Tujina

Sedmerica aretiranih za napade na brade

Cleveland, 23. 11. 2011 21.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zvezni policisti so na vzhodu ameriške zvezne države Ohio aretirali sedem amišev, ki jih sumijo, da so drugim članom te verske skupnosti na silo strigli brade in lase. Gre za spor med avtokratskimi amiši in škofi te verske skupnosti.

Napadi na brade in lase so v preteklih mesecih močno razburkali miroljubno in v preteklost zazrto skupnost amišev v zvezni državi Ohio.
Napadi na brade in lase so v preteklih mesecih močno razburkali miroljubno in v preteklost zazrto skupnost amišev v zvezni državi Ohio. FOTO: Reuters

Med sedmimi aretiranimi so tudi Samuel Mullet in njegovi trije sinovi, Levi Miller, Eli Miller in Emanuel Schrock, ki jih obtožnica bremeni ''versko motiviranih fizičnih napadov'' in zadajanja poškodb z nevarnim orožjem, poroča BBC.
Obtožnica še dodaja, da so omenjeni ''na silo zadrževali več amišev ter jim ostrigli lase in brade s škarjami in električnim brivnikom''.

Amiš in kočija
Amiš in kočija FOTO: Reuters

Samuel Mullet naj bi avtokratsko vodil svojo skupnost amišev pri mestu Bergholz in zahteval popolno poslušnost. Tiste, ki kršijo njegova pravila, naj bi ukazal pretepati, zapirati v kurnike, pogosto pa naj bi si spolno privoščil tudi soproge svojih podrejenih z izgovorom, da iz njih izganja hudiča. Nekaterim je bilo tega dovolj in so pobegnili iz skupnosti, Mullet pa jih je izobčil. Tega pa škofje amišev niso potrdili.

Mullet naj bi zato poslal nadnje in na druge nasprotnike svoja dva sinova ter druge podrejene, ki so vdirali v hiše ter jim nasilno strigli brade in lase. Amiši verjamejo, da jim Sveto pismo naroča, naj imajo ženske dolge lase, moški pa brade, ki jih nehajo briti po poroki. Nasilno striženje torej pomeni hudo žalitev in kršitev norm.

V zvezni državi Ohio živi okoli 60.000 amišev, več jih je le še v Pensilvaniji. Gre za globoko verno skupnost, ki živi ločeno od preostalega prebivalstva ZDA v skladu s svojimi tradicionalnimi pravili, med katerimi najbolj izstopa zavračanje vsega sodobnega. Njihove vasi so zato izjemna turistična atrakcija.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordslayer
24. 11. 2011 08.20
-1
z električnim brivnikom? ccc, infidels :)
Northwest
24. 11. 2011 00.14
+4
"Zavracanje vsega sodobnega",zakaj so torej imeli masinco za strizenje,ko pa je to za njih sodobna rec?
lolipoly
24. 11. 2011 02.50
+1
Ce novinarji neznajo, prevedet, kaj so imeli, to ne pomeni , da je bila ekektricna masinca , verjetno samo britvica in skarje.
boer
23. 11. 2011 23.05
+4
amish paradise
Dart Vejder
24. 11. 2011 00.13
Takoj, k sm vidu, da omenjajo Amiše, sm se na ta komad spomnu :)
lolipoly
24. 11. 2011 00.16
+3
Ja ce ste se navelicali . danasnjega zivljenja, se laho pridruzite Amisom, oni imajo svoje zakone in naravno zivljenje, nepoznajo elektrike TV-ja. telefona in nobenih industrijskih pripomockov. Imajo svoje sole in se prezivljajo z hrano , ki jo pridelajo sami na svojih poljih.