Tujina

Šef IMF prijet zaradi domnevnega posilstva sobarice

New York, 15. 05. 2011 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V New Yorku so aretirali izvršnega direktorja IMF Dominiqua Straussa-Kahna, ki naj bi v hotelu na Manhattnu posilil sobarico. Policija je proti njemu že podala obtožnico, njegov odvetnik pa je sporočil, da se bo izrekel za nedolžnega.

V New Yorku aretiran izvršni direktor IMF Dominique Strauss Kahn
V New Yorku aretiran izvršni direktor IMF Dominique Strauss Kahn FOTO: Reuters

Policija je v soboto popoldne po lokalnem času na newyorškem letališču JFK aretirala 62-letnega izvršnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Straussa-Kahna zaradi obtožb o spolnem napadu. V hotelu na Manhattnu naj bi isti dan surovo posilil sobarico.

Strauss Kahna je policija prijela na krovu letala Air France nekaj minut, preden je iz New Yorka poletelo v Pariz. Policija je namreč prijela prijavo spolnega napada v hotelu Sofitel v New Yorku, ki naj bi se zgodil istega dne.

Policisti so znanega francoskega socialističnega politika in nekdanjega finančnega ministra predali newyorškim detektivom, ki so ga zaprli na policijski postaji posebnega oddelka za spolne zločine (Special Victims Unit) na Manhattnu.

Grozi mu do 20 let zapora

Obtožba direktorja IMF vključuje "kaznivo spolno dejanje, nezakonito zadrževanje, poskus posilstva" in "napad na 32-letno dekle v hotelski sobi", je sporočil tiskovni predstavnik newyorške policije Ryan Sesa. Straussov odvetnik Benjamin Brafman je dejal, da se bo Strauss izrekel za nedolžnega. Še danes pa naj bi stopil pred sodnika.

Strauss-Kahn naj bi sicer v nedeljo po lokalnem času stopil pred sodnika v New Yorku, ki bo odločil, ali ga bodo zadržali v priporu ali pa, kar je po oceni francoske tiskovne agencije AFP bolj verjetno, da ga bodo izpustili na podlagi visoke varščine. Za očitana dejanja mu lahko grozi do 20 let zapora. Sodnik bo odločil tudi, ali bo sklical veliko poroto, ki bi se nato lahko v nekaj dneh sestala in odločila, ali bodo proti njemu vložili tudi uradno obtožnico.

Hotel Sofitel na Times Squaru v New Yorku, kjer naj bi se zgodil spolni napad.
Hotel Sofitel na Times Squaru v New Yorku, kjer naj bi se zgodil spolni napad. FOTO: Reuters

Prisilil naj bi jo v spolni odnos

Sobarica v hotelu trdi, da je v Strauss-Kahnov apartma vstopila misleč, da je prazen. Ko je pospravljala vežo, je iz kopalnice stopil gol in jo poskusil spolno napasti. Zvlekel jo je v spalnico, potisnil na posteljo in potem zaklenil vrata. Uspelo se ji je izmuzniti, a jo je nato v kopalnici ponovno spolno napadel.

Ženski je nato končno uspelo pobegniti, nakar je o zadevi obvestila drugo hotelsko osebje in poklicala policijo. Po policijskih virih je Strauss-Kahn hotelsko sobo zapustil v naglici in za sabo pustil tako prenosni telefon kot nekaj osebnih stvari.

Žena verjame, da je nedolžen

Strauss-Kahnova žena Anne Sinclair je danes povedala, da ni nobenega dvoma, da je njen mož nedolžen, kar se bo tudi dokazalo. ''Niti za sekundo nisem verjela obtožbam, ki letijo na mojega moža. Ne dvomim, da se bo izkazala njegova nedolžnost. Ob tem pozivam k zadržanosti in dostojnosti,'' je dejala Strauss Kahnova soproga številka tri.

Žena mu stoji ob strani in pravi, da verjame v njegovo nedolžnost. Za par je sicer znano, da uživata življenje na veliki nogi, Strauss-Kahna pa so že večkrat označili za 'kaviar-levičarja'.
Žena mu stoji ob strani in pravi, da verjame v njegovo nedolžnost. Za par je sicer znano, da uživata življenje na veliki nogi, Strauss-Kahna pa so že večkrat označili za 'kaviar-levičarja'. FOTO: Reuters

Zaenkrat nedolžen tudi za francosko vlado

Tudi za francosko vlado je Strauss-Kahn nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde, je po aretaciji prvega moža IMF zaradi obtožb spolnega napada danes dejal tiskovni predstavnik francoske vlade Francois Baroin.

"Francoska vlada spoštuje dve preprosti načeli: da pravosodne postopke vodi ameriško pravosodje v skladu z ameriško zakonodajo ter spoštovanje domneve nedolžnosti," je za televizijo France 2 dejal Baroin. Francoska vlada ne bo več komentirala te zadeve, je še dejal Baroin, ki se je kot prvi predstavnik vlade odzval na aretacijo Strauss-Kahna.

V igri za predsedniškega kandidata

Dominique Strauss-Kahn je bil do aretacije v igri za predsedniškega kandidata socialistične stranke Francije na naslednjih volitvah proti predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Prav v nedeljo objavljena javnomnenjska anketa v časniku Le Journal du Dimanche je pokazala, da bi Strauss-Kahn na volitvah prejel največ glasov. Zanj naj bi glasovalo 26 odstotkov volivcev, za vodjo skrajne desnice Marine le Pen 22 odstotkov, za Sarkozyja pa 21,5 odstotka.

Pričakovati je bilo, da bo Strauss-Kahn, ki je bil dolga leta poslanec v francoskem parlamentu nato pa tudi finančni in gospodarski minister, kmalu zaprosil za predsedniško nominacijo socialistov. A obtožba naj bi sedaj uničila vse njegove predsedniške upe, zna pa tudi zelo škoditi možnostim socialistov na volitvah 22. aprila 2012.

Mediji pred policijsko postajo na Manhattnu, kamor so prepeljali Strauss Kahna.
Mediji pred policijsko postajo na Manhattnu, kamor so prepeljali Strauss Kahna. FOTO: Reuters

Francoski socialisti so novico o aretaciji Strauss-Kahna sprejeli z osuplostjo, obenem pa poudarjajo, da zanj velja domneva nedolžnosti, dokler o njegovi krivdi ne odloči sodišče. Predsednica francoskih socialistov Martine Aubry je stranko pozvala k "enotnosti in odgovornosti". Ni pa želela komentirati vpliva aretacije na predsedniško kampanjo socialistov.

MF pa je zagotovil, da kljub aretaciji generalnega direktorja delo sklada nemoteno poteka naprej. Začasno ga bo na čelu organizacije nadomestil drugi mož IMF John Lipsky. Slednji se bo sestal z izvršnim svetom IMF in jih obvestil o dogajanju, so še sporočili iz organizacije.

Položaj šefa IMFje dobil s Sarkozyjevo podporo, saj ta položaj po dogovoru med Evropo in ZDA pripada Evropi. ZDA pa izbirajo predsednika Svetovne banke. Prejšnji predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je leta 2007 odstopil zaradi spolnega razmerja s podrejeno, ki ji je med drugim povišal plačo, Strauss-Kahn pa je imel podoben problem leta 2008. Kljub razmerju s podrejeno, ki se je po razkritju škandala preselila na Evropsko banko za obnovo in razvoj, je ostal na položaju.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
16. 05. 2011 04.44
Če ga bodo zaprli bo propadel Mednarodni denarni sklad?
smajser
16. 05. 2011 00.07
Sarkozy mafija to je resnična demokracija Izkušena PNAC-CIA je podtaknila Monico Levinsky - preverjena metoda - temu levičarskemu norcu-komunistu, da ne bi spodnesel Sarkozyja, za na grado ker ta zdaj meče bombe po Libiji. To je resnica o demokraciji.
TV-MindControl
15. 05. 2011 21.39
pred enim mescem je, kritiziral ideologijo globalizacije (new world order).seveda tega nesmete napisat.vas čist razumem.
nx01
15. 05. 2011 20.32
Čisto prav mu je. Tako premožen kot je, bi si raje plačal prostitutko, ampak ne - tipičen bogatun, ki se kopa v denarju, bi rad dobil vse zastonj. Samo to mu gre zameriti...
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2011 18.50
polifem - ZDA niso Iran, ko nedolžno posiljenko radi izvenzakonskega spolnega občevanja še kamenjajo.
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2011 18.46
omi.passion. Še poznaš kaj drugega kot CIA?
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2011 18.37
bb38150- "Človek je po zakonu tako dolgo nedolžen, dokler ni obsojen." Pa to spada k splošni izobrazbi izobrazbi
bb38150
15. 05. 2011 16.30
Stari perverznež,kje ima pamet in svoj ponos? Takšni ljudje sodijo v zapor. Jaz bi ga vsega spraskala po " faci" bi imel za večne čase spomin.
volek
15. 05. 2011 16.17
Pomotoma je namesto tabletk proti pritisku, holesterolu in sladkorni vzel 3 tabletke viagre. Ga že Pfitzer vabi da bi bil njihova reklamna maskota.
Tonček Balonček
15. 05. 2011 15.23
Ni dokazov, še en Kučanov udarec poštenjakom. Če s epa Kresalka zadeva in pari z bulmastifi, pa nihče ne ukrepa!
bnam 2707
15. 05. 2011 15.21
Ja IMF gre pa v "globino".
MERDE-AVE-MERDE
15. 05. 2011 14.44
Izraelci spet streljajo na Palestince ki so mirno protestirali.
apiar
15. 05. 2011 14.23
Na naslednjih volitvah je nameraval kandidirati za francoskega predsednika.(SLO1)
gjah
15. 05. 2011 14.04
Heh, rdečkarji in vaše zarote :) Naj vam še povem, da je dotični gospod bil član Francoske socialistične stranke in vam s temu dam dovolj materjala za nastanek 300 novih teorij zarot.
Audy
15. 05. 2011 13.19
Sobarice so seksi, kle nimaš kej
Martian
15. 05. 2011 13.00
vsevedneži pa spet vidijo zaroto...jaooooooooooo...
theta
15. 05. 2011 12.28
Nič simpatije, kaj pa dela neumnosti. Upam, da dobi ornk porcijo.
tomi.passion@gmail.com
15. 05. 2011 12.21
ŽE 100X VIDENE ZADEVE, KO POLITIKA, PA TUDI RAZNE AGENCIJE, KOT JE CIA, NA TAK NAČIN "ELEMINIRAJO" SVOJE NASPROTNIKE.
povemvsem
15. 05. 2011 11.56
Kogar zanima naj na spletu najde "Cathleen (Cathy) O'Brien" in bo izvedel pravo dimenzijo elitnežev. In verjetno da je bil ta Strauss nekomu trn v peti in so se zato spravili na njega.Sicer so podobne in še mnogo hujše zadeve njihovo vsakdanje opravilo!
alterego
15. 05. 2011 11.51
celotno vodstvo IMF bi morali postavit pred sodišče zaradi posiljevanja delavskega razreda s strukturnimi reformami!