američanih, oz. eliti, v tem primeru piratstva.
HoS
23. 01. 2012 14.55
-2
Hahahahahahaha zdej bo pa mel 150.000 "ženitvenih" ponudb dnevno :)))