Tujina

Padle prve sodbe za silvestrske napade v Kölnu. Šef policije: Vseh napadalcev morda nikoli ne bomo ujeli

Köln, 24. 02. 2016 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./V.L./STA
Komentarji
27

Padle so prve sodbe po številnih napadih, tudi spolnih, na silvestrovo v Kölnu. Trije prosilci za azil so bili zaradi kraje obsojeni na pogojne zaporne kazni. Se je pa oglasil šef kölnske policije, ki je dejal, da so video posnetki tako zelo nejasni, da vseh napadalcev najverjetneje nikoli ne bodo ujeli.

Mathies je za BBC dejal, da bodo zelo težko odkrili vse storilce.
Mathies je za BBC dejal, da bodo zelo težko odkrili vse storilce. FOTO: AP

V nemškem Kölnu so danes padle prve sodbe v povezavi z množičnimi napadi na silvestrovo. Trije prosilci za azil so bili zaradi kraje obsojeni na pogojne zaporne kazni. Gre za prve sodbe po številnih napadih, tudi spolnih, na silvestrovo v Kölnu, za katere so okrivili predvsem tujce severnoafriškega in bližnjevzhodnega porekla.

23-letnega Maročana je doletela šestmesečna pogojna kazen in 100 evrov denarne kazni, ker je neki ženski ukradel mobilni telefon. Policija je med njegovo aretacijo pri njem odkrila tudi manjšo količino amfetaminov.

Še dva obtožena - 22-letnega Tunizijca in 18-letnega Maročana - pa so spoznali za kriva kraje kamere nekemu moškemu. Tunizijec je dobil trimesečno pogojno zaporno kazen, 18-letnik pa dvoletno pogojno kazen.

Julia Ross, ena od dveh sodnikov v tem procesu, je ob izreku kazni poudarila, da je šlo za kraje in te moške ne morejo strožje kaznovati zaradi stotine zločinov, od kateri jih je bilo veliko spolne narave, ki so jih isto noč storili drugi. Sodišče v primeru danes obsojenih prosilcev za azil ni odločalo o usodi njihovih azilnih postopkov.

'Video posnetki niso dovolj dobri, da bi lahko identificirali napadalce'

"Večine moških, ki so napadli in zlorabili ženske v Kölnu na silvestrovo, najverjetneje nikoli ne bomo ujeli," pa je za BBC dejal šef kölnske policije Jürgen Mathies. Kot je dejal, video posnetki niso dovolj dobri, da bi lahko identificirali napadalce.

Policisti so zaenkrat identificirali 75 osumljencev, večina od njih pa je v Nemčijo prišla s severa Afrike. Po besedah tožilca imajo različne statuse: med njimi so tudi takšni, ki so v državo vstopili nezakonito ali so prosilci za azil.

Žrtve so policiji prijavile več kot 1000 kaznivih dejanj, od tega naj bi se jih 40 odstotkov nanašalo na spolne napade. "Posnetki niso dovolj jasni, da bi na njihovi osnovi lahko jasno identificirali spolne napade. Na posnetkih se vidijo tatvine, to pa je tudi vse," je dejal Mathies. "V osnovi se zanašamo na izpovedi prič in na pričanja žrtev, ki so identificirale napadalce," še dodaja Mathies.

Podobni napadi kot v Kölnu naj bi se na silvestrovo zgodili v 12 nemških zveznih deželah.
Podobni napadi kot v Kölnu naj bi se na silvestrovo zgodili v 12 nemških zveznih deželah. FOTO: AP

14 oseb priprtih

Zaradi napadov, ki so se zgodili na silvestrovo in so jih zagrešili moški arabskega videza, je bilo sicer vloženih okoli tisoč prijav, v preiskovalnem priporu pa je 14 ljudi. Samo enemu od njih, 26-letnemu Alžircu, preiskovalci očitajo spolni napad, v vseh ostalih primerih gre za tatvine in podobna dejanja.

Predhodnik sedanjega šefa policije je moral predčasno v pokoj, ker so na policijo leteli očitki, da ni ustrezno odreagirala na silvestrovo, da ni poklicala okrepitev in da ni ustrezno obvestila javnosti.

Vse skupaj se je zgodilo pred glavno železniško postajo v Kölnu, ko so skupine moških obkolile ženske, jih spolno nadlegovale, napadle in tudi okradle. Ker naj bi bili med napadalci tudi prosilci za azil, ki so v Nemčijo prispeli lansko leto, so napadi sprožili razgreto razpravo o sprejemanju migrantov v Evropo in njihovi integraciji v družbo.

Iščejo policijske 'žvižgače'

Süddeutsche Zeitung pa poroča, da je kölnska policija uvedla notranjo preiskavo, s katero bi rada odkrila, kateri policisti so medijem razkrivali zaupne podatke iz poročila o množičnem napadu v Kölnu. Policijski 'žvižgači' so prekrižali načrte vodstvu policije, ki je očitno nameravalo vse skupaj pomesti pod preprogo, ugotavlja nemški časnik in dodaja, da so ti policisti v bistvu heroji in da bi se morala policija ukvarjati s čim pametnejšim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3